Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dynax 4 ma czystą matówkę, ale jest tak jasna, że bez problemu manualnie ustawię ostrość. W A500 gorzej.
    Popierając przedmówcę: większość testów cyfrówek z nowymi matrycami APS-C lub 1 cal tego dowodzi.
    Powiększenia robiłem max 30x45.
    Last edited by mbar; 07.08.2014, 13:48.

Skomentuj

Ja też. Większość labów robi odbitki max 150dpi. Przy 300dpi, 30x45 daje 3500x5300px czyli jakieś 18MPx. Dla 150dpi to ok. 5MPx, to i od dawna matryce już z takim formatem są dostępne. Moja pierwsza cyfrówka to była Minolta A2 i już wtedy spoko duże formaty wychodziły.

Skomentuj

Ja się zasadniczo nie bardzo znam, ale z moich doświadczeń to znaczące różnice są pomiędzy aps-c a ff. Jeśli porównujemy JPEG to może i racja, jeśli RAW to już tak różowo nie wygląda. :) A świadczy to jedynie o lepszych/wydajniejszych procesorach i softach. A to można ogarnąć wywołując RAW. :)

A ostrzenie? Nauczyłem się przy makro. Przy normalnej fotografii najpierw pierścień ostrości, a następnie "mikroruchy" w przód i tył aby był najostrzejszy element, który mnie interesuje (n.p. oczy). :) Przy makro i dużych skalach korzystam z LV.
        Last edited by przemo-lukas; 07.08.2014, 14:33.

Skomentuj

To chyba muszę poćwiczyć to ostrzenie. Bo na razie to mi mało precyzyjnie wychodzi. Jak miałem manuale to nigdy nie miałem z tym problemu.
          A na FF mnie nie stać, więc nie mam dylematów z wyborem :) Zresztą jakoś nie czuję potrzeby. Prędzej czuję potrzebę jeszcze mniejszej klatki jak mnie po którymś kilometrze spaceru już dobrze plecy bolą od dźwigania
          Last edited by Micwoj; 07.08.2014, 14:46.

Skomentuj

Ja już się przyzwyczaiłem do ostrzenia na swoim APS-C.
            a (7)jest

IMG_4316
            Last edited by przemo-lukas; 07.08.2014, 14:54.

Skomentuj

No, jak ty takie "portrety" robisz to ruchy rzeczywiście muszą być mikro :) Chylę czoła :)

Skomentuj

Wiesz, raczej chciałem pokazać, że przy LV i powiększeniu (elektroniczna lupa) można precyzyjnie wyostrzyć. Przy portrecie "klasycznym" szkoda czasu, nerwów i baterii na takie ostrzenie.
                :)
                Ale dziękuję serdecznie za miłe słowo.

Skomentuj

Full frame w analogu masz za grosze, na necie są dobre usługi skanowania :)

Skomentuj

Makro to efektowna fotografia, ale na dluzsza mete nudna i plytka.

Skomentuj

Kiedyś pytałem sie o "głupka" do 300 pln. i został mi polecony wtedy APARAT NIKON L27 .
                      Nie miałem ostatnio kompletnie czasu aby sie zainteresować tym tematem a tu całkowicie za free wpadł mi w ręce Olympus CAMEDIA C-5050 Zoom , podobno nowy , kilkadziesiąt zdjęć zrobił i do szafy powędrował bo właściciel miał lepszego.

Dobre to je??:):)

Skomentuj

Jak za darmo, to kazdy jest dobry :)

Skomentuj

Przepraszam, że jako przykład zamieściłem fotografie płytkie i nudne. Niemniej wydaje mi się, że akurat w tej fotografii najciężej ostrzy się z "ręki". Ale ja się nie znam.
                          Last edited by przemo-lukas; 08.08.2014, 08:37.

Skomentuj

Przemo, nie bierz tego do siebie. Pisze w ogole. Wychowalem swoja wrazliwosc fotograficzna na zdjeciach Bressona, Salgado, Leibowitz, Josef Hoflehner, Nick Brand i wielu innych mistrzow. Przez to uwazam makro za wyjatkowa nude, efektowna ale nic poza to :)

Skomentuj

przemo-lukas jakim obiektywem robiłeś? zdjęcia stackowane?
                              Zdobyłem za grosze pierścienie pośrednie m42, jak będę miał trochę czasu to sprawdzę efekty działania.
                              Last edited by scythe1123; 10.08.2014, 21:55.

Skomentuj

Pogromca mitow - nie biorę. Zachowałem się jak mała dziewczynka. Jasne, każdy woli coś innego. Z drugiej strony mocny filtr ND + znajomość pojęcia: odległość hiperfokalna daje również fotografię "efektowną" choć na dłuższą metę nudną i technicznie niezmiernie łatwą do wykonania (statyw i kompozycja kadru). :)

scythe1123
                                Vivitar 28mm na M42 przysłona domknięta do f16. Lampa reporterska z dyfuzorem. Czasem podpinam dodatkowo pierścień odwrotnego mocowania. W sumie daje to maksymalną skalę odwzorowania 5:1.

Skomentuj

Mam okazję kupić Samsunga NX2000, co o nim możecie powiedzieć? Jak wypada do tanich Olympusów z serii PEN?

Skomentuj

Oba systemy nie przeszkadzają w wykonywaniu fotografii. Mi NXy bardzo "leżą" ale wydaje mi się, że jednak system bardziej niszowy. Mniej do niego adapterów na starsze obiektywy, swojego czasu miałem problem z dokupieniem przewodu synchronizacyjnego do lampy błyskowej. I do Olka kupisz w Polsce skórzane etui bez problemu. :) Ja do NX1000 miałem problem. :) Oczywiście z tym ostatnim to niby żart, ale... :)

Skomentuj

Ostatnio rozmawiałem ze znajomym który miał sporo już różnego sprzętu (zbieracz :) ) Ponieważ już mu się nie chce targać na wakacje i imieniny cioci swojego FF, kupił takiego PENa. I zastanawia się nad powrotem do lustrzanek takich czy innych, bo w słońcu brak jakiegokolwiek celownika daje się mocno we znaki.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                                        Mam okazję kupić Samsunga NX2000, co o nim możecie powiedzieć? Jak wypada do tanich Olympusów z serii PEN?
                                        NX2000 fajny. Jedyny Olympus wyraznie lepszy w troche wiekszej cenie to PL5. Tansze modele nie warto rozwazac. Jezeli nie jest Ci potrzebny uchylny ekran oraz wizjer to smialo bierz szajsunga.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                          PL5
                                          Właśnie EPL5 jutro zawita w moim domku
                                          Last edited by Hermes; 12.08.2014, 12:28.
                                          marcinsywala.pl
                                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                          X