Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

35mm na APS-C już trochę "zniekształca", 50mm o ile nie podejdziesz super blisko jest znośne, ciężko powiedzieć, bo codzienne sytuacje są przeróżne.

Skomentuj

Robię i 35 i 85 i balbym się robić portret 35 chyba że nastawiasz się na korekcje obiektywu w LR

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
        balbym się robić portret 35
        Czemu, aż tak? 35 dla apsc to właściwie standard, nie powinno aż tak zniekształcać. Podrzucisz jakiś przykład?

i czy ktoś miał jakiekolwiek doświadczenie ze szkłami które wrzuciłem?
        Last edited by Micwoj; 25.11.2015, 10:11.

Skomentuj

Są na necie specjalne kalkulatory. Masz zdjęcie modelki i klikasz w odpowiednią ogniskowa to zobaczysz jak to widać. Ja byłem zadowolony aż nie kupiłem 85 ale ona znów do portretu się przeważnie nadaje bo tak to czasem za wąsko. Teraz o 50 jeszcze myślę do kompletu

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Czemu, aż tak? 35 dla apsc to właściwie standard, nie powinno aż tak zniekształcać. Podrzucisz jakiś przykład?

i czy ktoś miał jakiekolwiek doświadczenie ze szkłami które wrzuciłem?
            Dlatego też na FF portret to zakres 85-135mm.

Skomentuj

No dobra, ale dużo sylwetek też będzie. Samych portretów raczej mniej.
              Poza tym w zakresie dystorsji są przecież gigantyczne różnice między obiektywami, o tej samej ogniskowej. Dlatego konkretnie pytałem. O ile tę sigmę czy sony jeszcze obmacam w sklepie, to na te minolty nie mam szans.
              Wychodzi mi że jednak muszę wziąć puszkę i pójść do sklepu ze szkłami...

Skomentuj

To nawet nie jest w 100% kwestia konkretnego szkła, tylko ogniskowej, odległości od modela, perspektywy, czy pewnie jeszcze kilku innych czynników.

50mm jest na skraju użyteczności w portrecie, już nie mówiąc o 35mm, nawet przy sylwetkach może się pojawić problem brakiem proporcjonalności.
                http://www.canon-board.info/dla-pocz...sowania-84720/

Skomentuj

panowie, czy samsung NX300/NX3000 nadal jest wart uwagi?

Skomentuj

Zalezy za ile i do jakiej fotografii.

Skomentuj

zobacz ile kosztuje nowy NX300 to sie dowiesz
                      do jakiej fotografii?
                      amatorskiej, ktora ma byc coraz lepsza!
                      zalezy mi na szerokokatnym obiektywie i na szybkosci!

przesiadam sie z leciwego canona A630/A640
                      a zachecaja mnie znowu reklamy i raty 0% :p

Skomentuj

Ale fotografia nawet amatorska dzieli sie na rozne rodzaje. Od fotografi pejzazowej po sportowa, makro, reporterka, portetowa i tak dalej.

Samsungi maja raczej slabe wysokie czulosci, nie sa najlepsze jesli chodzi o fotografowanie w slabym oswietleniu. Jesli chodzi o ostrosc i jego szybkosc, to tez jest raczej przecietnie i slabo w niskim oswietleniu. Obiektywy kitowe sa dobrej jakosci, ale obsluga tych aparatow jest raczej upierdliwa, malo przyciskow na obudowie. Z plusow niewatpliwie wysoka jakosc zdjec na niskich czulosciach, dobre do focenia detali i widoczkow, naprawde niezla rozpietosc tonalna 20 mpix matrycy wielkosci Aps-c, ktora u konkurentow zazwyczaj ma okolo 16 mpix.

Oczywiscie zmiana z a630 to bedzie duzy krok do przodu, jakosc zdjec bedzie duzo duzo lepsza od kompaktu, ale zeby ja uzyskac, trzeba pracowac w rawach. System zapisu jpg w Samsungach jest raczej slabiutki.

