Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mnie obecnie inne udziwnianie zaciekawiło w kolumnach. Kształtowanie wiązki dźwięku przy pomocy filtrów FIR. Stosuje to firma Fohhn. https://www.fohhn.com/index.php?id=358&L=1 - w pdf'ie można zobaczyć budowę.

Budowa paczek robi wrażenie:
    FV-100 (high-frequency module):
    8 × 1˝ (1.75˝ diaphragm) compression driver
    8 × 1.5˝ (4˝ diaphragm) compression driver
    Manifold horn-loaded waveguide design
    16 × 250 W CLASS D amplifiers
    16 × DSP
    Max. SPL: 150 dB

FV-200 (low-mid module):
    8 × 10˝ long excursion woofer
    Horn-loaded waveguide design, Cardioid Technology (CDT)
    4 × 1000 W CLASS D DSP amplifier
    4 × DSP
    Max. SPL: 145 dB

Może nie ta branża, ale fizyka ta sama. Podobno system zapier***, niski poziom zniekształceń powoduje że można grać głośno bez zmęczenia uszu. Kojarzy ktoś z Was może jakieś książki/artykuły które mógłby przybliżyć mi tematykę takiego sposobu kształtowania wiązki?

Skomentuj

Konstrukcja pewnie podobna do rozwiązania od "synergy horn" (google grafika wystarczy wpisać) tylko tutaj wszystkie głośniki nie są stricte skupione do środka tylko rozciągnięte w pionie, do tego dołóż linie opóźniające na każdym głośniku w celu kontroli interferencji między głośnikami i masz kontrolę kierunkowości, a brak grania z tyłu to nic innego jak znany ukłąd cardio stosowany w subach. Tutaj również to samo ale oczywiście do pewnej częstotliwości, nie pamiętam od jakiej kończy się wszech kierunkowość.

Skomentuj

Mam do was takie pytanko, odnośnie subwoofera do pokoju. Jest ktoś może z opolskiego(Brzeg, Kępno, Okolice) i miałby do "pożyczenia" suba aktywnego. Chciałem zobaczyć czy to by się mi przyjęło, ostatnio mam problem z sąsiadami, a lubię mięsisty basik. Wiec wolę rozwiązanie suba niż głośnie granie.
        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
          Chciałem zobaczyć czy to by się mi przyjęło, ostatnio mam problem z sąsiadami, a lubię mięsisty basik. Wiec wolę rozwiązanie suba niż głośnie granie.
          Możesz mieć jeszcze większy problem z sąsiadami, bo Tobie będzie się wydawało, że gra niezbyt głośno, a u nich będzie dudniło. Najniższe częstotliwości dobrze się przenoszą przez mury i stropy i ciężko je izolować .

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
            Możesz mieć jeszcze większy problem z sąsiadami
            Ale to zależy czy problem polega na tym że gra za głośno ogólnie, czy że "wszystko dudni" bo lubi bas.

Ja też czasem lubiłem słuchać ciszej ogólnie, a wolałem mieć wyraźny i miękki bas (sub w TL).

Skomentuj

Tutaj nie chodzi o problem z sąsiadami, po prostu można posłuchać Sobie muzyki ciszej, a i tak mieć bas pod dostatkiem.
              Prawo u nas w Polsce nie pozwala na głośnie granie pod warunkiem że przekroczymy jakiś tam limit dB poza ścianami naszego mieszkania. No basem to tego nie przekroczę, a głośnym graniem już owszem. Dlatego szukam kogoś kto miałby jakiś sub. Posłuchać, sprawdzić, może sprzedać.
              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                Tutaj nie chodzi o problem z sąsiadami, po prostu można posłuchać Sobie muzyki ciszej, a i tak mieć bas pod dostatkiem.
                Prawo u nas w Polsce nie pozwala na głośnie granie pod warunkiem że przekroczymy jakiś tam limit dB poza ścianami naszego mieszkania. No basem to tego nie przekroczę, a głośnym graniem już owszem. Dlatego szukam kogoś kto miałby jakiś sub. Posłuchać, sprawdzić, może sprzedać.
                To prawo jest, tyle, że martwe, bo nieegzekwowalne. Poza tym nie jest zbyt mądre, bo co do efektu, w praktyce, wyklucza również używanie młota udarowego przy remontach.
                Reasumując - poza godzinami ciszy nocnej możesz słuchać jak głośno chcesz, a sąsiad może pruć ściany młotem udarowym ;-).

