Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przede wszystkim trzeba zadac sobie pytanie do czego ten aparat bedzie miał służyć.
    Jeśli to twoje hobby i nie rozstajesz się z aparatem i jestes w stanie wydac ok 1,5k zl na lustro to nie patrz na cyfre.
    A jeśli jest odwrotnie to moim zdaniem nie ma sensu pchać siię w to. Cyfra może też byc dobrym substytutem lustra i przy tym znacznie tańszym.
    Ja proponowałem te trzy modele bo zbieraja dobre opinie.

Skomentuj

Zamieszczone przez cardiano Zobacz posta
      Jeśli to twoje hobby i nie rozstajesz się z aparatem i jestes w stanie wydac ok 1,5k zl na lustro to nie patrz na cyfre.
      Nie jest moje hobby i nie jestem w stanie wydać 1,5k zł na aparat:)
      Aparatu używam głównie do fot dla allegro i forum, czasami jakieś fotki z wypadów z dziewczyną/rodziną i to wszystko chyba:)
      Ten HS10 właśnie mi przypadł do gustu, troche czytałem już o nim i raz przymierzałem się do licytacji na allegro:)

Skomentuj

Zamieszczone przez cardiano Zobacz posta
        Przede wszystkim trzeba zadac sobie pytanie do czego ten aparat bedzie miał służyć.
        A jeśli jest odwrotnie to moim zdaniem nie ma sensu pchać siię w to. Cyfra może też byc dobrym substytutem lustra i przy tym znacznie tańszym.
        Ja proponowałem te trzy modele bo zbieraja dobre opinie.
        Aparaty z grubsza dzieli sie na lustrzanki i aparaty kompaktowe, oraz kompaktowe z wymienna optyka. Popularna "cyfra" moze kryc pod soba wszelkiej masci aparaty cyfrowe roznica sie od siebie z budowie i uzytkowaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Aparaty z grubsza dzieli sie na lustrzanki i aparaty kompaktowe, oraz kompaktowe z wymienna optyka. Popularna "cyfra" moze kryc pod soba wszelkiej masci aparaty cyfrowe roznica sie od siebie z budowie i uzytkowaniu.
          Zgadza się w 100%. Użyłem słowa cyfry w odniesieniu do wcześniej wymienionych hybryd od fujii :).
          Ten HS10 jest "świeższym" aparatem od S6500 i 9600 i wart dołożenia symbolicznej stówy. Szczególnie w tym modelu zaskoczył mnie jego zoom x30 przy małych szumach na wysokim ISO.

Skomentuj

Kupiłem HS-10:) Jak dojdzie zobaczymy co to potrafi:)

Skomentuj

Wszystkie fotoaparaty z małą powierzchnia matrycy i wielokrotnymi zoomami - a tak jest w przypadku Fuji Finepixów wśród których jest tez model z w pełni ręcznym zoomowaniem i ostrzeniem mimo niewymiennego obiektywu - mają bardzo duże zniekształcenia kątowe obrazu. Dopiero elektronika aparatu obrabiająca obraz poprawia geometrię.
              Więc warto się zastanowić czy aparat ma być mały i funkcjonalny czy bardziej artystyczny. Jeśli ten drugi to trzeba zwracać uwagę na więcej elementów niż tylko jasny obiektyw. W aparatach analogowych jasny obiektyw pozwalał stosować materiały niższej czułości na których nie wychodziło ziarno i można było z nich robić większe odbitki, a przy tym w manualnie ostrzonych slr duże światło było konieczne do ustawienia obiektywu - dlatego światła ogniskowych standard dochodziły do 1/2 - 1/1,4.
              W cyfrowych takie nie są konieczne, choć szumy pewnie wzrastają wraz z ustawianiem większej fotoczułości to podstawowym parametrem decydującym o możliwościach powiększania wydruków jest fizyczna rozdzielczość matrycy. O efektach obrazowania natomiast decyduje jej wielkość - dlatego dla profesjonalistów robi się już od dawna aparaty z matrycą full-frame - małego obrazka, a coraz więcej dostępnych modeli kompaktowych ma matryce wielkości 1/3-2,3 tych wymiarów.
              W zasadzie im więcej w tworzeniu obrazu udziału optyki niż elektroniki tym droższy fotoaparat.[COLOR="#696969"]

Fuji z rodziny HS-10 - 20 - 25 - 30 - EXR to właściwie kompakty z bardzo dużym obiektywem multizoom i manualnym ustawianie ostrości.
              Last edited by arwas; 03.06.2013, 20:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                W aparatach analogowych jasny obiektyw pozwalał stosować materiały niższej czułości na których nie wychodziło ziarno i można było z nich robić większe odbitki, a przy tym w manualnie ostrzonych slr duże światło było konieczne do ustawienia obiektywu - dlatego światła ogniskowych standard dochodziły do 1/2 - 1/1,4.
                W cyfrowych takie nie są konieczne,
                Wiesz po co jest duża światłosiła w szkłach? Jak nie, to nie pisz proszę takich uproszczeń.

