Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z kurierem i kolumnami.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Kolejne pytanie całość została sfinalizowana poza allegro.
    No to chyba nie ma sprawy... Człowiek nawet nie ma dowodu że to od ciebie kupił, więc sąd nie wchodzi w grę. Chyba trzeba zastosować zasade "nie karmić trola", bo ten kupujący tak się zachowuje...
    Pytanie klucz dj_zibi, widziałeś fotki z uszkodzeniami?

Skomentuj

Dobra panowie. Dostałem oficjalne pismo od kolesia:
      "Na podstawie przepisu Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r. art.7 ust.1) informuję , że odstępuję od umowy kupna zawartej z Panem dotyczącej kolumn glośnikowych, które były przedmiotem aukcji allegro nr.2107682025 i wnoszę o zwrot zapłaconej ceny zakupu w kwocie 1010zł w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszej korespondencji.
      Jednocześnie proszę o wystawienie dowodu zakupu- rachunku lub faktury za sprzedane kolumny i przesłanie dowodu zakupu pocztą na adres podany w nagłówku niniejszej korespondencji."
      Ten przepis dotyczy tylko sytuacji, gdy sprzedaje firma, jeśli osoba prywatna, to nie ma zastosowania.

Skomentuj

Nie nie widziałem zdjęć. Według mnie wnioskuje ze nagle kupujący się rozmyslił na zasadzie wole jednak błysk lakier niz mat i chce oddać Szukając powodów.

Dzieki wszystkim za odzew!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          nic nie rob - ewidentnie jego wina

rob swoje co do reklamacji uslug kurierskich - nic wiecej
          Osobiście powiem tak - masz nadzieję, bo DPD dużo częściej rozpatruje pozytywnie reklamacje niż UPS, czy GLS. Warunkiem jest tutaj dobrze spisany protokół oraz dowody - czyli konieczne będzie im przesłanie zdjęć uszkodzonej paczki w opakowaniu i miejsc gdzie to było uszkodzone - czyli raczej już na to nie masz co liczyć, oprócz tego uszkodzenia towaru - na to ew. możesz liczyć i oszacowanie szkody. Przeważnie reklamacje rozpatrują do 2tyg.

Gość od strony prawnej nie może Ci nic zrobić, kupował od osoby prywatnej, więc ani nie masz prawa wystawić faktury/paragonu, ani towar nie był nowy - więc nie przysługuje mu prawo zwrotu, zwłaszcza że nie napisałeś o tym w aukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            ... nie przysługuje mu prawo zwrotu, zwłaszcza że nie napisałeś o tym w aukcji.
            To było po za allegro, więc żadnej umowy nie ma. Chyba że ustalali coś mailowo lub lepiej telefonicznie na słowo.

Skomentuj

Wszystko telefonicznie wiec... . Mailowo tylko podanie numeru konta i adresów. Później wpłata.
              1 mail po otrzymaniu przesyłki, ze opakowanie nie było uszkodzone a kolumny tak. W protokole jest juz napisane ze zarówno opakowanie jak i wewnętrzne pakowanie-> styropian i folia uszkodzone. Wiec sporo małych oszustw.

Jeśli od strony prawnej -> sąd nic mi nie moze zrobić to dobrze. osobiscie chciałem się z nim "dogadać" jednak on wycenił(stolarz) uszkodzenia na 250zł i tyle chciał, a tego zaakceptowac nie mozna bo same skrzynki czesto tyle kosztują

Jeszcze raz dzięki!

Skomentuj

jednak on wycenił(stolarz) uszkodzenia na 250zł i tyle chciał, a tego zaakceptowac nie mozna bo same skrzynki czesto tyle kosztują
                I tak, i nie. Jak robisz samemu, to owszem, ale taki statystyczny stolarz pan Edzio to za wycięcie otworu na głosnik potrafi zaśpiewać 5 dyszek...

Skomentuj

Najpierw to poproś o fotki bo skoro jeszcze ich nie widziałeś to może koleś chce cię w bambuko zrobić...