Skomentuj

W tej kasie kupisz podstawowe lustro, sam używam Canona (ze względu na zabawę manualami), ale Nikon wypuścił kilka tanich puszek, co przynajmniej na papierze dobrze się prezentują i nie są droższe niż ten Samsung.
                          http://snapsort.com/compare/Nikon-D3...NX300/detailed

PS Po przejściu z kompakta będziesz musiał się przyzwyczaić do mniejszej głębi ostrości i generalnie pracy AF (czy MF).
                          Last edited by ampli; 20.12.2015, 19:42.

Skomentuj

no i znowu sie zaczyna :(
                            zamiast sie utwierdzic i brac to znowu zamieszanie :(

Skomentuj

Jesli chcesz na serio fotografowac, to albo zaawansowany bezlusterkowiec, albo lustrzanka z nizszej polki. Niestety z tanimi bezlusterkowcami wiecej sie walczy niz fotografuje, juz sam brak dobrego wizjera jest wielkim problem. Idealne rozwiazanie, to bezlusterkowiec z dobrym wizjerem i uchylanym ekranem.
                              Dla mnie chyba najwazniejsza jest sama praca z aparatem, jego latwosc obslugi i mozliwosci jakie daje. Jakosc zdjec, czulosc, czy ilosc mpix to zdecydowanie rzecz drugorzedna. Np nowy Samsung ma fenomenalna matryce 28 mpix, "najwieksza" matryca apsc na rynku, ale co z tego, jak obsluga tego aparatu, przypomina kompakt za 300zl?

Skomentuj

przegladam dane obu aparatow i oba maja wady i zalety.
                                samsung ma kilka plusow ktore przemawiaja do mnie. szybkosc zdjec seryjnych czy uchylny ekran

czyli chyba jedynie mi zostaje pojsc do sklepu i pobawic sie tymi aparatami

wygra ten ktory bedzie "szybszy"

Skomentuj

Ja wciaz nie wiem po co ludziom tyle przyciskow i pokretel Ja korzystam tylko z ekspozycji i przyslony. Reszta leci z automatu i wiekszosc aparatow swietnie sobie dalej radzi. Tak samo wizjer jest mi calkowicie zbedny. Wystarczy, ze bedzie duzy uchylny ekran.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  panowie, czy samsung NX300/NX3000 nadal jest wart uwagi?
                                  NX300 tak, NX3000 nie Nie dosc, ze ma gorsza jakosc obrazu, to jeszcze brak dotykowego ekranu. Jak nx300, to polecam z obiektywem 30mm (stalka) albo 20-50mm (lepszy niz ten kitowy 18-55).

Jesli nie chcesz sie bawic w obrobke RAW, to najlepsze zdjecia z puchy ma Olympus i Fuji.

Skomentuj

Popatrz na szkła, które by Cię interesowały, bo to w zasadzie jest najważniejsze.

W przypadku tych tanich puszek Nikona w starych szkłach nie pójdzie AF (body nie ma silnika), więc na to też warto zwrócić uwagę (i może pomyśleć o wyższym pod względem półki modelu używanym, ale jak chcesz do zwykłego robienia zdjęć, to nie koniecznie jest sens, w lepszych modelach płaci się za wygodę, przyciski, drugi wyświetlacz).

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                      NX300 tak, NX3000 nie
                                      doczytalem roznice - odpada nx3000. roznic jest duzo wiecej!
                                      nx3000 ma gorsza matryce, gorszy procesor i ogolnie jest slabszy

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                      Jak nx300, to polecam z obiektywem 30mm (stalka) albo 20-50mm (lepszy niz ten kitowy 18-55).
                                      nie dobijaj mnie :( nie mialem zamiaru na poczatku nic zmieniac :(

Skomentuj

Matryca sa te same, różni je tylko sposób detekcji fokusa.

Skomentuj

Ja sie moge zamienic na 18-55 z mojego 20-50 :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X