Mam jeszcze jeden problem - mam optykę na IDE, a HDD SATA I, chyba będę musiał z tego zrezygnować, tj. przy nowej płycie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Komputer - pomoc w ocenie zestawu
Collapse
X
-
Apropo czyszczenia "duszy" komputerów to nie polecam robić to metodami programu typu odkurzacz. Bo taki odkurzacz zrobi większy bałagan niż był, w dodatku działa w tle i o wiele pogarsza pracę całego systemu, koszmar.
Nie proponuję też zestawów z allegro tzw. gotowców, dlaczego? Ponieważ wkładają tam same odpadki, dyski noname, zasilacze noname, obudowy w rękach się rozsypują, w życiu nikomu tego nie polecę i sam nie kupię.
Aukcja z kompem za 500zł wydaje mi się podejrzana - gość mówi, że się niby przegrzewa, potem mówi, że odpalił jakieś gry - a tak naprawdę może tam być poważna ukryta usterka. Nie wiem, ale byłbym ostrożny.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Raf Zobacz postaeee tam już nie histeryzuj, w nowym komputerze właśnie stary dysk i napęd będzie piętą achillesową kompa. od dysku zależy szybkość odczytu danych.
Mam inną 500GB i na tej akurat mimo iż większość to <10ms to jest mega dużo lepiej.
Skomentuj
-
-
-
Nic lepszego nie znajdziesz w tych przedziałąch cenowych :)
http://www.purepc.pl/zestawy_kompute...adnik_zakupowy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
I tak jak Yoshi pisał więcej RAM'u teraz 4GB to minimum.
Grafika w porządku miałem przez 2 lata 6770 radziła sobie, na średnich detalach dało się pograć bez przycięć w nowe gry, ale była trochę głośna sprzedałem kilka tygodni temu za 280zł, może uda ci się wychaczyć na allegro gtx 460 trochę droższa ale wydajniejsza.
Zobacz jeszcze na morele.net myślę, że sklep trochę tańszy od proline i towar możesz odebrać chyba za 9zł osobiście w punktach w większych miastach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomek2209 Zobacz postaJa nie pchałbym się w Intela, lepiej kupić płytę główną z socketem AM3+ do tego Athlon II x2 za kilka lat jeśli znów braknie ci mocy to zmieniasz tylko procesor na np. Phenoma x4 lub x6 tylko przy takim rozwiązaniu trzeba kupić płytę główną z dobrą sekcją zasilania.
I tak jak Yoshi pisał więcej RAM'u teraz 4GB to minimum.
Grafika w porządku miałem przez 2 lata 6770 radziła sobie, na średnich detalach dało się pograć bez przycięć w nowe gry, ale była trochę głośna sprzedałem kilka tygodni temu za 280zł, może uda ci się wychaczyć na allegro gtx 460 trochę droższa ale wydajniejsza.
Zobacz jeszcze na morele.net myślę, że sklep trochę tańszy od proline i towar możesz odebrać chyba za 9zł osobiście w punktach w większych miastach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaCo ty pleciesz kolego, Intel to najlepszy wybór jaki teraz może być jeśli chodzi o wydajność a do tego jest to socket 1155 więc praktycznie najnowszy.
Właśnie APU od AMD jest platformą zapewniajacą wystarczajacą wydajność większości zastosowań domowych. A te są wszechstronne od klepania w wordzie po serfowanie w internecie i granie w gierki. A przy tych ostatnich to intel sobie ze swoja zintegrowaną pseudo karta zupełnienie nie radzi i trzeba kupować coś dodatkowego.
O ile seria procesorów FX od AMD to jest porażka bo nie spełniły pokładanych w nich nadziei, to APU są bardzo udane.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaI to jest własnie bzdura bo opiera się na stereotypach. Każdy intel jest szybszy od każdego AMD? Chyba raczej nie, więc twierdzenie , że jest to najlepszy wybór jeżeli chodzi o wydajnośc jest przesadzone. Jasne jak masz na sam procesor 1000zł to może najlepszy ale w budżetowych rozwiazaniach to nie jest takie pewne.
Właśnie APU od AMD jest platformą zapewniajacą wystarczajacą wydajność większości zastosowań domowych. A te są wszechstronne od klepania w wordzie po serfowanie w internecie i granie w gierki. A przy tych ostatnich to intel sobie ze swoja zintegrowaną pseudo karta zupełnienie nie radzi i trzeba kupować coś dodatkowego.
O ile seria procesorów FX od AMD to jest porażka bo nie spełniły pokładanych w nich nadziei, to APU są bardzo udane.
Zauważ także, że tomek2209 nie wspominał o APU tylko o Athlon II x2 i bynajmniej nie jest to mocny procesor.
Następna sprawa to wybór naszego kolegi - płyta główna z socketem 1155 co daje mu większe możliwości w przyszłości, gdy nazbiera pieniędzy to i core i3/i5 najnowszej generacji tam wsadzi.
Skomentuj
-
Mam jeszcze pytanie - gdybym zdecydował się na rozwiązanie tymczasowe, tj. tak na ok. 2 lata, to czy warto może kupić coś takiego za ok. 300 zł? Po tym czasie oczywiscie nowy komputer, syn jeszcze dorośnie, zobaczę, czy bardziej skieruje się w strone gier.
Widzę, że na płycie asrocka z aukcji jest możliwość podłączenia starego dysku, nie wiem tylko jak z napędem dvd, ale to chyba mozna s=zostawic na 1 tasmie. Przy okazji obudowa i zasilacz zostałaby stara. Czy będzie to dość znaczna poprawa w porównaniu z Athlonem 1,6 Ghz, RAM 512 Mb i kartą graficzną 64 Mb, którą mam teraz?
Link do aukcji:
http://allegro.pl/asrock-g41m-vs3-sa...030061345.htmlLast edited by rosim; 28.02.2013, 08:39.
Skomentuj
-
Płyta jest na starym już Sockecie 775, a piernik wie czy za 2 lata nie będzie jak teraz - że miał być nowy, a jest kasa tylko na modernizacje. I co wtedy? Dupa zbita, bo technologia przestarzała itd.
Ja bym wolał dołożyć tą 100zł do tego i wziąć z socketem LGA1155, takiego G550 + 4GB 1333mHz CL9 + płytka do 150-200zł i wychodzi ok. 400zł a nowszy komp.
Przeskok z tego co masz obecnie będzie ogromny na plus :)
Skomentuj
Skomentuj