Skomentuj

dj_zibi
                    Reklamcja złozona 23.02 nr reklamacji 268428/2012. Jakies konkrety bedą w przysżłym tygodniu podobno. Prosze zachować zdjęcia uszkodzonych kolumn.
                    kupujący:
                    Prosze zalatwiac to w swoim zakresie. po otrzymaniu zwrotnego potwierdzenia odbioru korespondencji ktora do Pana skierowalem, sprawe przekazuje prawnikowi w celu przygotowania pozwu, prawnik pewnie bedzie sie z Panem kontaktowal.

Oczywiscie mama list odebrała...
                    A korespondencja to oficjalne pismo z odstapieniem od umowy.
                    Last edited by dj_zibi; 07.03.2012, 12:35.

Skomentuj

Przygotuj jakieś ładne pisemko, że nie będziesz odpowiadał za kogoś ignorancję przy odbieraniu paczki i tyle. W ogóle bym się tym nie przejmował.
                      Gdyby nawet chciał teraz zwrócić to dlaczego masz Ty zostać z uszkodzonymi skrzynkami? Koleś nie odebrał przesyłki tak jak powinien, więc szedłbym w zaparte, że ma się sądzić z firmą kurierską a nie z Tobą.

Skomentuj

Jemu juz nie chodzi o uszkodzenia.

Chce odstapic od umowy. Wysłał pismo z odstapieniem od umowy.

Z tego co wyczytałem to odstąpienie od umowy obowiązuje w przypadku kupna towaru od "firm". W przypadku kupna towaru od osób prywatnych obowiazuje rekojma. Rękojma działa w przypadku gdy towar jest wadliwy lub uszkodzony "przed" wysyłką.

Ktoś moze to potwierdzić? Jutro pójde równiez do zaprzyjaźnionego radcy by dowiedzieć się konkretnie.

Skomentuj

bedzie sie z Panem kontaktowal.
                          Metoda "na sąd" , nie pękaj :)
                          A korespondencja to oficjalne pismo z odstapieniem od umowy.
                          Ale jak kolumny są uszkodzone w czasie transportu to już chyba nie masz żadnego obowiązku ich przyjmować.

Skomentuj

Kontunując mój wątek dla potmonosci bo wielu widze ze juz mnie osądziło jako oszusta... Pozdrawiam panów Dabyl i .3lite.

Zdjęcia uszkodzen:

Oraz akty prawne jakie znalazłem, a mogą przydać się wielu z nas gdy kupujący nie chce się dogadac i ma klapki na oczach.

Mówimy tu o Ustawie z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.1) (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.).

Dotyczy ona Przedsiębiorcy, a Ty nim nie jesteś, gdyż:

Art. 43(1) KC
                            Przedsiębiorcą jest osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna, o której mowa w art. 331 § 1, prowadząca we własnym imieniu działalność gospodarczą lub zawodową.

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
                            § 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.

§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.

§ 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.

Oraz bardzo ważne!!!

Art. 544. § 1. K.C. Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju. Czyli klient zamawia towar, rodzaj przesyłki wybiera oczywiście sam. W chwili gdy sprzedawca wyda towar przewoźnikowi przyjmuje się, że wydanie rzeczy nastąpiło do rąk kupującego.

Dalej Art. 545. § 2. W razie przesłania rzeczy sprzedanej na miejsce przeznaczenia za pośrednictwem przewoźnika, kupujący obowiązany jest zbadać przesyłkę w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju; jeżeli stwierdził, że w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, obowiązany jest dokonać wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika. I tutaj mamy odpowiedź na pytanie jak należy postąpić odbierając zamówiony wysyłkowo towar. Również Art. 548 jest ważną wskazówką dla kupującego, ponieważ to de facto kupujący jest odpowiedzialny za przesyłkę, która zamówił określonym przewoźnikiem. Warto przytoczyć artykuł „§ 1. Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy.§ 2. Jeżeli strony zastrzegły inną chwilę przejścia korzyści i ciężarów, poczytuje się w razie wątpliwości, że niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z tą samą chwilą. A wydanie rzeczy sprzedanej jak pisałem wyżej, następuje zgodnie z Art. 544 K.C. czyli w chwili przekazania towaru przewoźnikowi. Oczywiście kupujący ma prawo żądać ubezpieczenia przesyłki, i zgodnie z Art. 547. § 2 K.C. Jeżeli rzecz ma być przesłana do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, koszty ubezpieczenia i przesłania ponosi kupujący. Aby mieć możliwość roszczenia co do jakości jak i ilości otrzymanego towary, kupujący jest zobowiązany zgodnie z wyżej przytoczonym Art 545 K.C. zbadać przesyłkę w obecności kuriera i w razie stwierdzenia jakichkolwiek nieścisłości zażądać sporządzenia odpowiedniego protokołu. Tylko taka czynność umożliwia w przyszłości dochodzenia praw w zakresie odebranego towaru.

