chyba tak. nigdzie nie widac tego wpisu
a znajac polskie sądy to pewnie bylo kilka lat temu :p
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil wraca do gry :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaOstatnio napisałem coś podobnego u znajomego na facebooku. Prawie mnie zjedli, on i jego znajomi... zachwycanie altusami i szczególnie bolero 300.To wyznawcy.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Marka Tonsil nie ma wielkich szans rozwojowych. Moda na sentymentalny szrot bazarowy marki Tonsil kończy się wraz ze wzrostem realnych przychodów konsumentów i ilością korników, które jedzą stare paździerza, a do budowania marki na nowych wyrobach to Wieszczeciński chyba ma za mało kapitału.
Ich najlepszą inwestycją jest zakup marki Sounddeco. Kolumny w cenie 40 tys. hi-end Sounddeco może znajdą kilku nabywców, ale kto rozsądny kupi kolumny za 35 tys. ze znaczkiem Tonsil, który pasuje w tym poziomie ceny jak wół do karety.
Znajomy nabrał się niedawno na Space 86 z głośnikami do regeneracji. Sam go namówiłem. Głośniki przyszły z Tonsilu uwalone klejem jak robione przez pijanego Janusza w berecie ze sportem w zębach - niczym w czasach PRL. Tradycja zobowiązuje :biggrin:
Poskręcał ten paździerz i zagrało niczym z kartonowego pudełka po butach.
Nie ma dla Tonsila perspektyw do zarabiania na remontach takich złomów. Także za mało mają kapitału do zbudowania marki rozpoznawalnej w marketach czy przez audiofilów. Dlatego kleją swój znaczek na chińskim stuffie do nienagłośnienia multiroom.
Podobny pomysł miała agencja nieruchomości Unitra, która przypomniała sobie o tradycjach elektronicznych i przez jakiś czas kleiła znaczek Unitra głównie na chińskie słuchawki oraz kilka niszowych sprzętów z polskich manufaktur. Nic im z tego więcej nie wyszło.
Ludzie w Polsce mają więcej pieniędzy, żyje się im łatwiej. Dlatego z upływem czasu coraz mniej mają wiary w sentymentalne bzdury na temat wspaniałych wyrobów z czasów komuny i gnębienia polskiej wynalazczości.
Znikła strona Unifirm.sk którą kilka lat temu podawałem jako źródło informacji o głośnikach Tonsilu. Jest jeszcze chyba strona rumuńska Audioalchemy, sprzedająca głośniki, KIT-y do montażu i swoje konstrukcje na głośnikach Tonsil. Też pewnie niedługo będą utrzymywać ten asortyment.Last edited by LuSzTi; 17.11.2020, 10:04.
Zostaw komentarz:
-
To już nawet po updaku komuny takie rzeczy się dalej działy, że Ci z wyższych stanowisk za "firmowe" budwoali prywatne domy.
GDN 13/50/9 kiedyś był niedostępny, jednak zdobyli sprzęt skoro jest teraz w sprzedaży.
Szkoda, że głośnik głośnikowi nie równy.
Mam monitory Cz@t i w nich GDN ma papierową sztywną kopułkę przeciwpyłową, a na zdjęciach ten głośnik ma wypłaszczoną polipropylenową taką jak GDN 13/40/2.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaMusiałby się za to wziąć ktoś z wiedzą i odpowiednim budżetem, żeby zatrudnić wykwalifikowany personel, który mógłby tę firmę rozruszać.
Nie ma ludzi w tym kraju którzy chcieli by pracować w tonsilu i rozwinąć tam swoją pasję ?
Myślę że znalazło by się wielu młodych ambitnych ludzi którzy chcieli by pracować i zmieniać tą firmę na lepsze ,prosty przykład to młodzi inteligentni ludzie na politechnice czy rzesza domorosłych doświadczonych konstruktorów którzy niejednokrotnie maja ogromny zasób wiedzy oraz już są w pewnym stopniu samodzielnie przeszkoleni w obsłudze specjalistycznych programów.
Jeśli chodzi o rozwój to przytoczę tu przykład Pana Aleksandar Radisavljević założyciela i dyrektora firmy RAAL z siedzibą w Zajecar (Zayechar) we wschodniej Serbii którą chyba większość z was dobrze zna oraz jego koncept słuchawek wstęgowych których prototyp 10 lat temu wyglądał tak :
Produkt finalny wygląda tak:
I są one uważane za jedne z najlepiej grających słuchawek na świecie tu macie link do recenzji prezentacji oraz historii tych słuchawek i krótki film z odsłuchów.
6moons ---> https://6moons.com/audioreview_articles/raalrequisite/
Przypominam że ten oto jegomość zaczynał w skromnym warsztaciku nie mając ani zasobnego zaplecza technicznego ani za dużo budżetu a jego największym asem w rękawie były marzenia które chciał zrealizować oraz ogromna wiedza którą cały czas rozwijał.
Co z tego się urodziło każdy z nas dobrze wie a i może kilku z was marzyło o wstęgach RAAL w swoich kolumnach :)
Wracając do firmy Tonsil i ich rozwoju to... zacytuje tu słowa Pogromcy Mitów :
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta99% ich produktow to odgrzewane kotlety starej fabryki. Zero innowacyjnosci, ale Janusze i Grazyny beda sie jarac nowym Altusem w skorze i lakierze piano, bo to jest prawdziwy prestiz!
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaNie słyszałem o dobrych rodzimego projektu wyrobach spod tego znaku
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPo asortymencie widać, że stoją w miejscu. Szkoda, bo nie tak ludzie wyobrażali sobie powrót tej marki.Last edited by LuSzTi; 17.11.2020, 10:03.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez piotr f. Zobacz postaa potem zamkną jak wszystkie fabryki w Polsce...
Zostaw komentarz:
-
Musiałby się za to wziąć ktoś z wiedzą i odpowiednim budżetem, żeby zatrudnić wykwalifikowany personel, który mógłby tę firmę rozruszać. Wątpię, że jakiś prywatny inwestor by się podjął takiego zadania a o przekształceniu tego w spółkę skarbu państwa można co najwyżej pomarzyć...
Zostaw komentarz:
-
Moje zdanie, puki coś sprzedają to jest zysk , a potem zamkną jak wszystkie fabryki w Polsce...
Zostaw komentarz:
-
No nie tak wyobrażali, ale najwyraźniej ten co kupił ma inną wizję na "rozwój' - import chińszczyzny połączony ze spadkiem tego co było co najwyżej. Produkują jakieś niby super kolumny w ogromnych cenach i chyba liczą na to, że właśnie z sentymentu do nazwy ludzie zostawią hajs jak za sprawdzone, markowe kolumny. Chyba nie tędy droga gdyby miało coś z tego być, no ale...
Zostaw komentarz:
-
Po asortymencie widać, że stoją w miejscu. Szkoda, bo nie tak ludzie wyobrażali sobie powrót tej marki.
Zostaw komentarz:
-
rozmawiam czesto z fanatykami marki... nie wiem na ile prawdziwe informacje maja, ale twierdza ze przejeli od syndyka sprzet tylko na te stare glosniki. reszta byla juz wyprzedana
a podobno nowe robia matryce i formy pod te stare serie :/
a nowsze woofery jeszcze jakos sie bronily. te stare tylko sentymentem
Zostaw komentarz:
-
Jak sie nie ma nowej technologi i pomyslu na rozwoj, to sie klepie czesci zamienne do starych klamotow i sprowadza chinczyzne z naklejka Tonsila. Minelo juz sporo czasu od przejecia marki przez obecnego wlasciciela i coz nowego producent glosnikow od tego czasu zaproponowal? Nic. 99% ich produktow to odgrzewane kotlety starej fabryki. Zero innowacyjnosci, ale Janusze i Grazyny beda sie jarac nowym Altusem w skorze i lakierze piano, bo to jest prawdziwy prestiz!
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaWidzę tonsil idzie w dystrybucję chińszczyzna pod swoja marką.
https://www.skleptonsil.pl/odtwarzac...oth,id893.html
na avs caly stolik tego bylo
zaczeli chyba od wzmacniacza domowego za 700zl :/ co juz wtedy bylo nieoplacalne
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaA to chyba nie od dzisiaj... Mnie ostatnio to rozbroiło - https://www.skleptonsil.pl/altus-380...nu,id1290.html cena z kosmosu a ludzie rozpływają się jaki to nie jest cudowny sprzęt... Niektórym zostało, że tonsil to cudowna marka a altusy to genialne kolumny. I by takie coś kupili, aż ręce opadają jak się to czyta :/
Choć jak tak patrzę na ich stronę to największą parodią jest chyba to... https://www.skleptonsil.pl/tonsil-om...end,id487.html
Zostaw komentarz:
-
A to chyba nie od dzisiaj... Mnie ostatnio to rozbroiło - https://www.skleptonsil.pl/altus-380...nu,id1290.html cena z kosmosu a ludzie rozpływają się jaki to nie jest cudowny sprzęt... Niektórym zostało, że tonsil to cudowna marka a altusy to genialne kolumny. I by takie coś kupili, aż ręce opadają jak się to czyta :/
Choć jak tak patrzę na ich stronę to największą parodią jest chyba to... https://www.skleptonsil.pl/tonsil-om...end,id487.htmlLast edited by siewcu; 07.01.2020, 14:32.
Zostaw komentarz:
-
Widzę tonsil idzie w dystrybucję chińszczyzna pod swoja marką.
https://www.skleptonsil.pl/odtwarzac...oth,id893.html
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: