Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pochodzilem dzisiaj po sklepach bo chcialem porownac bezposrednio nx300 i d3200

niestety nigdzie nie bylo samsungow! podobno schodza jak swieze buleczki!
    ale d3200 byly i je pomacalem (zdjec nie robilem bo nie wzialem karty sd)
    wielki plus za solidny uchwyt
    minus za rozmiar :(

po swietach podskocze ze swoim aparatem i je porownam

Skomentuj

Paweł, jak przeszkadza Ci wielkość lustrzanki i priorytetem jest rozmiar a Bezlustra np Samsunga Ci się nie podobają to pomyśl nad kompaktami z duzą matrycą i uczciwym obiektywem. Ja kilku osobom poleciłem NIKona P7700/P7800 i jako niedzielni fotografowie są zadowoleni, ewentualnie odrobina klasyki z Fuji X30:)

Ja osobiście kupiłbym Nikona D5200 najlepiej z 18-105VR najlepsza jakość za uczciwa cenę i następnie dokupił Nikkora 35 1,8:) Jak ma być cena>jakość i bez myślenia o wielkości to Samsung + kit + dodatkowe jasne szkło.

PS. Nie jestem fanbojem Nikona że go polecam, pracuje na Canonach:)
      PS2. A portrety najlepsze to robiłem 35-50mm i to na FF :) Kwestia czego sie oczekuje, dynamiki i bliskości "tematu" czy izolacji "tematu" od reszty.
      Last edited by dj_zibi; 24.12.2015, 15:33.

Skomentuj

przemo-lukas poleca samsunga z powodu wiekszej ilosci dodatkowych szkiel. czyli pewnie uda sie kupic taniej

canony lepiej lezaly mi w reku
        nikon ma plusy w postaci mocniejszej baterii, zintegrowanej lampy... ale najwiekszy minus dla mnie to brak obrotowego wyswietlacza

nadal jestem nastawiony a samsunga, ale bede probowal sie przekonac do d3200 :p
        zamowie na wtorek do sklepu samsunga i bede porownywal bezposrednio 3 aparaty (moj jako punkt odniesienia)
        wtedy zdecyduje ktory kupie
        nie ukrywam ze lustrzanka lepiej lezy w dloni niz bezlusterkowiec :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          przemo-lukas poleca samsunga z powodu wiekszej ilosci dodatkowych szkiel. czyli pewnie uda sie kupic taniej

canony lepiej lezaly mi w reku
          nikon ma plusy w postaci mocniejszej baterii, zintegrowanej lampy... ale najwiekszy minus dla mnie to brak obrotowego wyswietlacza

nadal jestem nastawiony a samsunga, ale bede probowal sie przekonac do d3200 :p
          zamowie na wtorek do sklepu samsunga i bede porownywal bezposrednio 3 aparaty (moj jako punkt odniesienia)
          wtedy zdecyduje ktory kupie
          nie ukrywam ze lustrzanka lepiej lezy w dloni niz bezlusterkowiec :(
          Z tym tanio to różnie bywa. W nikonie wystarcza dwa szkła które wymieniłem praktycznie do wszystkiego. Samsunga sam kiedyś miałem dobre aparaty jednak za bardzo ingeruja w obraz. Dodatkowo polityka samsunga jest dziwna i wszystkie znaki wskazują ze wycofa się z rynku.

Nikon ma przede wszystkim dużo lepsza matrycę od aps-c canona. Wiem co mówię sam mając sporo zabawek profesjonalnych canona tanie lustro dla dziewczyny wybrałem nikona d5100 było to półtora roku temu.

Ja bym kupił d5200.
          Last edited by dj_zibi; 24.12.2015, 16:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
            Ja bym kupił d5200.
            dlaczego? to juz 1000zl wiecej :(

Skomentuj

Nie wiem czy jest sens, gdybyś miał dopłacać już lepiej (nawet używany) D7100, ma silnik = możliwość wpięcia tańszych szkieł, lepszy wizjer (pryzmat).

Co do wymiarów, D3200 i trzycyfrowe Canony akurat nie są specjalnie spore jak na lustro.

