Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kalendarz DIYaudio.pl

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prace przygotowujemy najlepiej w formacie PDF - w standardzie DO DRUKU (PrePress). Przyjmujemy także format CDR oraz TIF, EPS i PSD.

Często są problemy z plikami PDF wyeksportowanymi z Corela. Aby uniknąć błędów w wydruku należy zaznaczyć wszystkie zdjęcia na pracy i połączyć je z tłem (przekształcić na mapę bitową).

Parametry plików

Pliki powinny mieć odpowiednie parametry: format 1:1, rozdzielczość 350dpi, tryb kolorów CMYK, bez osadzonych dodatkowych profili, bez warstw – spłaszczone. Wszystkie teksty powinny być zamienione na krzywe.
    Last edited by wrotekpoz; 24.12.2013, 21:57.

Skomentuj

Cudny mam prośbę do ciebie.
      Jesteś w stanie pomoc nam w przygotowaniu tego kalendarza?
      Bo patrząc jak to idzie do tej pory to nie widze go nawet na 2015 r
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Bo patrząc jak to idzie do tej pory to nie widze go nawet na 2015 r
        lklukasz Problem nie leży w "wykonawcy" ale w zdjęciach... których wiecznie nie było. DAWNO temu napisałem, że potrzebuje zdjęć w określonym formacie. Sorry ale jakoś chętnych nie było do udostępnienia. Obecnie w okresie świąt - nie rzucę wszystego żeby przygotowywać kalendarz.

Do tej pory zainteresowanie wykazali: Luszti, Brawo, Marian, KonradRak - te osoby wysłały mi zdjęcia - 4 osoby to 4 konstrukcje - SORRY ale to 4 z pośrod 12 stron kalendarza !

Nawet jeśli zastosuje swoje zdjęcia to nie będzie nawet połowy kalendarza.

W pierwszym tyg. Stycznia mogę udostępnić wszystkie miesiące gotowe do druku - ale dajcie mi jakiś material do pracy.

O DZIWO.... Ci ktorzy mają sprzęt do robienia PRO zdjęć ( + doświadczenie w fot. ) jakoś nie pchają się do tego kalendarza.... a mowa o najlepszych konstrukcjach na forum....

Skomentuj

Prosiłem, żeby pomógł a nie zrobił za nas.
          Wyglada na to, ze wie co mówi.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Wyglada na to, ze wie co mówi.
            No jeśli chodzi o "jakość" zdjęcia to prawdopodobnie ma rację, ponieważ kumpel pracował w poligrafii, i kiedyś chciałem kilka plakatów zrobić ze zdjęć... niestety nie dało rady, i choć zdjęcie na kompie wyglądało ładnie, to miało za mało czegoś tam żeby to wydrukować (nie pamiętam już o co tam chodziło).

Skomentuj

pisalem do binganta o zdjecia - niestety stracil je :(

ja moge cos udostepnic, o ile jakies moje zdjecia sie nadaja (problem obecnie to ich przeslanie)

bardzo bym chcial taki kalendarz :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                Do tej pory zainteresowanie wykazali: Luszti, Brawo, Marian, KonradRak - te osoby wysłały mi zdjęcia - 4 osoby to 4 konstrukcje - SORRY ale to 4 z pośrod 12 stron kalendarza !
                No no ... bez pomijania oookkkeeejj ? ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  to miało za mało czegoś tam żeby to wydrukować
                  DPI - dot per inch - zdjęcia wywołuję się w 300x300 DPI zeby było ładne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                    No no ... bez pomijania oookkkeeejj ? ;-)
                    Przepraszam Cię gi - bo w sumie to byłeś pierwszy !

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    bardzo bym chcial taki kalendarz
                    Potrzebuje niecały 1 dzień do zrobienia wszystkich 12 stron + 2 strony ( pierwsza i ostatnia ) także to nie problem. Postaram się w ciągu najbliższego czasu wykonać tyle stron ile mam nadesłanych konstrukcji.

Liczę też na to, że w ciągu najbliższego tyg. zbierze się więcej zdjęć.

Skomentuj

1. chcialbym na calej stronie ten wzmacniacz lampowy. dlugi czas widniaj u mnie na tapecie
                      2. moga byc monitory mariana. odpowiednie zdjecie i duza rozdzielczosc dostepna
                      3. monitorki zolwika
                      4. wzmacniacze dolphina - pytal ktos o duze zdjecia?
                      5. monitory gi z avatara
                      6. dolphina 2,2 na awx
                      7. ???

moze potworki zibiego? stara konstrukcja, ale swego czasu popularna no i zdjecia dobre
                      moze z moich kopia dali lub ten 4" stx?

