Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sigma HSM 50mm 1.4f 1/15s ISO100, 10MPx (nie full aparatu) z ręki, wczoraj kliknięte:

Skomentuj

no i? :)

Skomentuj

Wiadomo ze ostrosc nie jest stala dla centrum i brzegu.
        Ogolnie rzecz biorac, wysokiej jakosci obiektyw przy max dziurze moze zrobic zylete foto i trzymac dosc dobra ostrosc przy rogach.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
          Ogolnie rzecz biorac, wysokiej jakosci obiektyw przy max dziurze moze zrobic zylete foto i trzymac dosc dobra ostrosc przy rogach.
          Nie znam takich obiektywow, no moze Zeiss Otus dalby rade, poza tym jakosc obrazu z pelnych dziur jest co najwyzej dostateczna, w porywach dobra, ale do zylety bez aberracji to napewno daleko. :)

Skomentuj

czasami głębia ostrości jest tak mała, że nie idzie zrobić ostrego zdjęcia np. danego powiedzmy przedmiotu

Skomentuj

Widocznie ogladasz zdjecia 1:1 i masz wysrubowane wymagania, badz dosc doslownie bierzesz zlowo 'zyleta'.
              A i jak dla ciebie jakosc np z pelnej dziury takiego nikkora 14-24 jest dostateczna to ja wymiekam, moje oczeta sa za slabe widocznie.

Aberacje sobie programowo usun

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                czasami głębia ostrości jest tak mała, że nie idzie zrobić ostrego zdjęcia np. danego powiedzmy przedmiotu
                Np. Canonem 85 mm 1,2 na pelnej dziurze z malej odleglosci GO jest minimalna.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                  Widocznie ogladasz zdjecia 1:1 i masz wysrubowane wymagania, badz dosc doslownie bierzesz zlowo 'zyleta'.
                  A i jak dla ciebie jakosc np z pelnej dziury takiego nikkora 14-24 jest dostateczna to ja wymiekam, moje oczeta sa za slabe widocznie.
                  Lata spedzone z Foveonem i obiektywami staloogniskowymi zrobily swoje :)

A co do 14-24 to owszem, to dobry obiektyw, tylko szkoda ze nie do pelnej klatki. Z reszta nawet biorac jego osiagi za wybitne to razem z dowolna puszka Nikona daje finalnie obraz daleki od ostrosci.

http://pliki.optyczne.pl/SDP2Q/przyklady/sample_008.JPG tak wyglada naprawde ostre zdjecie :)

Skomentuj

1. Jasne szkło można domknąć, ciemnego nie "rozjaśni".
                    2. A kto powiedział, że płytka GO to wada? Może być "środkiem artystycznym". Można poszukać takiego z ciekawym bokehem. Wtedy i nieostrości nie przeszkadzają. :)
                    3. Współczesne aparaty ostrzą na pełnej dziurze. Mając jasne szkło jest bardzo prawdopodobne, że przy słabych warunkach oświetleniowych AF lepiej będzie się zachowywał. :)
                    4. Dyskusja odbiegła od pytania Pawła. Pawle, przy mniejszych matrycach jakie posiadaja kompakty, obiektyw o danej jasności da większą głębię niż w aparatach z matrycami APS-C a tym bardziej FF. :)

Olek to fajny wybór. Jest jeszcze Fuji X10. Tym również da radę fotografować. :) NX to system, jeśli w przyszłości zapragniesz pobawić się szkłami, to podepniesz do niego nawet relatywnie tanie szkła manualne. :)
                    Last edited by przemo-lukas; 07.07.2014, 10:44.

Skomentuj

http://pliki.optyczne.pl/SDP2Q/przyklady/sample_008.JPG tak wyglada naprawde ostre zdjecie :)[/QUOTE]
                      ...Łódzka Manu...

Skomentuj

Panowie, mam dylemat: Pentax K-3, Nikon 7100, Canon D70.
                        Który wybrać ?
                        Wszystkie maja b. dobre opinie.

Skomentuj

Zalezy do czego masz zamiar uzywac i jakie szkla ew. inny osprzet bedziesz potrzebowal. Sam korpus to nie wszystko.

Skomentuj

Ba o resztę się nie martwię.
                            Docelowo będzie Sigma 18-35mm.
                            Fotografia przedmiotów (żadne makro, przedmioty rtv/agd :] )

Skomentuj

Uwielbiam szkła manualne i gdybym miał kupować od nowa system zastanowiłbym się nad marką pentax. K-3 to naprawdę fajny sprzęt a jego srebrna wersja wygląda obłędnie. Choć jeszcze warto zastanowić się w jakie systemy zainwestowali Twoi znajomi. :) Ja używam Canona ale 70D nie kupiłbym - jest nowością więc i jego cena to przesada. Myślę, że 60D to też świetny aparat a zaoszczędzone pieniążki dołożyłbym do szkła czy lampy błyskowej. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
                                Docelowo będzie Sigma 18-35mm.
                                Kumpel ma to szkielo z dslr sigmy, niezla kosa :)

Skomentuj

Ja również polecam. Ostry od pełnej dziury.

Skomentuj

Mam i miałem Pentax'y (teraz K-7) niestety z tego co wiem mają problemy z AF, nie mam porównania ale we wszystkich testach piszą że do konkurencji Pentaxowi jeszcze daleko i AF jest jego piętą achillesową. Mi szybki AF jest potrzebny bo fotki robię z ręki i nie raz 40-80 przedmiotów i nic tak nie wkurza jak zastyganie w miejscu i szukanie punktu AF bo np. pierwszy był na złej płaszczyźnie.
                                    Inna wada Pena to brak tej sigmy w sprzedaży :/

- - - - - aktualizacja - - - - -

Za 1,5 tygodnia wpadnie do mnie siostra z D800 to sobie porównam AF :]
                                    Last edited by maxdila; 07.07.2014, 21:00.

Skomentuj

Inna wada Pena to brak tej sigmy w sprzedaży...
                                      http://www.sigma-foto.pl/sigma-a-18-...m,1010,pr.html

Skomentuj

Gratulacje !
                                        Tyle też wiem, pokaż mi gdzie ją kupić to stawiam browara !
                                        Szukałem już wszędzie i tylo z HK gościa znalazłem.
                                        Do Sony i Pentaxa nie ma w sprzedaży chociaż na papierze są.

Skomentuj

Gratulacje !
                                          Tyle też wiem, pokaż mi gdzie ją kupić to stawiam browara !
                                          Normalnie w dystrybucji sigmy kupujesz, tylko szklo jest sprowadzane na zamowienie z japonii.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X