Stosunek cena/jakość matrycy wypada w Nikonie lepiej, jednak Canon jest w miarę przyjazny jeśli o obsługę chodzi.

Skomentuj

Ha jako posiadacz jeszcze d5000 również polecam tą serię. Dopiero jak padnie zmienię na jakiegoś d7xxx. A jak coś myślę o zbyciu 18-105 bo i tak go nie używam a myślę o s17-50 ale jak co to ten kit od nikona spokojnie daje radę na początek

Skomentuj

Ja jakiś czas temu kupiłem D5100 z 18-105 za namową dj_zibi i jestem zadowolony, choć na wycieczki rowerowe to spory aparat.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  ale najwiekszy minus dla mnie to brak obrotowego wyswietlacza
                  Mój nikon ma obrotowy wyświetlacz :) Myślę, że D5200 także ma :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zaraz padnie propozycja, Paweł kup sobie 5D, bo wiesz, to juz pelna klatka i w ogole :)

Skomentuj

Kto by chcial niconem zdjecia robic [emoji14]

Skomentuj

Ja mam Canona łudząc się, że kiedyś będą pakowali dobre matryce (szczególnie do tanich puch)...
                        W niskiej półce N ma ciekawsze propozycje, ale zmiennych jest zbyt dużo, żeby od czapy wybrać system, no chyba że ktoś ma zamiar używać jednego szkła, wtedy nawet zmiana systemu tak nie zaboli.
                        Jak ktoś ma zamiar używać tylko szkieł Tamrona i Sigmy, to wybór sytemu jest mniej istotny (wtedy licząc się z brakiem FF i większymi cenami można brać Pentaxa).
                        Last edited by ampli; 25.12.2015, 09:11.

Skomentuj

Paweł, a moze jeszcze mozesz zaczekac, odlozyc i kupic cos na wiosne? Bedzie fajna premiera

http://fotoblogia.pl/7895,sony-a68-l...zalnym-lustrem

Skomentuj

problem w tym ze ja aparatu nowego nie potrzebuje!
                            puki mam poczciwego canona to jakos daje rade...

ale chcialem kupic na raty 0% cos szybszego i cos co kreci juz w HD

cena NX300 jest jeszcze akceptowalna
                            jakbym mial kupic na raty aparat za 2-3k to bym odpuscil aparat i zaczal odkladac na samochod! niestety warszawa jest za duza na brak auta :(

tak wiec w niedziele ide do euro zamowic NX300 i bede go porownywal na miejscu z D3200. wtedy podejme decyzje czy biore czy szkoda kasy. oczywiscie o ile dadza raty :p

Skomentuj

poczekaj na poczatek roku.
                              Na alle beda te szjasungi po 1000zl schodzic nowki z gwarancja.

Skomentuj

Niestety Samsung usmiercil swoj dzial aparatow cyfrowych i ten system nie bedzie juz kontynuowany.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                  Na alle beda te szjasungi po 1000zl schodzic nowki z gwarancja.
                                  dlaczego?

Skomentuj

Szajsungów najlepiej szukać na allegro. Swojego też tak kupiłem.

Pogromco co do dokładania to IMO warto dołożyć do D5200 bo: lepszy AF, lepszy procek, gibany wyświetlacz. Nie warto dla amatora dokładać ani złotówki do wyższych modeli bo obrazowanie nie jest lepsze a reszta super bajerów nie jest nikomu potrzebna. Lepiej zakupić Nikkora 35 1,8 :)

Niestety Canony APS-C to straszne gów... i trzeba powiedzieć to otwarcie. Obraz jaki generują może na wykresach jest w porządku jednak w rzeczywistości jest tragiczny(aczkolwiek nie wiem jak ta najnowsza matryca 20mpix).

Skomentuj

Wiem, ze warto dolozyc, tym bardziej ze d5200 to udany model. Tez bym wolal tego nikona od samsunga, ale roznica ceny jest raczej spora...

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                        (aczkolwiek nie wiem jak ta najnowsza matryca 20mpix).
                                        Nie najgorzej. 70D

Skomentuj

Szkoda, ze te wszystkie cyfraki nie moga zrobic zdjecia jak z aparatu na film :(

Skomentuj

Czaruję...
                                          X