Skomentuj

Paskudne uderzenie ,aż się zaczynam bać bo 80% przesyłek odbierają mi sąsiedzi bez otwierania.
                              Ewidentna wina odbierającego tą przesyłkę ,ale powinien być poinformowany o tym żeby sprawdzić
                              paczkę.Pozdrawiam i życzę rozsądnego załatwienia sprawy.

Skomentuj

jestem ciekaw w jaki sposob ten koles udowodni ze sam tego nie uszkodzil?

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Kontunując mój wątek dla potmonosci bo wielu widze ze juz mnie osądziło jako oszusta... Pozdrawiam panów Dabyl i .3lite.
                                  Nie osądziłem Cię jako oszusta - wyraziłem tylko swoją opinię na temat Twojego podejścia w sprawie zakupów na "omyłkowej" aukcji na Allegro. I wnioskuję, że moja ocena miała dużo wspólnego z prawdą, bo widać, że Cię w pewien sposób zabolała skoro ciągniesz temat i próbujesz się tłumaczyć (w tamtym wątku). Nie tłumacz się, bo nawet Cię nie znam i generalnie nie obchodzi mnie to, w jaki sposób postępujesz (poza tym takie tłumaczenie post factum wygląda żenująco) i szczerze mówiąc nie mam ochoty i zamiaru wchodzić z Tobą w polemikę. Jeśli wypowiadasz się na forum publicznym to miej świadomość tego, że czytający Twoje wypowiedzi będą sobie powoli wyrabiać jakieś tam zdanie na Twój temat - prawdziwe czy nie - cholera wie, bo przecież się nie znamy. Tak więc nie ma się co obrażać.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                    (poza tym takie tłumaczenie post factum wygląda żenująco)
                                    Moze masz racje może nie, ja jednak jestem wychowany ze nie lubie zostawiać sprawy w toku lubie ją do końca wytłumaczyć by nie było głupich niejasności W dobie internetu napisane jedno zdanie moze znaczyć wiele w zależności od tego jak ktoś ma zamiar je zrozumieć.

Co do Sprawy z kurierem i kolumnami... 2x dzwoniłem na infolinie UOKiK 2-krtonie dostałem ta samą informacje ze sprzedajemy jako osoby fizyczne i nas nie dotyczy sprawa odstąpienia od umowy, jedynie rękojma które nie do konca uwzględnia to co zrobił kurier.

Myśle ze ten temat przyda się dla wielu z nas na przyszłośc

Skomentuj

Nie żebym bronił dj_zibi, ale robiłem z nim kilka interesów i powiem że to konkret gość. Ja sądzę że to w 100% wina kuriera bądź gościa który kupił od niego sprzęt. Nie było go jakiś czas na forum, ale myślę że przez ten czas, aż tak się nie zmienił :)

Skomentuj

A mi to uszkodzenie wygląda jakby kolumna się przewróciła i uderzyła o kant ławy czy jakiegoś niskiego stolika lub rurę od kaloryfera (1/2 stalową)

Skomentuj

A mi na uderzenie przy wkładaniu na samochód o rampę :) to takie gdybanie, rzeczoznawca tak samo by zgadywał :P Ciężko komuś udowodnić tutaj winę chodzi o uszkodzenie kolumny, ale o fakt postępowania przy odbieraniu paczki przez gościa to ew. jego wina.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X