Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Komputer - pomoc w ocenie zestawu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No więc dzisiaj przyszedł ten All In One:
    http://allegro.pl/all-in-one-24-cale...058674785.html

Dla mnie rewelacja :)
    A zwłaszcza rewelacyjne chłodzenie urządzeń- gdyby nie mrugająca dioda można pomyśleć że system padł.
    Stoi w pionie to może to grawitacja załatwia?
    Jako że ekran wielki- w jednym oknie telewizja (i z anteny i satelity) w innym co innego.
    O 3D nie piszę bo nie używam niczego co z tego korzysta, poza tym polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Ciekawe w jaki sposób chcesz udowodnić to, że w normalnych codziennych zastosowaniach ten celeron bedzie szybszy od fx'a ? Normalne codzienne zastosowania czyt. niewymagajace, nie mogą w zaden sposób udowdnić wyzszości jednego procesora nad drugim, tym bardziej słabszego nad mocniejszym . Ale chętnie zapoznam sie z Twoja argumentacją nt tej teorii.

W domu mam athlona X3 455 a w pracy nowiuśkiego core i5 (bodajże model 650 , czysty 4 rdzeniowiec bez tego HT) i Ci powiem, że faktycznie w zastosowaniach normalnych nie czuję różnicy, jakoś mi ten 4x droższy intel łba swoja mocą nie urywa. Przegladarka uruchamia sie tyle samo, chodzi tak samo dobrze, system odpala sie w podobnym czasie. Może jakbym zapuścił kompilator to by sie okazał szybszy ale to juz nie są normalne codzienne zastosowania.

Jeżeli chodzi o wykorzystanie rdzeni to owszem, do przeglądania poczty wystarczy nawet 1. Ale w grach to co innego, obecnie wychodzą gry które na 2 jajeczkach sie juz dławią. Zresztą nowa konsola sony będzie bazować własnie na kartach i procesorach AMD. Mozna sie wiec spodziewać, że gro nadchodzących gier będzie dobrze zoptymalizowanych pod architekturę AMD .

A jeżeli chodzi o pobór mocy i grzanie sie.. obecnie nie narzekam. Akurat w sam raz na zime. Dogrzewa mi pokój a jak jest mało to odpale WoT i pogram z godzinkę i od razu cieplej . Zamiast spalać gaz , zurzywam prąd, taka moja własna dywersyfikacja ogrzewania mieszkania :P .
      Core i5-650 to nie jest czterordzeniowiec (I ma HT kolego) oraz daleko mu do bycia nowiuśkim. Te procki miały premierę w 2010 roku i są wydajnościowo daleko w tyle za Sandy i Ivy Bridge. i5 4 rdzeniowe to wersje 7xx na 1156 oraz wszystkie sandy i ivy bridge.

Do autora:
      Masz 900-1000zł? Syn chce sobie pograć w gry? Bez osobnej grafiki sie nie obejdzie. Są dwie opcje: Tani AMD FX (może być 4300 lub 6100, używany do 350zł),asrock na 760G, 4GB RAMu goodrama (90zł), 500GB HDD (195zł) i GPU w okolicach AMD HD6850 lub HD7770 (Brałbym używkę tego pierwszego GPU -430zł). Druga to i3-2100 używka (360-380), najtańsza nowa płyta na chipsecie H61 i reszta ta sama. Do obydwu opcji PORZĄDNY zasilacz a nie no-name będący przeważnie tykającą bombą. Godny polecenia z najtańszych jest 350 watowy fortron - http://allegro.pl/nowy-zasilacz-fort...062307957.html lub modecom MC350 (jeśli znajdziesz gdzieś nówkę). Budy, monitora i peryferiów nie liczę bo masz je przecież w obecnym kompie. Podlicz sobie, może suma będzie oscylowała wokół 900zł Opcja z i3-2100 jest lepsza do gier, więc jak to główny target już wiesz co powinieneś kupić.

Skomentuj

Mozna sie wiec spodziewać, że gro nadchodzących gier będzie dobrze zoptymalizowanych pod architekturę AMD .
        Mnie zawsze jako programistę interesowała ta mistyczna optymalizacja pod "archikturę" (x86 ktoś?) AMD bo bardzo chętnie bym zobaczył co to takiego jest

Co do tego "nowiuśkiego i 4 rdzeniowego bez HT" Intel Core™ i5 650:
        http://ark.intel.com/pl/products/435...Cache-3_20-GHz

Niestety nie widziałem tego posta a wcześniej bym na niego odpisał coś.

Skomentuj

jezu ludzie nauczcie sie czytac, napisalem bodajze model 650 bo nie jestem geekiem siedzacym i zapamietujacym kazdy podzeaspol komputera, nawet sluzbowego. Ma na pewno 4 fizyczne rdzenie a nie zadne tam ht bo jak dostalem ten komputer w grudniu to sprawdzalem. a czy ma numerek 650 czy pierdylion to mnie to juz nie interesuje. pozatym jest to procesor z aktualnej oferty intela i co mnie to obchodzi czy go produkuja od wczoraj czy od 2 lub 5 lat? po prostu dostalem i mowie jak jest, koputer przy normalnym uzytkowaniu niczym nie rozni sie od mojego kompa w domu na duzo slabszym procesorze

Skomentuj

pozatym jest to procesor z aktualnej oferty intela i co mnie to obchodzi czy go produkuja od wczoraj czy od 2 lub 5 lat?
            No akurat to jest bardzo ważne bo większość procesorów Intela starszych niż 2-3 lata kończy swój żywot (tzw. "End of Life" na stronie Intela) i nie są z aktualnej oferty bo po prostu ich już nie produkują.

