Widzę, że wróciłeś, podeślij te/tą fotkę.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aparat cyfrowy - co kupić?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaMożliwe, ale po zmianie przesłony zmienia się rozdzielczość obiektywu.
Skomentuj
-
Też, ale w punkcie AF rozdzielczość też się zmienia. Przy f 1.8 nie widać drobinek kurzu a przy f4 już tak.
Dziś jak robiłem zdjęcia to jedno z 3 nie wyostrzyło się dokładnie. W wizjerze nie widać tego ale na zdjęciu już tak.
Może to zjawisko front/back focusu jest cały czas tylko na mniejszych przesłonach gdzie jest większa GO tak to nie przeszkadza.
Skomentuj
-
Detekcja "detali" autofocusa jak duzo slabsza ( ze tak to okresle ) niz ostrosc obiektywu na pelnej dziurze. Po prostu masz front lub back focus, a do tego czasami bywa tak, ze na drodze lustra, matowki, pryzmatu/luster oraz wizjera moze byc jakies przesuniecie i wychodzi tak, ze w wizjerze jest ostre, a na zdjeciu juz nie. Bywaja takie sytuacje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaTeż, ale w punkcie AF rozdzielczość też się zmienia. Przy f 1.8 nie widać drobinek kurzu a przy f4 już tak.
Skomentuj
-
[img=http://www22.zippyshare.com/thumb/50545851/file.html][/img]
[img=http://www22.zippyshare.com/thumb/70701835/file.html][/img]
AF w centrum, jest różnica.
Nie wiem czy to ma wpływ na AF ale czasami przy migawce 1/160 wychodzi mi nie do końca ostre zdjęcia. Chyba że mam parkinsona, którego nie zauważam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaAF w centrum, jest różnica.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaPrzy f 1.8 nie widać drobinek kurzu a przy f4 już tak.
Najlepiej abyś pokazał 2 fotki i wtedy można gadać bo z samego opisu jest ciężko
---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post o 16:37 ----------
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaBym zrozumiał gdyby zmieniała się odległość, ale tu nie bardzo się zmienia dlatego nie rozumiem jak GO wpływa na centralny punkt.
Tu w powiększeniu:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siwy645 Zobacz postaNie znam tego obiektywu ale niektóre nie mają idealnej ostrości na pełnej dziurze
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaA sa takie co maja idealna ostrosc na pelnej dziurze?
Ale nie odbiegajmy od tematu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siwy645 Zobacz postaMyślę że nie aczkolwiek są takie które mają wręcz zaskakująca ostrość i jakość przykładowo SMC PENTAX-A 50mm f/1.4
Ale nie odbiegajmy od tematu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siwy645 Zobacz postaMyślę że nie aczkolwiek są takie które mają wręcz zaskakująca ostrość i jakość przykładowo SMC PENTAX-A 50mm f/1.4
Dopiero topowe szkla leiki sa zauwazalnie lepsze od wiekszosci, ale kosztuja krocie. No jest jeszcze Zeiss oczywiscie.
Skomentuj
-
Są pełne wersje zdjęć w linkach do zippyshare (post #289), bo wszędzie przycinało i rekompresowało, więc postanowiłem wrzucić pełne pliki.
To jest Nikkor 35mm f/1.8. Na optycznych też jest test.
Zdjęcia robiłem na statywie i wyzwalałem z pilota.
A to, że AF czasami łapie trochę bliżej/dalej jest usterką, czy to normalne?
To, że ostrość się zmienia to rozumiem ale dziwię się, że czasami mi te fotki wychodzą rozmazane, może za bardzo przyzwyczaiłem się do VR i nie doceniałem tego.
Skomentuj
-
Front-back focus o ile to faktycznie to jest to, uznawane jest za wade i mozna wyslac obiektyw na serwis, albo olac i sprobowac uzyc mikro regulacji w body o ile sie ma.
Proponuje Ci zrobic test przy normalnym swietle i czyms innym, przy tych warunkach moga to byc po prostu fotki nie trafione w punkt.
---------- Post dodany o 17:10 ---------- Poprzedni post o 17:04 ----------
Jesli masz nikkora 35mm / 1.8G to mozna powiedziec ze super wybor. To bardzo dobry i tani obiektyw, naprawde.
Ludzie uzywaja ich nawet przy f/2.0 z FX pomimo ze sprzet jest pod DX.
Do uzywania od pelnej dziury, zawsze jeszcze masz post proces.
Tu z mojego bylego D90 i tego szkielka, pelna dziura:
Skomentuj
-
Tylko na razie światła brak, bo cały czas pochmurna pogoda.
Na kartce dołączonej do obiektywu była wzmianka, że dobrze jest chronić soczewkę obiektywu poprzez nakręcenie neutralnego szkła na front.
Filtr polaryzujący zabiera światło, nie wiem jak UV. Nie wiem za bardzo co mam traktować jako neutralny filtr.
Skomentuj
Skomentuj