Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Power Cleaner by Yoshi_80 wersja trzecia

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeżeli miałoby to działać tak jak piszesz to można sprawdzić zwykłym miernikiem indukcyjności. W końcu ma poprawić przenikalność rdzenia przy niezmienionej ilości zwoi ergo zwiększyć indukcyjność cewki.

Nie jestem alfą i omegą w tych tematach ale po prostu nie mogę sobie wyobrazić tego w jaki sposób ma to poprawić działanie cewki toroidalnej. W tego typu cewce cały (teoretycznie) strumień zamyka się w rdzeniu wokół którego nawinięte jest uzwojenie. Nie wiem jak dodanie rdzenia w środku i na zewnątrz ma poprawić parametry cewki skoro nie jest on objęty uzwojeniem.

Druga sprawa to aspekt ekonomiczny i ogólnej sensowności. Projekt został wykonany na jakiś cewkach. Dodawanie rdzeni można równie dobrze zastąpić zmianą rdzenia na większy. Pewnie wyjdzie taniej i lepiej. Załóżmy, że można je powiększyć, abstrahując od tego czy to coś poprawi w działaniu filtra, to taki proces można ciągnąć w nieskończoność. Bo powiększenie rdzeni powiększonych da teoretycznie dalsza poprawę itd aż dojdziemy do absurdu i gigantycznych kosztów.

Dlatego takie oczywiste z pozoru pomysły na "poprawienie" wcale nie są takie oczywiste i sensowne.

Zamieszczone przez zjj_wwa Zobacz posta
    Masz szansę zweryfikować takie coś na tych Rhode & Schwartz u siebie ?
    Niestety nie mam. Darmowy dostęp do laboratorium miałem w ramach studiów podypolomowych. Zrobiłem na ile mogłem, umiałem i ile miałem czasu. Teraz chętnie bym też korzystał i rozwinął projekt tego filtru ale koszt 1h pracy na tym sprzęcie to chyba 200zl netto. Na razie mnie nie stać, szczególnie, że z zamieszczonego tu projektu nie mam do tej pory nawet 1 zł. Zresztą nie taki był cel żeby na nim zarabiać. Być może gdybym przewidział jego popularność to było inaczej .. a może nie byłby wówczas taki popularny ;-) .
    Last edited by Yoshi_80; 05.05.2016, 12:05.

Skomentuj

Jak tam postępy zamówienia? :)

Skomentuj

czy coś już wiadomo jak tam wyjdzie z ludźmi z rezerwy ? można zaktualizować listę? bo jeśli nie starczy dla nas to nie ma sensu chyba trzymać naszych pieniążków . Wiem że Kolmen ma teraz pewnie kupę roboty ,ale dobrze by było gdyby się określił.

Skomentuj

Do końca tygodnia postaram się zaktualizować listę osób , które będą miały w zestawie obudowy
          Praktycznie całą drobnicę mam już u siebie :)
          Na dniach powinienem otrzymać próbnie nawinięte cewki , a w przyszłym tygodniu blaszki

Skomentuj

Niewiem czy dobrze rozumiem , ale jeśłi nie załapię się na wersję A to moge załapać się na samą płytkę oraz cewki itd (zdaje się wersja B ) ? Jak tak to rónież się piszę na takie coś. I tak wykonam ten projekt więc sporo ułatwiło by mi to sprawę , pozostała by wówczas jedynie obudowa :)

Skomentuj

Informacja

Ponieważ jedna z osób zamawiających zweryfikowała swoje zamówienie znalazła się listwa dla pierwszej osoby z rezerwy
              Poniżej lista zaktualizowana
              Przy zamówieniach osób dla których wystarczy listew (lub ich nie zamawiały) dopisałem OK
              Potwierdziłem OK również zamówienia które nie zawierały obudowy

Bardzo proszę o potwierdzenie pozostałe osoby z dopiskiem rezerwa czy rezygnują z zamówienia , czy też zmieniają na opcję B , C , D lub E

