Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kit tez moze byc, jak najbardziej, choc stalka na poczatek nauki fotografii jest moim zdaniem lepsza.

Skomentuj

400d fajny ale zbieraj na lepszy obiektyw, kitowy jest dobry co najwyżej do sprawdzenia czy puszka działa prawidłowo :)

Zorientuj się czy gość który sprzedaje zrzucał zdjęcia przez USB czy wyciągał karte. Już miałem delikwenta który wyciągał wiecznie kartę aż trzeba było reanimować powykrzywiane piny złącza.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
        400d fajny ale zbieraj na lepszy obiektyw, kitowy jest dobry co najwyżej do sprawdzenia czy puszka działa prawidłowo :)

Zorientuj się czy gość który sprzedaje zrzucał zdjęcia przez USB czy wyciągał karte. Już miałem delikwenta który wyciągał wiecznie kartę aż trzeba było reanimować powykrzywiane piny złącza.
        Napisałem Nowy Kitowy, te nowsze kity sa juz naprawdę w porządku. Kupno do lustra typu 400D jakiegoś starego szkła 35mm mija sie z celem bo więcej sie człowiek nawk... i zniechęci na starcie niż to warte. Jedyny sens mają starsze szkła 50mm i więcej(te jeszcze jako tako dają dobry obrazek).

Skomentuj

Wielkie dzięki za rady. Ten obiektyw to pewnie kitowy starszego typu, myślę że i tak mi starczy na początek przesiadając się z taniej cyfrówki sprzed 5 lat z kilkoma megapikselami. Na razie to muszę w ogóle odkryć co i jak z tymi obiektywami, jak je ustawiać itp

Skomentuj

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
            Wielkie dzięki za rady. Ten obiektyw to pewnie kitowy starszego typu, myślę że i tak mi starczy na początek przesiadając się z taniej cyfrówki sprzed 5 lat z kilkoma megapikselami. Na razie to muszę w ogóle odkryć co i jak z tymi obiektywami, jak je ustawiać itp
            IMO ja bym 400D nie kupował bo jest duza szansa ze przebieg ma dość duzy a i technologia nie ta:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
              IMO ja bym 400D nie kupował bo jest duza szansa ze przebieg ma dość duzy...
              Dokładnie, wprawdzie body całkiem nieprofesjonalne, ale dobrze sprawdzić czy ma 20k zdjęć za sobą czy 400k
              PM, chcesz człowieka wystraszyć? M42? :o

Skomentuj

Kupno do lustra typu 400D jakiegoś starego szkła 35mm mija sie z celem bo więcej sie człowiek nawk... i zniechęci na starcie niż to warte. Jedyny sens mają starsze szkła 50mm i więcej(te jeszcze jako tako dają dobry obrazek).
                Nie do konca sie zgodze. Szkla manualne i staloogniskowe wymagaja innego podejscia do pracy. Podalem rowniez ogniskowa 35mm, poniewaz nie warto schodzic ponizej tej warosci, gdyz jakosc obrazu bedzie slaba. Ale jest sporo szkielek o jasnosci f3.5, ktore juz przy f4 daja ostre i ladne zdjecia w przeciwenstwie do kitowych zoomow. Przy kropie ogniskowa jest ciekawa, bo odpowiada pelnoklatkowej 50mm.

IMO ja bym 400D nie kupował bo jest duza szansa ze przebieg ma dość duzy a i technologia nie ta
                Przebieg moze byc rozny, to prawda, ale technologia nie ta? To moze zerknij jakimi aparatami robilo sie zdjecia nagradzane na swiatowych konkursach? :)

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                PM, chcesz człowieka wystraszyć? M42?
                Jakbym go chcial wystraszyc, to bym napisal, zeby sobie analoga kupil :) uwazam, ze nie ma lepszej przygody z fotografia niz dobra, stara ksiazka z biblioteki, analogowa lustrzanka z obiektywem staloogniskowym i kilka rolek negatywu. Uczy pokory i myslenia jak nic innego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Nie do konca sie zgodze. Szkla manualne i staloogniskowe wymagaja innego podejscia do pracy. Podalem rowniez ogniskowa 35mm, poniewaz nie warto schodzic ponizej tej warosci, gdyz jakosc obrazu bedzie slaba. Ale jest sporo szkielek o jasnosci f3.5, ktore juz przy f4 daja ostre i ladne zdjecia w przeciwenstwie do kitowych zoomow. Przy kropie ogniskowa jest ciekawa, bo odpowiada pelnoklatkowej 50mm.
                  PM sorryy ale nowe kity są znacznie lepsze niz przeciętne stare szkła 35mm, te lepsze 35tki sa znów znacznie droższe niz KIT. Sytuacja diametralnie zmienia sie przy ogniskowych 50 85 i 135mm. Przy okazji ostrzenie na wizjerze 400D ze szkłem 35mm to jakiś horror dla młodego.

Przebieg moze byc rozny, to prawda, ale technologia nie ta? To moze zerknij jakimi aparatami robilo sie zdjecia nagradzane na swiatowych konkursach? :)
                  Nie wiem jakie miałeś puszki, moja przygoda z lustrami cyfrowymi zaczęła się od właśnie 400D i jak dla mnie jest to stara technologia w porównaniu nawet do nowych lustrzanek za 1,3kz. Jakim aparatem zrobiono zdjęcie mało mnie interesuje grunt ze było fajne, IMO moje najlepsze zdjęcie powstało analogowym Pentaxem, 6x7:P

Jakbym go chcial wystraszyc, to bym napisal, zeby sobie analoga kupil :) uwazam, ze nie ma lepszej przygody z fotografia niz dobra, stara ksiazka z biblioteki, analogowa lustrzanka z obiektywem staloogniskowym i kilka rolek negatywu. Uczy pokory i myślenia jak nic innego :)
                  Tutaj się całkowicie zgadzam, najlepiej to kupić coś 6x6 albo 6x7 by można było zwykłymi skanerami uzyskiwać dobre jakościowo pliki a i możliwość zrobienia tylko 10 lub 12 zdjęć sporo uczy.