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Bardzo fajna koncepcja.
                  Mi się takie "udziwnienie" podoba.
                  Mi też się podoba :)) ,coś będzie nowego,trzeba szukać pomysłów prze różnych ,chcialbym coś "skromnego" ,niepozornego ,więc podoba mi się ta opcja ze schowanymi niskotonowymi , albo jeszcze coś takiego https://audio-planet.pl/modele-kolumn/monolith-3/, też do posłuchania ten SB 23 w trochę innej konfiguracji ...,podoba mi się jego charakter i chyba mi lepszy woofer nie potrzebny ,a słuchałem już "trochę "najpierw zrobię moje 3 drogi ,wystawie je ,może się uda sprzedać i będę dalej działał ,coś na satori może z jakąś wstęga? ( słyszałem kilka na avs i bardzo mi odpowiadały , ten SB 23 cac by został ,na razie jeszcze na wiosnę chce przetestować bi amping , ogólnie bardzo podobał mi się środek i gora z Vincenta SV 500 ale bas w konfiguracji z moim SB 23 byl miejscami za wolny za to w nadzie c368 bass byl z innej bajki podobnie jak w expousere 3010 chciałbym połączyć bass z nada z środkiem i góra z Vincenta ,Vincent miał przestrzeń, wokaliści i instrumenty , blisko tak jak lubię ,za to nad miał bass jak trzeba i kiedy trzeba z charakterem zmiekczonym bez zamulania jest to w ogóle możliwe ?:) I bi amping ma sens ?czy bardziej się glupot naczytałem i ciężko zgrać ze sobą dwa urządzenia ????

Skomentuj

musicie mieć taki kabel audiofile inaczej nie ma magii
                    http://www.highfidelity.pl/@main-3632&lang=
                    https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                    :D

Skomentuj

Znalazłby się ktoś chętny do pomocy (nie za darmo rzecz jasna) w przerysowaniu schematu z kartki na PCB (tak abym mógł wysłać gotowy plik np do Pcbway) ? Chodzi o lampowy wzmacniacz słuchawkowy. Mniej więcej 40-45 elementów.
                      Last edited by SeenT; 06.01.2020, 14:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Próbowałeś wysłać maila z innej poczty?
                        Dopiero teraz zauważyłem ten wpis :glare:
                        Nie, nie próbowałem, ale jakiś czas później napisałem raz jeszcze i dostałem odpowiedź od pana Chrążyczewskiego, że istnieją, o treści: Na stronie Jantzen jest zakładka Polscy Klienci, a w niej nasza oferta asortymentowa.

Skomentuj

calkiem fajny kanal

Skomentuj

nóżki Avatara celebrują przekaz, pokazują wszystko z lekkim dystansem. ich dźwięk jest wyrafinowany i dopracowany.:thumbsup:

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://www.highfidelity.pl/@main-3631&lang=
                            https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                            :D

Skomentuj

Mam problem z końcówką advance electronic A-136
                              https://obrazki.elektroda.pl/6987767100_1312560400.jpg
                              W jaki sposób zwiększyć jej czułość na wejściu?
                              Ma współpracować z filtrem do subwoofera A-140
                              Nie mogę jej w pełni wysterować. Inna końcówka dx-H250 jest z tym filtrem głośniejsza.

Skomentuj

Spectrum software się zwinęło i udostępnili swój symulator za darmo
                                Micro Cap 12 wart 4500USD :)
                                Jak ktoś by potrzebował :)
                                http://www.spectrum-soft.com/download/download.shtm

Skomentuj

DIY-owa, głośnikowa aukcja WOŚP :)
                                  https://allegro.pl/oferta/kolumny-gl...925.1578816707
                                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

ladne
                                    szkoda ze skopane akustycznie :(

Skomentuj

No szkoda...
                                      Centra akustyczne mocno rozjechane, tweeter dużo bliżej nie woofer, ale nie o to tu chodzi. :biggrin:
                                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Panowie, kto ma na stanie wysokotonówkę Daytona RS28A?
                                        Potrzebuję wymiar średnicy siatki oraz jej kołnierza.

Skomentuj

Skomentuj

Czaruję...
                                          X