Skomentuj

Po czesci arwas pisze prawde, ale to tylko wierzcholek gory. W aparatach dalmierzowych nie oglada sie obrazu przez obiektyw, wiec teoretycznie jasnosc obiektywu bylaby nieprzydatna. Teoretycznie oczywiscie :)

Ps. Jak juz jestesmy przy jasnosci, to ostatnio wpadl mi w lapki obiektyw 50mm f1,2

Skomentuj

a ja bawię się 85 1.2, cieszę się nim, jak głupi z bateryjki :)

Skomentuj

przy 85mm to juz niezly sloik musi byc :)

Skomentuj

Kilogram szkła i metalu :)
                        Załączone pliki

Skomentuj

Zejdźmy na ziemię. Ostatnio pobawiłem się szwagra Nikon D90 + Nikkor AF50mm f1.8. Już wiem, że chcę porównywalną jakość i funkcjonalność ale:
                          w niższej cenie!
                          w mniejszych gabarytach!
                          Niby najtaniej wychodzi Canon EF50mm 1.8II (400zł) + jakieś body (np EOS 1100D (1200zł) lub EOS 600D (1800zł)). Jednak nie chce mi się nosić takiego kloca. Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Warto kupić?:
                          Panasonic Lumix DMC-GX1K + 14-42 mm

Specyfikacja:
                          http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/P...trackInfo=true
                          Cena 1700zł.
                          Wcześniej myślałem o Samsungu EX1, EX2F (ale podobno słabszy od poprzednika).
                          No i do Panasa można kupić fajne szkiełko za jedyne, hehe, 1600zł!!!???

http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/P...trackInfo=true

Może zerknąć jeszcze na Olympus E-PL3 + 14-42 - cena super 1300zł?

http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...eatures_l.html
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Robiłęm zdjęcia wieloma aparatami, ja poleciłbym Ci Nikona D3100 + kit 18-55 cena 1400zł. Dodatkowo Nikkora 35 1,8 cena około 750zł. Masz bardzo fajna mała lustrzankę i dodatkowo ultra dobre i jasne szkło. Myśle ze za jakośc obrazków z takiego zestawu mógłbyś zgodzić sie na troszkę większego "kloca".

Wszystkie bezlusterkowce które podałeś sa do dupy. Zamiast nich wolałbym "kompakt" Canona g1x lub Sony RX100 - sa to kompakty o matrycach wielkośc "prawie" APS-C dla Canona i 1" dla Sonego. Olek dopiero dobre matryce ma od modeli "5" - są to matryce od sony.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                              Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Warto kupić?:
                              Nie warto, bo maja matryce 4:3, czyli troche lepsze niz w malym kompakcie. Jesli chcesz bezlusterkowca z pelna matryca aps-c ( jak w typowej lustrzance ), to zobacz na aparaty Sony NEX.

Skomentuj

Nie warto, bo maja matryce 4:3, czyli troche lepsze niz w malym kompakcie. Jesli chcesz bezlusterkowca z pelna matryca aps-c ( jak w typowej lustrzance ), to zobacz na aparaty Sony NEX.
                                Czekałem az ktoś to napisze Matryce 4:3 są dobre ale w wykonaniu Sonego czyli w najnowszych i najdroższych Olkach(ceny bodaj zaczynają sie od 2,5kzł). Sony Nex3 jest ok ale tylko w wersji z nowym kitem - małe szkło. Stary kit jest słaby oraz wielki a aparat wygląda komicznie(małe body i duze szkło) - lepiej kupić małe lustro. Dodatkowo najtańsze modele NEX maja wszystkie zmiany za pomocą wyświetlacza dotykowego co znów jest do dupy Sony NEX?? Zgoda w wersji NEX 6 za 3500zł:), lub od biedy NEX 5 n/r z małym kitem.... za 2500-3000zł.

Mozna pomyślec o Samsungu NX 1100/200/210 z szkłem 20-50 jest to tani, mały, ładny aparacik. Ewentualne ceny jasnych stałek w Samsungu NX sa dla zwykłego kowalskiego....

