Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kur...!! za co sie nie wezme to albo doloz, albo kup cos innego albo mnie nie stac...
    chyba odpuszcze jeszcze zakup :(

ja chce cos lepszego niz moj kompakt i glownie szybszego!!
    jak odpalam zdjecia z poczatku mojej przygody z aparatem to mam wrazenie ze byly i jasniejsze i lepszej jakosci. czyli jakby aparat sie psul/zuzywal/brudzil

Skomentuj

Każdy nowy bezlusterkowiec będzie lepszy od tego co masz. Skoro do tej pory nie zostałeś zaawansowanym amatorem fotografii, to pewni juz nim nie będziesz. Nie będziesz tez potrzebował wielkiego lustra z kazda funkcja pod palcami. Skoro bezlusterkowce oferują taka sama jakość zdjec, to po co targać duza lustrzankę? Swiat sie zmienia i nawet fotografowie pro, którzy pracują naprawdę topowym sprzętem, zmieniają swoje dslr na mniejsze i lżejsze bezlusterkowce.

Skomentuj

Tylko że tani zestaw DSLR skompletuje się taniej niż bezlustro, to samo ze szkłami, do DSLR rynek używek jest całkiem pokaźny.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        kur...!! za co sie nie wezme to albo doloz, albo kup cos innego albo mnie nie stac...
        chyba odpuszcze jeszcze zakup
        Nie ma co się zniechęcać, niedrogie body, dokupisz jakiś używany słoik i focić pójdzie. (Ja nadal męczę stare 450D, ISO takie sobie, ale z zewnętrzną lampą czy całym oświetleniem coś jeszcze da się uzyskać).
        Last edited by ampli; 21.11.2017, 20:31.

Skomentuj

Jasne, ze do dslr jest więcej szkiel, ale do bezlusterkowcow łatwo podłączyć manualne obiektywy. Canon 450 to juz jednak zabytek na tle nowych aparatów ich możliwości.
          Za 2000-3000 zlozy fajny zestaw z Fuji.

Skomentuj

Mi się bardzo podoba Fuji X-T10, tylko chwilowo żona blokuje temat ^^
            Nikon p7100 jeszcze trochę musi wystarczyć.

Skomentuj

Wczora padł aparat żony - Canon SX620 HS.

Możecie polecić jakiegoś małego kompakta w cenie +/- 800zł? Z tego SX640 bylismy bardzo zadowoleni
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

kup szybko to samo, zanim Wam napiszą ze lepiej dołożyć 2kpln i kupic cos lepszego :p

Skomentuj

Jak wam się kompakt podobał to bierz coś podobnego i tyle, nie ma co kombinować.
                  Aparat w kieszeni to fajna sprawa.

Skomentuj

kup szybko to samo, zanim Wam napiszą ze lepiej dołożyć 2kpln i kupic cos lepszego
                    Kurnia, nie zdążyłem...
                    Dołóż, Hermes, bez 2800 nic nie robi zdjęć

Skomentuj

dawno nie bawilem sie aparatem
                      staruszek daje rade!

Skomentuj

kup szybko to samo, zanim Wam napiszą ze lepiej dołożyć 2kpln i kupic cos lepszego :p
                        Nie wiem co kupiłeś ale EOS700 lub 750 + sigma 18-35 1.8 i już jest fajnie. To taka opcja, jeżeli nie chcesz wydawać za dużo na body.

Skomentuj

Zamieszczone przez daris666 Zobacz posta
                          EOS700 lub 750 + sigma 18-35 1.8 i już jest fajnie.
                          I woła do noszenia, choc obiektyw niemal doskonaly.

Skomentuj

Jak komuś pasuje taki zakres ogniskowych...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              I woła do noszenia, choc obiektyw niemal doskonaly.
                              Przeszedłem z FF i dwóch stałek - i jest trochę lżej :)

Fakt sigma jest świetna. Podobają mi się te serie ART. Miałem kiedyś 35 1,4 ART - ten to był dopiero ostry.

Skomentuj

Stałka jest przeważnie ostrzejsza od zooma :) . Z moich obserwacji i doświadczeń to słaba stałka jest często na poziomie całkiem dobrego zooma. Dlatego ja jako że jestem pentaxiarzem mam dwa w miarę współczesne zoomy z AF a reszta to analogowe stałki które się świetnie sprawdzają :) . Statyw, focus peaking i do tego powiększenie wybranego fragmentu na matrycy przy podglądzie liveview daje świetną maszynkę do robienia na spokojnie rzeczy które się nie ruszają np. krajobrazów czy jakiś rzeczy :) .

Skomentuj

Dzień Dobry Panowie,

Zapytam tu, bo jest kilku zaawansowanych pstrykaczy. Chcę kupić lampę do Nikon D3100 aby robić "portrety" kolumn na czarnym tle. Bardzo podoba mi się efekt jak poniżej i chciałbym się do niego zbliżyć:

Czarny materiał mogę bez problemu powiesić na ścianie. Teraz pytanie czy muszę mieć dwa źródła światła aby dobrze doświetlić obiekt? Czy da się to zrobić tylko jedną lampą? Do moich potrzeb Yongnuo YN-560III się sprawdzi?
                                  https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa...iwersalna.html
                                  Awaryjnie mogę pożyczyć drugą lampę od kolegi i postawić na statywie. Ma jakąś wypasioną Sony. Chcę to ogarnąć w miarę prosto i tanio - da się? Aha obiektyw to stałka 35mm 1.8 i nie będę w najbliższym czasie kupował większej.
                                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie wiem jak do Nikona, ale ja do sony to mam słabe doświadczenia z nieoryginalnymi lampami. Jakby jasne, zawsze można w manualu, ale jeśli chodzi o współpracę z body, to zwykle brak problemów zapewniają wyłącznie oryginalne. Więc.. IMO jeśli będziesz kiedykolwiek chciał pracować w TTL, to kupuj Nikona. Jeśli tylko jako studyjna, to możesz cokolwiek. I tak najistotniejsze są dyfuzory, odbłyśniki, parasolki i takie tam bajery do modelowania światła.

Skomentuj

Pany, szukam następny mojego Olka EPL5.
                                      Jadę do USA na wakacje, wiec jest okazja by wymienić sprzęt.
                                      Do wydania około 4kzł. Fajnie jakby był mały względnie mały.
                                      Ktoś coś?
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nowszego Olka z lepszą szklarnia :)

Skomentuj

Myślałem o FF XT20 - warto?
                                          marcinsywala.pl

Skomentuj

Czaruję...