Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Temat generalnie traktuje o sprzęcie, ale może i ciekawy byłby osobny ze zdjęciami wykonanymi przez użytkowników, bo do testów sprzętu silnie obrobione fotografie byłyby raczej nonsensem, a RAWami mało kto chce się chwalić.

Skomentuj

Ale jest jeszcze jeden fakt. Jak miałem fuji to później jeździłem z nim cały czas, może nie miał tej jakości nikona ale np kilka zdjęć mam takich jakich nigdy więcej się nie udało strzelić więc kompakt ma ten plus że jest czasem cały czas z nami, ale znów teraz są od tego tel

Skomentuj

Matrycy z aparatu telefonu czy małej małpki trochę brakuje do APS-C (większego kompaktu, lustra), aczkolwiek jest to bajer użyteczny, do zdjęć warsztatowych (typy elementów czy jakieś połączenia) coś takiego o dziwo nieźle się spisuje, nie muszę nosić lustra, oświetlenia (i może pierścieni) do sfotografowania jakiegoś małego SMD.

Skomentuj

Czasem sytuacja robi robotę. Chwila momentu i wtedy nie liczy się czym i jak, ważne że jest

Skomentuj

Jaki aparat cyfrowy kupic? Zaden.
            http://metrowarszawa.gazeta.pl/metro...-opowiada.html

Skomentuj

Ktos sie wybiera, za dwa tygodnie na targi foto w Łodzi?

Skomentuj

Pewnie ja :) Szukam zooma w okolicach 17-18 do 70mm z dobrym światłem do mojego Nikona.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Fajnie, że przypomniałeś :) Przejadę się pewnie w czwartek lub piątek po pracy.

Skomentuj

a bedzie cos dla ludzi z malym zasobem gotowki?
                    pomysle o szybkim bezlusterkowcu

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      Pewnie ja :) Szukam zooma w okolicach 17-18 do 70mm z dobrym światłem do mojego Nikona.
                      podobno sigma ze światłem 2.8 jest dobra

Skomentuj

Tamron. Są dwie wersje 17-50 i 28-70 2.8. Mam tę drugą od ładnych kilku lat i polecam. Solidne narzędzie.

Skomentuj

Mialem Sigme 18-50 2.8, ale sprzedalem bo jej rozklad ostrosci na okreslonch przyslonach i ogniskowej byl dosc przypadkowy. Gdzies w polowie ogniskowych, mialem pol kadru ostrego, a drugie pol rozmyte. Stara 17-70 2.8-4 byla lepsza, szczegolnie na szerokim kacie.

Kumpel ma Sigme 18-35 1.8. Szklo kosa.
                          Last edited by Pogromca mitow; 26.03.2016, 00:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Kumpel ma Sigme 18-35 1.8. Szklo kosa.
                            Chciałem o nim pisać, ale nie ten zakres ogniskowych. Nie mniej na szeroki kadr idealne szkło.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Sigme 18-35 1.8
                              Jaki dokładnie model?
                              Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                              17-50 i 28-70 2.8.
                              No właśnie zależy mi na zakresie od 17-18 do 70. Ma mi zastąpić 18-105 jako taki codzienny obiektyw.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jaki dokładnie model?

No właśnie zależy mi na zakresie od 17-18 do 70. Ma mi zastąpić 18-105 jako taki codzienny obiektyw.
                                Krzysiek, 7dmego razem możemy iśc na Targi:P

Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM ~3kzł bardzo dobre jadne szkło ale zakres bardziej pod reporterkę niż na codzien. Sam dla dziewczyny zastanawiałem się nad szkłem do D5100, i przeanalizuj Sigme 17-70 2,8-4 lub Sigme 17/18-50 2,8. Ja wybrałbym 17-70 ze względu na zakres. Ponadto tego szkła było kilka wersji najelspze dwie ostatnie wersje.

http://www.optyczne.pl/181.1-Test_ob...ro_OS_HSM.html
                                http://www.optyczne.pl/288.1-Test_ob...st%C4%99p.html

Jak masz 18-105 to ja bym go zostawił jak spacer zoom i kupił Nikkora 35 1,8 jako uniwersalne jasne szkło.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                  kupił Nikkora 35 1,8
                                  Już mam :) Ale to 18-105 już mnie wkurza i chcę jakieś lepsze szkło. Może być krótsze, rzadko kiedy używam długiego końca, więc pomyślałem o 17-70 :)

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                  Krzysiek, 7dmego razem możemy iśc na Targi
                                  Prawie Ci uwierzyłem, że w końcu do mnie dojedziesz

Skomentuj

http://www.sigma-foto.pl/sigma-a-18-...m,1010,pr.html

Skomentuj

Tyle to ja nawet za głośniki nie płacę Ale to tej Sigmie 17-70 pomyślę :)

Skomentuj

Tyle to ja nawet za głośniki nie płacę Ale to tej Sigmie 17-70 pomyślę :)
                                        Trochę inna ogniskowa ale sigma 17-50 ze światłem 2.8 jest całkiem niezła i w (normalnej) cenie. Kolega ma ją przy Nikon'ie a ja użytkuję takową z Pentax'em. http://www.optyczne.pl/197.1-Test_ob...DC_OS_HSM.html

Skomentuj

35 też mam jak i 18-105 ale jakoś wydaje mi się że ostatnia 50 lepiej wypada jak ta 35 pod względem ostrości i koloru. A 18-105 nawet nie wiem gdzie leży w szafie, ostatnimi czasy przeważnie 50 a jak trzeba to 35 albo 85 i jakoś daje radę bez zooma. Mogą zdarzyć się sporadyczne sytuacje że się nie cofne albo nie podejdę ale w większości przypadków dają radę

Skomentuj

Czaruję...
                                          X