Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaką fotografią sie zajmujesz? Rozumiem że pełna klatka foty robisz?

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
      Jaką fotografią sie zajmujesz? Rozumiem że pełna klatka foty robisz?
      Glownie slubna i albumy, ostatnio wiecej albumami sie zajmujemy, choc to sporo roboty, jeden album srednio ok. rok pracy. Aparaty, to 5 mk I i mk III, 60 D, albumy tak jak pisalem wczesniej srednioformatowy Hasselblad H3D (tego oczywiscie wypozyczamy, niestety nie stac mnie na sprzet wartosci dobrego auta) Ostatnio do zdjec z powietrza wykorzystujemy drona z podpietym Olypusem (takze wypozczamy)

PM - najwazniejsze , ze klienci sa zadowoleni, za artyste sie nie uwazam, staram sie zeby to byla dobra rzemieslnicza robota, a ze ty masz jakies wizje, coz twoj problem.
      Last edited by jacekxyz; 04.12.2014, 10:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
        Glownie slubna i albumy, ostatnio wiecej albumami sie zajmujemy, choc to sporo roboty, jeden album srednio ok. rok pracy. Aparaty, to 5 mk I i mk III, 60 D, albumy tak jak pisalem wczesniej srednioformatowy Hasselblad H3D (tego oczywiscie wypozyczamy, niestety nie stac mnie na sprzet wartosci dobrego auta) Ostatnio do zdjec z powietrza wykorzystujemy drona z podpietym Olypusem (takze wypozczamy)

PM - najwazniejsze , ze klienci sa zadowoleni, za artyste sie nie uwazam, staram sie zeby to byla dobra rzemieslnicza robota, a ze ty masz jakies wizje, coz twoj problem.
        pyatlem PMa jakim sprzetem robi bo u was widzialem ze fotografia slubna fajnie ze porzadnym sprzetem bo czasem widac na slubach jak amatorskimi starszymi aparatami robia foty. Hitem dla mnie byl slub kolegi na wiosce fotograf z nikonem D60 +kit 18-105 i tak cale wesele fakt obiektyw nie jest najgorszy bo dla amatora to b dobry obiektyw jak na kit ae nie do takich zajec i to w pomieszczeniu calkiem ciemnym a to szklo tez jest ciemne... no ale nic zdjecia wyszly jak wyszly a zaplacil za nie tez niezle pieniadze (ok 1800)

Skomentuj

Hmmm, niestety u mnie tyle nie wyciagne (za podstawowy album) za ksiazke wiecej (ale ona sama sporo kosztuje) niestety poruszam sie w malomiasteczkowym terenie i ceny sa jakie sa

Skomentuj

pyatlem PMa jakim sprzetem robi
            Bardzo roznymi. Kolekcjonuje sprzet analogowy, przez co bawie sie roznymi aparatami. Najchetniej fotografuje aparatami wziernikowymi. Rowniez sredni format ( trudno wyleczyc sie z kwadrata ), a ostatnio cos mysle o pierwszym duzym formacie. Jesli chodzi o cyfre to tylko NX1000 i Sigma SD14. Generalnie cyfra dla mnie to takie zlo konieczne :/

Skomentuj

mam fajna drukarnie ktora drukuje mi fotoksiazki w dobrej cenie na blyszczacej kredzie 200g 300dpi. Bardzo fajna jakość przy dobrych dealtach zdjęć czuć fakturę zdjęcia pod palcami

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Bardzo roznymi. Kolekcjonuje sprzet analogowy, przez co bawie sie roznymi aparatami. Najchetniej fotografuje aparatami wziernikowymi. Rowniez sredni format ( trudno wyleczyc sie z kwadrata ), a ostatnio cos mysle o pierwszym duzym formacie. Jesli chodzi o cyfre to tylko NX1000 i Sigma SD14. Generalnie cyfra dla mnie to takie zlo konieczne :/
                Hmm, no wcale sie nie dziwie, ze dla ciebie cyfra to zlo konieczne skoro uzywasz Sigmy SD14 (tylko mi nie udowadniaj, ze to dobry aparat jest)

