Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
    Może kolega rozwinąć postawioną powyżej tezę?
    Technologia autofocusa bardzo sie zmienila, jest wiele rozwiazan. Ale za czasow lustrzanek analogowych autofocus nie mogl dzialac na matrycy, bo i jak? Obraz jest odbijany na sensory AF. Tutaj juz zaczynaja sie roznice w budowie roznych systemow. Aapratach bezlusterkowych matryca musi przejac AF, najprosciej dziala to w oparciu o kontrast krawedzi obiektu.

Skomentuj

Nie na temat...
      Skupiacie się na lapsusie kolegi cudnego - a jemu nie chodziło o to jak to działa, ale czy działa. Tak więc teoretycznie macie oczywiście rację, ale praktycznie niestety nie. Bo jeśli jest potwierdzenie ostrości to realizuje je APARAT a nie OBIEKTYW, a technologia AF ma znaczenie drugorzędne. I potwierdzenie działa z KAŻDYM obiektywem, AF, MF... w tym radzieckim Heliosem, dokręconym do puszki za pomocą adaptera M42 z potwierdzeniem ostrości właśnie. Dla zainteresowanych: magiczne słowo Dandelion

Skomentuj

Oczywiscie, ze zalezy to od aparatu. Moja lustrzanka w ogole nie potrzebuje tego elementu, aby potwierdzala ostrosc na kazdym szkle, jakie uda sie do aparatu przymocowac.

Skomentuj

Rozumiem, czyli jednak takie potwierdzenie ostrości od aparatu da się uzyskać z obojętnie jak starym obiektywem :) No i tak myślałem. W niektórych trzeba dokupić dandelion - tego nie wiedziałem, dzięki za odpowiedź.

Skomentuj

Do Canona trzeba dokupić. Ale moim zdaniem szkoda kasy. Ja nauczyłem się ostrzyć podobnie jak w makro. Najpierw nastawy na obiektywie, a następnie doostrzanie minimalnie oddalając/przybliżając aparat do fotografowanego obiektu. Moim zdaniem to najbardziej efektywny sposób jak masz spust migawki wciśnięty do połowy, to praktycznie minimalizujesz czas reakcji do zera.

Skomentuj

Gdyby ktos chcial zobaczyc jakie detale moze oddac matryca Samsunga nx1000 z dobrym obiektywem, to prosze linka https://docs.google.com/file/d/0ByV0...k4cVF5dTg/edit :) fotka robiona przy bardzo kiepskim swietle, wywolana bez odszumiania i bez wyostrzania.

Skomentuj

Jakie detale? Sorry, ale na co było ostrzone na tym zdjęciu? Bo albo nieostre jak diabli, albo ja ślepy jestem.

Camera: SAMSUNG NX1000
                Exposure: 0.25 sec (1/4)
                ISO Speed: 100
                No proszę Cię...

A swoją drogą to Zamek w Jaworze w coraz gorszym stanie...
                Last edited by infinity; 15.01.2014, 00:29.

Skomentuj

Jakie detale? Sorry, ale na co było ostrzone na tym zdjęciu? Bo albo nieostre jak diabli, albo ja ślepy jestem.
                  Ostrzone jest na mur zamku. Zdjecie robione przy marnym swietle rozproszonym, co nie wplywa dobrze na odtworzenie detali. Zdjecia z matryc bayera zawsze sa rozmydlone. Z tym samsungiem i szklem, moge stanac do porownania z dowolnym aparatem z matryca aps-c. :)

A swoją drogą to Zamek w Jaworze w coraz gorszym stanie...
                  Nie ma wlasciciela to wyglada jak wyglada.

Skomentuj

Niedawno przygladalem sie wszystkim bezlusterkowcom i szajsungi niestety za kazdym razem byly najgorsze, powyzsze zdjecie jest tego doskonalym przykladem. W miedzyczasie kupilem Panasonic Lumix G3 z lepszym obiektywnem niz kitowy i poki co jestem zadowolny. Chcialem olympusa PL3 bo robi przyjemniejsze dla oka zdjecia ale nie bylo zadnych okazji.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                      Niedawno przygladalem sie wszystkim bezlusterkowcom i szajsungi niestety za kazdym razem byly najgorsze, powyzsze zdjecie jest tego doskonalym przykladem.
                      Najgorsze w czym? Bo napewno nie w jakosci obrazu.

W miedzyczasie kupilem Panasonic Lumix G3 z lepszym obiektywnem niz kitowy i poki co jestem zadowolny.
                      To zobaczmy jak wypada nx1000 przy lumixie G5 ( starszego g3 nie ma juz w zestawieniu )

Zdjecie z nx1000 http://216.18.212.226/PRODS/samsung-...0hSLI00100.JPG
                      zdjecie z lumix g5 http://216.18.212.226/PRODS/panasoni...I00160NR3D.JPG

Z tego co widze, to lumix ma problem z oddaniem faktury materialow, jego 16mpix matryca pod wzgledem detali z pewnoscia nie jest lepsza od matrycy samsunga. Nie dosc, ze ma mniej mpix, to jej fizyczna wielkosc jest mniejsza, przez co rowniez wplywa negatywnie na jakosc i plastyke zdjec. Dla mnie osobiscie format mikro 4:3 jest niezadowalajacy i daleko mu plastyka do zdjec z matryc aps-c.

