Zamieszczone przez Patefil
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil wraca do gry :)
Collapse
X
-
Guest repliedGłośnik GDN 20/55/2 oczywiście jest z obecnej produkcji nowego Tonsilu. Kupiłem go z ciekawości, by sprawdzić co oferuje obecnie ta firma. Równo 30 lat temu zrobiłem sobie pierwsze kolumny na dwudziestce Tonsilu GDN 20/40/6 z powlekaną membraną, a później wykorzystałem w swoich kolumnach jeszcze inne wersje tych głośników: 20/20, 20/35/1, 20/40/14, 20/60/3, 20/60/29, 20/80. Tej wersji 20/50 ze zdublowanym magnesem nie miałem,dlatego wybrałem niejako jego obecnego następcę GDN 20/55/2 mając w zamiarze zrobienie kolumny dwudrożnej, więc zależało mi na dobrym graniu średnimi tonami. Ten głośnik pojawił się dopiero niedawno, nie ma o nim nic w internetach, więc wziąłem w ciemno na spróbowanie. Planuję zrobienie małej regałowej konstrukcji do 20-25l, coś podobnego do ZgC-40-8-580 lub ZgC-40-8-581. Koledze przerabiałem kiedyś ZgC-40-8-581 i wstawiłem tam polipropylenowego GDN 20/60/29, ale teraz nie ma tego głośnika w ofercie, więc wybór padł na 20/55/2. Może będę miał możliwość sprawdzenia tego głośnika w Space'86. Swoje kolumny myślę zrobić na tym:
Tonsila mogę obecnie porównać do Dexona IRB 20.100.01
Oba pomierzyłem w tej samej obudowie.
Tonsil ma większą efektywność i ładniejsze pasmo co mnie bardzo zadowala, bo o to mi chodziło.
Pytanie nasuwa się takie czy parametr Xmax ma duże znaczenie dla możliwości reprodukcji basu. Dexon podaje Xmax=5mm, co dla wysokości nabiegunnika 6mm oznaczałoby wysokość cewki 16mm. Tonsil ma liche Xmax=0,5mm. Czy 10-krotnie większy Xmax Dexona przekłada się na lepszą jakość basu?
Widać większy poziom 3hd poniżej 50Hz, ale czy to będzie miało znaczący wpływ na brzmienie basu? Na razie jestem z tego nowego Tonsila zadowolony. Gra dobrze.Last edited by Patefil; 17.09.2017, 15:49.
Zostaw komentarz:
-
Prawdopodobnie szczelina jest dwa razy dłuższa. To lepiej dla tonów średnich. Ten głośnik nie stał sie subwooferem z powodu podwójnego magnesu.
- uwaga. Spojrzałem w parametry i widze ze wymiary cewki i szczeliny podaja takie same Jak dla GDN 20/40. Jakby niczego nie zmienili. Jeżeli padawane parametry sa prawdziwe. W co watpię.
http://www.skleptonsil.pl/gdn-20-55-...nes,id524.html
Poprzednik 20/50/1 był chyba lepszy na basie. Dla GDN 20/55/2 wychodzi, że obudowa opt. 34 litry strojenie na 45 hz. Wytrzymałości nawet nie sprawdzałem przy tym wychyleniu - bedzie około 0,5 W.Last edited by sauro; 16.09.2017, 14:36.
Zostaw komentarz:
-
Myślałem, że skoro dali podwójny magnes i mocniejszą cewkę to wzrósł też Xmax w stosunku do kultowego 20/40. Marzenia ściętej głowy, jest 0.5 mm w każdą stronę :biggrin:
Zostaw komentarz:
-
Reklamowali go na swojej stronce na FB.
Ten glośnik jest wzorowany chyba na takiej wersji sprzed wielu lat
http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/20501.html
Ciekawe jakie ma parametry i co z powtarzalnościśą. Chyba nadaje sie do renowacji zestawów. Ew. do budowy zestawu w stylu vintage.
