Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarka z allegro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
    Jakiś czas temu szukałem frezu do płyty wiórowej i przeż przypadek trafiłem na jakieś forum CNC. Jakiś gość wyraził pewną opinię (i według mnie miał rację). Problemem w tych frezarkach jest łożysko wrzeciona które jest łożyskiem kulkowym i które dość szybko się wyrabia i dostaje luzu.
    pracowalem tymi frezarkami kilka lat
    ostatnio wymienialem te lozyska na nowe markowe... bylo ciszej i stabilniej, ale to stare nie mialo luzu!
    tu nie chodzi o luz na lozysku tylko o wyrobienie sie wrzeciona, tam gdzie tulejka powinna sie centrowac
    sprawdzalem to w 3szt i to tego wina (tzn jezeli chodzi o bicie freza)

Skomentuj

A mnie już dawno nic tak nie ucieszyło w sprawach sprzętowych jakto, że wreszcie padła mi moja frezarka black&decker :) Rozjechała się aż miło.
      Położyłem się spać z bananem na buźce i z takim samym się obudziłem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
        A mnie już dawno nic tak nie ucieszyło w sprawach sprzętowych jakto, że wreszcie padła mi moja frezarka black&decker Rozjechała się aż miło.
        Położyłem się spać z bananem na buźce i z takim samym się obudziłem
        Jest wymówka żeby sobie Festool'a strzelić :razz:
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja mam podobnie z wyrzynarka black&decker, fajnie by bylo jakby sie zepsula i sprawilbym sobie cos lepszego :) ale cholerstwo dalej dziala....

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Jest wymówka żeby sobie Festool'a strzelić :razz:
            od kilku dni już się "zabawiam" OF 1400 :)

Skomentuj

Burzujstwo ! To ja dla dla rownowagi sprawie sobie Makite jako, ze rozsadniej inwestuje pieniadze :)

Wysłane z mojego GT-I9001
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Wierz mi, że mój wybór był rozsądny i przemyślany, to nie jest moja pierwsza zabawka festoola.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                  ja dla dla rownowagi sprawie sobie Makite jako, ze rozsadniej inwestuje pieniadze
                  To nie jest równowaga, Makita chy hitachi to dobry japoński sprzęt, A że festool trzyma jakość, to się zgodzę. Napewno nie jest tyle lepszy co droższy ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                    Wierz mi, że mój wybór był rozsądny i przemyślany, to nie jest moja pierwsza zabawka festoola.
                    Wiem Patrzysz na sprzet bardziej profesjonalnie. Ja czysto amatorsko. Policzylem, ze za cene TS 55 z listwa dostane SP6000 i jeszcze wystarczy na najprostsza frezarke Makity.

Last edited by KonradRak; 05.03.2012, 21:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      Jest wymówka żeby sobie Festool'a strzelić
                      jak dla mnie przereklamowane - napewno dla nas nie potrzebne :p
                      mala jest niewygodna a duza za duza :p

ale za darmo na zaprzyjaznionej stolarni chetnie sie nimi bawie

Skomentuj

Tobie Pawle by się przydała dobra frezarka, całkiem inna praca... :)

Skomentuj

Wiem Patrzysz na sprzet bardziej profesjonalnie. Ja czysto amatorsko. Policzylem, ze za cene TS 55 z listwa dostane SP6000 i jeszcze wystarczy na najprostsza frezarke Makity.

Makita to przecież profesjonalny sprzęt i na pewno nie przereklamowany , wiec kupując np. RP2300 masz frezarke mocną, trwałą i na lata, i co ważne nie przepłacasz. Ja używam "maszyn" kilku renomowanych producentów, Festoole też mam między innymi OF 1400, ale nie padam przed nimi na kolana, to ma służyć do pracy. Gdybym teraz kupował frezarke, to kupił bym właśnie Makite 2300.

