Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tutorial (wydzielony)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

270x152x227mm

obaj chcecie oryginaly czy moze komus niepasuje tunel z tylu?

dane do przelewu podam jak bede mial pewnosc ze beda plyty...
    Załączone pliki

Skomentuj

Ja tam wole tunel z tyłu (tak jak na zdjęciu), za małe te monitory by jeszcze z przodu dodawać tunel.

Gi

Skomentuj

Mi bardziej podoba sie b-r z przodu przy tak małej bym dał 2 [po bokoach przedniej sciany] na wys miedzy wysokotonówkom a sredniakiem... Jedna z zalet jest to ze kolumna z b-r "na wierzchu" moze stec bardzo blisko przy scianie... co jest swietna alternatywa dla osób mieszkajcych w małych pokojach.

Skomentuj

Nic za darmo - taki br z przodu,szczególnie gdy dwa małe potrafi nieźle w charce namieszać :P

Skomentuj

panowie, plyty juz zamowione.
            robie 2 pary totemow z MDFu 16mm + 19mm front i jako urozmaicenie maskownica
            jedna para STXow (o dziwo podpasuje tutaj obudowa od ARNa)
            i 2 rodzaje obudowy pod ARN 150+PJ
            pierwsza to juz niektorym znana konstrukcja

(bo poprostu mam takie skrzynki w domu)
            a druga to opcja dla kogos z plytkimi regalami

myslelisci moze o jakims kolorze? czy moze byc jasny naturalny fornir (pozniej dam fotki)

wplaccie mi na konto po 220zl. jak zostanie to bedzie na wysylke. jak nie to doplacicie...

jakies pytania??

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              Nic za darmo - taki br z przodu,szczególnie gdy dwa małe potrafi nieźle w charce namieszać :P
              To znaczy że korzystniej dać br z tyłu?

Skomentuj

albo go odsunac od glosnikow

Skomentuj

Macie pomysł co kupić do napędzenia tych totemów (jakiś wzmac/ampli) ?

Teraz tylko czekać na totemy i tutoriala :) Na pewno się przyda jak będę składał podłogówki. Na dzień dzisiejszy w planach jednak klon Amati:

[center:f198d5f0ae][/center:f198d5f0ae]

Hehe nawet nie chce myśleć ile mi to zajmie

Gi

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                    GC starczy...

Zamieszczone przez gi
                    Teraz tylko czekać na totemy i tutoriala :) Na pewno się przyda jak będę składał podłogówki. Na dzień dzisiejszy w planach jednak klon Amati:
                    chyba sobie nie zdajesz sprawy jakich umiejętności to wymaga...

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                      nawet LM3886 czy TDA7294 wystarczy
                      Zamieszczone przez gi
                      Na dzień dzisiejszy w planach jednak klon Amati:
                      a kto o tym nie marzy :P

Skomentuj

chyba sobie nie zdajesz sprawy jakich umiejętności to wymaga...
                        Czemu zakładasz, że rzucam się na coś czego nie przemyślałem ?

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to ambitny projekt dlatego nie będę kupował głośników przed skończeniem budy. Nawet jeżeli nie uda mi się jej wykonać to stracę tyle co za drewno, oraz poświęcony czas.

Do tego wszystko zostanie skonsultowane ze stolarzem.

Boki kolumn zrobię z kilku warstw 3-5mm mdf zaginanej na "szkielecie" z wzmocnień wewnętrznych (części na "formę" powinny zostać z robienia stelażu).
                        [center:eb07e42a50][/center:eb07e42a50]

"Efekt zrobienia z desek" zrobię tak jak tu:
                        http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bjoern.htm
                        lub tu:
                        [center:eb07e42a50] [/center:eb07e42a50]

Tył albo sam w mniej więcej ten sposób:

Myślałem też nad użyciem połowy okrągłej belki, mniej szlifowania niż z kwadratu. Ewentualnie zlecę wykonanie w stolarni.

Przedni panel nie jestem jeszcze pewien jak będę robił, na razie są trzy wersje. Jedna to szlifierka taśmowa do fazowania krawędzi oraz frezarka do wykonania zagłębień pod głośniki. Coś jak tu:

Druga wersja to sama frezarka, krawędzie robione frezarką prowadzoną na stelażu. Coś jak tu:

Trzecia wersja to oczywiście zlecenie wykonania stolarzowi.

Nie wiem jak z lakierowaniem bo chciał bym uzyskać efekt "fortepianu", więc pewnie bez profesjonalisty się nie obejdzie choć kto wie ? Musiał bym doczytać i dopytać o możliwości zrobienia tego ręcznie.

