35mm na APS-C już trochę "zniekształca", 50mm o ile nie podejdziesz super blisko jest znośne, ciężko powiedzieć, bo codzienne sytuacje są przeróżne.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aparat cyfrowy - co kupić?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postabalbym się robić portret 35
i czy ktoś miał jakiekolwiek doświadczenie ze szkłami które wrzuciłem?Last edited by Micwoj; 25.11.2015, 10:11.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaCzemu, aż tak? 35 dla apsc to właściwie standard, nie powinno aż tak zniekształcać. Podrzucisz jakiś przykład?
i czy ktoś miał jakiekolwiek doświadczenie ze szkłami które wrzuciłem?
Skomentuj
-
No dobra, ale dużo sylwetek też będzie. Samych portretów raczej mniej.
Poza tym w zakresie dystorsji są przecież gigantyczne różnice między obiektywami, o tej samej ogniskowej. Dlatego konkretnie pytałem. O ile tę sigmę czy sony jeszcze obmacam w sklepie, to na te minolty nie mam szans.
Wychodzi mi że jednak muszę wziąć puszkę i pójść do sklepu ze szkłami...
Skomentuj
-
To nawet nie jest w 100% kwestia konkretnego szkła, tylko ogniskowej, odległości od modela, perspektywy, czy pewnie jeszcze kilku innych czynników.
50mm jest na skraju użyteczności w portrecie, już nie mówiąc o 35mm, nawet przy sylwetkach może się pojawić problem brakiem proporcjonalności.
http://www.canon-board.info/dla-pocz...sowania-84720/
Skomentuj
-
Ale fotografia nawet amatorska dzieli sie na rozne rodzaje. Od fotografi pejzazowej po sportowa, makro, reporterka, portetowa i tak dalej.
Samsungi maja raczej slabe wysokie czulosci, nie sa najlepsze jesli chodzi o fotografowanie w slabym oswietleniu. Jesli chodzi o ostrosc i jego szybkosc, to tez jest raczej przecietnie i slabo w niskim oswietleniu. Obiektywy kitowe sa dobrej jakosci, ale obsluga tych aparatow jest raczej upierdliwa, malo przyciskow na obudowie. Z plusow niewatpliwie wysoka jakosc zdjec na niskich czulosciach, dobre do focenia detali i widoczkow, naprawde niezla rozpietosc tonalna 20 mpix matrycy wielkosci Aps-c, ktora u konkurentow zazwyczaj ma okolo 16 mpix.
Oczywiscie zmiana z a630 to bedzie duzy krok do przodu, jakosc zdjec bedzie duzo duzo lepsza od kompaktu, ale zeby ja uzyskac, trzeba pracowac w rawach. System zapisu jpg w Samsungach jest raczej slabiutki.
Skomentuj
-
W tej kasie kupisz podstawowe lustro, sam używam Canona (ze względu na zabawę manualami), ale Nikon wypuścił kilka tanich puszek, co przynajmniej na papierze dobrze się prezentują i nie są droższe niż ten Samsung.
http://snapsort.com/compare/Nikon-D3...NX300/detailed
PS Po przejściu z kompakta będziesz musiał się przyzwyczaić do mniejszej głębi ostrości i generalnie pracy AF (czy MF).Last edited by ampli; 20.12.2015, 19:42.
Skomentuj
-
Jesli chcesz na serio fotografowac, to albo zaawansowany bezlusterkowiec, albo lustrzanka z nizszej polki. Niestety z tanimi bezlusterkowcami wiecej sie walczy niz fotografuje, juz sam brak dobrego wizjera jest wielkim problem. Idealne rozwiazanie, to bezlusterkowiec z dobrym wizjerem i uchylanym ekranem.
Dla mnie chyba najwazniejsza jest sama praca z aparatem, jego latwosc obslugi i mozliwosci jakie daje. Jakosc zdjec, czulosc, czy ilosc mpix to zdecydowanie rzecz drugorzedna. Np nowy Samsung ma fenomenalna matryce 28 mpix, "najwieksza" matryca apsc na rynku, ale co z tego, jak obsluga tego aparatu, przypomina kompakt za 300zl?
Skomentuj
-
Ja wciaz nie wiem po co ludziom tyle przyciskow i pokretelJa korzystam tylko z ekspozycji i przyslony. Reszta leci z automatu i wiekszosc aparatow swietnie sobie dalej radzi. Tak samo wizjer jest mi calkowicie zbedny. Wystarczy, ze bedzie duzy uchylny ekran.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapanowie, czy samsung NX300/NX3000 nadal jest wart uwagi?Nie dosc, ze ma gorsza jakosc obrazu, to jeszcze brak dotykowego ekranu. Jak nx300, to polecam z obiektywem 30mm (stalka) albo 20-50mm (lepszy niz ten kitowy 18-55).
Jesli nie chcesz sie bawic w obrobke RAW, to najlepsze zdjecia z puchy ma Olympus i Fuji.
Skomentuj
-
Popatrz na szkła, które by Cię interesowały, bo to w zasadzie jest najważniejsze.
W przypadku tych tanich puszek Nikona w starych szkłach nie pójdzie AF (body nie ma silnika), więc na to też warto zwrócić uwagę (i może pomyśleć o wyższym pod względem półki modelu używanym, ale jak chcesz do zwykłego robienia zdjęć, to nie koniecznie jest sens, w lepszych modelach płaci się za wygodę, przyciski, drugi wyświetlacz).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaNX300 tak, NX3000 nie
nx3000 ma gorsza matryce, gorszy procesor i ogolnie jest slabszy
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaJak nx300, to polecam z obiektywem 30mm (stalka) albo 20-50mm (lepszy niz ten kitowy 18-55).
Skomentuj
Skomentuj