Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Komputer - pomoc w ocenie zestawu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jesli zestaw budżetowy to Kolega raven dobrze prawi lepiej się nie da budżetowca zrobić chyba . Ale jak młody poczuje moc to i będzie chciał grać w grubsze tytuły . Wtedy w grę wchodzi kwota 1200-1400 czyli w/g mnie dobrze złożone K10-5800@5Ghz (teraz gry najczęściej lubią dwa jajca i gruby zegar a w tym procu 5Ghz robisz kładąc na nim wentyl za 50 zł :PPP) integra w nim jest naprawdę git , do tego jakieś tanie ramy byle były 1866+ co się da to z odzysku .

Skomentuj

Witam,

odnośnie łepków i ich gierek to tak się tylko wydaje, że jakaś tania karta wystarczy. Mój do niedawna nie narzekał, bo wszystko mu chodziło. A wczoraj dramat i lament. Kurier przywiózł Crysis II, gra się zainstalowała, uruchamia się i po chwili restart kompa i dupa niestety i płacz. Doradźcie mi proszę co da się kupić tak do 150 PLN, co będzie porównywalne lub lepsze od wymaganego minimum tj 8800GT 512 Mb. Jestem otwarty na propozycje jeśli macie na zbyciu coś używanego na Pci-E.

Pozdrawiam,
      Jacek Zieliński

Skomentuj

Jacek, w tych pieniądzach używaną 8800GT da się dorwać na alle...

Skomentuj

Ja za tyle, moja piekarnikowaną sprzedałem
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

8800 się odspawują chipy od płyty . radził bym http://allegro.pl/gainward-geforce-9...052707460.html tak na przykład tylko czy zasilacz wytrzyma . musi być 550 noname lub 450 80+ class markowy albo to http://allegro.pl/gainward-gts-250-5...056284957.html

Skomentuj

Dobra, dzięki, coś poszukam, miałem w Lublinie chłopaka z akademika Politechniki u którego kupowałem graty do "wzmacniania" kompa mojego smrola. Zobaczymy, może coś ma. Dzięki,

Pozdrawiam,
              Jacek Zieliński

Skomentuj

http://allegro.pl/geforce-9800gt-512mb-i3049649196.html

lub

http://allegro.pl/gigabyte-radeon-hd...057299516.html

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Fakty są takie że normalne aplikacje w najniższym czasie nie będą wykorzystywać więcej niż 4 rdzeni (jeśli będą kiedykolwiek...)
                  Dopiero gry teraz wychodzące potrafią korzystać z 4 rdzeni.

Młody człowiek zapewne nie będzie też używał kompa do symulacji wzmacniaczy z ~200 tranzystorów :cool: a przynajmniej nie teraz
                  (a przynajmniej mam taką nadzieje )
                  Więc po co mu te 6 rdzeni ?

Będą grzały powietrze w pokoju (bo AMD od jakiegoś czasu bardziej to robi grzałki niż procesory... )
                  , marnowały energie i wkurzały hałasem wentylatora.

Pentium G2020 + płyta + ram to ~500PLN do tego jakiś dysk nie koniecznie od razu musi być 1T .
                  Składałem ostatnio taki zestwik kumpeli.
                  ewentualnie dołożyć 100PLN do g2130.
                  W normalnych codziennych zastosowaniach będzie wydajniejszy niż te 6 jajników AMD.
                  Kolega forumowicz będzie zadowolony bo zaoszczędzi i teraz i w czasie za energie.
                  A młody (po za szumem wentyla) nie odczuje różnicy :)

---------- Post dodany o 18:03 ---------- Poprzedni post o 17:38 ----------

Nie łódź się jak młody zacznie grać to i tak będziesz musiał wymienić :)

Ciekawe w jaki sposób chcesz udowodnić to, że w normalnych codziennych zastosowaniach ten celeron bedzie szybszy od fx'a ? Normalne codzienne zastosowania czyt. niewymagajace, nie mogą w zaden sposób udowdnić wyzszości jednego procesora nad drugim, tym bardziej słabszego nad mocniejszym . Ale chętnie zapoznam sie z Twoja argumentacją nt tej teorii.

W domu mam athlona X3 455 a w pracy nowiuśkiego core i5 (bodajże model 650 , czysty 4 rdzeniowiec bez tego HT) i Ci powiem, że faktycznie w zastosowaniach normalnych nie czuję różnicy, jakoś mi ten 4x droższy intel łba swoja mocą nie urywa. Przegladarka uruchamia sie tyle samo, chodzi tak samo dobrze, system odpala sie w podobnym czasie. Może jakbym zapuścił kompilator to by sie okazał szybszy ale to juz nie są normalne codzienne zastosowania.

Jeżeli chodzi o wykorzystanie rdzeni to owszem, do przeglądania poczty wystarczy nawet 1. Ale w grach to co innego, obecnie wychodzą gry które na 2 jajeczkach sie juz dławią. Zresztą nowa konsola sony będzie bazować własnie na kartach i procesorach AMD. Mozna sie wiec spodziewać, że gro nadchodzących gier będzie dobrze zoptymalizowanych pod architekturę AMD .

A jeżeli chodzi o pobór mocy i grzanie sie.. obecnie nie narzekam. Akurat w sam raz na zime. Dogrzewa mi pokój a jak jest mało to odpale WoT i pogram z godzinkę i od razu cieplej . Zamiast spalać gaz , zurzywam prąd, taka moja własna dywersyfikacja ogrzewania mieszkania :P .

