Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeszcze spotkałem się kiedyś z opinią że wydało się kupę siana na aparat i obiektyw a on zdjęć nie robi, niestety podchodząc do takich aparatów jakieś tam pojęcie o foyografi trzeba mieć, bo jak ktoś myśli że kupi lustrzankę i później na automacie poleci i będą super foty jak z katalogów to się może nieźle zdziwić. Więc czasem faktycznie lepiej się zastanowić przed zakupem ile temu uwagi chcemy później poświęcić

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
      bo jak ktoś myśli że kupi lustrzankę i później na automacie poleci i będą super foty jak z katalogów to się może nieźle zdziwić.
      Niebardzo rozumiem co masz na mysli? Przeciez dzis prawie nikt nie robi niczego w pelni manualnie, jesli fotografuje nowoczesnym aparatem cyfrowym. Automatyka to codziennosc kazdego fotografa, baa sa takie sytuacje, w ktorych po prostu nie da sie zrobic dobrego zdjecia bez automatyki.

Skomentuj

Nie mówię o pełnym manualu ale mimo wszystko nie jest choć trochę więcej zmiennych niż przy kompakcie. Po prostu miałem przypadki jak znajomi lustrzanki pokupowali , włączyli i później się pytali a czemu zdjęcia tak wychodzą a tak a na kompakcie było lepiej, a później się okazju że iso w automacie i szum było widać, wybór ostrości podobnie więc przy malej GO cudowa im wychodziły

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Niebardzo rozumiem co masz na mysli? Przeciez dzis prawie nikt nie robi niczego w pelni manualnie, jesli fotografuje nowoczesnym aparatem cyfrowym. Automatyka to codziennosc kazdego fotografa, baa sa takie sytuacje, w ktorych po prostu nie da sie zrobic dobrego zdjecia bez automatyki.
          Wypraszam sobie, Praktycznie wszystko poza sportem robię na pełnym manualu, Co weekend z każdego wesela po 1,2-1,7k zdjęć zrobionych manualnie:) Kwestia przyzwyczajenia i akceptacji lub nie automatyki.

szastal
          Mała GO to jest przy szkłach 1,2-1,8 a nie przy kitach.
          Moja dziewczyna używa Nikona D5100 głównie w trybach tematycznych i nie zauważyłem by przez to aparat robił zdjęcia gorsze niż kompakt, raczej jakieś 100x lepsze:) AutoIso działa najczęściej do wartości 3200 lub ostatecznie do 6400 a trzeba powiedzieć sobie ze dzisiejsze lustra mają tak dobre procki od JPG ze zdjęcia nawet na takich czułościach wychodzą znośne i dużo lepsze od kompaktów. Większym problemem jest ustawianie automatyki w długie czasy 1/20-1/60 ale jak się ma nawet "Kitowego" VRa czy ISa to powinien sobie z tym poradzić. Jak fotografujemy dzieci czy coś w ruchu to dajemy tryb sport i po problemie. Są to pewne ułomności ale nie mówcie ze zdjęcia wychodzą jak z kompaktów. Przez poł roku miałem FUJI ten aparat robił piękne JPGi i to nawet na trybach tematycznych...
          Last edited by dj_zibi; 30.12.2015, 07:09.

Skomentuj

Ja to tylko jako przykład podałem. Sam robię zdjęcia czasami obiektywami jak stara tokina której moja pucha nie widzi bo nie ma żadnej elektroniki a zdjęcia wychodzą bardzo fajne. Po prostu nie używam trybów tematycznych a znam przypadki co ludzie nawet trybu odpowiedniego nie potrafią ustawić do danej sytuacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
              Wypraszam sobie, Praktycznie wszystko poza sportem robię na pełnym manualu, Co weekend z każdego wesela po 1,2-1,7k zdjęć zrobionych manualnie Kwestia przyzwyczajenia i akceptacji lub nie automatyki.
              Rozumiem, ze wszystkie te tysiac iles zdjec pocsineles w trybie M z manualnym focusem? Nie chce mi sie wierzyc :)
              Automatyka daje duzo, ale nie zwalnia z myslenia. Stad slabe zdjecia wychodza amatorom w trybach auto czy tematycznych.

Skomentuj

i zapewne vice versa - dobre zdjecia fotografowi na kompakcie :p
                kompakt kompaktowi nie rowny i niektore maja calkiem sporo ustawien manualnych

Nie na temat...

Rozumiem, ze wszystkie te tysiac iles zdjec pocsineles w trybie M z manualnym focusem? Nie chce mi sie wierzyc
                prosze, tylko nie zaczynaj znowu!

