Chocby Audiostereo, ktore tez ostatnio slabiej ciagnie, ale duzo ciekawych i wartosciowych rzeczy mozna tam znalesc. Rowniez nietuzinkowe konstrukcje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy forum umiera?
Collapse
X
-
Może udało by się realizować jakieś wspólne projekty. Jest na forum wiele osób, które interesują się bądź pracują na co dzień z elektroniką, programowaniem. Myślę o projektach w kierunku "cyfrowego dźwięku" (DSP i tym podobne). Natchnął mnie projekt "Najda" o którym dowiedziałem się w jednym z wątków :-) Możecie pomyśleć, że to chory pomysł, ale gdyby każdy z nas dołożył się do wspólnej kasy (wykonanie pcb, zakup prototypowych układów) to moglibyśmy coś ciekawego zrobić.
Skomentuj
-
Tyle że jeśli chodzi o audiostereo, to tam wyobrażenie dźwięku jest troch inne niż tutaj, dlatego można trafić tam na "dziwne" konstrukcje.
Taka "dziwna" konstrukcja wcale nie musi grać lepiej, takie konstrukcje robi się dlatego że zwykły BR na dobrym głośniku już się znudził i zaczyna się kombinować, co za tym idzie, powstają różne "kwiatki".
Mi np. tuby nie przypadły do gustu i raczej żadnej nie wykonam... czy tzn. że jestem nudny?
Skomentuj
-
Marian, a czy tylko Ty jestes na forum? Nie bierz wszystkiego do siebie. Jak nie wiesz jak wyglada roznorodnosc, to wejdz na zagraniczne fora i zobaczysz co ludzie buduja i nikt nie pisze, ze to jest bez sensu, tylko kazdy sobie pomaga. Tutaj jak ktos raz w roku wyskoczy z czyms egzotycznym ( nie totalnie glupim ), to zaraz sie go naprowadza na jedynie sluszna droge.
To prawda, ze teraz AS jest rowniez troche zdechle, ale popatrzcie do archiwum, jakie rzeczy mozna tam znalesc, czego u nas nigdy nie bylo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak nie wiesz jak wyglada roznorodnosc, to wejdz na zagraniczne fora i zobaczysz co ludzie buduja i nikt nie pisze, ze to jest bez sensu, tylko kazdy sobie pomaga.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTutaj jak ktos raz w roku wyskoczy z czyms egzotycznym ( nie totalnie glupim ), to zaraz sie go naprowadza na jedynie sluszna droge.
Tutaj jak oddalisz głośniki od siebie o parę mm to już powiedzą że nie zagra.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNo właśnie, i dlatego spytałem o inne polskie forum
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaTo jakie PM masz rozwiązanie tego problemu? Czy to tylko taka dyskusja by tylko była?
Skomentuj
-
Forum umiera? Dobre sobie :lol: . Pogromco może przyrost tematów/postów na forum nie pokrywa się ze stopniem Twojego uzależnienia i nie nasyca w pełni poczucia odpowiedniej interakcji z forum. Dam Ci rade, zrób sobie 2 tyg przerwę i wróć, zapewniam, ilość postów i tematów jakie będą do przeczytania będzie ogromna. Przerwa dobrze robi, ja od kilku dni nie przeglądałem co tu się dzieje bo od rana do wieczora jestem na aeroklubowym lotnisku. Wchodzę teraz i widzę, że mi się tego masa już nagromadziła, 121 tematów w których coś się zmieniło. Mało? Nie sądzę.
Albo przenieś się na ten czas na Klang und Ton albo na te audiostereo i porównaj. Łatwo się mówi, jak tu się siedzi prawie 24h/ dobre a tam zagląda raz na kilka dni lub rzadziej.
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaPM wydaje mi sie ze właśnie Audiostereo w zakładce DIY jest marazm totalny...Last edited by Yoshi_80; 28.04.2014, 19:24.
Skomentuj
-
No, na pewno kogoś zachęci...
Z doświadczenia powiem Ci, że takie tematy gdzie ich tytułem jest "forum umiera" mają cholernie negatywny wpływ na społeczeństwo danego kręgu. A wiesz dlaczego? Bardziej zniechęcasz ludzi do pisania czegokolwiek, tym bardziej, że cały czas przekonujesz ich, że forum zaraz umrze. Ale przecież tego nie przewidziałeś.
Sugeruję usunięcie tematu lub zmienienie jego nazwy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaForum umiera? Dobre sobie . Pogromco może przyrost tematów/postów na forum nie pokrywa się ze stopniem Twojego uzależnienia i nie nasyca w pełni poczucia odpowiedniej interakcji z forum. Dam Ci rade, zrób sobie 2 tyg przerwę i wróć, zapewniam, ilość postów i tematów jakie będą do przeczytania będzie ogromna. Przerwa dobrze robi, ja od kilku dni nie przeglądałem co tu się dzieje bo od rana do wieczora jestem na aeroklubowym lotnisku i widzę, że mi się tego masa już nagromadziła.
Albo przenieś się na ten czas na Klang und Ton albo na te audiostereo i porównaj. Łatwo się mówi, jak tu się siedzi prawie 24h/ dobre a tam zagląda raz na kilka dni lub rzadziej.