Skomentuj

moze potworki zibiego? stara konstrukcja, ale swego czasu popularna no i zdjecia dobre
                        A może w kalendarzu na 2014 dać zdjęcia 12 "najlepszych" konstrukcji które powstały w roku ubiegłym ?? W taki sposób każdy będzie miał szansę wystartować do nowego kalendarza .... ma się na to cały rok... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                          A może w kalendarzu na 2014 dać zdjęcia 12 "najlepszych" konstrukcji które powstały w roku ubiegłym ?? W taki sposób każdy będzie miał szansę wystartować do nowego kalendarza .... ma się na to cały rok...
                          o tym mozna pomyslec na 2015rok

Skomentuj

Pomysł z kalendarzem jest dobry, ale cała "akcja" jest źle przeprowadzana.

Powinno być tak, że admin (tak, to niestety Ty Paweł :) ) gdy wpadnie na pomysł zrobienia kalendarza, nic nikomu nie mówi (bo wie, że chętni na pewno się znajdą), tylko sam organizuje od ludzi zdjęcia (bądź używa tych, które ma zmagazynowane na kompie z ostatnich kilku ładnych lat), organizuje człowieka, który zaprojektuje fajny kalendarz i DOPIERO jak ma już projekt kalendarza, robi temat na forum:"Panie i Panowie, jest do kupienia kalendarz, wygląda tak i tak, cena taka i taka, chętni proszeni są o kontakt" i wtedy jeśli komuś się podoba to kupuje, jeśli nie to nie i tyle. Takim wysyłaniem co chwilę innej wersji kalendarza do niczego nie dojdziemy, bo każdy w jakiejś tam wersji upatrzy sobie nie podobające mu się elementy i w efekcie powstanie 6 stron tematu o niczym.

Już dawno pisałem do Pawła wiadomość na facebooku, bo miałem przeczucie, że to tak się skończy. Z całym szacunkiem dla kolegów wrotekpoz i Żółwik za czas, który poświęcają, ale (nie wiem w jakich programach tworzycie te kalendarze) mam wrażenie, że nigdy nie tworzyliście niczego DO DRUKU. Niestety przygotowanie materiału do druku nie jest takie hop-siup, bo to, że ładnie wygląda na monitorze komputera, i nawet, że ma dużą rozdzielczość - to nie wszystko.

Nie mówię, bo sam nie mam dużego doświadczenia (nie jestem grafikiem z zawodu ani nic z tych rzeczy), ale całe 2 billboardy i 5 wizytówek zaprojektowałem, więc co-nie-co kumam.

Chętnie bym pomógł, ale niestety święta to czas, gdy wreszcie mogę nadrobić swoje zaległości i po prostu nie mam kiedy się zająć czymś extra. Samo powklejanie zdjęć i napisów to nie jest dużo roboty, najwięcej czasu schodzi nad tym, żeby to zrobić "ze smakiem" i jakimś tam gustem.

Radę mam taką: niech wrotekpoz, albo Żółwik, weźmie jedną stronę kalendarza, który zaprojektował i skoczy do pobliskiej drukarni i poprosi, żeby mu to wydrukowali na jakimś tam papierze lepszym, grubszym, o większej gradacji i zobaczy co wyszło. Nie mówię, że na pewno wyjdzie źle. Jest jakaś szansa, że wszystko wydrukuje się tak jak należy.

Wesołych!
                            Last edited by cudny90; 25.12.2013, 23:49.

Skomentuj

5. monitory gi z avatara
                              Z avatara to ta fota, ale jest jednak gorszej jakości niż te z poprzednich stron:

Choć jak kalendarz diyaudio to może lepiej jakieś z budowy foty wybierać ?