Skomentuj

Witam,

czy 200PLN za GT630 1GB DDR3 to dobra cena ?

Pozdrawiam,
              Jacek Zieliński

---------- Post dodany o 11:21 ---------- Poprzedni post o 10:32 ----------

P.S.

Grzecznościowo umieszczam informację, że za 600 PLN jest do wzięcia monitor iiyama 24" hdmi dvi vga audio i pivot. Nie sprawdzałem czy to dobra cena, może ktoś potrzebuje "telewizora" do komputera.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                czy 200PLN za GT630 1GB DDR3 to dobra cena
                Ciut taniej niż rynkowa cena. Do czego chcesz tą kartę stosować, bo jak do grania, to zapomnij, chyba że w 10-cio letnie tytuły.

Skomentuj

GT630 jest nieopłacalna nawet za 100zł a co dopiero za 200zł. To najniższy badziew porównywalny do zintegrowanych układów w płytach głównych. Za 200zł kup sobie używanego 9600GT lub 8800GT. Warto je do 200zł licytować lub brać przez KT.

Skomentuj

Zaraz, zaraz. Podobno ten GT630 ma być lepszy niż 8800GT. Czyli tak nie jest ?

Jacek Zieliński

Skomentuj

A gdzie ci tak powiedzieli?

Skomentuj

W hurtowni...

Jacek Zieliński

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=CIQwVMOh0N0

Skomentuj

A taka:

http://allegro.pl/msi-geforce-9800-g...066875754.html
                            może być do Crysis II ?

Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                              GT630 jest nieopłacalna nawet za 100zł a co dopiero za 200zł. To najniższy badziew porównywalny do zintegrowanych układów w płytach głównych. Za 200zł kup sobie używanego 9600GT lub 8800GT. Warto je do 200zł licytować
                              Takich używanych staroci bym nie polecał:
                              raz, że chłodzenie może lada chwila umrzeć
                              dwa, że stara technologia bez dx11
                              trzy - sama karta ma już lata i nie wiedzieć kiedy padnie.
                              A, że gt630 lepsze od 8800gt się również nie zgodzę.
                              Za okolice 200zł masz Radeona 6670 - porównywalna z 8800gt, a nowa z gwarancją

---------- Post dodany o 15:30 ---------- Poprzedni post o 15:29 ----------

Brat grał u mnie na PDC E2180 @3,0GHz i 8800gt w Crysisa I i II w średnich/wysokich detalach.

Skomentuj

Nie to już zdecydowanie za dużo, 200 PLN stanowi nieprzekraczalną granicę moich możliwości finansowych.
                                Dziękuję za porady,

Jacek Zieliński

Skomentuj

GT640 będzie szybsza od 8800GT ale jej cena to pomyłka.

Ten test pokazuje, że w nowe gry na karcie o wydajności 8800GT lub HD6670 i tak nie zagrasz.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne...00_zl?page=0,7

W nowe gry w jakości high i wyżej. Pytanie zachodzi do jakiej gry potrzebujesz nową kartę?

---------- Post dodany o 17:50 ---------- Poprzedni post o 17:45 ----------

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                  A taka:

http://allegro.pl/msi-geforce-9800-g...066875754.html
                                  może być do Crysis II ?

Jacek Zieliński
                                  DO C2 w jakich ustawieniach? Na medium powinno to działać w zakresie 15-40klatek/s. Ale częściej poniżej 30k/s (A nawet20k/s) niż powyżej. A to oznacza niekomfortową grę.

Na karcie do 200zł nie pograsz w Crysisa 2 w detalach, które będą cieszyły oko.
                                  Last edited by gooralesko; 02.03.2013, 17:00.

Skomentuj

Jacek, napisz jaki masz proc i obecną kartę, a także czego po nowej oczekujesz.

Skomentuj

Chce żeby młodemu C. 2 ruszył :)

Skomentuj

Witam,

dokładnie tak jak napisał Raven. Na obecnej 7000 cośtam po początkowym filmie reset i tyle. Pożyczyłem od kolegi 8800GS 256 Mb i w oknie na pulpicie, jak zaglądałem młodemu przez ramię, to chodzi. Panowie, aby było jasne, ja mam uczulenie z wysypką na gry. Nigdy mimo zaawansownego wieku w nic nie grałem i grał nie bedę, dlatego ja Wam nie powiem czy działa płynnie, ile FPS wyciąga itp. Żadne tam HD, 800x600 i tyle, bo nie mam kasy na to. Procek to z tego co pamiętam Core2Duo coś ciut poniżej 2 MHz i 2 G ramu i tak naprawdę to właśnie komputer mojego Zozola jest najmocniejszy w domu.
                                        Panowie doradźcie proszę co kupić, bo mam już dość płaczu, że gry mu nie działają - obecnie to Crysis II jest na tapecie, ale na co zbierze kasę i co kupi sobie następnego nie mam zielonego pojęcia, ponieważ ZUPEŁNIE MNIE TO NIE INTERESUJE. Aby nie było wątpliwości, nie zaniedbuję go i sprawdzam w co gra, ale nie potrafię przewidzieć wymagań sprzętowym. Tak więc plan minimum na jakiś czas gwarantujący mi spokój psychiczny i finansowy.
                                        Proszę o pomoc,

Pozdrawiam,
                                        Jacek Zieliński

Skomentuj

http://allegro.pl/nvidia-geforce-gts...039868323.html
                                          To jest to samo co 8800gt/9800gt
                                          Zależy jaki masz zasilacz, ale jak coś około 400W, to może gtx260, np http://allegro.pl/geforce-evga-gtx26...054324472.html

Ja na twoim miejscu podkręciłbym procesor, to jest prosta sprawa, a przyrost mocy zauważalny.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X