Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Za 200 kilkadziesiąt dostaniesz jakiś kompakt z matrycą 8-10mpix i 3 krotnym zoomem. W zasadzie bez znaczenia jakiej firmy. Do takich celów używam samsunga s85 kupionego 5 czy 6 lat temu z matrycą 8mpix kosztował wtedy niecałe 500zł. Obecnie najtańsze kompakty mają wyższe parametry a ceny przynajmniej o 100zł. niższe.
    Więc nie wiem czy w ogóle jest sens rozglądania się za używanymi - za 200 złotych co się wiele lepszego kupi?

Skomentuj

W zasadzie teraz w tanich kompaktach montują matryce cmos (ostatnio oglądałem w MM), kiedyś czytałem, że te matryce łatwiej się odszumia niż CCD, więc powinno sobie lepiej poradzić z szumem. Ale odradzam te najtańsze bo straszna tandeta, nawet nic ustawić się nie da w nich.

Skomentuj

Cokolwiek co będzie lepsze niż stary low end Samsung Digimax A400 i umożliwi ręczne ustawienia, takie przykładowo udało mi się uzyskać efekty tym czymś, czasem nawet mnie zadziwiał.

Skomentuj

Całkiem przyzwoite makro. S85 wcale nie robi lepszych. pozostałe wady takie jak u tego Digimaxa plus zjadający baterie na jedno posiedzenie i warczące serwo obiektywu. nawet jak kupisz używkę względnie nowszą za 200 złotych to co dostaniesz za to? pięcioletni aparat z przedziału do 400-500 złotych. Wiec szkoda zachodu.

Skomentuj

Makro to mozna zrobic byle czym. Kiedys przykladalem szklo Industara, do kompaktowego aparaciku HP i foty trzaskal az milo :)

Skomentuj

kosz
              Last edited by Sunny; 28.10.2013, 08:56.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                kolego Sunny - po pierwsze - temat jest o zakupie aparatu a nie o chwaleniu się swoimi fotkami.
                po drugie (jak już wrzucasz):

po trzecie (jak już wrzucasz duże fotki - nie można było wrzucić miniaturek?
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Znajdę coś taniego do zdjęć w ciemnych warunkach, czy to już jakaś wysoka półka cenowa? (Zależy mi na małej ilości szumów, którą stary Samsung nie mógł się pochwalić.)

Skomentuj

Nie będę się rozpisywał, ale szkoda tych 200zł na kiepski lub leciwy aparat fotograficzny.
                    Owszem, można kupić jakiegoś s5600 ale jest to 8 letnia konstrukcja. Da radę tym fotografować, miałem i bardzo sobie chwaliłem. Tylko pytanie jest jedno. Z 8letnim sprzętem to może być już loteria. Ile on jeszcze podziała? Tego nikt nie wie. Ale makro można tym robić mega.
                    Możesz jeszcze pójść w drugą stronę.
                    Kupić dwie lampki biurkowe i świetlówki na gwint e27 z temp. barwową od 4 000 do 5600 (do wyboru, ale dwie takie same) i do dzieła.

Skomentuj

ampli, wg mnie nie ma sensu kupować aparatu za 200zł, bo dostaniesz może minimalnie lepszy od tego co masz, a stracisz 2 stówy...

Skomentuj

Za 500zl to juz uzywana lustrzanke mozna kupic :) lepiej wiec dozbierac i miec cos funkcjonalnego i dajacego wieksze mozliwosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Za 500zl to juz uzywana lustrzanke mozna kupic
                          http://www.eisa.eu/maestro.html
                          Wygrał Polak. Fotografie wykonane Canonem 350D i kilkoma obiektywami na M42. Do tego latareczki (dosłownie), folia aluminiowa, kolorowe plexi jako filtry na oświetlenie. Można? Można.

Skomentuj

Heliosa może udałoby mi się pożyczyć, bo kilka znajomych ma Zenity, których nie używa. Co byłoby najtańsze, by takie szkło zaaplikować?
                            Bo jeśli koło 500zł, to może kiedyś się skuszę.

Skomentuj

Nie Nikon.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                                Nie Nikon.
                                Dokladnie tak. Moze byc Canon, Sony, Pentaxa, czy nawet Oly. Te aparaty dobrze dzialaja z obiektywami m42.

Zerknelem teraz na allegro i mozna juz kupic lustro za 400zl. Co za czasy :)

Skomentuj

Mam coś takiego na zbyciu:

Obiektyw od Zenita. Myślicie, że ma to jakąś wartość?

I jeszcze coś takiego:

Skomentuj

Wystarczy w alledrogo wpisać industar 50-2. Tu masz jeszcze niekompletny zestaw pierścieni pośrednich. Warte to jest ok 40-50zł. Odkąd zacząłem opisywać ten słoiczek jego wartość wzrosła. Niestety są spore różnice w jakości wykonania. Zdarzają się zarówno świetne jak i badziewne. Ale jeśli jest to spięte z pierścieniami, to znaczy, że ktoś to użytkował.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                      I jeszcze coś takiego:
                                      tutaj opis Kievów w tym również tego 303

http://fotoblogia.pl/2012/07/29/hist...wych-cz-5-kiev.

Skomentuj

Canon EOS 1000d z obiektywem 18-55, będzie dobry na początek z fotografią ? Przechodzę ze smutnego Pentaxa S5n.

Jest jeszcze Nikon D70s z obiektywem 18-70.

Aparat ma służyć do robienia jakichś tam przyzwoitych zdjęć Norweskich widoków

Skomentuj

Zdecydowani D70s. Nawet dzis ten aparat robi bardzo dobre zdjecia, szczegolnie widoczki. Ma stara matryce CCD.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X