podkręcanie intela? Wolne żarty, tylko modele z literką "k" , czyli generlanie nieosiągalne dla przeciętnego kowalskiego bo to są najdroższe modele procesorów z danej serii. Wszystkie tańsze bez "k" maja zablokowane OC.
Yoshi, dla mnie świadomy zakup intela to z "K" na koncu. W czasie ostatniego roku złozyłem 3 kompy wszystkie na Intelu: mój i5 2500K, znajomego również i5 2500K i najnowszy dla szefa fotografa i7 3770K. Mojego mam ustawionego bez zbędnego stresu na 4,6GHz i tak sobie juz pracuje od roku, procka mojego szefa dla zabawy pogoniłem również w granice 4,6GHz, bez błednie pracuje. Jesli chodzi o procesory to Intel z "K" jest bezkonkurencyjny jesli chcemy konkretną moc obliczeniową. W gry nie gram wiec nie wiem
W grach I5-3570 na 4,6GHz jest bez konkurencji. Stosunek cena/jakość znakomity. Oczywiście do OC w okolice 4,5GHz trzeba założyć na procka coś w stylu Arctic Freezera 13 lub termalrighta mux-120 lub jak ktoś ma siano noctuę nhd14.
Zresztą teraz używanego 2500k można za 700-750zł wyrwać, więc jest alternatywa dla 3570k.
W końcu znalazłem rozwiązanie - uznałem, że modernizacja starego zestawu z athlonem 1,6 jest po prostu nieopłacalna. Postanowiłem złożyć budżetowy zestaw z nowych części z możliwością dalszej rozbudowy, tj. wstawienia mocniejszego procesora i karty gaficznej.
Poniżej poszczególne podzespoły, razem nowe w sklepie z gwarancją 2 lata, procesor 3 lata, cena niecałe 1150 zł:
- procesor INTEL CELERON G1610 2,6 Ghz
- płyta główna MSI B75A-G43
- RAM GOODRAM DDR3 4GB 1600 Mhz
- HDD WD Caviar Blue 500 GB
- DVD Samsung SH-224BB
- obudowa ATX MODECOM STEP 507
- zasilacz ATX TACENS Radix V 550W
- grafika - na razie zintegrowana.
Wczoraj zainstalowałem system, działa wszystko bez zarzutu i szybko. Zasilacz w zasadzie prawie niesłyszalny - to pierwsza najbardziej odczuwalna różnica w porówaniu ze starym komputerem.
Może w sklepach internetowych znalazłbym nieco taniej, ale wolałem w sklepie stacjonarnym, w razie problemu mogę od razu podwieźć i na miejscu się skonsultować.
- procesor INTEL CELERON G1610 2,6 Ghz - kupa
- płyta główna MSI B75A-G43 - nie znam ale mniemam że szału nie ma
- RAM GOODRAM DDR3 4GB 1600 Mhz - szału nie ma
- HDD WD Caviar Blue 500 GB - kupa
- DVD Samsung SH-224BB
- obudowa ATX MODECOM STEP 507
- zasilacz ATX TACENS Radix V 550W - kupa
- grafika - na razie zintegrowana.
Jak byś wydał te 1150zł na używane części to masz już ładną rakietę a tu masz kasę wywalona w błoto...
Skoro mówisz, że ten RAM szału nie robi to jaki wg. Ciebie robi? Jeśli jeszcze jest CL9 na 1600 MHz to jest to bardzo dobra pamięć a to, że producent się komuś nie podoba to już nie wina pamięci.
Reszta to już jego sprawa, zazwyczaj nie próbuję komentować zakup po fakcie bo wtedy to nie ma sensu :P
Skoro mówisz, że ten RAM szału nie robi to jaki wg. Ciebie robi? Jeśli jeszcze jest CL9 na 1600 MHz to jest to bardzo dobra pamięć a to, że producent się komuś nie podoba to już nie wina pamięci.
Reszta to już jego sprawa, zazwyczaj nie próbuję komentować zakup po fakcie bo wtedy to nie ma sensu :P
To zauważyłem już później ale i tak nie zmienia to faktu że kiepsko kolega kasę wydał:/ W używce można dostać naprawdę fajnego kompa np jakiegoś mocniejszego c2d, z 4gb dobrych ddr2, przyzwoita grafe i nawet jakis dysk ssd na system plus drugi zwykly na magazyn
To jest komputer dla dziecka, ja mam system na i5. Używka mnie nie interesowała, myślę, że jako system do rozbudowy w przyszłości nie jest najgorzej. Na razie proste gierki, office + internet.
Nie robiłem porządnych testw, tylko takie mało dokładne online z tego linka: http://www.komputerswiat.pl/aplikacj...ra-online.aspx
Wszystkie komputery z 4 Gb ramu, w tym 2 laptopy samsunga i ten mój nowy składak.
Testowane na tym samym łączu internetowym. Najlepszy samsung z i5 w teście wypada ok. 8 sek, drugi samsung z i3 w teście wypada ok. 20 sek, ten składak z G1610 robi test w okolicy 14 sek. Wiem, że taki test nie daje za wiele, ale tak "z grubsza" widać podstawowe różnice.
Na pewno wiarygodny on za bardzo nie jest, ale powtarzałem wiele razy dla tych 3komputerów i różnice były dla każdego max. +/- 4 sek. Rząd wielkości był zachowany.
Ciekawe na ile dokładny jest tzw. indeks wydajności widoczny w Win7.
Ten indeks to taki pogląd na wydajność "mniej więcej". Na przykład u mnie indeks wydajności w grach i dla aero wynosi 7.9 (max), a przecież są na rynku karty o wiele mocniejsze niż HD7870. Po lekkim podkręceniu na dzień dzisiejszy można mieć maksimum ze wszystkiego (tylko nie wiem jak jest z dyskiem, nie mam SSD i indeks 5.9). Jak bym już testował, to raczej w benchmarkach, które mocno i długo obciążają podzespoły.
Rozeznanie prowadzę, poszukuje tym razem do 2tys ze sklepu (na raty) lapka do 2000zł, max 2200zł.
Najlepiej z Krakowa: http://allegro.pl/laptopy-491?a_text_f[82][0]=&a_text_f[82][1]=&a_text_i[171][0]=&a_text_i[171][1]=&a_text_i[135][0]=&a_text_i[135][1]=&distance=1&listing_sel=2&listing_interval=7&post code_enabled=2&state=0&offer_type=0&city=krak%C3%B 3w&order=bd&postcode=&price_from=&price_to=2200&ch ange_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E
Ma ktoś jakieś propozycje? ma służyć jak najdłużej, bez wskazania na gry. Bardziej niezawodność, prowadzenie firmy, filmy, internet, proste gry. Fajnie by było gdyby dysk miał 1Tb i był WD lub Seagate, procek od intela i3 lub i5. Matryca 15,6 lub 17,3.
To zauważyłem już później ale i tak nie zmienia to faktu że kiepsko kolega kasę wydał:/ W używce można dostać naprawdę fajnego kompa np jakiegoś mocniejszego c2d, z 4gb dobrych ddr2, przyzwoita grafe i nawet jakis dysk ssd na system plus drugi zwykly na magazyn
Skomentuj