Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Komputer - pomoc w ocenie zestawu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Komputer - pomoc w ocenie zestawu

Witam, chciałem "odświeżyć" komputer dla syna (10lat), obecnie używa mojego starego zetawu na Athlonie 1,6, pamięć 512 Mb, grafika 64 Mb. Syna gra wyłacznie w proste gierki i ew.Minecrafta.
    Na oku mam taką propozycję zestawu, który jest na gwarancji i sprzedający chce za niego 900 zł. Czy warto za tę cenę?
    Załączone pliki

nie jestem na biezaco z komputerami, ale przez te lata dowiedzialem sie jednej pewnej rzeczy - sprzet kompuerowy bardzo szybko traci na wartosci
    wiec placic 75% ceny nowego sprzetu mozna raczej za swiezy towar.
    niech koledzy sie wypowiedza czy to dobry sprzet
    ale mi tam brakuje grafiki osobnej

Skomentuj

Paweł, masz rację. Brak grafiki i podobno procesor też nie najlepszy i płyta słaba - już mi ktoś podpowiedział. Chyba mniejszym kosztem zmienię to, co mam.

Skomentuj

Witam,

to i ja się podepnę i poproszę o informację jaka karta graficzna obecnie sprzedawana jest odpowiednikiem 8800GT. Mam podobny problem z moim "graczem". Kupił sobie grę i nie chce się uruchomić na obecnej karcie 7600, o ile mnie pamięć nie myli. Teraz karty mają jakieś inne oznaczenia a ja dawno przestałem się tym interesować.

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

Seria 8800 jest wadliwa z powodu pojawiających sie zimnych lutów z czasem użytkowania. Co druga na allegro jest pewnie z piekarnika
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wiem, sam piekłem...

Jacek Zieliński

Skomentuj

Wolałbym już ten zestaw za 1200zł + dołożyć ramu.

http://forum.pcformat.pl/Zestawy-kom...we-Luty-2013-t

Skomentuj

9600gt jest podobną wydajnosciowo do 8800gt. rosim, z zestawu z pierwszego postu najbardziej bałbym sie tego zasilacza - kiedyś jechałem na noname i spalił mi kolejno 2 karty, dysk i jedną z kości ram... Ja bym brał nawet słabszy, ale markowy (zaufanych producentów).

Skomentuj

rosim, ja bym się zdecydowanie nie pchał w używany sprzęt tym bardziej za kwotę blisko 1000zł. W tej cenie raczej uda się złożyć/zmodyfikować pc dla 10-latka (choć nie wiem jakie obecni dziesięciolatkowie mają wymagania). Jakbyś się zdecydował na jakieś zakupy przez neta to pisz - będziemy kombinować z konfiguracją.
                  Jacek, jaki masz budżet na grafikę?

Skomentuj

etaks - na szczęście 10 latek nie wymagający, jakieś proste sieciowe gry na NK i MInecraft, który od biedy działa nawet na tym, co jest obecnie, tyle, że muli strasznie i to jest powód ew. zmiany.

Skomentuj

Stronka, która podał LightSound daje Ci jakiś obraz aktualnego rynku. Myślę, że przykładowy zestaw za 900zł można by tak zmodyfikować, żeby dołożyć grafikę i zmieścić się w kwocie ok 1000zł. Np: budę już masz (-69zł), napęd pewnie też (-74zł), 2GB DDR3 (-30zł). Tu już masz ok 170zł oszczędności + 100zł do tysiąca i masz 270zł - akurat na grafikę z zestawu za 1200.
                      To tylko tak na szybko orientacyjnie.

Skomentuj

ja bym brał to http://allegro.pl/trinity-5800k-fm2-...029734273.html starcza spokojnie

Skomentuj

Coście się tak uparli tej dodatkowej grafiki. Wyraźnie w temacie stoi, że do prostych gierek to ma być, więc na co jeszcze karta? Jak się okaże potrzebna, to można dokupić za jakiś czas.

Zgadzam się z Lightsound - lepiej wziąć, to co proponują redaktorzy PurePC, tylko bez grafiki. Za 900zł masz w pełni wystarczający zestaw do prostych zastosowań. Niby ma słabszy procesor niż w tym używanym zestawie, ale dużo bardziej energooszczędny. Zasilacz jest już markowy a tam jakiś wynalazek, który może nie trzymać napięć i uszkodzić za jakiś czas komputer. Do tego nie wiadomo co to za dysk 1TB, pewnie jakiś shit nie warty wspominania nazwy.

Skomentuj

Jak w tym temacie pytałem:

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post336280

Tak powiem, że nie żałuje zakupu, komp działa dużo szybciej i nie muli przy tym co robię, tylko nadal pracuje na XP, bo nie umiem się przyzwyczaić do Win 7 :/

I nawet w bardziej zaawansowane gry (jak dla mnie) da się zagrać, oczywiście nie na full detalach, ale i tak wystarcza to w 110% do normalnego użytkowania.
                            Dźwięk też jest ok, integry się bardzo poprawiły, nawet w stosunku do SB Audigy 2zs którego mam jakiejś przepaści nie ma, tyle że do audigy mam DSP na kxach, którego często używam - filtry aktywne.