Skomentuj

to może w kierunku Athlona X II ? można zestaw dostać do 1200zł

Skomentuj

Dokładnie w komputerze, który mam jest zasilacz Mustang ATX KY-400W, płyta MSI KT3 Ultra MS - 6380E, procesor AMD Athlon 1,62 Ghz (podkręcony na 2 Ghz), RAM 512 Mb, grafika NVIDIA GEFORCE MX/MX 400 64Mb. Komputer kupowany 11 lat temu, gdzieś 8-9 lat temu wymieniałem w nim procesor DURONA 1,2 na tego Athlona.
                      Gdybym chciał wstawić nowa płytę z RAMEM i kartą graficzną w starą obudowę z tym zasilaczem 400W, to co na tym "pociągnie"?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Ciekawe w jaki sposób chcesz udowodnić to,
                        Ja nawet nie zamierzam :)

Twoja argumentacją nt tej teorii.
                        http://pclab.pl/art50000-12.html

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                        Crysis II
                        Ciesz się że nie Crysis III :)

---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post o 20:54 ----------

Ale w grach to co innego, obecnie wychodzą gry które na 2 jajeczkach sie juz dławią
                        Crysis III :)

Skomentuj

Polecam: http://www.jaki-procesor.pl/
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

http://allegro.pl/procesor-amd-apu-a...039778321.html choć ewidentnie prosi się 5800k
                            http://allegro.pl/msi-fm2-a75ma-p33-...049301672.html
                            http://allegro.pl/goodram-play-ddr3-...046745055.html

to chyba nawet na 350 noname pójdzie
                            http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...echniczne.html

Skomentuj

rosim, nie obraź się, ale moim zdaniem zestaw 6 rdzeni, 1TB o 8GB ramu to głupota totalna do zastosowań takich jak granie w gry napisane we flashu. Po dołożeniu dobrej grafiki takie konfiguracje używa się do programów CAD - projektowania, renderowania (zwykle w niskich jakościach) albo grania w CRYSISa (niezłe wymagania).

Co ja polecam?
                              Po pierwsze - walnij formata. Zakładam, że przez te lata od zainstalowania na komputerze nic nie defragmentowano, powstał jeden wielki syf i tyle w tym temacie. Czynności proste: Wgrywasz system na nowo i przy okazji kasujesz stary (zgrywasz potrzebne dokumenty), instalujesz sterowniki do sprzętu i przeglądarkę o małych wymaganiach - i tutaj moim zdaniem odpada firefox (notabene moja ulubiona przeglądarka, głównie przez wtyczki) a na takie komputery warto zainstalować coś pokroju Opery. Syf z microshitu to nie jest przeglądarka - to jest udręka webmasterów, chociaż już coś poprawili w ie8. Taki komputer powinien chodzić jak zegarek.

Jeśli dalej tnie to wymieniłbym procesor i grafikę. czemu? o tym później. Jeśli na aktualnej płycie jest socket A to ładuj procesor co pasuje do tego złącza i ma okolice 2GHz + lepsza grafika na AGP.

Jeśli młody ma 10 lat to pewnie dużo poprzewraca się w jego świecie komputerowym, tym bardziej, że teraz gra w gry przez stronę, co obsługuje każdy nowy komputer. Za te dwa lata to co dzisiaj kosztuje 2000 może kosztować ok. 1000zł, ale młody będzie już zdecydowany i będzie wykorzystywał ten komputer w większym procencie.

Czasami działam na sempronie 2500+ 1,75ghz, 256mb ramu, grafika 64mb i powiem ci, że nfs underground chodził bez problemów, ramu zużywałem mniej niż miałem. teraz używam win7 i mam otwartego thunderbirda (skrzynke email), opere - 6 zakładek i pobiera 1,3gb ramu.

To taka moja rada - wbrem krążącym opiniom na forach, że jeśli komuś muli komputer bo ma pierdylion włączonych aplikacji w tle (o czym nigdy nie wspomina) to musi sobie kupić koniecznie core i7 (jedyna słuszna marka - ironia), 16gb ramu, grafikę najlepiej gt10000 w sli oraz macierz raid0 z 3 dysków. Prawda jest taka, że kilka lat temu te komputery nie muliły, były szybkie, a z powodu zaniedbania są wolne.

Skomentuj

Raf, wcale się nie obrażę. Jeśli chodzi o czyszczenie rejestru, defragmentację dysku itp., to robię to, tylko czasem jednak pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Kupiłem synowi płytę z jakąś prostą grą, wymagania procesora 1 Ghz, trochę miejsca na twardym dysku, ale niestety, karta graficzna 64Mb już nie wystarczyła do uruchomienia. Myślę jednak nad płytą i grafiką przynajmniej. Tak się zastanawiam nad tym G2020 - czy na 400W zasilaczu pociągnie?

Skomentuj

lub alternatywa za 500 złocisza powinna spokojnie młodemu wyzamiatać http://allegro.pl/athlon-64-x2-2-6-g...039462724.html

Skomentuj

Chyba jednak chciałbym iść w kierunku czegoś mniej prądożernego i grzejącego się.

Skomentuj

dobra cena jak za te części

Skomentuj

Też bym to brał - tymbardziej za taką cenę. ten zasilacz 700w jest z zapasem, przecież komputer przy przeglądarkowej grze będzie pobierał góra 200-300W

Skomentuj

czyli będę cię dalej namawiał na rozsądny cenowo zestaw na APU . zwłaszcza że prądowo też dobrze się skaluje . ta zasiłka jest spoko i też powinna dobrze skalować prądowo ja mam 850w 80+ bronze jak nie gram to jest cisza czyli nie wyrywa korków z licznika prądu

Skomentuj

Czaruję...