Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nikon d3200 z 18-105 kosztuje najtaniej 1800 doplac te 150 i kup d5200. Kup najpierw body wyjdzie 1500 i bieraj kase za 450 kupisz 18-105 uzywke

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
      Nikon d3200 z 18-105 kosztuje najtaniej 1800 doplac te 150 i kup d5200. Kup najpierw body wyjdzie 1500 i bieraj kase za 450 kupisz 18-105 uzywke
      Na 99% wezmę D3200 z 18-105 za 1800 zł :thumbup:

Skomentuj

bez sensu gdzie dokladajac 150zl masz d5200 ale twoja kasa

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
          bez sensu gdzie dokladajac 150zl masz d5200 ale twoja kasa
          Dokładać to wyższych modeli można w nieskończoność :p Myślę że 3200 mi wystarczy - rozmawiałem już o tym modelu z paroma osobami w tej dziedzinie

Tak czy inaczej dzięki Konrad :thumbup:
          Last edited by maniek860824; 08.12.2014, 13:20.

Skomentuj

Nadszedł już czas aby wymienić starą Minoltę 800si na coś cyfrowego. Zostaje mi od niej kilka szkiełek: podstawowy obiektyw to: Tokina AT-X Pro 28-80/2,8, oraz inne: Sigma APO Macro super 70-300/4-5,6, Sigma Aspherical 28-105/2,8-4. I jeszcze kilka szkiełek M42 rukich i niemieckich. Wystarczy mi więc dokupić sam korpus, szkiełek nie zamierzam zmieniać.
            Trochę zaspałem, Sony już prawie wycofał swoje aparaty na obiektywy z bagnetem typu A. Na rynku zostało jeszcze kilka resztek: A58 - trochę jak kompakt o obudowie lustrzanki, A77. Wszystkie z matrycą wielkości APS-C. Co bym nie kupił z taką matrycą stracę na szerokim kącie. Z 28mm będą miał ok. 42mm. Zbyt wąsko, będę musiał dokupić kolejne dobrej jakości szkiełko o dostatecznie szerokim kącie. W końcu będę używał tylko tego nowego, a moja ulubiona Tokina będzie leżała w szafie. Podliczają koszty z A77 wyjdzie jakieś 4300 + obiektyw.
            Inną opcja jest A7K, pełna klatka. Nie ma konieczności kupowania dodatkowego obiektywu, ale muszę dokupić przejściówkę z bagnetu A na E (za 1400). Koszty całości ogromne. I to nawet nie jest lustrzanka. Nie wiem, jak takie maleństwo będzie leżało w rękach. W przyszłości dokupując nowy obiektyw tę będę musiał kupować te dużo droższe z dużym polem obrazowym do pełnej klatki.
            Z jednej strony szkoda mi kasy na kupowanie kiepskiej puszki do niezłych obiektywów, z drugiej ogromne koszty. Nie wiem co zrobić. Może coś doradzicie. Fotografuję praktycznie wszystko, nie mam jakichś szczególnych preferencji, ale lubię jak moje fotki ładnie wyglądają i są bez żadnych śmieci typu winietowanie, jakaś poduszka czy inne .
            Trzecią opcje jest odpuścić sobie foto i zostać przy kompakcie, a za tę kasę kupić nową końcówkę mocy.:)

Skomentuj

Pelna klatka Sony Tak, apsc nie.

Ja na Twoim miejscu zostawilbym caly system analogowy i od czasu do czasu z niego korzystal. Do Nexow bedzie latwiej podpiac stare szkla, o ile fotografowanie bezlusterkowcem bedzie Ci odpowiadac.

Skomentuj

Ja mam apsc z zoomem 28-...bodaj 70. I da się żyć, nie ma dramatu. Tylko jak idę architekturę fotografować (ale to racze inwentaryzacje), to zakładam kita i mam szerzej (tylko wtedy mnie jakość nie bardzo interesuje)
                A58 bardzo sympatyczny, może nie mam niewiadmo jakich wymagań, ale mi się podoba. Rozważ, bo przy dobrym szkle, ten aparat już jest w pełni użyteczny przy normalnym użytkowaniu. Pewnie ze to nie pro, ale nie pisałeś że się tym zawodowo parasz.