No i na koniec plany z jakiegoś zagranicznego forum:

Chwilowo przede mną urlop i dopracowywanie projektu w robocie więc mam sporo czasu na zastanowienie się czy mam szanse to skończyć.

Jeżeli chodzi o głośniki to kwestia otwarta, w tym aspekcie nie będę kopiował oryginału.

Zamieszczone przez Pawel S.
                        nawet LM3886 czy TDA7294 wystarczy
                        O ile się zorientowałem to są to również układy diy. Wolał bym coś gotowego z obudową etc. Masz jakiś pomysł ?

a kto o tym nie marzy :P
                        No nie ?

Gi

Skomentuj

fajne z jakiej strony to masz?
                          no i co do tylu to jednak wole ta wersje z okraglymi wcieciami

jak chyba kazdy na tym forum myslalem o takiej konstrukcji. mozliwe ze bede probowal cos takiego kopiowac ale dopiero jak zaczne na powaznie myslec o 3 drogach na MDSach (lub czyms lepszym)

[ Dodano: 2008-02-12, 21:34 ]
                          Zamieszczone przez gi
                          Wolał bym coś gotowego z obudową etc. Masz jakiś pomysł ?
                          napisz do irka o uniampa - podobno ma juz gotowce w obudowie na sprzedaz
                          innych fabrycznych wzmacniaczy niechce tykac bo niestac mnie na taki ktory mnie zadowoli po zabawie z uniampem czy symasymem

Skomentuj

Głównie stąd:
                            http://www.homecinema-fr.com/forum/v...php?t=29771134

Skomentuj

Niestety wiedza to nie wszystko...
                              Fornirowanie to niby taka prosta sprawa - smarujesz klejem i jazda, a jednak wielu ludzi ma z tym problemy...
                              Żeby być w stanie takie obudowy wyprodukować potrzeba przede wszystkim doświadczenia - żeby móc tworzyć sztukę wpierw trezba nauczyć się rzemiosła - i tego nie ominiesz...

Skomentuj

no i trzeba miec czas... a nawet za duzo czasu. ja zaczalem dzialac jednak szkoda mi bylo wakacji
                                co do napedu totemow to gainclone bedzie idealny.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                                  Swoją drogą zastanawiam się z jakiego drewna są zrobione te przekładańce na boki..

Hmm na moje oko to normalna sklejka, tylko o nie normalnej grubosci :], to jest najłatwieszy sbosób zeby uzyskac niewielki łuk

Skomentuj

wystarczy poczytac jest to MDF lub HDF 3/5mm.

Skomentuj

napisz do irka o uniampa - podobno ma juz gotowce w obudowie na sprzedaz
                                      innych fabrycznych wzmacniaczy niechce tykac bo niestac mnie na taki ktory mnie zadowoli po zabawie z uniampem czy symasymem
                                      Yep, tak zrobię choć ten projekt chyba ciągle w fazie testów jest ? Przynajmniej tak wynika z wątku o uniampie. Później napiszę PW do irka.

Niestety wiedza to nie wszystko...
                                      Fornirowanie to niby taka prosta sprawa - smarujesz klejem i jazda, a jednak wielu ludzi ma z tym problemy...
                                      Żeby być w stanie takie obudowy wyprodukować potrzeba przede wszystkim doświadczenia - żeby móc tworzyć sztukę wpierw trezba nauczyć się rzemiosła - i tego nie ominiesz...
                                      Dlatego nie twierdzę, że ukończę te kolumny :) Ja tam informatyk/programista jestem więc dla mnie projekt jest najważniejszy. Wykonanie to tylko kwestia czasu i dużej ilości przekleństw

Gi

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                                        choć ten projekt chyba ciągle w fazie testów jest ?
                                        jakos nikt z testujacych na bledy konstrukcji nie narzeka wiec wg mnie jest OK

Zamieszczone przez gi
                                        Wykonanie to tylko kwestia czasu i dużej ilości przekleństw
                                        i pieniedzy...

Skomentuj

jakos nikt z testujacych na bledy konstrukcji nie narzeka wiec wg mnie jest OK
                                          Nie chodzi mi o błędy konstrukcji tylko czy wzmac jest szerzej dostępny u irka, ale o to to już się na PW dowiem :)

i pieniedzy...
                                          No niestety, jak wszystko.

Patrząc jednak na ceny mdf/hdf 3mm:
                                          http://www.meble.pl/pl/323,326/326/meble144.html 2,6 zł/m2
                                          http://www.biznes.meble.pl/pl/598,32...meble6739.html 4,25 zł/m2

Może nie było by tak źle (choć ceny dla odbiorcy detalicznego były by na pewno wyższe).

Gi

Skomentuj

Czaruję...
                                          X