Co do samego kalendarza to imho za dużo niebieskiego, dałbym raczej biały jako główne a niebieski pod daty/loga etc. Fajnie też by wyglądało gdyby zrobić jakiś szablon do tego ciekawy, najlepiej szkicowany, ale i ze zdjęć dało by się coś wyciąć. Nie bardzo mam czas na zabawę grafiką więc zrobione na poczekaniu:

Skomentuj

Mysle, ze jakby wstawic wiecej zdjec na strone to i ich rozdzielczosc moze byc mniejsza. Skoro jest problem ze zdobyciem zdjec wysokiej rozdzielczosci to propozycja lukasza jest ok i tym samym mozna z forum zaciagac fotki... Kilka fotek na strone i kalendarz wymiaru a3 nie stanowi problemu jesli chodzi o wrzucane tutaj na forum zdjecia..
                                Sam osobiscie mam ciut lepsze zdjecia o ktore tu sie prosi, ale nie mam ich w wyzszej rozdzielczosci, 800-1000pxl na dluzszym boku, wiec sie nie pcham.. mozecie z mojej strony wziac to co tam jest, ale nic wiecej nie mam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                                  Pomysł z kalendarzem jest dobry, ale cała "akcja" jest źle przeprowadzana.
                                  Zgadzam się...

Z całym szacunkiem dla kolegów wrotekpoz i Żółwik za czas, który poświęcają, ale (nie wiem w jakich programach tworzycie te kalendarze) mam wrażenie, że nigdy nie tworzyliście niczego DO DRUKU.
                                  Adobe Photoshop CS5 - w rozdzielczości 5057x3537, 300 DPI - z tego z wiem to takie parametry są odpowiednie do druku A3.

Tak przy okazji - Gdyby zastosować format A4 - to nie byłoby większych problemów ze zdjęciami... aczkolwiek kalendarz nie prezentowałby się tak fajnie.

Chętnie bym pomógł, ale niestety święta to czas, gdy wreszcie mogę nadrobić swoje zaległości i po prostu nie mam kiedy się zająć czymś extra.

Temat rozpoczęty 22 listopada - W dniu dzisiejszym mamy 26 grudnia. Każdy kto czyta forum miał ponad miesiąc czasu na to by jakkolwiek odnieść się do tego tematu i ewentualnie pomóc w tworzeniu tego kalendarza. Przepraszam Cię bardzo chudy ...ale Twoje stwierdzenie, że:

mam wrażenie, że nigdy nie tworzyliście niczego DO DRUKU
                                  jest trochę nie na miejscu - (bardzo dużo wnosi do tych 6 stron tematu). Mnie jako osobie "nie doświadczonej" - stworzenie przykładowych stron kalendarza zajeło około 2 godziny.
                                  Ty jako osoba o większym doświadczeniu możesz wykonać szablon takiego kalendarza z palcem w d****. Twoja ingerencja w temat kończy się na kilku postach, w ktorych piszesz, że robimy coś źle...

Radę mam taką: niech wrotekpoz, albo Żółwik, weźmie jedną stronę kalendarza, który zaprojektował i skoczy do pobliskiej drukarni i poprosi, żeby mu to wydrukowali na jakimś tam papierze lepszym, grubszym, o większej gradacji i zobaczy co wyszło. Nie mówię, że na pewno wyjdzie źle. Jest jakaś szansa, że wszystko wydrukuje się tak jak należy.

Jesli znajdę drukarnie w pobliżu, która to zrobi od ręki - To wykonam wydruk jutro. To co wyszło wkleję do tematu.

Skomentuj

Żółwik, właśnie obejrzałem Twoją stronę *.lutuje.se i muszę powiedzieć, że jest bardzo ładna, gustowna, masz świetne logo i widać, że ktoś nad tym posiedział. Pytanie, kto? Ty? Jeśli tak, to sądzę, że stać Cię na lepszy projekt kalendarza.

Poza tym, nie wiem czy wiesz, ale ja też tutaj wrzuciłem swoją bardzo wstępną propozycję kalendarza, ale nikt tego nie zauważył.

Zrobienie kalendarza nawet osobie z dużym doświadczeniem nie zajmuje dużo czasu, ale jego wymyślenie, zrobienie czegoś chwytliwego, ciekawego, gustownego, zajmuje 10 razy więcej czasu. Nie rozumiesz tego?

W photoshopie nie zrobisz projektu kalendarza do druku.

Załatw sobie corela, wejdź tutaj (strona przykładowej drukarni): http://www.nexo.pl/jak-przygotowac.html (masz opis jak przygotować pracę do druku)
                                    Ściągnij sobie stąd: http://www.nexo.pl/wieloplanszowe.html makietę kalendarza w formacie CDR i wtedy pokombinuj.
                                    Potem możesz chyba nawet online zamówić kalendarz.
                                    Posiedzisz drugie dwie godziny, ale powstanie coś przynajmniej "technicznie" poprawnego.