Skomentuj

i jak pracuje ci sie bezlusterkowcem? bo ja dzis wlasnie wyslalem w rozliczeniu mojego lumixa i mam mieszane uczucia. Chyba bym nie wrocil z powrotem do systemu m4/3

Skomentuj

Co o nich sadzisz, bo wlasnie szukam czegos dla kolegi, sam nie mam doswiadczen, opieram sie tylko na testach, myslelm o eosie m albo jakims nexie

Skomentuj

i jak pracuje ci sie bezlusterkowcem? bo ja dzis wlasnie wyslalem w rozliczeniu mojego lumixa i mam mieszane uczucia. Chyba bym nie wrocil z powrotem do systemu m4/3
                      Bardzo zle. Moja ulubiona fotografia to uliczna reporterka i landszafty. Do reporterki aparat, ktory nie ma wizjera zupelnie sie nie nadaje, natomiast landszafty na bezlusterkowcu sa super git. Oczywiscie najgorsze jest przeladowanie funkcjami i brak przyciskow do waznych opcji. Dlatego rozwazam zmiane na fuji, rowniez ze wzgledu na specyfike ich matryc. Nx1000 kupilem z mysla testowania szkiel z analoga, bo ma spora matryce i da sie na niej juz zobaczyc na co stac dane szkielko, poza tym jakos podobaja mi sie kolory i obraz z tej matrycy, jest lekko zaszumiony, bardzo przypomina skany z analoga, a dynamika jest bardzo dobra. Niestety osluga tego aparatu jest do bani, to sprzet do zdjec statycznych, gdzie z odpowiednim obiektywem mozna nim zrobic naprawde wysokiej jakosci fotografie. Gdybym mial kasy jak lodu, to bym kupil Leice M z dwoma, trzema szklami i tyle w temacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
                        Co o nich sadzisz, bo wlasnie szukam czegos dla kolegi, sam nie mam doswiadczen, opieram sie tylko na testach, myslelm o eosie m albo jakims nexie
                        Dzis wymienilem Lumixa G2 na nowego D5200. Z bezlusterkowcow pracowalem na Lumixie ok 2,5roku i mialem stycznosc z nexami i olympusem. Lumix wypadal moim zdaniem najlepiej ale ceny przesadne. Np obiektyw stalka 20mm f/1.7 cena 1500pln (w m4/3 crop factor x2) wiec 40mm na pelnej klatce. Troche drogo w zamysle gdzie system mial byc "mniejsza lustrzanka" dla amatorow, gdzie nikkor 35mm f/1.8 czyli 50mm na pelnej to swietne szklo kosztuje 750pln, wiec chyba odpowiedz sama sie rzuca.
                        Dodatkowo kitowe 14-42 sa strasznie slabe, ciemne szklo niecelny AF i wolny. Ogolnie rzecz biorac system ok, puszka fajna duzo przyciskow na body +dotykowy ekran gdzie mozna zalatwic wszytskie ustawienia manualne ale ceny obiektywow troche przesadne jak na system stworzony jako alternatywe do lustrznek dla amatorow. Kiedys szkla byly same systemowe teraz inni tez cos tam robia ale nie inwestowalem za duzo w system bo bezsens. Mlody system strasznie waski rynek wtorny. Jesli kolega chce pozostac przy kicie lub 1-2szklach to bardzo fajny system, ale jak chce mocno rozbudowac to i koszta straszne.