Skomentuj

Rozumiem, ze wszystkie te tysiac iles zdjec pocsineles w trybie M z manualnym focusem? Nie chce mi sie wierzyc :)
                  Automatyka daje duzo, ale nie zwalnia z myslenia. Stad slabe zdjecia wychodza amatorom w trybach auto czy tematycznych.
                  Oczywiście ze używam automatyki ostrości. Natomiast cała reszta w M(oczywiście poza WB) i tak to wykonuje:)

Słabe zdjęcia wychodzą też tym co mają 5dmkIII i super szkła. Największym problemem amatora jest totalne olanie instrukcji obsługi, instrukcja ta u Canona i Nikona dla lustrzanek jest wielką książka fotograficzną.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Największym problemem amatora jest totalne olanie instrukcji obsługi
                    przeciez wiadomo ze prawdziwy mezczyzna nie czyta instrukcji bo wie wszystko lepiej! :p

Skomentuj

Oczywiście ze używam automatyki ostrości. Natomiast cała reszta w M(oczywiście poza WB) i tak to wykonuje:)

Słabe zdjęcia wychodzą też tym co mają 5dmkIII i super szkła. Największym problemem amatora jest totalne olanie instrukcji obsługi, instrukcja ta u Canona i Nikona dla lustrzanek jest wielką książka fotograficzną.
                      Nie moja opinia ale kolegi który ma 5d mk1, mk3 to nieporozumienie. Dynamika i głębia gorsze od mk1, dlatego chcąc lepszego iso i nie zmieniać całego systemu kupił po taniosci 6d.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                        i nie zmieniać całego systemu kupił po taniosci 6d.
                        Mam 6d i niestety ale 5d mk3 ma lepszy autofocus.. :)

Skomentuj

Autofocus może tak ale ale jakość zdjęć nie powala. Poprostu te z mk1 są ładniejsze. Mk3 ma większe możliwości ale zdjęcia mają to coś.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            prosze, tylko nie zaczynaj znowu!
                            Ale ze niby co? :) Juz nic nie mozna napisac i zapytac?

Skomentuj

Lampą też sterujesz w manualu?

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                Lampą też sterujesz w manualu?
                                Moja ostatnia lustrznka byla tak glupia, ze fotografujac z lampa, trzeba bylo dzialac w pelnym manualu :) No chyba, ze ktos blyska proste w gebe...

Skomentuj

Kilka zdięć amatorsko to spoko ale, kilkaset w jeden wieczór to trochę upierdliwe. Nadodatek zdjęcia z wesela to taka trochę reporterka czsami bywa dynamicznie i nieprzywidywalnie.
                                  Ja jeszcze pamiętam jak wyglądały zdjęcia z wesela zrobione olimpusem om lub canonem ae1.

Skomentuj

Lampą praktycznie nie błyskam, a jak muszę to Autoamtyka która i tak musi byc mocno korygowana ręcznie bo najczęściej światło idzie na boki czy w tył:) Dynamika na weselu sprowadza sie do przewidywania :)

W canonie miałem: 400D, 30D, 50D, 7D, 1dmkIII, 5D mkI, 5DmkII i 5dmk III(mam) i 6D(mam). Stare 5D dawało ładny spokojny naturalny obraz to fakt ale niestety mamy już inne realia i IMO 6D ma najładniejszy obrazek ale niestety duuuzo bardziej lubię używać 5dmkIII bo to jest po prostu aparat pewny jeżeli chodzi o AF jak i sprawność działania.

Skomentuj

Mam 18-105 VR i jakoś jestem średnio zadowolony, z kitowego 18-55 VR który był z Nikonem D5100 wychodziły bardziej plastyczne zdjęcia.

Skomentuj

Co do plastyki zdjec, to powiem Wam, ze matryca Samsunga plus raw z Lightroom daje bardzo ladne zdjecia. Swoja plastyka przypominaja bardzo dobre skany z negatywow. Moze na wysokich iso Samsung jest slaby, ale do zdjec krajobrazu, portretow, czy makro jest naprawde dobry. Te najnowsze matryce 28.2 mpix Samsunga bez problemu rywalizuja z pelnoklatkowymi Nikonami, Canonami i Sony pod wzgledem detali, kolorow i plastyki obrazu. Co prawda pelna klatka ma w sama w sobie inne zalety, ale 20mpix pelnej klatki Canona, po prostu nie da takich szczegolow i rozdzielczosci jaka ma matryca aps-c Samsunga. Szkoda, ze mimo tak zaawansowanej technologii, dalej nawet najlepsze aparaty cyfrowe 35mm slabo wypadaja w wydrukach powyzej formatu A3 w porownaniu do analogowego sredniego formatu ;/.

Skomentuj

No cóż analog. A tak od nosnie jeszcze robienia zdjęć w M to wydaje mi się że zdjęcia są bardziej przemyślane, po prostu się nie jedzie bez opamietania z palcem na spuscie. A tak w ogóle nie powinniśmy tu zdjęć jakiś wrzucać? I tak wiem że pewnie ostra krytyka będzie ale może warto spróbować?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X