Czytałem o nakręcaniu obiektywów typu helios na gwint filtra normalnego obiektywu i wtedy jest bardzo duże powiększenie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aparat cyfrowy - co kupić?
Collapse
X
-
Czy bardzo duże? Wszystko zależy jakie obiektywy "ożenisz".Skalę obliczasz dzieląc ogniskową podstawowego przez ogniskową dokręconego na revers. Czyli jeśli masz 50mm to aby uzyskać skalę 5:1 musiałbyś dokręcić do szkła o ogniskowej 250mm.
Poco kombinować? Podałem Ci gotowy przepis na lepsze (w moim odczuciu) rozwiązanie. Każdy obiektyw to grupy soczewek i powłok. Jeśli połączysz dwa to na dobrą sprawę nie wiadomo co powstanie. Jak kupisz jeden obiektyw 28mm to możesz podpinać go klasycznie plus pierścienie makro, lub i pierścienie i revers. Wtedy przy komplecie pierścieni również uzyskasz 5:1. Taniej, prościej i lepiej.
Ze szkłami systemowymi jest inny problem. Zazwyczaj pozostaje Ci pełna dziura. Fakt, że kombinują z odpięciem szkła w chwili nastawy przysłony na żądaną wartość. Ale je tak nie kombinowałem. Można też pomyśleć o zakupie specjalnych pierścieni przenoszących automatykę ale te widziałem jedynie do Canona.
Skomentuj
-
Nie mam zamiaru tak kombinować tzn nakręcać obiektyw na obiektyw.
Ale pewnie z czasem kupię pierścienie, choćby z ciekawości.
http://allegro.pl/pierscienie-posred...240957412.html tu są z przeniesieniem automatyki.
Powiększenie większe niż w przypadku użycia 3 pierścieni jednocześnie.
Last edited by scythe1123; 09.06.2014, 20:17.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo grzech nie skorzystać :) zaloz film i zabawa bedzie przednia!
Skomentuj
-
Chcesz żebym na 18-105 nakręcił 18-55?
BTW, to mi udało się zrobić kitowym 18-55
Last edited by scythe1123; 10.06.2014, 09:26.
Skomentuj
-
Można też w szukajkę wpisać frazę vivitar 28 macro (bardzo dużo sampli). Za niego, plus komplet pierscieni plus revers zapłacisz mniej jak za kita, do tego lepszy optycznie i bez kłopotu otrzymasz skalę 5:1. Zmieniasz przysłonę bez kombinowania.No i aby być do końca szczerym, ostatni owad to nie tylko optyka, ale i sanki makro i program do stacków. :)
Skomentuj
-
Panowie nie pisałem o doczepianiu drugiego obiektywu http://www.fotomaniak.pl/25523/canon...8-55-mm-makro/ o tym pisałem
Skomentuj
-
Rhainkraft,
zarówno ja, jak i Eustachy piszemy i myślimy dokładnie o tym samym (revers - pierścień odwrotnego mocowania). Tu jest dodatkowo przeniesienie automatyki sposobem DIY. Na portalu aukcyjnym możesz kupić pierścień bez przerabiania szkła. To jest przydatne, jeśli zechcesz wykorzystać lepsze szkło od kitowego. N.p. 24-105L. Za te to dałbym w mordę jak by mi ktoś zaczął modować. :):):) Do tego największe powiększenie na filmie ze śrubką jest z bardzo drogim extenderem (X2). I tak na marginesie, to z całą pewnością nie jest skala 5:1, którą z uporem maniaka powtarzam - można uzyskać w nieinwazyjny sposób za dużo mniejsze pieniądze. Zobaczcie link do moich fotografii (strona 20 ,21 i 22 - oczywiście tylko makro).
http://forum.superakwarium.pl/topic/...ra-itp/page-21
Jakość wydaje się być znośna.Last edited by przemo-lukas; 11.06.2014, 19:11.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz postazarówno ja, jak i Eustachy piszemy i myślimyLast edited by Rhainkraft; 12.06.2014, 22:00.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz postaJa bym sprzedał i kupił porządną manualną stałkę.:)
A co do 18-55 to cena za jaka mogę go sprzedać nie powala na kolana, stad pomysł na moda. A eLki nie odważyłbym się modować, 70-200 (najtańszy niestety) leży grzecznie w oryginalnym woreczku :)
Skomentuj
Skomentuj