Skomentuj

Ja ostatnio przesiadlem sie z 4/3 na bezlusterkowego aps-c szajsunga :) Tak jak wyzej zostalo powiedziane, obiektywy u4/3 sa piekielnie drogie w stosunku do mozliwosci.
                          Przesiadlem sie z Lumix G3 wlasnie na szajsunga NX2000 + do tego stalka 30mm F2.0 w sumie za 1350zl i aparacik miesci sie w kieszeni :)

Skomentuj

te bezlusterkowce jeszcze sei rozwina i u4/3 bedzie ok ale za 10lat jak juz troche przez rece ludzi przejdzie obiektywow i beda o polowe tansze. co do samsunga to chyba troche strzal w stope? skazany jestes na systemowki same w u4/3 jeszcze bez zadnych przejsciowek w lumixie mozna zapiac obiektywy od olka i pozasystemowe

Skomentuj

co do samsunga to chyba troche strzal w stope? skazany jestes na systemowki
                              Nie do konca. Co prawda zaden inny producent, nie oferuje szkiel AF na bagnet samsunga, ale to co daje samsung jest w dobrej cenie i co wazne, dobrej jakosci. Teraz samsung pokazal najnowsze dziecko NX1, ktory troche namiesza. Generalnie Samsung dzis ma ogromne mozliwosci, kupe pieniedzy i technologie. Konkurencja na rynku ma duze obawy o Samsunga, bo moga zrobic wszystko. W przyszlym roku ma ponoc wyjsc pelnoklatkowiec do Szajsunga w bardzo atrakcyjnej cenie. Nic tylko sie cieszyc, ze rosnie konkurencja.

Skomentuj

Nie do konca. Co prawda zaden inny producent, nie oferuje szkiel AF na bagnet samsunga, ale to co daje samsung jest w dobrej cenie i co wazne, dobrej jakosci. Teraz samsung pokazal najnowsze dziecko NX1, ktory troche namiesza. Generalnie Samsung dzis ma ogromne mozliwosci, kupe pieniedzy i technologie. Konkurencja na rynku ma duze obawy o Samsunga, bo moga zrobic wszystko. W przyszlym roku ma ponoc wyjsc pelnoklatkowiec do Szajsunga w bardzo atrakcyjnej cenie. Nic tylko sie cieszyc, ze rosnie konkurencja.
                                ja tam z dwojga zlego bym jednak wybral u4/3 jesli zalezaloby mi na erogonomii jak do tej pory gdzie podrozowalem z plecakiem przez lata po europie a jesli wielkosc bez znaczenia to lustro

Skomentuj

ja tam z dwojga zlego bym jednak wybral u4/3
                                  W 4/3 lubie tylko proporcje obrazu i nic wiecej :) Zawsze jesli mam wybor, to wybiore wieksza wizycznie matryce, bo to przeklada sie bezposrednio na plastyke obrazu. Oczywiscie wiele zalezy od tego co sie foci.

Skomentuj

Tylko ze trzeba miec na uwadze to, ze szajsung w Polsce ma nawet 1/3 nizsza cene, niz za granica. Takich proporcji nie ma zadna inna firma :) Ludzie nie sa przekonani do tej marki i aktualnie aparaty/obiektywy stoja np w tej samej/nizszej cenie co w USA. Za granica wybralbym Sony albo Olka, w PL zdecydowanie szajsung.
                                    Tak na prawde nic wiecej procz stalki 30mm nie potrzebuje. Moze kiedys sobie kupie jakis zoom ale poki co nie widze potrzeby :)

Skomentuj

Panowie - miał ktoś do czynienia z D3200 od Nikona ?? :)

Szukam czego na początek zabawy z fotografią - co by można jakieś jakościowe foty strzelać

Skomentuj

Bierz d5200 body 1780 najtaniej i masz cashback 250 wiec wyjdzie 1,5k. Nie bierz z kitem bo nie warto wyceniaja go w zestawie za 700-800 a używane kupisz za 450 masz o 18-105 i za dwa tysie Masz start

Skomentuj

Bierz d5200 body 1780 najtaniej i masz cashback 250 wiec wyjdzie 1,5k. Nie bierz z kitem bo nie warto wyceniaja go w zestawie za 700-800 a używane kupisz za 450 masz o 18-105 i za dwa tysie Masz start
                                          Planowałem zakup do 1500 zł - ewentualna wymiana kitowego obiektywu za jakiś czas (jak wpadnie jakaś wolniejsza $$$) :p

Skomentuj

Czaruję...
                                          X