Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    jesli bedziesz drukowal zdjecia w labie
    No własnie od czasu wejścia cyfry na rynek to już sie u mnie w domu odbitek nie drukuje.
    Osobiscie wyroslem na fotografii analogowej i dla mnie fotografia na LCD to cos zupelnie dziwnego i nienaturalnego.
    Mnie póki co wizjer do szczęścia potrzebny nie jest. Bardziej zależy mi lampie błyskowej, ciężko byłoby wytłumaczyć mamie dlaczego aparat za 1500zł jej nie ma a małpka za 400 ma

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
    Nawet najdrozsze kompakty nie maja startu do tanich bezlusterkowcow.
    No własnie i tu teraz kolejne dylematy. Naczytałem się że kitowe obiektywy to o kant dupy rozbić. Czy one są naprawdę tak słabe, czy to tylko takie gadanie zaawansowanych gości dla których liczy się każdy procent zaszumienia ? Lepiej w takim razie kupić tańsze body i od razu jakiś lepszy obiektyw, czy doinwestować w body a ewentualne kupno obiektywu odłożyć.

Polecilibyście jakiś konkretny system, tak aby ewentualne dokupienie obiektywu nie zrujnowałoby portfela ?

Skomentuj

Samsungowe kity sa bardzo dobrej jakosci, tzn robia ladne zdjecia. Akutalnie to chyba najtansze bezlusterkowce, ktore faktycznie potrafia zrobic bardzo ladne zdjecia. Lampa jest dolaczana, na stopke.

Skomentuj

No właśnie mój pierwszy typ to był NX300. Skusiło mnie też to że w przyszłości gdybym chciał kupić jakąś jasną stałke to jest 30mm f2, która jest podobno bardzo fajna. Kosztuje chyba 700zł więc ja na obiektwy cyfrowy to chyba nie dużo ?
        Później zacząłem czytać testy na optyczne.pl no i wyczytałem, że samsung mocno modyfikuje zdjęcia w JPEG. Widać to też na testowych fotografiach w porównaniu do podobnych modeli innych firm. Potwierdza się to też przy innych modelach tego producenta
        Sami w domu mamy starego Samsunga S1050 i o ile rodzice byli z niego zadowoleni bo fotki trzaskał ładne, a na pewno lepsze od Lumixa TZ3 (matryca 1/1.7 vs 1/2.5, pewnie przez to) to trzeba powiedzieć, że kolory dosyć mocno przesyca i ogólnie foty są raczej mocno dopieszczane algorytmami.

Fuji X-M1 ma matrycę X-trans, całkiem fajnie wypadał w testach, też mi się spodobał, tylko ewentualny zakup obiektywu chyba by mnie zrujnował ?

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
          Fuji X-M1 ma matrycę X-trans
          Wolalbym fuji bez zastanowienia, szczegolnie w porownaniu do Samsunga. Jakosc obrazu na wysokich ISO z matryc X-trans jest daleko poza zasiegiem Samsunga. Fuji ma rowniez najlepszy algorytm zapisu jpg na rynku. Chyba tylko Sony A7 bylby lepszy.
          Last edited by Pogromca mitow; 29.08.2015, 15:29.

Skomentuj

A jak z kitowym szkłem u Fujifilma ?

Skomentuj

Zalezy ktorym?

Skomentuj

XC 16-50mm F/3,5-5,6 to konkretnie tam siedzi

Poza tym tak ogólnie pytam, jaka jest twoja opinia co do szkieł kitowych. Są aż tak słabe, czy niektórzy przesadzają i dla takiego amatora jak ja i tak będą wielkim przeskokiem z małpki.

No i łącząca się z tym kwestia, lepsze body i kit, czy słabsze body i lepszy obiektyw ?

Skomentuj

Coz. Dzis aparaty cyfrowe tak poszly do przodu, ze to obiektyw tak naprawde decyduje i jakosci zdjec. Nawet biorac najtansze body, ale najlepszy obiektyw uzyskamy swietne zdjecia. Oczywiscie takie rzeczy jak szumy i wielkosc matrycy zalezy od aparatu, ale ogolna plastyka zdjecia zaleza od obiektywu.

Ten kit fuji jest ok, ale ma spora beczke, mocno gnie obraz. Jest to korygowane programowo na zapisywanych jpg. Przy wywolywaniu rawow trzeba powalczyc recznie. Ogolnie za te pieniadze raczej niczym specjalnym sie nie wyroznia. Jakbys trafil na zestaw z kitem 18-55 2.8-4 to to szkielko jest naprawde super.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                  No i łącząca się z tym kwestia, lepsze body i kit, czy słabsze body i lepszy obiektyw ?

Skomentuj

Hahah wersja MKII była dobra, koszulka z Nikonem a w łapach Canony
                    No ale w sumie odpowiedział mi na pytanie

Skomentuj

Witajcie!

Zbierałem się od dłuższego czasu do zakupu aparatu i wertowałem cały internet w celu wyszukania tego co mnie interesuje ... w sumie nie znalazłem nic bo nic co nie czaje z tych cyferek. Dlatego licze na Waszą pomoc.

Potrzebuje zakupić aparat który będzie używany głównie podczas wypraw za ocean i wszelkiej maści wycieczki. Więc najlepiej gdyby jego waga nie była równa pustakowi. Jestem początkującym ale chce się nauczyć jak robić dobre zdjęcia - motywacja jest

Możecie coś polecić w okolicy 2000zł...?? Jaki model, jaki obiektyw itp czy to taki czy owaki... Moja nie wiedza w tym przypadku może zaowaocować tylko zakupem jakiegoś g...., a Wasza pomoc może coś rozjaśni....

