Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

K-3 z kitem 18-55mm na gwarancji ze sklepu wyrwałem za 3517zł z DE więc zakupów poza PL się nie boję.
    Kit poleci na allegro więc za body wyjdzie jakieś 3300zł.
    Pooglądałem filmiki na YT poczytałem testy i wychodzi że K-3 jest najlepszym wyborem w swojej kategorii.

Tak jak pisałem fotki z statywu odpadają z wielu powodów.

Skomentuj

Zdaj relacje jak wrażenia po przesiadce, w teście Af wypadł bardzo dobrze, jest szansa ze będziesz zadowolony.jakbym miał wybierać teraz opcja nr 1 by był Pentax pod warunkiem ze mi się dobrze w łapie ułoży.

Skomentuj

OKI.

Dzisiaj ku mojemu zdziwieniu dostałem telefon że Sigma 18-35 czeka w magazynie :]
        Będę ją miał w poniedziałek. Zamówiłem przedwczoraj z ciekawości i byłem przekonany że dostanę informację typu - brak na stanie.
        A ku mojemu zdziwieniu jak napisali tak mają, 3 dni oczekiwania a po dwóch telefon że jest.
        Wybrałem odbiór osobisty w Katowicach, jak by mi sie chciało jechać do Krakowa to miał bym ją już dziś :]
        Sklep: http://www.fotoplus.pl/

Skomentuj

K-3 bardzo fajny aparat, szkoda ze drogi u nas.

Skomentuj

Wszędzie jest drogi chyba że z HK ale jak dowalą cło/vat na urzędzie to wyjdzie średni interes. Chociaż jest na to sprawdzony sposób :]

Ja kupiłem w DE bo mam numer VAT zarejestrowany w UE i płacę 0% VATu za przedmioty od sprzedawców poza Polską.
            Z tym że trzeba pytać sprzedających bo różne do tego mają podejście.
            Poza tym tam mieli najtaniej, jeden sprzedawca i nie wiem czemu aż tak tanio, dokładnie 985€ z wysyłką brutto.

Skomentuj

Heja.
              Body mam od wczoraj... popstrykałem i jest ogromna różnica w AF pomiędzy tymi modelami.
              Jest o wiele szybszy i celniejszy niż w K7 ale nie rozwiązało to problemu z ostrością zdjęć.
              Zrobiłem szybki test od F1,4 / 1,8 / 2,2 / 2,8 pod kątem 45'
              Wszystko celowane z statywu na ten sam punkt, po pierwszym zdjęciu ostrość przełączyłem na manual.
              Punkt ostrości wg. wizjera i AF aparatu jest na linijce "Canon EF 200-400mm.."
              Zdjęcia zrobione 50mm Sigmy, jak widać zauważalny front focus.
              Przystawka Sigmy do kalibracji już leci.

Skomentuj

Cos dla Ciebie maxdila

Skomentuj

Eheś, to by mi chyba życia brakło na takie sesje.

Skomentuj

Ćma pozwoliła się sfotografować.

Rozwiązanie z odwróconym obiektywem daje duże powiększenie ale brakuje tego, żeby móc trochę szerszy kadr złapać.
                    Teraz poluje na jakiegoś taniego heliosa to potestowania.

Skomentuj

Poczekaj. Straciłem wątek. Pamiętam jedynie, że wyrwałeś Vivitara. A nie możesz podpiąć go klasycznie przez pierścienie pośrednie. Heliosa tak średnio polecam. Lepszy jest industar 61ł z powłokami mc. Goły ma skalę ok 1:3. Ważki i motylki będą Twoje. :)

Skomentuj

Ten Vivitar ma mocowanie Pentaxa, a przejściówka pentax nikon to koszt 170zł. W zasadzie są to trochę podobne mocowania, gdyby tak to mocowanie wrzucić na tokarkę i podtoczyć te listki, to może udało by się zamontować to bezpośrednio w korpusie :)
                        Z resztą, nabyłem na targu Heliosa 44M-4 w cenie 25zł. Trochę dobity, ale nie spodziewałem się, że soczewki wewnątrz będą miały skazy. Myślałem, że to jedynie brud w środku. Tylna soczewka trochę porysowana. Po rozebraniu i czyszczeniu jest lepiej ale nadal trochę skaz jest.

Nie zdążyłem nim zbytnio nic ciekawego popróbować, bo dziś wyjeżdżam i wczoraj miałem sporo na głowie a obiektyw też dopiero wczoraj kupiony. Ale robiłem mały test.
                        Tu przy f4:

A tu przy f8:

I pomyśleć, że obiektyw wyprodukowany za czasów komuny gdy robotnicy nie zawsze się starali i ni było takiej technologii jak dziś, a ostrość lepsza nie od jednego współczesnego obiektywu.
                        Ciężko się ostry manualnie, niby jest potwierdzenie ostrości w korpusie ale czasami lepsze wyniki daje odpowiednie wyregulowanie na oko. W takich sytuacjach okulary są dość irytujące. Ogólnie przeszkadzają przy wpatrywaniu się w "wizjer".
                        Last edited by scythe1123; 29.07.2014, 13:07.

Skomentuj

Helios to oczysicie zerzniete przez komuchow szklo Zeissa, biotar z lat 20 zeszlego stulecia. Jest na tyle proste, ze nie sposob, go zle zrobic, a mimo to ruskim w zaleznosci od zmiany i ilosci wypitego alkoholu udalo sie wyprodukowac totalnie dziadowskie sztuki, jak i calkiem dobre. Powtarzalnosc jakosci byla niczym celnosc ruskiej katiuszy.

Wiekszosc ruskiej optyki to kopie niemiekich szkiel. Po wojnie ruscy nawet wywozili cale fabryki i maszyny, aby kopiowac to czego sami zdielac nie potrafili.

Skomentuj

Na plaży dziś zastałem stoisko promocyjne nikona, wypożyczali aparaty do wypróbowania i mieli kilka obiektywów.
                            Mieli Nikkora Micro 40mm, według producenta ostrzy z odległości 16cm, jednak mi udało się z odległości 6-7cm.

Chętnie pomacałbym jeszcze Micro 85mm VR, szkoda że jest taki drogi.

Skomentuj

Sprzedaj Vivitara tym mocowaniem i kup z m42. :) Będziesz mógł go podpinać na revers jak i "klasycznie". Sam Helios 44 d... nie urywa, choć to zerżnięta konstrukcja. Inną zerżniętą ale świetną jest Industar 61 koniecznie z powłokami MC. Jest to nic innego jak tessar. Uzyskasz nim skalę 1:3 beż żadnych dodatków. :)

Skomentuj

Maxdila dzieki za relacje, aktualizowales softa w K3 po zakupie? jakie swiatlo bylo przy tych testach naturalne czy zarowe?

Skomentuj

Ktoś coś wie o A6000? Chcę się przesiąść z A500. Recenzje z sieci znam.

Skomentuj

drugimarcin - mam 1.1 od wczoraj.
                                    Światło dzienne w pokoju.

Wczoraj zrobiłem sobie taką przystawkę:
                                    http://www74.zippyshare.com/v/24463495/file.html

Skomentuj

mbar
                                      A jaką masz do niego szklarnię?
                                      Last edited by przemo-lukas; 04.08.2014, 12:03.

Skomentuj

Którego? A500?
                                        Kitowe Sony DT 18-55mm f/3.5-5.6 SAM, Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM, stałkę Sony DT 50mm f/1.8 SAM, KM 24-105mm f/3.5-4.5 AF D i KM 35-105mm f/3.5-4.5 AF N (to ostatnie siedzi w analogu Dynax 4).
                                        Te kitowe wbrew pozorom są całkiem niezłe.

A6000 planuję na razie z kitowym powerzoomem 16-50 a za rok chcę dokupić Zeissa 16-70 lub ewentualnie Sony 18-105 G.
                                        Last edited by mbar; 04.08.2014, 14:50.

Skomentuj

A tak zapytam, przemożesz się do pracy z takim maleństwem (po przesiadce z większego body)? No i całość sprzętu masz zamiar sprzedać? Może warto zastanowić się nad lustrem innej marki?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X