Chodzi mi o to że Bsw który ma wyższą efektywnośc od kolumn zdominuje pasmo niskotonowe i wysunie ponad poziom pasma sredniotonowego (w przypadku złego zestrojenia suba z kolumnami), więc po co dawac głośnik 15' czy 18' skoro mozna dac mniejszy który z pewnościa wystarczy i nie będzie się wybijał ponad reszte pasma ( i też będzie miał jako taki zapas).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Grójec 18-12-2005 mały spocik
Collapse
X
-
OK kupei sobie bsw 18stke do mocih 8 metrów kwadratowych o ile ktos mi jazasponsoruje, ktos mi powie że trzeba poświecic cos , nazbierac kasy , a gdyby wasza pierdolona banda buraków musiala zbierac kase na jebane tesle i potem dzien przed zakupem musiała te pieniadze wydac bo zaszła taka potrzeba i kolejny miesiac zbierac marne grosze to ciekawe czy chwaliłą by i napalała by sie tak na te jebane BSW kurwa, i niepieprzyć głupot że niby to ja gadam głupoty
[ Dodano: 2005-12-26, 20:40 ]
Chodzi mi o to że Bsw który ma wyższą efektywnośc od kolumn
kolumny to tuby :P
pozatym słyszałeś ten zestaw że tak teoretyzujesz jak to może być?
Skomentuj
-
Budzik, może i niektóre posty są wulgarne i o niski poziomie ale twoje naprawde nie muszą być takie, szczerze kiedy ja dołączyłem do forum to było kilka osób które naprawde pisały na poziomie i byli moim "idolami", a w śród nich byłeś ty. Pozatym 90% twoich postów to była krytyka i całkowity brak słodzenia, była to zawsze krytyka w które można bylo odnaleźć racje. Jednak ostatnie kilka postów naprawdę obniżają twój poziom; chodzi mi o dogadywanie i obrazanie np w tym temacie proźba o podpisanie zjeć : "niechcą się ujawnić, zresztą niedziwie sie dlaczego hehe" może i żart ale nie wymaga komentarza, a komentować nie chce mi siętwojego statniego postu bo to wogle dno.
A kij w oko możesz sobie sam wsadzić wielki nieamatorze audio!! Audiomaniaku !! i nie mam nic do audiomanii bo to świetny servis, to że na naszum forum nie ma tak sprawnej moderacji to od razu nie świadczy, że wszyscy są na niskim poziomie.
Była era aplharda LW potem stx teraz rsw i dobrze bo to krok do przodu i na pewno kilka klas wyżej niż to co było kilka lat temu.
Skomentuj
-
ŁukaszN, gwoli wyjaśnienia.
Tak ja juz pisał Takero kolumny to horny.Tu niestety sprawność wychodzi na poziomie 105dB.Dodam tylko że w torze sygnałowy do GC który je napędza sa dołozone rezystory ponieważ horny skutecznie zagłuszały suba.Obecnie mam uzyskaną równowage kosztem max. wzmocnienia na filtrze i cięcia w okolicy 100Hz.Inaczej się poprostu nie da.
Ja nie buduje systemu po to aby stać się dzięki niemu bożkiem tego czy innego forum.Mnie od lat fascynował dźwięk lecz w troszke innym wydaniu.Co powoli osiągam.
Co do tuby na dwóch 18-stkach.Mam wrażenie że nie jestes do końca zorientowany jaki ma charakter brzmienia tuba basowa.Powiem tylko tyle że jestem zwolennikiem kontrastowego brzmienia,taka muza z ostrym dosiadem.A tego nie zapewni mi żaden sub typu br czy bp czy inna klasyka.I bynajmniej nie chodzi tu o uzyskiwanie potężnych natężeń (choć ten projekt zakłada coś około 140dB) tylko o dokładność i szybkość przekazu.Ja wiem że to brzmi dość groteskowo ale dopóki sie tego nie liźnie w praktyce wydaje się to być szaleństwem.
