Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dj_zibi dobrze prawi. Jedynie podając bezlusterkowca nikona, należało by wspomnieć o Samsungu NX1000. A ten moim zdaniem powinien znaleźć się na początku listy.
    kondrax
    za 800zł masz nic niewarte kompakty, a dokładając 2-3 stówki kupujesz bardzo rozsądny sprzęt. Jak myślisz? Robimy Ci na złość? Ja bym to przemyślał.
    I jeśli czytałeś poprzednie posty moje i Pogromcy mitow wiesz, że do NXa jest możliwość podpięcia całkiem sporej ilości ciekawych szkieł (manualnych). A wielkość matrycy jest jak w lustrzankach APS-C.

Skomentuj

O tak, potwierdzam. Dolozyc do NX i cieszyc sie jakoscia, jakej zaden zwykly kompakcik nie zaoferuje. Filmy tez kreci spoko jak na taki aparat.

Skomentuj

Koledzy część tych zdjęć była robiona Samsungiem NX100 + kit a część 5dmkII. http://karolzdyb.blogspot.com/2012/0...-wiatraka.html

kondrax naprawdę chcemy dobrze szajsungi robią juz naprawdę przyzwoite zdjęcia!

Skomentuj

Może trochę nie na temat ale dziś na starociach kupiłem to:

Kosztował 20zł, człowiek twierdził, że sprawny, tylko pokrywkę bagnetu zabrał, bo z pokrywką chciał 30zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
            Kosztował 20zł
            dziwne to czasy, kiedy baterie kosztuja wiecej niz aparat :|

Skomentuj

W sobotę bawiłem się Industarem 61L/3 MC 50mm f/2.8. Wyszło mi coś takiego. Naprawdę polecam obiektyw.

Skomentuj

Bardzo ladnie wyszlo. Dobra kompozcja :)

Ja robilem porzadki w swojej szafce foto...

Skomentuj

Panowie znający się na rzeczy - bardzo Was proszę o radę...

Wiem, że to było - naczytalem się już różnych wypowiedzi - pod tyt. ( ja mam "to" i "to" polecam... ) dlatego wolę zadać pytanie tutaj i liczyć na to, że ogarnięci ludzie podejdą do sprawy bardziej konkretnie.

Mam problem z wyborem lustrzanki.

Przeznaczenie: Zdjęcia + Filmy HD ( materiały promocyjne ) Zaznaczę tutaj, że jakość filmowania jest dla mnie znacząca.

BUDŻET ~2000zł BODY

Przeczytałem cały ten temat i wiem, że polecacie N5100. Gdyby rozchodziło się tylko o zdjęcia to prawdopodobnie nie byłoby pytania - zakupiłbym puche 5100 i zainwestował w dobre szkła... Moje wątpliwości, a raczej niezdecydowanie budzi wyłącznie tryb filmowania. Jak radzi sobie 5100 z filmowaniem w HD ? Dodatkowym ważym elementem jest dla mnie cena i dostępność szkieł.

Na obecną chwilę myślałem o 600D. ( 550 nie ma obracanego LCD co niewątpliwie przydaje się w filmowaniu )

Do 550 jak i do 600 jest dostępny alternatywny soft, który zwiększa możliwości aparatów - zwie się "Magic Lantern" LINK

Na sam koniec są jeszcze takie "twory" jak to: Panasonic LUMIX GH2 które ( ponoć ) "biją na głowę wszystkie lustrzanki" - jeśli chodzi o filmowanie. Ile w tym prawdy NIE WIEM....

Materiał z LUMIX GH2 poniżej:

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w kręceniu filmików z zastosowaniem lustrzanek ? Bardzo proszę o podpowiedź co wybrać ?

Skomentuj

Gadaj z dj_zibi, ma przewalone dużo aparatów:) Ja bym przy tym budżecie poszedł w D3100, ale musisz doczytac czy ma wszystko na czym Ci zależy.

Skomentuj

Wybierz z tych Canonów które podałeś, jeżeli chodzi o filmy oba mają te same parametry przy 1080 24p jeżeli zależy na slow montion przy 720 60 fps. 600D ma plus obracany ekran, który może się przydać przy filmowaniu. Przyzwyczaić się trzeba do MF i ogień! Jeśli chodzi o funkcjonalność to canony xxD są bardziej intuicyjne i praktyczniejsze! :thumbup:

---------- Post dodany o 09:57 ---------- Poprzedni post o 09:51 ----------

ofc jeśli chodzi o wybór lepiej kupić lepsze szkła jak droższe (co nie znaczy lepsze) body.
                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Na youtube jest sporo filmów nagranych D5100 i często używają stałki 35mm F1,8.
                        Podobno nikon radzi sobie dobrze w słabym oświetleniu, choć na tym porównaniu tego nie widać: http://www.youtube.com/watch?v=vLNQQQ84mzY , ktoś stwierdził, że mogła być to pomyłka, sam nie wiem.
                        W canonie jest więcej funkcji jeśli chodzi o ekspozycje podczas nagrywania i można płynnie regulować poziom głośności nagrywania. W nikonie za to jest autofocus.
                        Poszukaj filmów wykonanych tymi aparatami i sobie porównaj. Kolosalnej różnicy nie ma, wydaje mi się, że tym i tym nagrasz film w dobrej jakości.