Tyle co dysk muszę jednak kupić nowy, bo wywalił mi smarta ostatnio ;/ więc zostanie na mało ważny magazyn i dokupie tego SSD.

Skomentuj

Bebok korzystałeś kiedykolwiek z integry? Ktoś u mnie w rodzinie ma taką grafikę i nie sprawuje się to rewelacyjnie. Oczywiście dla 10-latka to może wystarczy, to już kwestia indywidualnych potrzeb. Jak dla mnie nadaje się wyłącznie do zastosowań biuro/internet. Mówię o tych raczej tańszych. Nad tą używką nawet bym się nie zastanawiał.

LightSound, mylisz intergrę dźwięk z grafiką. Zintegrowany dźwięk - ok, grafika - ja mówię nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
                                Witam, chciałem "odświeżyć" komputer dla syna (10lat), obecnie używa mojego starego zetawu na Athlonie 1,6, pamięć 512 Mb, grafika 64 Mb. Syna gra wyłacznie w proste gierki i ew.Minecrafta.
                                Na oku mam taką propozycję zestawu, który jest na gwarancji i sprzedający chce za niego 900 zł. Czy warto za tę cenę?
                                Zdecydowanie warto. Sam procesor jest wg cennika wart połowę tej kwoty ! Do tego masz 8GB ramu, markową płyte ausa, 1TB dysk. Wyzej linkowany zestaw z PCF to słabeusz na najtańszym intelu i polową ramu, 2x mniejszym dyskiem. Do tego płyta asusa vs asrocka, marka mówi sama za siebie.

Ten procesor AMD może nie jest udany ale z biegiem czasu i nowych gier oraz aplikacji (oraz optymalizacji) może on działać co raz szybciej czego nie a sie powiedziec o tym intelu. Pozatym i tak ten procesor od AMD będzie sporo wydajniejszy w większości zastosowań, mozna go śmialo równać minimum z i3 jak nie słabszymi i5 a co dopiero z tym celeronem.

A co do grafiki to zintegorwane grafiki w chipsetach AMD są duzo lepsze od integr od intela. O ile na AMD da sie jeszcze pograć to na intelu poza pupitem i YT nie da sie nic więcej zrobić.

Skomentuj

Yoshi, po części masz rację. Procesor i płyta są ok. Nie wiemy nic o stanie i produkcji dysku, zasilacz no name raczej do wymiany. Całość używana nie wiemy przez kogo. Do tego sprzęt dla 10-latka, który za dwa trzy lata będzie miał znacznie większe wymagania i całość będzie znów wymagać modernizacji.

Skomentuj

Yoshi, proponuję przestudiować: http://pclab.pl/art50000-112.html i potem pisać co jest bardziej opłacalne, bo FX6100 niestety, ale za te pieniądze jest tragicznym wyborem i to jeszcze do takiego przeznaczenia, o jakim pisał autor tematu.
                                    Zamiast Celerona można dać Pentiuma G2020, ale to i tak zbytek.
                                    Niech mi ktoś powie po co 10-latkowi 8GB RAMu? Do internetu i flashowych gier?
                                    Tak samo wielgachny dysk - po co, skoro autor wyraźnie zaznaczył przeznaczenie zestawu nie jako magazyn filmów, gier i innych wielogigowych plików, a prosta maszynka multimedialna.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      biegiem czasu i nowych gier oraz aplikacj
                                      Fakty są takie że normalne aplikacje w najniższym czasie nie będą wykorzystywać więcej niż 4 rdzeni (jeśli będą kiedykolwiek...)
                                      Dopiero gry teraz wychodzące potrafią korzystać z 4 rdzeni.

Młody człowiek zapewne nie będzie też używał kompa do symulacji wzmacniaczy z ~200 tranzystorów :cool: a przynajmniej nie teraz
                                      (a przynajmniej mam taką nadzieje )
                                      Więc po co mu te 6 rdzeni ?

Będą grzały powietrze w pokoju (bo AMD od jakiegoś czasu bardziej to robi grzałki niż procesory... )
                                      , marnowały energie i wkurzały hałasem wentylatora.

Pentium G2020 + płyta + ram to ~500PLN do tego jakiś dysk nie koniecznie od razu musi być 1T .
                                      Składałem ostatnio taki zestwik kumpeli.
                                      ewentualnie dołożyć 100PLN do g2130.
                                      W normalnych codziennych zastosowaniach będzie wydajniejszy niż te 6 jajników AMD.
                                      Kolega forumowicz będzie zadowolony bo zaoszczędzi i teraz i w czasie za energie.
                                      A młody (po za szumem wentyla) nie odczuje różnicy :)

---------- Post dodany o 18:03 ---------- Poprzedni post o 17:38 ----------

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                                      który za dwa trzy lata będzie miał znacznie większe wymagania i całość będzie znów wymagać modernizacji.
                                      Nie łódź się jak młody zacznie grać to i tak będziesz musiał wymienić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Nie łódź się jak młody zacznie grać to i tak będziesz musiał wymienić :)
                                        O to chodzi, teraz i tak ewentualny potencjał podzespołów nie zostanie wykorzystany. Lepiej poskładać coś nowego, bardziej ekonomicznego i otworzyć konto oszczędnościowe z przeznaczeniem na komputer do gier dla przyszłego nastolatka:biggrin:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X