Na jesieni miałem trochę owoców pigwowca na krzewach, a nie mając na nie żadnego pomysłu postanowiłem zrobić zalewajke.
Owoce wypestkowałem i pokroiłem w kostkę, potem do słoików i zalałem:
0,7 litra Premium Bols Platinium 40%,
0,5 litra Żołądkowa Gorzka z miętą 34%,
0,1 litra Żołądkowa Gorzka z figą 34%.
Po 3 miesiącach zlałem.
Nabrało koloru i trochę cierpkie, ale idzie wypić. Jest diy? Jest.
Ja po wakacjach też pracowałem. Z naszych pierwszych w życiu własnych sadzonek z pestek pomidorów i papryk powstało pełno keczupów i sosów do spaghetti. Owoców własnych jeszcze nie mamy ale teść załatwił po taniości dziesiątki kartonów truskawek, borówek i aronii z czego w tydzień roboty powstały sosy do do jogurtów i nalewki aroniowe (z dużą pomocą mojej żony :) )
Na jesieni miałem trochę owoców pigwowca na krzewach, a nie mając na nie żadnego pomysłu postanowiłem zrobić zalewajke.
Owoce wypestkowałem i pokroiłem w kostkę, potem do słoików i zalałem:
0,7 litra Premium Bols Platinium 40%,
0,5 litra Żołądkowa Gorzka z miętą 34%,
0,1 litra Żołądkowa Gorzka z figą 34%.
Po 3 miesiącach zlałem.
Nabrało koloru i trochę cierpkie, ale idzie wypić. Jest diy? Jest.
Chyba będę musiał się nauczyć robić podobne smakołyki bo co roku idzie na marnacje około 1 tony śliwek węgierek które mam na ogródku , w zeszłe wakacje tak obrodziło że jedno z drzew obaliło na bok i wyrwało z korzeniami ... Smutna sprawa :(
Tylko czy takie miastowe owoce będą się nadawać do konsumpcji , wiecie metale ciężkie i te sprawy .
Chyba będę musiał się nauczyć robić podobne smakołyki bo co roku idzie na marnacje około 1 tony śliwek węgierek które mam na ogródku , w zeszłe wakacje tak obrodziło że jedno z drzew obaliło na bok i wyrwało z korzeniami ... Smutna sprawa :(
Tylko czy takie miastowe owoce będą się nadawać do konsumpcji , wiecie metale ciężkie i te sprawy .
Wszystko zależy jak przetworzysz:)
Przedestyluj na śliwowicę i będzie bez metali:thumbup:
Pozbywam sie zawartości szafek. Ile moze byc to warte i czy wystawic na allegro w calosci czy pojedynczo? Tak wiem/tyle warte ile ktoś za to zapłaci/ ale tak mniej więcej?
Wystaw na OLX może weźmie to ktoś kto majsterkuje na allegro się nie opłaca , ostatnio kupowałem chłodzenie boxowe na procki Intela i płaciłem 4.99 zł za praktycznie nowe z gwarancją 12 mc tak że raczej wartość sentymentalna
Ja kupowałem nowe ogniwa VTC4 Sony, ale chyba już ich oficjalnie nie produkują, jest coś takiego jak forum Arbiter, gdzie czasem tanio coś fajnego się da wyrwać z rozpakietowanych baterii.
Warto też pomyśleć nad jakimś zabezpieczeniem, by nie rozładować nadmiernie.
Swoją drogą, mam tak przerobione stare Metabo i daje to rady, ale ostatnimi czasy chodzi też za mną pokusa kupna małej wkrętarki (10.8V-12V) z Lidla lub Biedry, kosztuje to niewiele, a w domowych warunkach no name potrafi kilka lat posłużyć (jeden no name już mi się powoli zajeżdża, bo wyskakuje drugi bieg, ale swoje zrobił).
Bierz ogniwa Sonego VTC4 lub 5 i do tego koniecznie BNS.
Nowe ogniwa po rozpakietowaniu chodzą w granicach 8-12zł/szt.
Jak będziesz miał BNS to ładowarka powinna podejść jaka kolwiek nawet od laptopa.
Co do NN w warunkach domowych to jest loteria. Miałem kilka sprzętów z Lidla i też myślałem że do domu będą ok. Jednak szybko padały łożyska, włączniki, regulacje obrotów w włączniku wkrętarki.
Przesiadłem się z takiej Lidlowej Parkside PABS 12 C3 na Makita DF331 (Parkside ma zasilanie 10,8V tak samo jak makita pisadają 3 ogniwa 18650) Jest jeszcze makita pistoletowa DF330.
Różnica w ergonomii i precyzji operowania jest nieporównywalna. Praca na baterii również dłuższa do tego w makicie są dwie baterie, większy dufer na jakieś drobiazgi i lepsza dostępność części w razie jakiejś awarii z czym się jeszcze nie spotkałem w tym modelu. Powystawowe lub jakieś używki w dobrym stanie można dorwać niedrogo a posłużą długo.
Ładowarką od NiCD tak średnio, najlepiej włożyć do środka przetwornicę CC-CV na LM2596, sam takie coś złożyłem i było ok, poza tym że scalaki na tych tanich przetwornicach czasem działają jak chcą.
Do pakietu 5s może być lekko trudniej dostać BMS w dobrej cenie i na duży prąd, u mnie też fajny DeWalt z udarem czeka na przeróbkę, ale jako że jest to 18V, to jakoś mi się do tego nie pali.
Skomentuj