Skomentuj

Kompakt czy lustro? Nowe czy używane?

Skomentuj

2000 to trochę mało na fajny sprzęt. dobry obiektyw ok. 1500+ body ok. 2000.

Zadałeś bardzo ogólne pytanie. Zawsze z tym jest problem. Kompromisy. Pytania na jakie sobie trzeba odpowiedzieć najpierw:
                          1. Kupić superzooma, czy obiektyw o mniejszym zakresie a lepszym obrazie i jasności?
                          2. Sam wyświetlacz na tylnej ściance, czy potrzebne patrzenie oczkiem w wizjer (w świetle zdecydowanie lepsza opcja)?

Generalnie jeśli chcesz dobre zdjęcia to polecam od poszukania sobie obiektywu. Generalnie współczesne aparaty, jeśli odrzucimy kompakty do robienia zdjęć u cioci na imieninach, maja już przyzwoite parametry pozwalające na uzyskanie dobrych zdjęć.

Ja mam sony 580, szwagier ma http://www.optyczne.pl/223.1-Test_ap...A58-Wstęp.html i ten bym ci polecał Ten A58 jest trochę mniejszy i lżejszy od A580, za to nagrywa filmy w dobrej jakości i z autofocusem (czego brakuje w moim aparacie).
                          Ja mam tamrona http://www.optyczne.pl/22-Tamron_SP_...obiektywu.html Bardzo dobre zdjęcia jakościowo, ale zakres zoomu czasem za mały (tzn te 28, przydałoby się szerzej) ale ogólnie jeśli godzisz się na ten mankament to jak najbardziej polecam.

Jeśli szukasz czegoś mniejszego to się nie znam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Używanych bym się bał. Za łatwo uszkadzają się np przy uderzeniu, za trudno wyłapać usterkę. Niektóre ujawniają się w "szczególnych" okolicznościach. To opcja dla doświadczonych.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Kompakt czy lustro? Nowe czy używane?
                            Myślę, że lustro jest za duże I mało poręcze gdy łazi się tam gdzie turyści jeszcze nie zaszli. Myślę na bezlusterkowcem.

Myślę, że piekielny zoom nie jest mi potrzebny bo pewnie nie będę potrafił z niego korzystać. Jeżeli chodzi o wizjer itp. chciałbym się nauczyć fotografować więc pewnie się przyda jedno I drugie.. - zresztą to chyba jest już standart.

Skomentuj

No to wybór jest prosty jak nie ma być lustro. Samsungi z serii NX.
                              Poczytaj wyżej wpisy, np:
                              Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                              Ja mam NX300 z nalesnikiem 30mm i bardzo sobie go chwale

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                No to wybór jest prosty jak nie ma być lustro. Samsungi z serii NX.
                                Poczytaj wyżej wpisy, np:
                                Myślałem o jakimś nowszy sprzęcie. a szkło 30mm jest dość drogie.

Skomentuj

Nie żałuj na szkło. Współczesne matryce już sobie wszystkie dobrze radzą, a dobre szkło to nadal sztuka i to determinuje dobre zdjęcia. Ile ja mam starych zdjęć które byłyby dobre, gdyby nie beczka albo chroma, albo ostrość, albo winieta itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                    Nie żałuj na szkło. Współczesne matryce już sobie wszystkie dobrze radzą, a dobre szkło to nadal sztuka i to determinuje dobre zdjęcia. Ile ja mam starych zdjęć które byłyby dobre, gdyby nie beczka albo chroma, albo ostrość, albo winieta itp.
                                    to jaki zestaw jestes w stanie zaproponować dla takiego osobnika który stawia piersze kroki?? Podaj jakiś przykład:)

Skomentuj

Ta oferta byla kiedys kosa ale chyba juz ich nie bedzie http://www.valuebasket.pl/pl_PL/Fuji...ew/15124-AA-SL
                                      Przemyslalbym tez jakis lekko uzywany x-e1 z obiektywem 18-55.
                                      2 tysiaki to juz jest jakas kasa, ale tak naprawde dalej mocno ogranicza. Prawdziwy wybor pojawia sie dopiero przy cenie okolo 3000-3500zl :(

Skomentuj

Przykro mi, nie zaproponuję nic, nie siedzę w sprzęcie a już szczególnie w nowinkach. Napisałem co mam sam i co znam i mogę ci to z czystym sumieniem polecić. A moge polecić tylko to czym troszkę popracowałem.

Zgadzam się z PM, te 3-3,5k to już fajne zestawy.
                                        Ja bym został przy świętej trójcy (canon, nikon, sony), bo wtedy oferta osprzętu jest szersza (sigma, tamron, metz itp) co pozwala trochę ugrać na cenie, ale o bezlusterkowcach nie wiem nic :( One wszystkie maja chyba inne mocowania obiektywów.

Skomentuj

Ta oferta byla kiedys kosa ale chyba juz ich nie bedzie http://www.valuebasket.pl/pl_PL/Fuji...ew/15124-AA-SL
                                          Przemyslalbym tez jakis lekko uzywany x-e1 z obiektywem 18-55.
                                          2 tysiaki to juz jest jakas kasa, ale tak naprawde dalej mocno ogranicza. Prawdziwy wybor pojawia sie dopiero przy cenie okolo 3000-3500zl :(
                                          chyba dobry sprzęt... tylko podchodzi pod 3k zl...ehh wlasnie cięzko coś wyszukać. Albo już stara technologia za 1,5k zl która za chwile będzie jak ze średniowiecza a wszystko co nowe ponad 3k...

A co myślicie o Olympus OM-D M5...??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X