Ja kupiłbym Nikona D3100 od biedy wyżej wspomniane dwa komapty Lub bezlusterkowca Fuji X-E1 + 18-55 ale to koszt 4,5kzł

Skomentuj

Moze i sa dobre, ale zawsze stwarzaja problem obiektywow i rzeczywistej jakosci odwzorowania detali. Do malej matrycy zawsze obiektyw bedzie gorszy, szczegolnie szeroki kat i dodatkowa ta marna glebia ostrosci.

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                  Ja kupiłbym Nikona D3100 od biedy wyżej wspomniane dwa komapty Lub bezlusterkowca Fuji X-E1 + 18-55 ale to koszt 4,5kzł
                                  Od biedy lepiej dolozyc do D5100, znacznie lepszy aparat, w niewiele wiekszej cenie.

Wracajac na chwile do 4:3, ktory z aparatow kompaktowych z taka matryca moze zrobic fotki takiej jakosci http://www.sigma-dp.com/DP2Merrill/s...o/SDIM6933.jpg http://www.sigma-dp.com/DP2Merrill/s...o/SDIM4107.jpg http://www.sigma-dp.com/DP1Merrill/s...o/SDIM1789.jpg

Skomentuj

Moze i sa dobre, ale zawsze stwarzaja problem obiektywow i rzeczywistej jakosci odwzorowania detali. Do malej matrycy zawsze obiektyw bedzie gorszy, szczegolnie szeroki kat i dodatkowa ta marna glebia ostrosci.

Od biedy lepiej dolozyc do D5100, znacznie lepszy aparat, w niewiele wiekszej cenie.
                                    Wracajac na chwile do 4:3, ktory z aparatow kompaktowych z taka matryca moze zrobic fotki takiej jakosci http://www.sigma-dp.com/DP2Merrill/s...o/SDIM6933.jpg http://www.sigma-dp.com/DP2Merrill/s...o/SDIM4107.jpg http://www.sigma-dp.com/DP1Merrill/s...o/SDIM1789.jpg
                                    Jak walczymy o cenę to często każde 200zł robi różnice(tutaj około 400-500zł różnicy), sporo używam D3100 i uważam ze jak za swoje marne 1400zł to świetny aparat gdyby nie moje uwiązanie do Cnaona kupiłbym tego D3100 jako zapas dla zapasu

Pogromco wiemy nie od dziś ze jestes fanem Sigmy, nie lubię toczyć wojenek... KonradRak raczej z Sigmy nie będzie zadowolony

Skomentuj

Ale za 1500 zl kupi body d5100, a kita do tego kupi za grosze, wiec moim zdaniem sie oplaca, bo d5100 ma rewelacyjna matryce.

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                      Pogromco wiemy nie od dziś ze jestes fanem Sigmy, nie lubię toczyć wojenek... KonradRak raczej z Sigmy nie będzie zadowolony
                                      Nie jestem fanem Sigmy i nikomu bym jej nie polecal, mimo ze swoja Sigme uzytkuje od wielu lat. Te aparaty sa dla zaawansowanych i swiadomych uzytkownikow :) Akutalnie sam rozgladam sie za bezlusterkowcem, bo mam ladna palete stalek z systemu Minolty i chcialbym je jakos uzyc.

Skomentuj

Dziękuję koledzy za cenne informacje. Czyli wychodzi na to, że jak ma być rozsądna jakość to musi być podstawowa lustrzanka. Czy ten Nikon D3100 jest lepszy od Canon 1100D czy to ta sama liga? Zestaw ze stałką z Canona wyszedłby trochę taniej.
                                        Pstrykałem tym, obiektywem:
                                        http://www.ceneo.pl/317356
                                        a Ty polecasz 200zł droższego 35mm:
                                        http://www.ceneo.pl/2229012
                                        No i już przekraczamy 2000zł :( a tego chciałem uniknąć.
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                          Pstrykałem tym, obiektywem:
                                          http://www.ceneo.pl/317356
                                          Konrad, 50mm na matrycy aps c da Ci niewielkie mozliwosci. Co Ty chcesz fotografowac? Owszem, 50mm 1.8 nikona jest super i daje swietny obraz, ale taka ogniskowa jest dosc ograniczona.

http://allegro.pl/nikon-d5100-d-5100...314402532.html 1570 zl samo body, za reszte kupisz przyzwoitego kita za okolo 360zl. Taki standard na poczatek. Potem dokupisz sobie jakas stalke i teleobiektyw. Spokojnie zamykasz sie w 2000zl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X