Skomentuj
-
umberto, znaczy te horny mają efektywność 105dB przy 1W?? No to jak tak to żeczywiscie sporawo. No ale przecież nie kazdy ma horny a większość osób chciała by dać 18 do pokoju 10m^2, no i to w tym wypadku wyglada jak groteska albo jakiś wyscig zbrojeń czy decybel drag. Do tego przecież w tak małych pokojach nie odbierzemy całego najniższego pasam ( nie wiem ile dokąłdnie ma fala 20Hz ale z pewnoiścia jest większa), no i do tego sami mówicie że muzyka nie schodzi ponizej 30 Hz a tu widze walke o 20. Może mam takie zdanie bo niesłyszałem tego BSW nie wiem co on potrafi i jaki naprawdę jest, ale z boku naprawde wyglada to jak wyscig zbrojeń.
Skomentuj
-
ŁukaszN, śpiesze Cie uspokoić,nie gonimy hertzów w dół,zakres minimum 30Hz jest jak najbardziej zadowalający.Niżej już nie trzeba.Tylko tu raczej chodzi o dynamike odtwarzanego pasma,szybkość przekazu.
Ja wiem że te wartości przyprawiają o bół głowy bo 18 cali i 160L to już monstrum a nie wspomne o parce w 400L.Ale jest cos za coś.Punktowość basu,tu jest pies pogrzebany.Ja obecnie w zwykłym br mam tego namiastke.Na daną chwile słucham sobie Falco,jakaś staroć,tak kameralnie.I sekcja perkusyjna mimo bardzo małego natężenia wręcz się wbija w glowe.Każde uderzenie jest krótkie i dosadne.Mam wrażenie że perkusista ze sprzętem usadowił sie obok mego biurka.Nie mam mowy o jakimś podbarwiańu czy dudnieniu.Jest krótko,sucho i dosadnie.Tak jak to realizator wysłał na płyte.No ale jak materiał tego wymaga to sie i graty trzęsą.I taki charakter lubie.Typowe neutralne granie,bez zbędnych dodatków.
A tuba potęguje tylko te wrażenia.I tu nie chodzi koniecznie o głośność ale raczej o dosadność wybrzmiewania.Tuba ma ten charakter że bas dość szybko opada.To cenie.Nie ma jakiegoś tam buuu,buuu.Grzmotnie raz a konkretnie.I to zarówno w wyższym zakresie jak i niższym.
A co do sprawnośći wszelkiej maści zestawów,wsio można zgrać,wystarczą tylko chęci.Ale te 10 cali to raczej nie pokaże takiej klasy jakościowej jak 12 czy 15 cali.O 18 nie wspomne.Jak dla mnie zestaw ma grać z życiem a nie dostawać zadyszki.
Skomentuj
-
Witam,
Budzik, to ze byles pierwszy na jakimkolowiek forum nie swiadczy ze jestes lepszy od innych. Wg. Ciebie jak ktos ma 7 postow jest gorszy ? Jesty inny niz ten co ma 1700 ? Skad wiesz, ze ta osoba nie jest inzynierem w acuhornie chocby? To 1 sprawa. Druga sprawa, co ma ilosc cali do wielkosci pokoju bo ja calkowicie nie mam pojecia. Czy nie mozna dac tuby o sprawnosci 115dB/W i zalaczyc wzmacniacz w klasie A o mocy 5W ? Albo wzmacniacz lampowy o nie wiele wiekszej mocy. Oczywiscie, lepiej dac 10" ktore ma 89 czy 90dB i pchac w nia 500W zeby cos sie ruszylo. Bulic rachunki, budowac wzmacniacze estradowe, ciagnac kable jak od spawarki. Nie rozumiem. Zreszta co to ma wogule znaczyc, ze ktos chce sobie zbudowac to czy tamto to jego sprawa a nie Twoja, nie Ty, ale on to buduje i buduje co chce. Przynajmniej wie o co mu chodzi, ma jakies perspektywy i do nich dazy...
ps. wlasnie, nie kazdego stac, ale jesli ktos naprawde chce to nie bedzie dla niego problemem odlozenie danej ilosci kasy.
pozdrawiam
Skomentuj
-
zajarany ... dzięki za twe słowa, chociaż jedna osoba potrafi mądrze coś napisać
Masz rację że ostatnie moje posty sa denne i kompletnie chamskie, ale co tu mówic taka prawda :) jak sam zauważyłęs nigdy niesłodziłem czy jak to tam określiłeś ale twardo mówie co i jak jest, a jak widzisz od dawna niepiszę niz na diyaudio bo zjechało na nie właściwą droge, szanuje wiele osób z forum o których mam dorbe zdanie chocby dlatego że kiedys sie fajnei z nimi rozmawiało na forum itpale to mineło ... forum sie zmienia a moze to ja sie zmieniłem, poprostu widzę że jedni idą do przodu a inni cofają się, i niemam na mysli kupowania coraz droższych głosnikó bo nie tędy droga, tą droga idą ludzie co mają kase a jak ktos niema to bawi sie trochę inaczej w te klocki.
