Zamieszczone przez dolphin123
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Marka Tonsil
Collapse
X
-
Jak kupisz głośniki w akkusie to dostaniesz projekt i gwarancje na nie, a sam wiesz że skrzynki można zamówić u kogoś w cenie 500-1000zł.
Gwarancja i tak nie będzie obejmowała uszkodzenia skrzynek przez nabywcę, zarówno w firmowym sprzęcie jak i w drugim przypadku... Na wady fabryczne głośników masz gwarancję i tu i tu.
Wybór jest prosty :)
Skomentuj
-
Pamiętajcie że są ludzie którzy nie znają akkusa, akustyka i innych tam domowych producentów kolumn, wykonujących parę sztuk na miesiąc. Nie mają ochoty lutować kabelków i wkręcać głośników bo po prostu się na tym nie znają lub mają niewielkie umiejętności. Chcą za to kupić w miarę nieźle grające paczki w dobrych pieniądzach.
Czy Pulse kosztuje dużo? Weźmy pod uwagę koszt materiałów, robocizny, pracowników, i ...podatku od całości. Odpowiedź nasuwa się sama.
I nie wiem czy jest sens porównywać je do Jamo, Eltaxa czy innych z mediamarktu gdzie skrzynki zrobiono z 12-16mm sprasowanej tektury bez grama wygłuszenia w środku.
---------- Post dodany o 22:08 ---------- Poprzedni post o 21:58 ----------
A tak swoją droga to jakaś kolejna reaktywacja? :-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
Skomentuj
-
Wszystko idzie w gore, cena moim zdaniem bardzo dobra. Tak, to Ten Tonsil. Nowa produkcja jedynego wlasciciela obecnego Tonsilu. Wznawiaja sporo glosnikow, jakich nie bylo od dluzszego czasu.
http://www.audiostereo.pl/tonsil-rei...0#entry2768885
Skomentuj
-
Jeśli to rzeczywiście tamten GDN 17/100 to zdecydowanie warto sie nim zainteresować. Pamiętam jak miałem zakupić parę tych głośników ale nie zdążyłem bo Tonsil upadł...
---------- Post dodany o 18:18 ---------- Poprzedni post o 16:23 ----------
Widzę że także posiadają 13/50/9 czyli wznowili produkcję. Ciekawe czy te głośniki mają takie parametry oraz powtarzalność jak deklaruje producent?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek161 Zobacz postaJeśli to rzeczywiście tamten GDN 17/100 to zdecydowanie warto sie nim zainteresować. Pamiętam jak miałem zakupić parę tych głośników ale nie zdążyłem bo Tonsil upadł...
---------- Post dodany o 18:18 ---------- Poprzedni post o 16:23 ----------
Widzę że także posiadają 13/50/9 czyli wznowili produkcję. Ciekawe czy te głośniki mają takie parametry oraz powtarzalność jak deklaruje producent?
GDN 15/40/5 80zł, GDN13/50/9 100zł, 15AWX 140zł tak to powinno wyglądać
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaWedług mnie dobra propozycja ceny dla GDN13/50/9 przy AWXie 15cm to około 100zł. AWX jest wyraźnie lepszy...
Skomentuj
-
Warto zauważyć, że ludzie opisujący 15 AWX słuchają ich często na zwrotnicach SoundWave'a.
A te zwrotki są dość specyficzne, z bardzo niskimi podziałami (poniżej 2kHz).
Traf chciał, że akurat bawię się 3 way na 10 AWX i GDN 5 AWX i trzeba z 5 calowcem trochę powalczyć żeby brzmiał dobrze na średnicy. U mnie skończyło się na podziale w okolicach 2,1kHz oraz pułapce na rezonans, który jest dość nisko położony jak na tak mały głośnik. Po opiniach na forum dużo więcej wymagałem od tego głośnika, jak dla mnie szału nie robi a wcale taki tani nie jest. Choć może ja jestem już spaczony lepszymi głośnikami.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaI dlaczego wybralaby taki, a nie inny.
Jestem ciekaw jak ma się ten 17/100 do obydwu (wiem, wiem inna membrana i średnica)? Mi papier bardzo pochodzi wiec może być dobry głośnik dla mnie
Skomentuj
-
Nie na temat...ej Luszti co Ty wiesz o miedzianych kablach...
Prawdą jest, że jak się ma styczność z lepszymi głośnikami to człowiek zawsze do nich ma odniesienie. Ja dzisiaj wiem, że Ushera nie kupię już, bo to półśrodek między powiedzmy tanim do tysiaka sprzętem a takim za ponad 2-3tysiące. Do konstrukcji za tysiaka ten 15AWX jest rewelacyjny, oczywiście z porządną kopułką. Natomiast jakby iść wyżej to wolałbym trochę odłożyć i iść dopiero w 18W531 i D2905/9700, który będziemy stawiali.
Tonsil już mnie nie rajcuje, chociaż jak kazdy z nas, mam kilka głośników na półce i czas je dokończyć aby później nie schodzić po niżej zakładanego minimum.
No i pamiętajmy, że nowa seria na białych membranach STXa ma wyjść "niedługo" i podobno ma zrobić zamiesznie... :)
Skomentuj
-
Miałem oba głośniki aczkolwiek w gigantycznym odstępnie czasowym (z 5 lat?). O ile to był ten tonsil bo piszę z pamięci bez weryfikacji, w kazdym razie wyglada podobnie. Są to zupełnie różne głośniki. Tonsil ma ch-ke w mega breakupem, szpila jest jak stąd do tamtąd i trzeba to gasić pułapką i generalnie aplikować ten głosnikpodobnie jak do glośników aluminiowych.
STX ma lepsza , bardziej rozciagniętą ch-kę ale nie dajmy się oszukać bo i tak troche sobie pogwizduje a kiepskie brzmienie przy wyższym podziale ewidentnie wskazuje, że max dla tego glośnika przy dobrzym brzmieniu to podział na 3kHz.
Brzmienia nie porównam bo musiałbym być jakimś cyborgiem żeby pamiętać co jak grało 5 lat temu.
Skomentuj
Skomentuj