Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Marka Tonsil

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Plus, że Puls/e wydali w wersji podstawkowej, bo w sumie one są od początku podstawkowcem w za dużym "ubraniu".
    Tylko kto im da przedpłatę i będzie czekał na łaskawe wykonawstwo?
    Wygląda jakby zamienili się w składaczy KITów - biorą bebechy z projektu Pulse, a na obudowę i człowieka ze śrubokrętem w ręku trzeba poczekać.

Skomentuj

Na te lakierowane trzeba było czekać, przed chwilą zajrzałem, nie ma ich już w ofercie. Chyba, że nie w tym sklepie patrzę.
      Fornirowane są dostępne od ręki.

Wiesz w ilu litrach siedzi ten GDN?
      Biorąc pod uwagę BR niemalże w połowie wysokości to chyba nie jest monitor na szczudłach. Raczej nikomu nie chciałoby się profilować tunelu.
      Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Są też w sklepie internetowym TAC
        http://kupglosnik.eu/pl/tonsil-zestawy-na-zamowienie
        w kategorii zestawów na zamówienie.

Nie wiem w jakiej objętości siedzą głośniki w Pulse. Z opisów wynikało że obudowa ma wieniec wzmacniający i przegrodę wewnątrz, a jest z 25mm MDFu. Myślę że taki głośnik powinien pracować w obudowie ok. 12-18 litrów, podobnie jak GDN17/50/2 którego jest wersją rozwojową.

Skomentuj

A swoja droga to gdzie mozna kupic w normalnej cenie GDN17/50/2 ?

Skomentuj

alledrogo ?

Skomentuj

Ja od pewnego czasu tych glosnikow juz nie widze. Pytalem w LBX - nie ma i juz nie bedzie. Ciekawe...

Skomentuj

http://kupaudio.pl/pl/glosnik-gdn-17-50-2-4-ohm.html

Spółka córka wystawiła po starej (normalnej) cenie... Dostępność 2 dni....

Sorry wysyłają w dwa dni...ale produkt chwilowo niedostępny. Ciekawe.

Skomentuj

Ceny to kosmos GDN 15/40/5 za 169 zł ?
                  http://kupaudio.pl/pl/glosnik-gdn-15-40-5-8-ohm.html

Skomentuj

Cena może być dowolna jeśli nie chce się czegoś sprzedać.

Skomentuj

Powoli sie gubie w tej historii tonsilowej. Teraz znowu nowa strona i nawet jakas nowa kolumna.
                      http://www.tonsilproducent.pl/

Skomentuj

Analizujac sprawe tonsila, sadze ze przyczyn jest kilka. Podstawowa sprawa, zle zarzadzanie firma. W momencie gdy upadla gospodarka centralnie planowana, zabraklo odpowiednich ludzi ktorzy "potrafili by pokierowac okretem" na burzliwych wodach gospodarki wolnorynkowej. Wiadomo, za komuny glownie na stanowiskach zasiadaly osoby z "plecami", ktorzy obojetnie czego by nie robili, towar sie sprzedawal, innego nie bylo. W momencie gdy w Polsce otworzyly sie drzwi na swiat, o klienta trzeba bylo zabiegac, jak nigdy wczesniej. A klient byl biedny, stracil poczucie stabilizacji, zakup sprzetu audio nie byl priorytetem. firma powinna byla zawalczyc o klienta zagranicznego, produkty tonsila po mimo swoich walorow technicznych, niewyroznialy sie. Konsumenci, a szczegolnie z krajow rozwinietych szczegolna wage klada na wizualna strone produktu, branding.

I tak zaczely sie schody.. Ja sam nigdy nie widzialem reklamy tonsila w telewizji, nie widzialem zeby firma sponsorowala chociazby mlodziezowe druzyny sportowe, nie slyszalem o nich w radiu. Tonsil nie probowal dywersyfikowac dzialalnosci gospodarczej. Wiadomo na to trzeba pieniedzy, powinno sie szukac inwestorow, jezeli nie w kraju to za granica. Tonsil wszedl na gielde ale co stalo sie z pozyskanymi srodkami? nie wiem.

Napisze co wedlug mnie tonsil powinien byl zrobic.
                        1 pozyskac inwestorow krajowych, mysle ze w pewnym stopniu bylo to mozliwe. 2 opracowac kilka dobrych produktow, czyli takich ktore graja i wygladaja. 3 przedstawic pomysly zagranicznym inwestorom, sprzedac mniejszosciowe udzialy. Miedzy czasie chociaz w pewnym stopniu zareklamowac marke w kraju.
                        Menadzera powinno sie zatrudnic zza granicy, moze z wloch.. Czowieka ktory wykazalby entuzjazm i wiare w polska firme, latwiej byloby wtedy przekonac inwestorow zagranicznych.
                        Moge podac za przyklad firme makaroniarska Malma ktora zatrudnila Sofie Loren jako wizerunek firmy. Moze nie do konca im sie udalo ale kombinowali dobrze.