Skomentuj

Pelna klatka Sony Tak, apsc nie.

Krótka i konkretna odpowiedź, tak lubię, dzięki wielkie.
                  Co prawda takiej odpowiedzi się spodziewałem, tylko utwierdziła mnie w moich przypuszczeniach. Jak coś takiego bym sobie sprawił, to dłuuuugo już by do mnie Mikołaj nie przyszedł.

Starego systemu oczywiście nigdy nie zamierzałem się pozbyć. Tylko już trochę mnie męczy użeranie się z "laboludkami". Cały sprzęt zostaje, Opemus 6, koreks, różne miski, szczypce lampki i inne też czekają na swoją chwilę. Szkoda by było oddać to komuś za grosze.

W sumie lusterko w lustrzance było tylko po to, aby był bezpośredni podgląd przez obiektyw. Jak już jest inna technologia potrafiąca to samo zapewnić bez lustra to czemu nie. Sprzęt będzie mniej drgał przy robieniu np. makra ze statywu. Wizjer ma jak w lustrzance, tylko z wyświetlaczem zamiast matówki (ale można na nim powiększyć fragment kadru). Jak kiedyś lupą w starych lustrzankach 2-obiektywowych. Oraz widać już jaki będzie końcowy wynik nawet po zastosowaniu różnych efektów. Bardziej myślę o tym jak będzie leżał w ręku taki mały aparacik.

Trochę jeszcze przemyślałem sprawę, jeszcze raz poszedłem do sklepu, obejrzałem sprzęty stwierdziłem, że zamiast a7 z przejściówką lepiej będzie kupić a99. Przejściówka nie zapewnia 100% funkcjonalności współpracy obiektywu z korpusem, są inne czujniki AF itp. A99 jest w prawie identycznej cenie. A99 to jest mój typ w tym temacie.

A58 bardzo sympatyczny, może nie mam niewiadmo jakich wymagań, ale mi się podoba. Rozważ, bo przy dobrym szkle, ten aparat już jest w pełni użyteczny przy normalnym użytkowaniu.
                  Byłem także w innym sklepie obejrzeć a58, starałem się bardzo do niej przekonać. Kilka razy do niego podchodziłem, długo go trzymałem w ręku i bawiłem się nim, ale mimo moich starań nie udało mi się. Po prostu ten aparat nie przypadł mi do gustu, nie leży mi wygodnie w dłoni. Sterowanie też znacznie odbiega od tego do czego jstem przyzwyczajony. Może parametry i jakość fotek są zadowalające, ale go nie kupię, bo po prostu nie podoba mi się. Nie cieszył bym się z niego, a z prezentu na gwiazdkę trzeba się cieszyć. Tak więc To co mi się podoba jest za drogie, a to tańsze nie podoba mis się. Końcówki mocy też nie będzie, kasa pójdzie na co innego. Więc Mikołaja w tym roku nie będzie.
                  Dzięki za pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez artmiko Zobacz posta
                    Więc Mikołaja w tym roku nie będzie.
                    No to już bardzo smutna wiadomość :(

Skomentuj

A ja w tym roku kupiłem Dynaxa 4 :)

Skomentuj

padl mi canon A630 jakis czas temu
                        mialem naprawiac, ale brak czasu, narzedzi itp itd...
                        zblizaja sie swieta wiec pytam znajomych co warto kupic...
                        wybor padl na samsunga NX1000
                        biegam po sklepach zeby pomacac. szybko sie okazalo ze nx1000/1100 odpada z powodu kilku brakow
                        ale za to NX3000 tak mi sie spodobal ze bym go dzisiaj kupil!