1. LubMich - opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
              2. kolmen - opcja A - 4 szt. + opcja D - 2 szt - kolor gniazd obojętny ( wezmę te które zostaną po rozdzieleniu ) OK
              3. dako333 - Opcja A 1kpl. gniazda czerwone OK
              4. kaczor189 - opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
              5. lukanio - Opcja A 1kpl. gniazda czerwone OK
              6. Lamerio - opcja B 1 komplet OK
              7. Pawel074 - opcja A - 1szt - kolor gniazd czerwony OK
              8. gi - opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
              9. mbar - opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
              10. PJotr - opcja A - 1szt - gniazda biale OK
              11. marcin55246 - Opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
              12. kizol666 - opcja A 1szt. 3 gniazda białe 1 czerwone + opcja B bez cewek 1szt. OK
              13. MICHNIOR - opcja A -1szt (2-biale, 2czerwone) OK opcja D - 2szt OK
              14. Artmag - Opcja A -1 kpl OK
              15. johans23 - Opcja A -1 kpl OK
              16. pegaz_28 - Opcja A - 2 kpl, kolor gniazd - do jednego kompletu białe, do drugiego czerwone OK
              17. omirp - opcja A - 1kpl. gniazda białe OK
              18. bawolek - opcja A - 1 komplet, białe gniazda. rezerwa1
              19. majki - Opcja A 1kpl. kolor gniazd obojętny - to co zostanie mogą być pomieszane. OK
              20. 82bialy - 82bialy-opcja A 1kpl z gniazdami białymi rezerwa2
              21. Adam_85 - opcja B - 1 kpl OK
              22. awatar2000 - awatar2000 - opcja A - 4 szt. - kolor gniazd obojętny OK
              23. staszek - opcja A - 4 kpl - gniazda czarne rezerwa3
              24. jarki59 - - opcja A - 1 kpl - gniazda białe rezerwa4
              25. dzwiedziu - A + gniazda czerwone OK
              26. Ciechomir - Ciechomir - opcja A - 2 kpl. - gniazda biale OK
              27. maciejmo - Opcja B - 1 szt, Opcja A - 1 szt - gniazda mogą być białe OK
              28. arczi87 - opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
              29.David853 - opcja A - 1 kpl - gniazda białe rezerwa5
              30. .3lite - Opcja E - 2kpl OK
              31. szpiler - opcja A - 1 kpl - gniazda białe
              32. bernid opcja b - 2 kpl OK
              33. mariokim - opcja B - 2 kpl OK
              34. muminen - opcja A - 1 kpl
              35. andiwo - opcja B - 1 kpl OK

Skomentuj

Informacja
                Zwroty nadpłat będę robił gdy znany będzie już całkowity koszt zamówień
                Dopiero wtedy będę mógł ocenić czy koszt wysyłki uda się zmieścić we wpłatach , czy też będę prosił o niewielką dopłatę

Skomentuj

Witam
                  kiedy można się spodziewać wysyłek dla tych którzy nie zamawiali obudów?

Skomentuj

W poprzedni piątek otrzymałem pierwszy komplet nawiniętych licą cewek

Cała partia cewek powinna być u mnie na początku czerwca , otrzymałem zapewnienie że będzie to nie później niż do 10 czerwca
                    W przyszłym tygodniu będą u mnie blaszki
                    Resztę zakupionych drobiazgów już u mnie jest :)
                    Czyli wysyłki do Was powinny wyjść przed 15 czerwca

Skomentuj

I jak wysyłki?

Skomentuj

Czekają na cewki :)

Skomentuj

Informacja
                          Cewki są gotowe
                          Czyli w przyszłym tygodniu wysyłki
                          Wezmę się jutro za rachunki :)

Skomentuj

Informacja
                            Przeliczyłem wczoraj wydatki
                            Proszę każdą z osób , które zamówiły jeden komplet części wraz z obudową o dopłatę w wysokości 3 zł ( trzy złote polskie ) na to samo konto co poprzednio z dopiskiem : dopłata + nick z forum
                            Taką samą kwotę proszę aby dopłaciły także osoby , które brały tylko komplet części bez obudowy - bez względu na ilość kompletów
                            Jeżeli zamawiany był więcej niż jeden komplet części z obudowami - proszę o dopłatę w wysokości 8 zł

Oczywiście osoby , które doliczyły za wysyłkę lub przelały więcej niż wynikało z wyliczeń - nic nie dopłacają

Wszelkie nadwyżki będą przelane na szczytny cel , o którym poinformuję w późniejszym czasie :)

Skomentuj

Informacja
                              Cewki powinny dotrzeć do mnie jutro :)

Proszę wszystkich biorących udział o sprawdzenie czy wysłali pełne dane do wysyłki + numer telefonu
                              Dotyczy to również wysyłek Pocztą Polską

W pierwszej kolejności będą szły te wysyłki , do których mam pełne dane oraz potwierdzone wpłaty łącznie z dopłatą

Skomentuj

Tak z ciekawości, te cewki przychodzą z pobielonymi końcówkami czy trzeba walczyć samodzielnie? :>

Skomentuj

Zamieszczone przez Lamerio Zobacz posta
                                  Tak z ciekawości, te cewki przychodzą z pobielonymi końcówkami czy trzeba walczyć samodzielnie? :>
                                  Powinny być pobielone :)
                                  Tylko że przy współczesnych drutach nie ma żadnej walki
                                  Zanurzasz drut w płynnej cynie i gotowe
                                  Nic nie trzeba czyścić , skrobać , maczać w kalafonii i wykonywać wielu innych magicznych czynności - które przeszły do historii :)

Skomentuj

Wczoraj dotarły do mnie cewki
                                    Biorę się za pakowanie :)

Skomentuj

Cześć,

Jest jeszcze szansa na załapanie się na jeden komplet?
                                      Dzięki.

Skomentuj

Zamieszczone przez ajo009 Zobacz posta
                                        Cześć,

Jest jeszcze szansa na załapanie się na jeden komplet?
                                        Dzięki.
                                        Wysłałem PW

Informacja
                                        Bardzo proszę o sprawdzenie danych do wysyłki i uzupełnienie
                                        Kilka osób nie podało numerów telefonu , a jedna imienia i nazwiska :)

Skomentuj

Wszystko doszło solidnie popakowane. Elektrolity dobrane pod kolor rdzeni.
                                          Dzięki za doprowadzenie tego zamówienia do finału.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X