Do tego nawiazac wspolprace z uczelniami. politechnika i asp. Nie wiem czy to zrobili, z asp napewno nie.

---------- Post dodany o 02:36 ---------- Poprzedni post o 02:15 ----------

A i jeszcze bym zapomnial, zla polityka rzadu III RP.. Zle prawo gospodarcze, wysokie podatki i akcyzy, bezrobocie, zle gospodarowanie budzetem.. Nie to zebym mial pretensje bo zyjemy w demokracji. Problem jednak jest.. W duzej mierze mozemy za niego podziekowac wschodniemu mocarstwu..

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez leto87 Zobacz posta
                          Moge podac za przyklad firme makaroniarska Malma ktora zatrudnila Sofie Loren jako wizerunek firmy. Moze nie do konca im sie udalo ale kombinowali dobrze
                          Malmie sie udało ale zostali zniszczeni przez układy polityczno-bankowe, nie upadli z własnej winy. Ale do dyskusja na inny temat ..

Skomentuj

Nawet zastanawialem sie nad tymi Tonsil pulse. Jezeli chodzi o design to pierwsza kolumna od naszej rodzimej marki ktora mi sie podoba. Jednak odstraszyla mnie cena. Poczatkowe 2900 za dwa 17cm glosniki i dwie jedwabne kopulki podobne do tych ze sjest/fiest.. Ktore radzily sobie jako tako. Zeby chociaz dali wstege albo magnetostat.. Nawet i z chin jezeli nie maja technologi, byleby swietnie gral. Moze jestem troche uprzedzony, ale tez nie zostalem przekonany ze to cos wartego tych pieniedzy.
                            1600 bym dal ale wiecej ni ma bata. Pewnie nie jest to produkt skierowany do takiego odbiorcy jak ja, bardziej do bogatszego grona ktore moze sobie kupic jako drugi zestaw do gabinetu albo sypialni.. Tym nie mniej pisze z wlasnej perspektywy.

A i jeszcze napisze, ze z rok temu chcialem kupic siesty, ale mialem kaprys lakieru fortepianowego, napisalem do nich, ogolnie nie bylo takiej opcji. A jakby miala byc to bardzo drogo. I zobaczylem pare tygodni temu na allegro byly siesty w takim wykonczeniu, kosztowaly ponad 3 patyki. Sprzedawal oficjalny dystrybutor.

http://www.skleptonsil.pl/462045/sie...t-bialy-lakier
                            Last edited by leto87; 13.12.2012, 14:43.

Skomentuj

ło matko bosko :o jaka cena.... to już wolałbym za pól ceny tonsila kupić białe jamo http://allegro.pl/jamo-s606-s-606-bi...869115028.html

Skomentuj

Nawet zastanawialem sie nad tymi Tonsil pulse. Jezeli chodzi o design to pierwsza kolumna od naszej rodzimej marki ktora mi sie podoba. Jednak odstraszyla mnie cena. Poczatkowe 2900 za dwa 17cm glosniki i dwie jedwabne kopulki podobne do tych ze sjest/fiest.. Ktore radzily sobie jako tako. Zeby chociaz dali wstege albo magnetostat.. Nawet i z chin jezeli nie maja technologi, byleby swietnie gral. Moze jestem troche uprzedzony, ale tez nie zostalem przekonany ze to cos wartego tych pieniedzy.
                                1600 bym dal ale wiecej ni ma bata. Pewnie nie jest to produkt skierowany do takiego odbiorcy jak ja, bardziej do bogatszego grona ktore moze sobie kupic jako drugi zestaw do gabinetu albo sypialni.. Tym nie mniej pisze z wlasnej perspektywy.
                                Nie wydaje mi sie, ze cena Pulse jest wysoka. Aktualnie ten kolumny kosztuja okolo 2400zl i oferuja dosc ciekawe rozwiazania techniczne. Zwrotnica jest pierwszego rzedu, wyrownanie czasowe, wyzszy podzial ( dzieki temu kopulka gra juz inaczej ). Do tego solidne wykonanie i naturalny fornir. Piszesz, ze nie dalbys wiecej niz 1600zl za te kolumny, jesli nie to znajdz mi nowe paczki za 1600zl w naturalnym fornirze, tak ladnie zaprojektowane i wykonane.

