Jaką fotografią sie zajmujesz? Rozumiem że pełna klatka foty robisz?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aparat cyfrowy - co kupić?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz postaJaką fotografią sie zajmujesz? Rozumiem że pełna klatka foty robisz?
PM - najwazniejsze , ze klienci sa zadowoleni, za artyste sie nie uwazam, staram sie zeby to byla dobra rzemieslnicza robota, a ze ty masz jakies wizje, coz twoj problem.Last edited by jacekxyz; 04.12.2014, 10:49.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz postaGlownie slubna i albumy, ostatnio wiecej albumami sie zajmujemy, choc to sporo roboty, jeden album srednio ok. rok pracy. Aparaty, to 5 mk I i mk III, 60 D, albumy tak jak pisalem wczesniej srednioformatowy Hasselblad H3D (tego oczywiscie wypozyczamy, niestety nie stac mnie na sprzet wartosci dobrego auta) Ostatnio do zdjec z powietrza wykorzystujemy drona z podpietym Olypusem (takze wypozczamy)
PM - najwazniejsze , ze klienci sa zadowoleni, za artyste sie nie uwazam, staram sie zeby to byla dobra rzemieslnicza robota, a ze ty masz jakies wizje, coz twoj problem.fajnie ze porzadnym sprzetem bo czasem widac na slubach jak amatorskimi starszymi aparatami robia foty. Hitem dla mnie byl slub kolegi na wiosce fotograf z nikonem D60 +kit 18-105 i tak cale wesele
fakt obiektyw nie jest najgorszy bo dla amatora to b dobry obiektyw jak na kit ae nie do takich zajec i to w pomieszczeniu calkiem ciemnym a to szklo tez jest ciemne... no ale nic zdjecia wyszly jak wyszly a zaplacil za nie tez niezle pieniadze (ok 1800)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz postapyatlem PMa jakim sprzetem robi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBardzo roznymi. Kolekcjonuje sprzet analogowy, przez co bawie sie roznymi aparatami. Najchetniej fotografuje aparatami wziernikowymi. Rowniez sredni format ( trudno wyleczyc sie z kwadrata ), a ostatnio cos mysle o pierwszym duzym formacie. Jesli chodzi o cyfre to tylko NX1000 i Sigma SD14. Generalnie cyfra dla mnie to takie zlo konieczne :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBardzo roznymi. Kolekcjonuje sprzet analogowy, przez co bawie sie roznymi aparatami. Najchetniej fotografuje aparatami wziernikowymi. Rowniez sredni format ( trudno wyleczyc sie z kwadrata ), a ostatnio cos mysle o pierwszym duzym formacie. Jesli chodzi o cyfre to tylko NX1000 i Sigma SD14. Generalnie cyfra dla mnie to takie zlo konieczne :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz postai jak pracuje ci sie bezlusterkowcem? bo ja dzis wlasnie wyslalem w rozliczeniu mojego lumixa i mam mieszane uczucia. Chyba bym nie wrocil z powrotem do systemu m4/3
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz postaCo o nich sadzisz, bo wlasnie szukam czegos dla kolegi, sam nie mam doswiadczen, opieram sie tylko na testach, myslelm o eosie m albo jakims nexie
Dodatkowo kitowe 14-42 sa strasznie slabe, ciemne szklo niecelny AF i wolny. Ogolnie rzecz biorac system ok, puszka fajna duzo przyciskow na body +dotykowy ekran gdzie mozna zalatwic wszytskie ustawienia manualne ale ceny obiektywow troche przesadne jak na system stworzony jako alternatywe do lustrznek dla amatorow. Kiedys szkla byly same systemowe teraz inni tez cos tam robia ale nie inwestowalem za duzo w system bo bezsens. Mlody system strasznie waski rynek wtorny. Jesli kolega chce pozostac przy kicie lub 1-2szklach to bardzo fajny system, ale jak chce mocno rozbudowac to i koszta straszne.
Skomentuj
-
Ja ostatnio przesiadlem sie z 4/3 na bezlusterkowego aps-c szajsunga :) Tak jak wyzej zostalo powiedziane, obiektywy u4/3 sa piekielnie drogie w stosunku do mozliwosci.
Przesiadlem sie z Lumix G3 wlasnie na szajsunga NX2000 + do tego stalka 30mm F2.0 w sumie za 1350zl i aparacik miesci sie w kieszeni :)
Skomentuj
-
te bezlusterkowce jeszcze sei rozwina i u4/3 bedzie ok ale za 10lat jak juz troche przez rece ludzi przejdzie obiektywow i beda o polowe tansze. co do samsunga to chyba troche strzal w stope? skazany jestes na systemowki same w u4/3 jeszcze bez zadnych przejsciowek w lumixie mozna zapiac obiektywy od olka i pozasystemowe
Skomentuj
-
Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz postaco do samsunga to chyba troche strzal w stope? skazany jestes na systemowki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie do konca. Co prawda zaden inny producent, nie oferuje szkiel AF na bagnet samsunga, ale to co daje samsung jest w dobrej cenie i co wazne, dobrej jakosci. Teraz samsung pokazal najnowsze dziecko NX1, ktory troche namiesza. Generalnie Samsung dzis ma ogromne mozliwosci, kupe pieniedzy i technologie. Konkurencja na rynku ma duze obawy o Samsunga, bo moga zrobic wszystko. W przyszlym roku ma ponoc wyjsc pelnoklatkowiec do Szajsunga w bardzo atrakcyjnej cenie. Nic tylko sie cieszyc, ze rosnie konkurencja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz postaja tam z dwojga zlego bym jednak wybral u4/3
Skomentuj
-
Tylko ze trzeba miec na uwadze to, ze szajsung w Polsce ma nawet 1/3 nizsza cene, niz za granica. Takich proporcji nie ma zadna inna firma :) Ludzie nie sa przekonani do tej marki i aktualnie aparaty/obiektywy stoja np w tej samej/nizszej cenie co w USA. Za granica wybralbym Sony albo Olka, w PL zdecydowanie szajsung.
Tak na prawde nic wiecej procz stalki 30mm nie potrzebuje. Moze kiedys sobie kupie jakis zoom ale poki co nie widze potrzeby :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz postaBierz d5200 body 1780 najtaniej i masz cashback 250 wiec wyjdzie 1,5k. Nie bierz z kitem bo nie warto wyceniaja go w zestawie za 700-800 a używane kupisz za 450 masz o 18-105 i za dwa tysie Masz start
Skomentuj
Skomentuj