Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
    A co myślicie o Olympus OM-D M5...??
    Tez bardzo dobry aparat, swiety autofocus, matryca o duzej rozdzielczosci. Wieksze szumy niz z matryc Fuji, ale Fuji to taki ewenement. Nie wiem jak wyglada wizjer w porownaniu do Fuji, nie mialem go w lapach.

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
      Myślałem o jakimś nowszy sprzęcie.
      Pharoh chyba literówkę walnął i pisał o NX3000.

Skomentuj

Jeżeli chodzi NX3000 to jaki obiektyw będzie spełniał oczekiwania odnośnie zdjęci w podróży itp?? Pytanie tyczy się również OM-D M5???

Skomentuj

Do zdjęć z podróży nie potrzebujesz szybkości autofocusa, a obrazek z NXów są bardzo fajne jeżeli nie chce się obrabiać zdjęć.

Skomentuj

Ok rozumie. Chodzi mi w tym momecie o konkretne obiektywy do jednego i drugiego. Oba sa sprzedawane w roznych kitach. A chodzi mi o to ktory bedzie najleszy z dostepnyvch w kitowych zestawach

Skomentuj

Jak ma byc samsung, to juz chyba lepiej NX20 lub NX30. Kiedys byly fajne kity Samsunga Galaxy NX.
              Troche ponad 2 tys nowy NX500, z nowa matryca 28 mpix i nagrywaniem filmow 4k. Jak Ci nie wadzi brak wizjera, to jest to niezla propozycja, nowosc na czasie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Jak ma byc samsung, to juz chyba lepiej NX20 lub NX30. Kiedys byly fajne kity Samsunga Galaxy NX.
                Troche ponad 2 tys nowy NX500, z nowa matryca 28 mpix i nagrywaniem filmow 4k. Jak Ci nie wadzi brak wizjera, to jest to niezla propozycja, nowosc na czasie :)
                Pogromca ratuj bo mam co raz to wiekszy metlik:p wpadly mi w oko te nizej jeszczr:
                http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl5-...649542754.html
                http://allegro.pl/olympus-e-pl6-14-4...645837225.html
                http://allegro.pl/olympus-om-d-e-m5-...645269294.html

Skomentuj

Jezeli powaznie myslisz o fotografii, to z tych trzech wybierz OM-D. Ja mam samsunga bez wizjera i ja zdjec na lcd robic nie potrafie, szczegolnie w duzym sloncu. Wtedy niewiele widac na ekranie, nawet najlepszej jakosci. Poza tym OM-D ma lepszy autofocus, nie tylko szybszy, ale po prostu sprawniejszy, rowniez w slabych warunkach oswietleniowych. Nie daj sie nabrac na zestawy z dwoma obiektywami i tanim body w dobrej cenie, bo tak naprawde kupujesz zestaw, w ktorym wszystko jest bardzo przecietne.

Skomentuj

OK. Czyli wybór jest prosty. OM-D. Kwestia jaki obiektyw. 14-42 czy 12-50...?? Chodzi o te które są w kitach

Skomentuj

Nie znam tych obiektywow, musialbys zobaczy na testy w optyczne.pl

Ten drugi obiektyw ma szerszy zakres ogniskowych, powiedzmy ze jest bardziej uniwersalny, ale to bardzo ogolnikowe stwierdzenie.

Skomentuj

Ja się zdecydowałem na najtańsze body Canona i T17-50, ponoć analogiczna Sigma lepiej zbudowana, ale Tamron niby lepszy optycznie, zobaczymy.
                        Dotychczas przerzuciłem kilka m42, ale w porównaniu z obecnymi szkłami ich ostrość jest mocno przeciętna, nawet na live view.

Przy okazji amatorskie lustrzanki nie są specjalnie ciężkie ani wielkie, więc to chyba bardziej rozwojowa opcja, ponadto w pomieszczeniach ciężko sobie wyobrazić robienie zdjęć bez zewnętrznej lampy błyskowej, a do C czy N bez problemu się kupi takową (koniecznie) z TTL.

Skomentuj

Dobre lustro to zawsze dobra opcja na przygode z fotografia :)

Skomentuj

Dobra opcja, ale jak się obetnie koszty na szkle, to o wiele bardziej potem boli.

Tego nowego kita nie miałem, ale C18-55 w wersji bez stabilizacji to w zasadzie kawałek "plastiku" o takich sobie właściwościach optycznych, ponoć w nowych kitach Canona jest odrobinę lepiej, ale Tamrona zachwalał mi znajomy i okazał się niezłym wyborem w takiej kwocie.

Skomentuj

Bo to sie inaczej patrzy troche. Najpierw kalkulujesz na jakiego szklo Cie stac, a za reszte szukasz body :P

Skomentuj

Kupiłem niedawno Fujifilm x-t10 - rewelacyjna alternatywa dla ciężkiej lustrzanki. Jeden spory minus: dobre szkła kosztują kupę kasy :-(

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
                                  Kupiłem niedawno Fujifilm x-t10
                                  Super wybor, tez sie czaje na ten aparat. Kupiles z kitem 16-50?

Skomentuj

Tak. Ten kit jest nadspodziewanie dobry, w przeciwieństwie do kitow lustrzankowych. Obsługa aparatu wyśmienita. Normalnie używam d610 ze stałkami 50/1.8 i 105/2.8. Fajne to to, ale duże i ciężkie. Fuji na wyjścia z domu z dzieckiem idealne. Z dobrym szkłem nie odstaje od topowych APS-luster.

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
                                      Jeden spory minus: dobre szkła kosztują kupę kasy :-(
                                      No i mniejsza dostępność/ilość, w szczególności używanych...
                                      Last edited by ampli; 21.09.2015, 13:56.

Skomentuj

Praktycznie zero. Szukam używki 56 mm, ale nie ma :-(

Skomentuj

Ja polecam Nikona D90. Używam od kilku lat i jestem mega zadowolnony!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X