Skomentuj

Niedawno rodzice kupili szafe do przedpokoju na wymiar, mialem okazje pogadac z gosciem, ktory je robi. Podpytywalem o sprzet, czym tnie i tak dalej. Mowil mi, ze jak zakladal dzialalnosc to cial zwykla pilarka, do ktorej dorobil prowadnice i dokupil dobra tarcze do laminatu. Taka "amatorka" robil meble i ciecie nie bylo wcale gorsze od sprzetow jakich teraz uzywa. Co ciekawe nie ma pil stolowych, tylko pily z prowadnicami.
                            Wiadomo, ze kazdy chcialby miec doskonale narzedzia, bo takimi pracuje sie doskonale, ale jesli chodzi o pilarki, to przy niewielkiej inwencji wlasnej, mozna miec za pare groszy bardzo dobra ( jak na warunki amatorskie ) jakosc ciecia plyt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Wiadomo, ze kazdy chcialby miec doskonale narzedzia, bo takimi pracuje sie doskonale, ale jesli chodzi o pilarki, to przy niewielkiej inwencji wlasnej, mozna miec za pare groszy bardzo dobra ( jak na warunki amatorskie ) jakosc ciecia plyt.
                              Najprostszy sposób na "piłe stołową" i wygodne formatowanie płyt to kupno taniej w miarę trwałej piły "ręcznej", kupno prostego blatu ( płyta MDF, sklejka, cokolwiek ) i umieszczenie piły od spodu płyty zagłębiając tarczę do końca w jednym miejscu. Zostaje tylko umieszczenie płyty z piłą na koziołkach lub jakiś nogach i przymocowanie listwy prowadzącej (prowadnicy) do blatu. Jak widać sposób bardzo prosty - jednak osiągnąć można bardzo wiele. Sposób jest sprawdzony i praktykowany przy produkcji mebli - np. gdy trzeba wykonać precyzyjne cięcia u klienta.

Skomentuj

A mozecie polecic taka dobra pilarke na studencka kieszen?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  Tobie Pawle by się przydała dobra frezarka, całkiem inna praca...
                                  bede odkladal z wyplaty na celme

Skomentuj

Panowie, bylem dzisiaj w Liroyu i maja niezle cudenko. Zaglebiarka Scheppa CS 55. Bardzo solidnie wykonana, stopa odlewana, zaskoczyla mnie jakosc tego produktu. Cena 480zl. Do tego mozna dokupic prowadnice za okolo 180zl. Czyli za 660zl dostajemy cos na wzor Festoola czy Makity ale za 3 razy nizsza cene ( w przypadku festo 4x taniej ).

---------- Post dodany o 18:35 ---------- Poprzedni post o 18:34 ----------

http://www.amazon.de/Scheppach-Tauch...nternrelade-21 tak to wyglada

---------- Post dodany o 18:41 ---------- Poprzedni post o 18:35 ----------

http://www.ebay.de/itm/Scheppach-Tau...item3f13cf5e32

Skomentuj

Ja kiedyś kupiłem zagłębiarkę DEWALT DWS520K i mogę powiedzieć, że fajnie się czymś takim formatki wycina, jest co prawda trochę zabawy ale jak się poustawia szynę równo to potem wszystko pasuje. Przydałaby się tylko jeszcze jedna szyna krótsza do małych elementów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Zaglebiarka Scheppa CS 55
                                        Chyba wybiorę się do Janek lub Piaseczna i kupię. Szkoda, że nie mam tego marketu w Radomiu. Pogromco czy były też ściski do szyny ?
                                        http://www.leroymerlin.pl/produkty/p...330339744.html
                                        http://www.leroymerlin.pl/produkty/p...330326471.html
                                        i przyda się jeszcze:
                                        http://www.leroymerlin.pl/produkty/s...323917926.html
                                        Za takie pieniądze skoda robić małej kobyłki.

---------- Post dodany o 23:03 ---------- Poprzedni post o 20:03 ----------

Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
                                        Makita to przecież profesjonalny sprzęt i na pewno nie przereklamowany , wiec kupując np. RP2300 masz frezarke mocną, trwałą i na lata
                                        Marko. Co do frezarki to nie potrzebuję takiego potwora. Myślałem o najtańszej RPO900. Wracając do pilarki to miałem w ręku Makita SP6000 oraz DeWalt DWS520K. Lepsze wrażenie zrobił na mnie DW. Większa, masywniejsza. Wyglądała bardziej pro. W użytkowaniu pewnie to samo. Festool'a odpuściłem bo żaden sklep w Radomiu tym nie handluje. Teraz pojawiła się jeszcze ta zabawka Scheppach CS 55. Cena rewelacyjna. Minusy:
                                        tarcza 160mm, 24 zęby, czyli trzeba dokupić tarczę 48, trochę mniejsza moc. Z szyną na 45" przetnie 36mm. DWS520K aż 40mm. Potrzebuję tych narzędzi tylko do docinania formatek pod kątem ponieważ w hurtowni płyt nie chcą mi tak docinać. Nadal mdf będę zamawiał docięty na wymiar. Co radzisz zaryzykować tego CS 55 ?
                                        Coś podobnego Virutex SRI174T kosztuje, aż 1300 zł. Za 1500 zł mam Makitę lub DeWalt.Więc 651 zł za SCHEPPACH CS55 to rewelacja !

Skomentuj

Pogromco czy były też ściski do szyny ?
                                          Kurde nie wiem, ale mysle ze sa. Przynajmniej na zdjeciach z Ebaya widac sciski w kompletach, wiec powinny byc.

Tak czy owak wg mnie cena kompletu rewelacyjna, a wykonanie pily robi wrazenie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X