Chcialem olympusa PL3 bo robi przyjemniejsze dla oka zdjecia ale nie bylo zadnych okazji.
                      Zobaczmy na zdjecie z olympusa pl5 http://216.18.212.226/PRODS/olympus-...I00200NR2D.JPG
                      tutaj w porownaniu do nx1000 widac gorszy mikrokontrast, co za tym idzie gorsze odwzorowanie faktury materialu. Dobrze to widac na palecie jasnych materialow z lewej strony zdjecia. Ogolnie mowiac wychodzi roznica ilosci mpix, jak rowniez wielkosci fizycznej matrycy.

niestety w na stronie nie istnieja zdjecia ze starych modeli olyego z matryca 12 mpix ( jak wlasnie PL3 ) ale moze to i lepiej, bo tylko dostalby solidne baty.

Co dalej? Moze wezmy sonego nex 6 http://216.18.212.226/PRODS/sony-nex...I00100NR2D.JPG co tu pisac? bez rewelacji, jak za taka kase,

a moze lustrzanki?
                      Nikon 5100 http://216.18.212.226/PRODS/D5100/FU...0100_NR_2D.JPG
                      Canon 600D http://216.18.212.226/PRODS/T3I/FULL...0100_NR_2D.JPG
                      Sony a77 http://216.18.212.226/PRODS/AA77/FUL...I00100NR2D.JPG tutaj wyraznie wieksza ilosc mpix ale samsung dzielnie walczy.

To moze teraz czas na aparaty, ktore wyraznie daja lepszy obraz od nx1000
                      Nikon d800 http://216.18.212.226/PRODS/nikon-d8...LI00100_RF.JPG
                      Sony A99 http://216.18.212.226/PRODS/sony-a99...I00100NR2D.JPG
                      Sigma SD1 http://216.18.212.226/PRODS/SD1/FULLRES/SD1hSLI0100.JPG tu ciekawy przypadek, widac jak matryca foveon wykazuje wybitne wlasciwosci ostrosci "pixel w pixel", mikrokontrast jest genialny i nawet topowe modele pelnoklatkowej konkurencji wypadaja tutaj znacznie gorzej, a to tylko aps-c...

Coz moge jeszcze napisac? Dzis nx1000 mozna kupic ponizej 1000zl, to jest cena, ktora dyskwalifikuje konkurencje i nie ma na rynku aparatu za dwukrotna cene, ktory dawalby bardziej szczegolowe zdjecia od nx1000. Oczywiscie nie znaczy to, ze nx1000 jest najlepszy ogolnie rzecz biorac. Gdy wybieralem ten aparat kierowalem sie wylacznie jakoscia zdjec, szczegolnie z niskich czulosci i tylko to bylo dla mnie decydujca rzecza, ktora miala dla mnie najwieksze znacznie.

Zdjecie zamku jakie wrzucilem, bylo tez pewna prowokacja, poniewaz nie da sie tak naprawde porownac jakosci zdjec aparatow, do poki nie zrobi sie w tych samych warunkach zdjec porownawczych. Dlatego przedstawilem te linki, ktora mysle, ze jednoznacznie rozwiewaja watpliwosci.
                      Wiele rowniez zalezy od sposobu wywolania rawow, nawet programu jakim sie je wywoluje, dlatego trzeba byc ostroznym i nie nalezy zbyt pochopnie oceniach zdjec.

Ps. Pewnie tak samo jest z glosnikami, tylko bezposrednie porownanie daje najlepsze wyniki, pamiec dzwieku czy obrazu jest zbyt slaba aby sie na niej opierac.

Skomentuj

Ale PM nabierasz piany w usta jak tylko ktoś napisze negatywnie na temat tego NX

Na tych zdjęciach nie widzę jakiejs przewagi NX ale możliwe, że przez to iż przeglądam i piszę z telefonu.