ale na szczescie udalo sie kupic uzywanego canona A640 (to samo co moj, ale matryca wieksza o 2mpix) w idealnym stanie!
                        wiec oszczedzilem sobie kolejnego kredytu

ma ktos moze NX2000/NX3000?
                        moze cos o nim powiedziec po czasie?
                        spodobal mi sie bardzo!
                        niezwykle szybki AF, bardzo szybko robi zdjecia (5kl/s - olbrzymia roznica w porownaniu do canona)
                        na ile starcza bateria?
                        jak wypada flesh?
                        jak z widocznoscia wyswietlacza w sloncu?

Skomentuj

A ile za tego nx3000? Co będziesz focil najczęściej?

Skomentuj

nx3000 to jest gniot i unikaj jego. Wykastrowali go z dotykowego ekranu oraz nawet nie ma jakosci NX300. Juz wolalbym NX1000 ktory mozna dostac za 550zl teraz nowki na allegro.
                            Ja mam NX2000 i powiem tak:
                            AF jest szybki tylko w jasnych warunkach. W pomieszczeniu oraz w ciemnosciach bardzo bardzo wolny
                            Bateria to cos kolo 200+ zdjec
                            Flesh to wszedzie tak samo :)
                            W sloncu pod katem juz niewiele widac

Skomentuj

Miał ktoś przejścia z serwisem canona w polsce ? Konkretnie to na żytniej w warszawie. Będe musiał wysłać eos'a M, dzisiaj transmisja po usb szlag trafił :/

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                Miał ktoś przejścia z serwisem canona w polsce ? Konkretnie to na żytniej w warszawie. Będe musiał wysłać eos'a M, dzisiaj transmisja po usb szlag trafił :/
                                Oponie są różne, ja korzystałem 2x i oba były pozytywne.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                  Miał ktoś przejścia z serwisem canona w polsce ?
                                  Mi raz wymieniali matryce w Canonie A75 (była akcja serwisowa wymieniali wszystkim którzy się zgłosili nawet żadnego dowodu zakupu im nie przesyłałem). Aparat naprawiałem mając już Canona Eos 500D więc a75 był zabytkiem mimo to zrobili szybko i sprawnie, za parę złotych zaproponowali wyczyszczenie wszystkiego w środku. Ja byłem zadowolony.

Skomentuj

Paweł, mam NX2000 jakbyś chciał się pobawić.

Skomentuj

Ja się nie znam na fotach, ale tak patrze i patrze i według mnie najlepiej wypada w tym teście Kodak a zaraz za nim na 2. miejscu A470, tak ?
                                      http://www.info-cam.ru/index.php?go=Content&id=207

Skomentuj

Panowie, kto ma Fuji z matryca x-trans? Ciekawi mnie jakich uzywacie wywolaczy raw. Zastanawiam sie nad zakupem X-E2.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          padl mi canon A630 jakis czas temu
                                          ale na szczescie udalo sie kupic uzywanego canona A640 (to samo co moj, ale matryca wieksza o 2mpix) w idealnym stanie!
                                          wiec oszczedzilem sobie kolejnego kredytu
                                          Pawel S bylem w podobnej sytuacji padł mi a-610 tez myslalem o samsungu i ostatecznie ustrzeliłem na olxie a-650 - ostatni z serii (ku uciesze mojej karty kredytowej)
                                          obadaj alledrogo - 4.01.2015 kończy sie jedyna aukcja na takiego - aukcja nie moja i nie znam kolejsia, nie wiem czy będzie sie oplacać itd
                                          zyskałbyś jeszcze kolejne 2Mpx, zoom 6x i najwazniejsze stabilizator optyczny - brak stabilizatora bardzo mnie irytowal w poprzednim moim modelu i wymieniałem go jako największą wadę - więc 650'ka jest bardzo okey za niewielkie pieniądze (tzn ta jest na aukcji więc nie wiadomo na ilu skończy)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X