Żeby nie było - nie znam tej firmy, nie mam tam ani znajomych, ani rodziny.

Bez odbioru.

Skomentuj

Żółwik, właśnie obejrzałem Twoją stronę *.lutuje.se i muszę powiedzieć, że jest bardzo ładna, gustowna, masz świetne logo i widać, że ktoś nad tym posiedział. Pytanie, kto? Ty? Jeśli tak, to sądzę, że stać Cię na lepszy projekt kalendarza.
                                      Zarówno logo jak i stronę wykonałem sam - prawda... musiałem posiedzieć nad tym, z tym że nie miałem żadnego limitu czasowego.... a jeśli chodzi o kalendarz to inna bajka.

Poza tym, nie wiem czy wiesz, ale ja też tutaj wrzuciłem swoją bardzo wstępną propozycję kalendarza, ale nikt tego nie zauważył.
                                      Oczywiście, że zauważyłem... ale jest tylko 1 problem. Twoja wersja kalendarza to: 595x842px i 96DPI. Jak to się ma do formatu A3 o którym mowa od początku ? Jeśli zrobisz to samo w formacie A3 to spoko - nie mam pytań.

Pomijając zamieszczanie zdjęć, które muszą mieć odp. rozdzielczość to jeszcze trzeba znaleźć szablon z dniami miesięcy który również spełnia warunki A3, są na 2014 i w dodatku po PL. Dzięki koledze wrotekpoz mam dostęp do tego - nie wyobrażam sobie ręczne wypisywanie dni każdego miesiąca. Poświęciłem dużo czasu na szukanie gotowych szablonów... ale niestety w formacie A3 trudno o coś fajnego. Firmy, które tworzą kalendarze muszą jakoś zarabiać...

Nie znam Corela, a wykonanie wszystkich dni miesięcy w graf. wektorowej ( na co pozwala Corel ) jest dość karkołomnym zadaniem ...

---------- Post dodany 27.12.2013 o 17:32 ---------- Poprzedni post 26.12.2013 o 21:12 ----------

Przedstawiam wydruk kalendarza w formacie A3. Drukarnia, w krótej wykonałem ten "podgląd wydruku" nie znalazła żadnego problemu w moich plikach - jakoś wydruku i samego kalendarza - oceńcie sami.

Zdjęcia niestety wykonane na szybko telefonem. Na drugim zdjęciu widać jakoś dni miesiąca ( najmniejszego elementu w kalendarzu )

W moim odczuciu nie ma się do czego przyczepiać - ( obawiałem się jedynie o dni miesiąca ) - wszystko wyszło bardzo OK :)

Ps. Marian Twoje monitory wyszły super !

Skomentuj

Powinno być tak, że admin (tak, to niestety Ty Paweł ) gdy wpadnie na pomysł zrobienia kalendarza, nic nikomu nie mówi (bo wie, że chętni na pewno się znajdą), tylko sam organizuje od ludzi zdjęcia (bądź używa tych, które ma zmagazynowane na kompie z ostatnich kilku ładnych lat), organizuje człowieka, który zaprojektuje fajny kalendarz i DOPIERO jak ma już projekt kalendarza, robi temat na forum:"Panie i Panowie, jest do kupienia kalendarz, wygląda tak i tak, cena taka i taka, chętni proszeni są o kontakt" i wtedy jeśli komuś się podoba to kupuje, jeśli nie to nie i tyle.
                                        tak, masz racje
                                        ale zwroc uwage ze
                                        a) nie wiedzialem kto z was moze tu pomoc
                                        b) nie mam zdjec i nie mam czasu na ich szukanie
                                        c) nie mam kasy na zakup tego z gory

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                        zrobione na poczekaniu:
                                        Obraz został zmniejszony. Kliknij tutaj by zobaczyć obraz w pełnej rozdzielczości: 1078x813px
                                        SUPER! takie cos by tu idealnie pasowalo

Skomentuj

Ja go widze jeszcze zeby na kazdej stronie byl wtopiony link do konstrukcji.
                                          Moge zrobic przyjazne linki z przekierowaniem, cos w stylu http://diyaudio.pl/kalendarz-2014/styczen.html czy w postaci liczby 01.html

Skomentuj

Czaruję...