Prawde mowiac, gdybym mial wykonac na zamowienie takie paczki, to nie wiem czy za 2000zl oplacaloby mi sie ruszac z robota, jesli z tej ceny musialbym zaplacic podatki, sratki, zusy srusu i jeszcze cos na tym zarobic, to sorry. Moze zaraz podniosa sie glosy, ze przeciez fornirowanie to pestka i w gole. Moze i pestka jak robi sie amatorsko dla siebie. Co innego jak produkt ma wytrzymac wiele lat. Trzeba stosowac inne technologie budowy skrzynki, inne kleje, inny schemat oklejania, ze juz nie wspomne o czasie potrzebnym na sezonowanie materialu, czy poklejonych paczek.

Kolejna sprawa, to lakiej fortepianowy. Jesli faktycznie jest bardzo wysokiej jakosci, to niestety jest on bardzo kosztowny i pracochlonny. Taka firma, ktora byc moze nie ma schematu produkcyjnego na takie paczki, musi wykonac to na zamowienie, poza glowna tasma produkcji, co generuje wlasnie koszty.

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                ło matko bosko jaka cena.... to już wolałbym za pól ceny tonsila kupić białe jamo http://allegro.pl/jamo-s606-s-606-bi...869115028.html
                                Jamo nie sa w lakierze fortepianowym, a ich jakosc jest watpliwa. W kolumnie siedza 4 glosniki w tym niskotonowy. Cena jest niska, a nikt nikomu niczego za darmo nie da. Podejzewam, ze dzwiek Jamo jest po prostu gorszy od Siesty.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta

ło matko bosko jaka cena.... to już wolałbym za pól ceny tonsila kupić białe jamo http://allegro.pl/jamo-s606-s-606-bi...869115028.html
                                  W Jamo s606 i s608 siedzą głośniki tak badziewne ,że nie ma mowy aby je porównywać do Siest. Podobać się może brzmienie osobą nieosłuchanym lub wykorzystującym je tylko do kina.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Trzeba stosowac inne technologie budowy skrzynki, inne kleje, inny schemat oklejania, ze juz nie wspomne o czasie potrzebnym na sezonowanie materialu, czy poklejonych paczek.
                                    Wątpię, żeby cokolwiek było sezonowane w Tonsilu, tym który teraz istnieje. Tak samo sądzę o wykonaniu paczek, wyglądają ok ale czy są na najwyższym poziomie.

Mogli by tego Pulse wypuścić w niższej cenie ale już bez forniru.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                      Wątpię, żeby cokolwiek było sezonowane w Tonsilu, tym który teraz istnieje. Tak samo sądzę o wykonaniu paczek, wyglądają ok ale czy są na najwyższym poziomie.
                                      Ale skad to mozemy wiedziec? Nikt z nas nie byl w fabryce ich paczek i nie widzial jak sa robione. Mozemy sobie tylko podumac. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Nie wydaje mi sie, ze cena Pulse jest wysoka. Aktualnie ten kolumny kosztuja okolo 2400zl i oferuja dosc ciekawe rozwiazania techniczne. Zwrotnica jest pierwszego rzedu, wyrownanie czasowe, wyzszy podzial ( dzieki temu kopulka gra juz inaczej ). Do tego solidne wykonanie i naturalny fornir. Piszesz, ze nie dalbys wiecej niz 1600zl za te kolumny, jesli nie to znajdz mi nowe paczki za 1600zl w naturalnym fornirze, tak ladnie zaprojektowane i wykonane.
                                        KODA K-5000
                                        Rubicon NH-20F

Jezeli chodzi o jakosc i dzwiek moze to prawda ze pulse warte sa swojej ceny. Rynek zweryfikuje. Jezeli nie zdecydowalbym sie na diy to pewnie bral bym te tonsile..
                                        Jezeli by jednak zrobic rownanie cenowe.
                                        siesty high gloss 3400, pulse fornir 2400
                                        siesty 1700, pulse 1200
                                        fornir i lakier fortepianowy to mniej wiecej podobne koszta.. powiedzialbym nawet ze fornir jest drozszy. Rzeczywiscie czlowiek by kupil pulse bez forniru i by sam okleil, albo komus zlecil..

Skomentuj

siesty high gloss 3400, pulse fornir 2400
                                          siesty 1700, pulse 1200
                                          fornir i lakier fortepianowy to mniej wiecej podobne koszta.. powiedzialbym nawet ze fornir jest drozszy. Rzeczywiscie czlowiek by kupil pulse bez forniru i by sam okleil, albo komus zlecil..

Zrobiłbym sam w tej cenie cos na Usherach i pozamiatane te całe tonsile... Nawet jak zamówię u kogoś dobrze wykonane skrzynki...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X