Skomentuj

Nikon D3100 odpada jesli chodzi o filmowanie. Przyznam szczerze ze do zdjęć bezapelacyjnie wolałbym D5100 jeśli chodzi o filmy to wszyscy znajomi kręcą Canonami... Podobno jest łatwiej, lepiej etc... Porównaj filmy z D5100 i 600/650D i sprawdź czy widzisz różnice.

AF przy kręceniu filmów niestety jest do dupy, raz ze wolny dwa słaby trzy ssie no i go słychać, jedynie MF! Jeśli filmy wybrałbym 650D na zasadzie większość ludzi się zna i tego używają to jest lepsze:) Do zdjęć mimo wszystko Nikon:)
                          Ze szklarni do filmów polecam obiektywy Samyanga, Zapewne jakiś fisz + 85 1,4 ewentualnie 35 1,4. Można też bawić się Canonowskim 50 1,8 o ile sie nie rozleci:)

Skomentuj

Jeżeli się używa wbudowanego mikrofonu to nawet MF będzie słychać :) Fakt, ten autofocus automatyczny musi się przeregulować, żeby złapać ostrość. Jedyne co podczas nagrywania mogę ustawić to ekspozycja. Można przyciemnić nagrywany obraz.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                              W sobotę bawiłem się Industarem 61L/3 MC 50mm f/2.8. Wyszło mi coś takiego. Naprawdę polecam obiektyw.
                              Industar na gwint M42 od Zenitha jest do założenia na Samsunga NX1000 ?

Skomentuj

Tak kupujesz przejściówkę za kilkadziesiąt złotych i jazda:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                  Nikon D3100 odpada jesli chodzi o filmowanie. Przyznam szczerze ze do zdjęć bezapelacyjnie wolałbym D5100 jeśli chodzi o filmy to wszyscy znajomi kręcą Canonami... Podobno jest łatwiej, lepiej etc... Porównaj filmy z D5100 i 600/650D i sprawdź czy widzisz różnice.

AF przy kręceniu filmów niestety jest do dupy, raz ze wolny dwa słaby trzy ssie no i go słychać, jedynie MF! Jeśli filmy wybrałbym 650D na zasadzie większość ludzi się zna i tego używają to jest lepsze Do zdjęć mimo wszystko Nikon
                                  Ze szklarni do filmów polecam obiektywy Samyanga, Zapewne jakiś fisz + 85 1,4 ewentualnie 35 1,4. Można też bawić się Canonowskim 50 1,8 o ile sie nie rozleci

Wielkie dzieki Zibik za podpowiedzi :) Na początku myślałem o obiektywie Canona 50mm 1,4 może jakiejś 35-tce. Do filmów spoko, a dodatkowo "uczą" jak focić.

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                  o ile sie nie rozleci
                                  Mogę prosić o jakieś uzasadnienie/wyjaśnienie ?

Skomentuj

50mm 1.8 canona to wyjatkowy szajs, ktory przypomina kultowa 50mm 1.8 nikoniarzy. Canonierzy daliby sie pokroic za takiego nikkora, ale oczywiscie zaden szanujacy sie canoniarz sie do tego nie przyzna :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      50mm 1.8 canona to wyjatkowy szajs, ktory przypomina kultowa 50mm 1.8 nikoniarzy. Canonierzy daliby sie pokroic za takiego nikkora, ale oczywiscie zaden szanujacy sie canoniarz sie do tego nie przyzna
                                      Żaden ze mnie "canoniarz" więc - "What ever..." Ważne, żeby kupić rozsądnie i nie 2 razy - także dzięki za uświadomienie. W taki razie będę rozglądał się za innymi firmami - Samyang ( jak już Zibi wspomniał )

Skomentuj

Arwas: adapter nx/m42.

Pogromca mitow. Ja się przyznam. Miałem i szybko (bardzo) się go pozbyłem. Wolałem trzydziestkę piątkę z f 2.0.

Żółwik: bierz Canona. Do niego możesz podpiąć obiektywy na M42, które nadal są w rozsądnej cenie (jak się trafi). A i tak musisz ostrzyć MF.

Skomentuj

A rzeczywiście ostatnio koleżanka narzekała na jej Canonową stałkę 50mm, że jej "mydło" wychodzi na zdjęciach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X