PS niezawracajcie sobie mną głowy bo szkoda czasu.
PS zajarany i tak twoje kolumny są wypasione heh
[ Dodano: 2005-12-26, 23:07 ]
Uzytkownik ... niebyłem 1, jak chcesz wiedziec bylęm na forum pod innym nickiem ale zjechało mnie pare osób i zmienilem nicka na taki jak mam teraz i żyej z osobami które mnie jechały elegancko i wiedza że to mnie bilips. do ciebie jest troche osób na forum diyaudio które mieszają kompletnie ... wiem po rozmowach na gg i sie na nich poznałem, tzw symulancki pieprzą głupoty a potem ci dobrzy myslą że tak ma byc
ale mniejsza o to. DZiekuje to tyle miałem do powiedzenia to był mój odzew na zakonczenie roku.
Skomentuj
-
Ale się "fajnie" czyta taki temat... dajcie pas ludzie. Budziu, wyluzuj trochę, jeżeli ktoś widzi sens stosowanie 15" w 15mkw to spoko. Przeciez nie musi słuchać na full możliwości, a wiadomo, że lepiej zagra 15" na 1/4 mocy, niż 10" na full mocy... Jeżeli ktoś ma miejsce, to niech sobie stawia, a nam nic do tego...
Niech jakiś moder przywróci lepiej ten temat do prawidłowego toku
Skomentuj
-
zesmy sluchali na przemian 15 i tego stx chyba to 27 byla... czyli cos midzy 10-12"...no i fakt faktem roznice trzeba by uslyszec samemu...osobiscie wrzyciu sobie czegos takiego do domu nie wsatwie choc fajny stoliczek ogolnie subow w muzyce nie uznaje... ale horyzonty warto poszerzac im wiecej uslyszyssz tym wiecej wiesz i jest wtedy o czym gadac...
Skomentuj
-
racja 15stka przy małej mocy zagra ianczej niz 10calówka ale zauwazcie ze 10 cali kosztuje o wiele mniej, za pieniądze które włożę w 15 cali wole kupic 10 cali lepszej klasy, ktos powie że 15 cali ma wiekszy wykop, no ale przeciez piszemy o tym że nieburzymy ścian, pozatym 10calówka na wzmaku narobi zadymy a napewno jakas lepszej klasy niż stx
Skomentuj
-
Budzik, prawda jest taka że ta 10 calówka predzej sie sfajda niż cos narobi.Nawet 15 cali w realu nie wypada tak masakrycznie jak się tu wielu osobom wydaje.Dopiero wyjście z efektywnością grubo powyżej 100dB robi sieczke.A tu sie kłania tylko tuba.Zrozumia to tylko ci którzy mieli styczność z takimi konstrukcjami.Ja na swoim subie spokojnie daje na full i sobie najnormalniej słucham.Rąbie ostro,to fakt ale nie na tyle ostro aby w jakiś sposób przeszkadzało.Co innego jakbym go puścił pełnym pasmem.Pewnie już bym nie napisał tego co powyżej widnieje
Skomentuj
-
umberto ... ja do ciebie nic niemam w zwiazku z tymi subami, ale do osó które zafascynowaly sie i zamiast sami pomyslec idą na łatwizne i wyszeł łancuszek bo Umberto kupił i powiedział że jest dobre to zaraz to musi byc
pozdro Budzik.
Skomentuj
-
Chyba że do JBL'a jakiegoś porównujesz, niewątpie że wiesz co to jest WYKOP :)
[ Dodano: 2005-12-27, 19:11 ]
120W to stanowczo za mało dla niego
[ Dodano: 2005-12-27, 19:12 ]
z takim Vas co on ma to rzeby go rozbujać potrzeba conajmniej znamionowej, wtedy dopiero charakterek pokazuje taki głośnik. Masz go jeszcze ??
Skomentuj
Skomentuj