Temat generalnie traktuje o sprzęcie, ale może i ciekawy byłby osobny ze zdjęciami wykonanymi przez użytkowników, bo do testów sprzętu silnie obrobione fotografie byłyby raczej nonsensem, a RAWami mało kto chce się chwalić.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aparat cyfrowy - co kupić?
Collapse
X
-
Matrycy z aparatu telefonu czy małej małpki trochę brakuje do APS-C (większego kompaktu, lustra), aczkolwiek jest to bajer użyteczny, do zdjęć warsztatowych (typy elementów czy jakieś połączenia) coś takiego o dziwo nieźle się spisuje, nie muszę nosić lustra, oświetlenia (i może pierścieni) do sfotografowania jakiegoś małego SMD.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaPewnie ja :) Szukam zooma w okolicach 17-18 do 70mm z dobrym światłem do mojego Nikona.
Skomentuj
-
Mialem Sigme 18-50 2.8, ale sprzedalem bo jej rozklad ostrosci na okreslonch przyslonach i ogniskowej byl dosc przypadkowy. Gdzies w polowie ogniskowych, mialem pol kadru ostrego, a drugie pol rozmyte. Stara 17-70 2.8-4 byla lepsza, szczegolnie na szerokim kacie.
Kumpel ma Sigme 18-35 1.8. Szklo kosa.Last edited by Pogromca mitow; 26.03.2016, 00:02.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKumpel ma Sigme 18-35 1.8. Szklo kosa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaSigme 18-35 1.8
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta17-50 i 28-70 2.8.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJaki dokładnie model?
No właśnie zależy mi na zakresie od 17-18 do 70. Ma mi zastąpić 18-105 jako taki codzienny obiektyw.
Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM ~3kzł bardzo dobre jadne szkło ale zakres bardziej pod reporterkę niż na codzien. Sam dla dziewczyny zastanawiałem się nad szkłem do D5100, i przeanalizuj Sigme 17-70 2,8-4 lub Sigme 17/18-50 2,8. Ja wybrałbym 17-70 ze względu na zakres. Ponadto tego szkła było kilka wersji najelspze dwie ostatnie wersje.
http://www.optyczne.pl/181.1-Test_ob...ro_OS_HSM.html
http://www.optyczne.pl/288.1-Test_ob...st%C4%99p.html
Jak masz 18-105 to ja bym go zostawił jak spacer zoom i kupił Nikkora 35 1,8 jako uniwersalne jasne szkło.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postakupił Nikkora 35 1,8
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaKrzysiek, 7dmego razem możemy iśc na TargiAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaAle to tej Sigmie 17-70 pomyślę :)
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTyle to ja nawet za głośniki nie płacęAle to tej Sigmie 17-70 pomyślę :)
Skomentuj
-
35 też mam jak i 18-105 ale jakoś wydaje mi się że ostatnia 50 lepiej wypada jak ta 35 pod względem ostrości i koloru. A 18-105 nawet nie wiem gdzie leży w szafie, ostatnimi czasy przeważnie 50 a jak trzeba to 35 albo 85 i jakoś daje radę bez zooma. Mogą zdarzyć się sporadyczne sytuacje że się nie cofne albo nie podejdę ale w większości przypadków dają radę
Skomentuj
Skomentuj