Zamieszczone przez konradzik88
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aparat cyfrowy - co kupić?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaCzemu 24 MPix to zło? D3100 ma 14Mpix.
Nie rozumiem o co chodzi z tym NTSC? W czym jest problem?Cały czas mówię o 16mpix z D5100 VS 24mpix
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaNie rozumiem o co chodzi z tym NTSC? W czym jest problem?
http://pl.wikipedia.org/wiki/NTSC
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaCzemu 24 MPix to zło? D3100 ma 14Mpix.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
Im wiecej malych pikseli na malej matrycy tym wieksze szumy i gorszy obraz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postai Sigma :pWiem tylko ze mają dobre matryce do niskiego ISO:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaCzyli D3100 od D3200 jest lepszy? Bo nowa matryca jest słaba?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaMasz fart ze nie znam sie na modelach sigmy Wiem tylko ze mają dobre matryce do niskiego ISO
Najnowsza SD1m ma 48mpix na matrycy aps-c, oczywiscie w matryca trojwarstwowa Foveon.
http://www.sigma-sd.com/SD1Merrill/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaIm wiecej malych pikseli na malej matrycy tym wieksze szumy i gorszy obraz.
D5100 jest droższy od D3100 o ok 500-600zł. A ja liczę na to, że jak wejdzie nowa seria to D3200 będzie w cenie D3100 czyli ok 1300zł.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaCzyli im mniej pikseli tym mniej szumów.
D5100 jest droższy od D3100 o ok 500-600zł. A ja liczę na to, że jak wejdzie nowa seria to D3200 będzie w cenie D3100 czyli ok 1300zł.
Skomentuj
-
Zwroc uwage, ze profesjonalne modele z pelna klatka moga miec mniej mpix, a jakosc obrazu ( szumu ) jest znacznie lepsza, rowniez dynamika obrazu jest lepsza. Wieksze upakowanie mniejszych pikseli na malej powierzchni to zawsze problemy. Producenci oczywiscie pracuja nad tym, zeby wyciagnac jak najwiecej, ale pewnych praw fizyki i fotoelektroniki nie da sie nagiac.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZwroc uwage, ze profesjonalne modele z pelna klatka moga miec mniej mpix, a jakosc obrazu ( szumu ) jest znacznie lepsza, rowniez dynamika obrazu jest lepsza. Wieksze upakowanie mniejszych pikseli na malej powierzchni to zawsze problemy. Producenci oczywiscie pracuja nad tym, zeby wyciagnac jak najwiecej, ale pewnych praw fizyki i fotoelektroniki nie da sie nagiac.Dodatkowo trzeba brać pod uwagę ze zwykłemu użytkownikowi wytacza w 100% 16mpix z APS-C. Osobiście fotografuje dwoma Canonami 6D które mają po 20mpix i też mi wystarcza, wcześniej miałem Canony 5d 12mpix i 5dmkII z 21mpix
Zaczynałem od Canona 30D z 8mpix na APS-C, do dziś wiszą u mnie w domu odbitki 60x80 z tego aparatu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaZaczynałem od Canona 30D z 8mpix na APS-C, do dziś wiszą u mnie w domu odbitki 60x80 z tego aparatu.
Skomentuj
-
Teraz ceny D3200 i D5100 są porównywalne.
Zawsze chciałem mieć lustro, tylko kasy nie było. Dużo zdjęć nie robię w zasadzie rzadko. Ale czasami jak robię zdjęcia to denerwuje mnie, że za każdym razem ok 1,5 sekundy mija aż złapie focus, a tak będzie manual pod ręką i szybciej będzie te fotki pstrykało.
No i oczywiście jakość zdjęć. Widać różnicę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaTeraz ceny D3200 i D5100 są porównywalne.
Zawsze chciałem mieć lustro, tylko kasy nie było. Dużo zdjęć nie robię w zasadzie rzadko. Ale czasami jak robię zdjęcia to denerwuje mnie, że za każdym razem ok 1,5 sekundy mija aż złapie focus, a tak będzie manual pod ręką i szybciej będzie te fotki pstrykało.
---------- Post dodany o 12:56 ---------- Poprzedni post o 12:55 ----------
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJasne, czemu nie. Wszystko zalezy od tego co jest na powiekszeniu i z jakiej odleglosci sie je oglada. 8mpix to jednak bardzo niewiele zeby dac szczegolowy obraz w takim powiekszeniu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaTeraz ceny D3200 i D5100 są porównywalne.
Poniewaz uzywam aparatu, ktory dysponuje znacznie wieksza dynamika od tych dwoch Nikonow ( z reszta wieksza niz kazdy Nikon ) to uwazam, ze wolalbym mniejsza matryce z mnieszymi szumami i wieksza dynamika niz wieksza z mniejsza dynamika. Te mpix tak naprawde to troche haczyk na amatorow. To troche jak moc samochodu, ktore nie zawsze ma przelozenie na realne osiagi pojazdu.
Skomentuj
-
Przez ten wątek i kilka innych sytuacji nabrałem ochoty na lustrzankę. Poczytałem trochę i rzeczywiście jeżeli już kupować to D5100, już nie produkowany i jest w bardzo dobrej cenie bo jego nastepca D5200 kosztuje 1000zł więcej.
Wakacje się zaczęły i taka zabawka może się przydać. Zawsze chciałem mieć lustrzankę, może spełnię marzenie. Tylko kieszeń boli1800zł (zestaw z kitem 18-55) po ulicy nie chodzi. Obym później nie żałował. Często nie robię zdjęć, dlatego mam spore wątpliwości.
Na razie nie pracuję i to jest spora kwota lecz pewnie jak zacznę pracować to już to nie będzie takie odczuwalne.
Skomentuj
Skomentuj