Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aparat cyfrowy - co kupić?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaOgolnie rzecz biorac, wysokiej jakosci obiektyw przy max dziurze moze zrobic zylete foto i trzymac dosc dobra ostrosc przy rogach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaczasami głębia ostrości jest tak mała, że nie idzie zrobić ostrego zdjęcia np. danego powiedzmy przedmiotu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaWidocznie ogladasz zdjecia 1:1 i masz wysrubowane wymagania, badz dosc doslownie bierzesz zlowo 'zyleta'.
A i jak dla ciebie jakosc np z pelnej dziury takiego nikkora 14-24 jest dostateczna to ja wymiekam, moje oczeta sa za slabe widocznie.
A co do 14-24 to owszem, to dobry obiektyw, tylko szkoda ze nie do pelnej klatki. Z reszta nawet biorac jego osiagi za wybitne to razem z dowolna puszka Nikona daje finalnie obraz daleki od ostrosci.
http://pliki.optyczne.pl/SDP2Q/przyklady/sample_008.JPG tak wyglada naprawde ostre zdjecie :)
Skomentuj
-
1. Jasne szkło można domknąć, ciemnego nie "rozjaśni".
2. A kto powiedział, że płytka GO to wada? Może być "środkiem artystycznym". Można poszukać takiego z ciekawym bokehem. Wtedy i nieostrości nie przeszkadzają. :)
3. Współczesne aparaty ostrzą na pełnej dziurze. Mając jasne szkło jest bardzo prawdopodobne, że przy słabych warunkach oświetleniowych AF lepiej będzie się zachowywał. :)
4. Dyskusja odbiegła od pytania Pawła. Pawle, przy mniejszych matrycach jakie posiadaja kompakty, obiektyw o danej jasności da większą głębię niż w aparatach z matrycami APS-C a tym bardziej FF. :)
Olek to fajny wybór. Jest jeszcze Fuji X10. Tym również da radę fotografować. :) NX to system, jeśli w przyszłości zapragniesz pobawić się szkłami, to podepniesz do niego nawet relatywnie tanie szkła manualne. :)Last edited by przemo-lukas; 07.07.2014, 10:44.
Skomentuj
-
http://pliki.optyczne.pl/SDP2Q/przyklady/sample_008.JPG tak wyglada naprawde ostre zdjecie :)[/QUOTE]
...Łódzka Manu...
Skomentuj
-
Uwielbiam szkła manualne i gdybym miał kupować od nowa system zastanowiłbym się nad marką pentax. K-3 to naprawdę fajny sprzęt a jego srebrna wersja wygląda obłędnie.Choć jeszcze warto zastanowić się w jakie systemy zainwestowali Twoi znajomi. :) Ja używam Canona ale 70D nie kupiłbym - jest nowością więc i jego cena to przesada. Myślę, że 60D to też świetny aparat a zaoszczędzone pieniążki dołożyłbym do szkła czy lampy błyskowej. :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maxdila Zobacz postaDocelowo będzie Sigma 18-35mm.
Skomentuj
-
Mam i miałem Pentax'y (teraz K-7) niestety z tego co wiem mają problemy z AF, nie mam porównania ale we wszystkich testach piszą że do konkurencji Pentaxowi jeszcze daleko i AF jest jego piętą achillesową. Mi szybki AF jest potrzebny bo fotki robię z ręki i nie raz 40-80 przedmiotów i nic tak nie wkurza jak zastyganie w miejscu i szukanie punktu AF bo np. pierwszy był na złej płaszczyźnie.
Inna wada Pena to brak tej sigmy w sprzedaży :/
- - - - - aktualizacja - - - - -
Za 1,5 tygodnia wpadnie do mnie siostra z D800 to sobie porównam AF :]Last edited by maxdila; 07.07.2014, 21:00.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maxdila Zobacz postaInna wada Pena to brak tej sigmy w sprzedaży...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maxdila Zobacz postaGratulacje !
Tyle też wiem, pokaż mi gdzie ją kupić to stawiam browara !
Skomentuj
Skomentuj