Skomentuj

PM sorryy ale nowe kity są znacznie lepsze niz przeciętne stare szkła 35mm, te lepsze 35tki sa znów znacznie droższe niz KIT.
                    To szeroki temat, kazdy w szkle bedzie szukal czegos innego. Dla mnie liczy sie plastyka zdjec, a szkla z kitowych szkiel nie maja zadnej plastyki :

Nie wiem jakie miałeś puszki, moja przygoda z lustrami cyfrowymi zaczęła się od właśnie 400D i jak dla mnie jest to stara technologia w porównaniu nawet do nowych lustrzanek za 1,3kz.
                    Widzisz jest pewien problem, bo przecietne aparaty cyfrowe dalej robia takie same zdjecia na niskich iso jak te sprzet dobrych kilku lat. O jakiej technologii wiec piszesz? Rozumiem, ze zmniejszyly sie szumy, mamy wyzsze iso, ale obraz sie nie zmienil. Caly czas jest to samo gowno z matryc bayera jakie bylo wiele lat temu. Sa co prawda matryce pelnoklatkowe ale o tym nie piszemy.

Tutaj się całkowicie zgadzam, najlepiej to kupić coś 6x6 albo 6x7 by można było zwykłymi skanerami uzyskiwać dobre jakościowo pliki a i możliwość zrobienia tylko 10 lub 12 zdjęć sporo uczy.
                    Owszem, nawet slajdy tej wielkosci juz mozna ogladac bez trudu, ale to jednak jeszcze drozsza opcja. Drogie aparaty, filmy, wywolania, skanowania.

Skomentuj

Panowie, Nikon D3100 + 18-105 VR to dobra opcja na pierwszą lustrzankę dla początkującego ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Cholewa Zobacz posta
                        Panowie, Nikon D3100 + 18-105 VR to dobra opcja na pierwszą lustrzankę dla początkującego ? :)
                        Bardzo dobra, jeszcze lepsza gdybyś dołożył do D5100:P

Skomentuj

eee..nie stać mnie :flapper:

Wziąłem już używaną D3100 za 980zł z 1,5 roczną gwarancją :)

Polećcie teraz jakąś dobrą i tanią stałkę :biggrin:
                          http://monephotos.blogspot.com/2013/...ustrzanki.html
                          To mnie zainteresowało^^ Warto bawić się w takie wynalazki ?

Skomentuj

W nikonie polecam Nikkora 35 1,8 świetne szkło.

Skomentuj

Zobaczymy w przyszłości, bo na razie hajs się nie zgadza a póki co spróbuje z tym heliosem :)

Skomentuj

http://allegro.pl/aparat-canon-eos-m...924170929.html
                                http://allegro.pl/aparat-canon-eos-m...923926873.html

Najtańsze oferty, czy ktoś wyłapuje różnice między nimi ? bo już nie wiem czy ślepy jestem czy co.

Skomentuj

Tak tylko napiszę, że jest kilka szkieł m42 poniżej 50mm (35 i 28) godnych uwagi i lepszych od 18-55 i nie droższych. Problem jest tylko w telecentryczności. Jeśli chcemy używać szkieł zgodnie z przeznaczeniem, to fajnie byłoby podpiąć do swojego body i sprawdzić.
                                  Moim zdaniem osoba szukająca jakości i robiąca trochę dłużej fotografie, jest w stanie wykonać bardzo podobne prace zarówno 400 jak i 700D. Inną sprawą jest to, że mamy trochę ułatwione życie w nowszych puszkach.

Dragon.
                                  Oferty wydają się być identyczne. Tańsza jest świeższą, więc może to reakcja na konkurencję? No musisz dokładnie doczytać.

Skomentuj

http://www.dpreview.com/news/2014/02...-foveon-sensor taka ciekawostka, nowy sensor sigmy

Skomentuj

Ciekawa konstrukcja, pomijając sensor wygląda na to że będzie dobrze w dłoni leżeć jeśli ma wymiary podobne do obecnych bezlusterkowców na rynku.

Skomentuj

30m i f/2,8 - niczym sobie nie zawracać tyłka, tylko skupić się na fotografowaniu.
                                        Sigma ostro szaleje. Stacje dokujące do kalibracji szkieł, nowe ciekawe i stosunkowo niedrogie szkła, wymienne bagnety. Myślę, że teraz ta firma wyznacza nowe kierunki w fotografii.

Skomentuj

Doszła paczka z EOS M. Pierwsze wrażenie po zobaczeniu pudełka ? że chyba ktoś sie pomylił, bo pudełko takie samo jak z mojego starego 400D. Patrze z boku... foto eos'a m - to juz mi lżej :)

Drugi szok po otworzeniu paczuszki to gdzie jest aparat ?.. a nie moment, ten telefon to aparat ? cholera wiedziałem że to mniejsze będzie ale nie aż tak :)

Kolejny zonk to gdzie tu sie nawiguje czym kolwiek ?? aaa dotykowy ekran... zapomniałem :)

Po ustawieniu daty to by było na tyle puki co bo akumulator kleknął, trzeba naładowac wpierw

Skomentuj

Czaruję...
                                          X