Skomentuj
-
Na własnym przykładzie. Konto mam już .. nawet nie wiem, ale regularnie brać udział, rzeźbic sobie coś w domu zacząłem w zasadzie nie dawno. Wydaje mi sie że to forum jest na dość wysokim poziomie. Na AS wchodze raz od wielkiego dzwona, a taka elektroda na przykład? poszukaj sobie w zakładce DIY konstrukcji na poziomie, nie zasilacz czy jakieś inne ustrojstwo na termo gluta i pieciu ledach.. Takich konstrukcji na które miło popatrzeć,( nie koniecznie wiedzieć do czego służy :P ) jest dosłownie trzy na krzyż! Albo weź załóż nowy temat...jeszcze lepiej- zła forma, złe miejsce, złe literki i co by nie tylko. a zamiast pomocy moda masz kosz, a jak moder ma zły humor to od razu ban. Jedna wielka prowokacja i propaganda. A jak już trafisz w odpowiedni dział, to baaaardzo rzadko zdarza sie ktoś z czym sensownym do powiedzenia, z reguły piszą tacy co to niby wiedzą, ale nie do końca wiadomo co... Jak zdaża sie osoba która jest w stanie dodac konstruktywnego posta to w sygnaturze ma posta " nie udzielam porad na pw". A weź na pisz do któregoś z naszych modów czy każdego innego, nie spotkałem sie żeby nie odpisał chociaż tych 'trzech słów'. Wiadomo zdaża sie jakaś sprzeczka ale to z definicji normalne- gdzie jest więcej niż jeden człowiek to nieporozumienia wystąpią.
Skomentuj
-
Jak patrze na ilosci postow, jakie sobie starzy wyjadacze wypracowali, to i tak tu jest ruch jak w ulu. Brak nowych forumowiczow? a co sie dziwic, kto to ma byc? dzisiejsza młodziez, generalnie nie interesuje sie niczym (sensownym) i do tego przyszedl niz demo. wiec raczej w najblizszych latach bedzie spadek (nie tylko tu), ja co prawda jestem nowy ale mam 4k lat :) A co do egzotycznych konstrukcji, glosnikow wstegowych itd itp. to wyjasnil Rfck, takie konstrukcje sa raczej drogie i malo kogo stac, a to, ze sa na np niemieckich forach to nic dziwnego biorac pod uwage przecietne ichniejsze zarobki, to taki niemiecki Diyowiec moze sobie na duzo wiecej pozwolic niz my (a przynajmniej tak mi sie wydaje)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo coz, ja duzo parcuje przy komputerze, wiec sila rzecza jestem dlugo zalogowany. Moge sobie pozwolic na czeste wertowanie forum. Mimo to widac spadek formy, nie da sie tego nie zauwazyc. Moze to przejsciowe, nie wiem, nie wiem.. Ja tam żadnego spadku nie widzę, wszystko toczy się swoim torem. Dajmy ludziom rozmawiać na tematy na jakie chcą rozmawiać a nie wymagajmy żeby forum rozwijało się w kierunku spełniania naszych indywidualnych ambicji bo nad tym nie bardzo się da zapanować. Można jedynie pilnować aby ludzie za dużych głupot nie pisali. I to chyba odróżnia nasze forum od innych, że jest nieco bardziej profesjonalne podejście co nie oznacza, że nie można robić czegoś for fun bez specjalnego spinania się. Rożnica jedynie polega na tym, ze merytorycznie tutaj się rozwijamy. Inne forma mogą stać w miejscu, takie AS będzie ciągle dla większości użytkowników na poziomie mietków i robienia gainclona. U nas z tego wyrosło się dobre 5 lat temu..
Jeżeli brakuje Ci jakiś tematów np o tubach to możesz go sobie założyć i czekać na odzew. Może znajdą się zainteresowani. Nie ma co wymagać aby ktoś się domyślał i spełniał oczekiwania. Zresztą temat tub był tu parę lat temu ostro wałkowany..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJesli uwazacie, ze forum dobrze zyje i jest wielobarwne tematycznie, to chcialbym zobaczyc te swieze i nowe tematy. Nie wiem, moze jakies sprawy zwiazane z akustyka na powaznie? Niektorzy pewnie powiedza, ze sie potwarzam, ale gdzie sa tuby, dipole, szerokopasmowce, ciekawe subwoofery? Nasze forum ma zawartosc wiedzy praktycznej ale nic poza tym. Zaluje, ze nie pojawiaja sie tutaj tacy konstruktorzy i maniacy jak np Comendante. Otworzcie dowolny magazyn niemiecki Klang + Ton i zobaczcie jak zroznicowane sa tematy, jakie bogactwo ciekawych i kreatywnych pomyslow, a u nas co? Nic. Wielu sie smieje z innych forum, ale jakos tam ludzie maja chyba wieksza fantazje i checi do budowy.
tak, tak wysokotonowke za gruba kase równiez
i co? mamy o tym gadac?
po co? to istna glupotaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Dział DIY na AS jest martwy, tam nie powstaja zadne konstrukcje, merytorycznej tresci brak, tylko wiecznie grajace kable i kondensatory.
Kazde forum ma plusy i minusy, DIYAudio jest to forum mocno "techniczne" tutaj podchodzimy rzeczowo i fachowo do sprawy dlatego przesuniecie o 5mm głosnika i juz rgac nie bedzie, na AS Ci napisza ze sobie ta niedogodnosc podregulujesz grajacym kablem o wartosci równiej calej elektroniki ;pLast edited by Bumpalump; 28.04.2014, 23:59.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
Skomentuj