Zostaw komentarz:
-
Guest repliedPo 11 latach ponownie sięgnąłem po głośnik z Tonsilu.
Chcę zrobić układ dwudrożny. Głośnik dobrze gra średnie tony, więc coś z tego będzie.
Zostaw komentarz:
-
Kiedyś 13/40/2 był jeszcze droższy. Pamiętam jak był po 90zł :P .
Też widziałem że poszukiwali pracowników.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Co do czegoś ze średniej półki...recepta jest prosta. Woofery zawsze mieli IMO całkiem dobre tylko wysokotonowce były do niczego wszystkie. Wystarczyło by żeby połączyli któryś ze swoich wooferow z jakąś fajną kopulka innej firmy i po problemie :) .
Nie oni pierwsi by tak zrobili. Łotewska (chyba) radiotehnika już od dawna łączy swoje woofery z wysokotonowkami vify. Nie wiem jak im idzie ale chyba nie tak źle skoro jeszcze istnieją
.
http://rrr.lv/ oprócz tych najtańszych i tych "altusowatych" wszystkie kolumny są na wysokotonowej vifie.
Albo scan speaku.
Zostaw komentarz:
-
pare miesiecy temu szukali pracownikow i pokazywali nowe maszyny. czyli moze jak nadrobia zaleglosci to w koncu pojawi sie jakas nowosc
a co do oferty - niech bedzie to co jest. ale nie w tej chorej cenie! :/
GDN 13/40/2 kupowalo sie po 40zl a nie ponad 80! :(
Zostaw komentarz:
-
Cos tam robia, bo widzialem na wlasne oczy projekty nowych przetwornikow. Zaluje jednak ze tych nowosci poki co nie widac, ale moze kiedys cos zupelnie nowego pokaza... Oby!
Zostaw komentarz:
-
Nic nowego nie zrobią bo ludzie którzy w Tonsilu projektowali już tam nie pracują. Spece od marketingu jedynie się ostali.
Zostaw komentarz:
-
Tylko szkoda, że to coś nie może być czymś więcej - nie muszą od razu robić sprzętu z najwyższej półki, no ale mogliby chociaż dataszity ogarnąć... Przypuszczam, że gdyby zrobili coś chociaż ze średniej półki i porównywalnego z konkurencją, to byliby na to chętni.
Zostaw komentarz:
-
Oni maja na to wywalone, bo cala sprzedaz to czesci zamienne do staroci, nowe altusy i pare innych tematow. Nie pokazuja zadnych nowych przetwornikow, a oferta wysokotonowcow wola o pomste do nieba na tle konkurencji. Szkoda, ale co poradzic, taka sobie obrali linie dzialania. Dobrze, ze w ogole cos robia.
Zostaw komentarz:
-
Masakra. Tam jest potrzebny ktoś kto to ogarnie...to odstrasza (przynajmniej mnie).
Zostaw komentarz:
-
Serio serio. W dataszicie masz material membrany papier, w oryginale jest polipropylen, a glosnik ma stozek fazowy.
Z gdn 17 100 tez tak mieszali, ze w sumie nie wiadomo co kupujesz.
Zostaw komentarz:
-
To serio nie jest ten głośnik?
Chociaż nie zdziwiłbym się bo z ciekawości przeglądałem inne głośniki i zamiast dataszitu któregoś z gdwk ukazał mi się dataszit gdwt.
Tak na marginesie to fajnie mają opisane kategorie głosników na stronie w wersji angielskiej. Każdy średniak to midwoofer a każdy gdn to subwoofer
.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaSą dostępne parametry tego niskotonowego więc można działać http://www.tonsilproducent.pl/files/..._17_50_mod.pdf szczerze mówiąc to basowo to raczej nie zagra :/
Zostaw komentarz:
-
Są dostępne parametry tego niskotonowego więc można działaćhttp://www.tonsilproducent.pl/files/..._17_50_mod.pdf szczerze mówiąc to basowo to raczej nie zagra :/
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: