Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

50 1.8 STM wygląda w testach nawet ciekawiej niż 50 1.4, szeroki kąt mam w T17-50/2.8.

KonradRak To już zależy od Ciebie, możesz dać do serwisu, możesz rozebrać i sprawdzić co jest grane, gdybyś zdecydował się na to drugie, to polecam dostać się do mechanizmu nie ruszając szkieł (o ile będzie się dało).

Skomentuj

Gdyby ktos chcial kupic legalnego Lightroom 5, to na allegro mozna kupic klucz za 23 zl :)

Skomentuj

Legalny, czy legalny inaczej?

Teraz patrzę i pełno tego jest, aż kusi...

Skomentuj

Normalnie legal. Kupilem sobie klucz i smiga jak trzeba, przechodzi pelna rejestracje w Adobe.

Skomentuj

Jest na stronie Adobe taka tabelka https://helpx.adobe.com/camera-raw/k...d-cameras.html , czy to oznacza, że RAW z aparatu wymagającego LR większego niż 5 po prostu się nie otworzy?

Miałem jakieś myśli związane z 5D, poza m42 nie mam szkieł FF, więc inną droższą opcją byłoby D600, niby super matryca, ale mechanicznie tak sobie, no i nikonowskie menu oraz brak celowości podpinania m42...
            5D ze względu na małe upakowanie matrycy ponoć daje akceptowalny obraz nawet ze szkłami, które nie mają powalającej rozdzielczości.
            I chyba jednak zostanę przy poprzedniej opcji, czyli dokupienie na razie 50 1.8 STM i może w późniejszym czasie 5D lub 5DII.
            Last edited by ampli; 13.05.2016, 11:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
              Jest na stronie Adobe taka tabelka https://helpx.adobe.com/camera-raw/k...d-cameras.html , czy to oznacza, że RAW z aparatu wymagającego LR większego niż 5 po prostu się nie otworzy?
              Wiekszego niz 5.7, bo do takiego jest sprzedawany ten klucz.

Skomentuj

Wiadomo, ciekawe czy takie "nowsze" RAWy po konwersji do DNG ruszy.

Skomentuj

Rzuc taki plik na jakas stronke, to pobiore i sprawdze.

Skomentuj

Może trochę nie do końca na temat ale..
                    Znalazłem kartę pamięci ze zdjęciami, ktoś zgubił i pewnie by chciał odzyskać ale nie wiem jak tą osobę znaleźć.
                    Próbowałem użyć "stolencamerafinder.com" ale nic nie znalazł :(

Skomentuj

Dobre te zdjecia chociaz? Jak naprawde dobre, to warto sie pomeczyc. Jak jakies gnioty to moze lepiej olac. Moze aparat zapisywal lokalizacje zdjec? Wtedy jakis portal lokalny, fora internetowe, fejsbuk?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Dobre te zdjecia chociaz? Jak naprawde dobre, to warto sie pomeczyc.
                        Nie tobie PM oceniać, bo może gniot ale są na niej ostatnie zdjęcia zmarłej tydzień temu Ś.P. cioci Jadzi albo coś. Dla każdego coś innego jest wartościowe.

Ale faktycznie jak nie ma lokalizacji, to ja tego nie widzę.
                        Mógłbyś próbować opublikować co mniej prywatne i szukać.
                        Czy swoją drogą google nie ma jakiegoś wykrywania twarzy? FB zresztą chyba też? Może tą metodą jakoś się da trafić.

Skomentuj

Możliwe lecz mało prawdopodobne:)

Skomentuj

Nie chcę tych zdjęć przeglądać. Są to jakieś zdjęcia dzieci takie "domowe". Zdjęcia robione Nikonem D5100, więc lokalizacji nie będzie.

ewentualnie spróbować jakiegoś innego programu/ strony, bo jak wrzuciłem swoje zdjęcie to znalazło coś zupełnie innego zrobione innym aparatem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                              Rzuc taki plik na jakas stronke, to pobiore i sprawdze.
                              Tu jest oryginalny RAW.
                              http://www.metrodcphotography.com/re...rison-5d3-5d2/

Skomentuj

Odłożyłem zakup 50mm/1.8 STM, bo to i tak pokrywa się z moim T17-50, ponadto po zabawie na zewnątrz Pentaconem 135mm/2.8 i portretowych zdjęciach stwierdzam, że nie ma przerysowań, a rozmycie jest genialne (w granicach f2.8-3.5) i teraz widzę, że nawet na APS-C by się przydało coś dłuższego niż 50mm...
                                Stary Pentacon trochę mydli i przede wszystkim nie ma AF, z jednej strony dobry AF by się przydał, szczególnie gdybym miał coś z fajnym światłem, z drugiej strony na sporadyczne użycie szkoda zaraz kupować jakiegoś hajenda.
                                Myślę tu o używanym C85/1.8, USM jest, cena (1k używka) nawet do przełknięcia.

Dobry pomysł?
                                Last edited by ampli; 07.06.2016, 20:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  Nie chcę tych zdjęć przeglądać. Są to jakieś zdjęcia dzieci takie "domowe". Zdjęcia robione Nikonem D5100, więc lokalizacji nie będzie.

ewentualnie spróbować jakiegoś innego programu/ strony, bo jak wrzuciłem swoje zdjęcie to znalazło coś zupełnie innego zrobione innym aparatem.
                                  możesz spróbować images.google.com .... przeszukuje "po obrazie", być może dla jakiejś twarzy w kadrze znajdzie na jakimś portalu społecznościowym konto ;p

możesz też spróbować ghiro (tylko tam trzeba by się do jakiejś bazy podpiąć)

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                    Odłożyłem zakup 50mm/1.8 STM, bo to i tak pokrywa się z moim T17-50, ponadto po zabawie na zewnątrz Pentaconem 135mm/2.8 i portretowych zdjęciach stwierdzam, że nie ma przerysowań, a rozmycie jest genialne (w granicach f2.8-3.5) i teraz widzę, że nawet na APS-C by się przydało coś dłuższego niż 50mm...
                                    Stary Pentacon trochę mydli i przede wszystkim nie ma AF, z jednej strony dobry AF by się przydał, szczególnie gdybym miał coś z fajnym światłem, z drugiej strony na sporadyczne użycie szkoda zaraz kupować jakiegoś hajenda.
                                    Myślę tu o używanym C85/1.8, USM jest, cena (1k używka) nawet do przełknięcia.

Dobry pomysł?
                                    Dobry pomysł. 85mm nie jest drogi a szkiełko bardzo fajne, porządniejsze niż 50tka. :)

Skomentuj

85mm już zamówiłem, teraz w dalszej perspektywie zastanawiam się jakie body byłby sens kupić (ale to raczej później). W aktualnym 450D AF w trudnych warunkach jest używalny tylko z zewnętrznym wspomaganiem lampy, tak się trochę zastanawiałem nad starym 7D, skoku jakości raczej nie będzie (przydałby się), ale chyba jest szansa, że w takiej puszcze AF będzie dawał rady? Taki 5D ma do teraz wychwalaną matrycę, ale ten AF z jednym punktem krzyżowym, to chyba raczej nie powala?

Skomentuj

Aparaty jakich firm mają spory pobór prądu w stanie wyłączenia? Mam kompakt Nikona który nie używany rozładowuje baterie w ciągu kilku tygodni. Mam zamiar kupić nowy i nie chcę trafić na podobny bubel.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                          Mam kompakt Nikona który nie używany rozładowuje baterie w ciągu kilku tygodni.
                                          Na pewno baterie, a nie akumulatory? Bo to wygląda bardziej na kiepskie akumulatory, które ulegają samorozładowaniu..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X