Skomentuj

Akurat jesli chodzi o NXa to podpisze sie pod tym co napisal PM. No i prawda jest ze dopiero kilka aparatow obok siebie, fotografujace ten sam element, pokazalyby wiarygodnie roznice w obrazie, bo na roznych ujeciach i w roznym swietle obrazek bedzie wygladal inaczej

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                            Ale PM nabierasz piany w usta jak tylko ktoś napisze negatywnie na temat tego NX
                            Naprawde nie w tym rzecz. Ja Ci moge napisac setki rzeczy jakie mi sie nie podobaja w NX, naprawde. Ale jak ktos pisze, ze NX ma najgorsza jakosc zdjec z bezlusterkowcow, to nie moge nie zareagowac, poniewaz nie jest to prawda. Z reszta sam napisales, ze nie widzisz przewagi NX, a to juz swiadczy o tym, ze aparat nie ustepuje jakoscia obrazu konkurencji, a do tego jeszcze jest tanszy :)

Skomentuj

Napiszę więcej na komputerze, teraz to ja co najwyżej zlepek obiektów widzę :p

Śmieje się po prostu, jak pharaoh testował te bezlusterkowce w bezpośrednim, własnym porównaniu to ma jak najbardziej prawo do negatywnej opinii.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Najgorsze w czym? Bo napewno nie w jakosci obrazu.
                                Ale ja porownywalem wylacznie matryce 4/3 :P Trudno jest przescignac jakosc z wiekszej matrycy tutaj porownujac aparaty w tej samej klasie cenowej.
                                I przyznam, ze samsunga1000 nie porownywalem. Moze dlatego, ze wiekszosc testow w ogole nie brala tego modelu pod uwage (byla wykonywana przed 2013 rokiem), tylko bardzo kiepski nx100 (tez na matrycy aps-c).

Skomentuj

Niedawno przygladalem sie wszystkim bezlusterkowcom i szajsungi niestety za kazdym razem byly najgorsze, powyzsze zdjecie jest tego doskonalym przykladem. W miedzyczasie kupilem Panasonic Lumix G3 z lepszym obiektywnem niz kitowy i poki co jestem zadowolny. Chcialem olympusa PL3 bo robi przyjemniejsze dla oka zdjecia ale nie bylo zadnych okazji.
                                  I tak tworzą sie mity... :) Szajsung miął spore problemy z oprogramowaniem JPGów teraz jest lepiej. Matryca jest co najwyżej przeciętna jednak aparaty dość solidne, największą zaletą szajsunga są bardzo dobre tanie i optymalnie dobrane obiektywy co według mnie wyróżnia ten system.
                                  Niestety jak chcemy dobry duet aparat + obiektywy to Szajsung nie ma sobie równych pod tym kątem w niskiej cenie.

Wszystko co wyżej napisałem mówię jako były użytkownik systemu NX i to właśnie badziewnego NX100:)
                                  Body Szajsunga nie ważne jakie do tego dołóż stałki które pozwolą na cholernie duzo :30 2,0 oraz 16 2,4 wylicz cene i spróbuj zrobić to samo z Olkiem Panasem czy czymś innym, życzę szczęścia:)

Przez ostatnie 4 miesiące bawiłem się systemem bezlusterkowym FUJI, puszka + 3 szkła za ~10-11tyś i co? Świetny bajeczny obrazek lepszy od lustrzanek APS-C, świetne dopracowane szkła oraz idealna ergonomia... Wszystko sprzedałem bo AF był do dupy, wrócę do tego systemu jak włożą tam AF z Olka.

Pisze ten przykład by udowodnić ze wybór systemu to nie tylko czasami obrazek czy cena ale całokształt a ten w NX jest naprawdę bardzo dobry dla amatora:)
                                  Last edited by dj_zibi; 15.01.2014, 15:16.

Skomentuj

Pharoh może warto sprawdzić monitor?
                                    Zrozumiałe byłoby, gdyby droższy był lepszy.
                                    Nawet gdyby zamienił sample to i tak NX wart byłby swojej ceny. [COLOR="#696969"]

Niedawno przygladalem sie wszystkim bezlusterkowcom i szajsungi niestety za kazdym razem byly najgorsze...
                                    Ale ja porownywalem wylacznie matryce 4/3 :P Trudno jest przescignac jakosc z wiekszej matrycy tutaj porownujac aparaty w tej samej klasie cenowej.
                                    I przyznam, ze samsunga1000 nie porownywalem. Moze dlatego, ze wiekszosc testow w ogole nie brala tego modelu pod uwage (byla wykonywana przed 2013 rokiem), tylko bardzo kiepski nx100 (tez na matrycy aps-c).
                                    Trzeba gromić mity. :)

Skomentuj

NX1000 faktycznie jest wyraznie lepszy od wszystkich tutaj, ale nx100, nx10 ktore do tej pory porownywalem niestety odstawaly od reszty aparatow takich jak olympus pl2 pl3 nex 3 czy lumix g2 g3. I tego sie nie da zaprzeczyc.

Skomentuj

Dobra. Przepraszam. Nie o to chodzi aby coś tam udowadniać a bawić się fotografią. Tym bardziej, że wierzę w to, że dobrą fotografię można wykonać drewnianą skrzynką z materiałem światłoczułym i dziurą, a co dopiero współczesnymi wynalazkami.

Skomentuj

Faktycznie, całkiem niezła ostrość zdjęć jest ale kolory trochę nie teges - przynajmniej w porównaniu do wymienionych lustrzanek :P

Tylko niech mi ktoś nie napisze, że powinienem wymienić monitor.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X