Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frezy

Temat poświęcony frezom do naszych frezarek w domowym zaciszu - waszych spostrzeżeń, wyboru i doświadczeń z tymi urządzeniami przy budowaniu sprzętu audio.

Zapraszam do dyskusji.

Frezowanie otworów pod głośnik metoda domowo-garażowa bez cyrkla do frezarki

Otwory na głośniki metoda domowa .
    Potrzebne narzędzia :

Frezarka górnowrzecionowa
    Frezy trzpieniowe :

Z łożyskiem odgórnym "palec" polecam taki o średnicy 8mm i długości noża 20-25mm

Walcowy z łożyskiem od dołu redukcja około 10-12mm " do rowków"

Zaczynamy od wykonania szablonu :
    Wymiar zewnętrzny głośnika czyli podfrezowania - minus redukcja frezu do rowków (połowa różnicy średnicy frezu i łożyska) oraz minus średnica frezu z łożyskiem odgórnym daje nam średnicę szablonu
    można go wykonać ręcznie wycinając wyrzynarką narysowane cyrklem kółko i docierać kostką z papierem ściernym .
    Przykręcamy je dwoma wkrętami w osi głośnika i robimy otwór przy jego krawędzi na wpuszczenie frezu i ofrezowujemy krążek dookoła zostawiając około 2mm materiału nie zebranego by podtrzymywał nam pierwszy wycięty odpad . Obfrezowujemy w kierunku przeciwbiegu , Potem odkręcamy szablon wpuszczamy głębiej frez by odciął nam 2mm materiału podtrzymującego oczywiście teraz frezujemy w kierunku nabiegu ale staramy się odcinać powoli ( bo frez zrobi nam brzydkie ... patataj właściciele wyrzynarek wiedzą ocb ... jak nóż wyskakuje ) . Po wycięciu otworu "na przelot" zmieniamy frez na "do rowków" i odfrezowujemy wpust na krawędź głośnika .

I właśnie mamy wycięty otwór na głośnik z podfrezowaniem bez użycia cyrkla do frezarki

polecam z dwa razy zrobić na sucho potem już będzie szło jak złoto

Skomentuj

A nie lepiej tak:http://www.youtube.com/watch?v=U8dT0xzlmBc Zrobienie takiego cyrkla to 15 min.

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
      można go wykonać ręcznie wycinając wyrzynarką narysowane cyrklem kółko i docierać kostką z papierem ściernym .
      Czy to możliwe? ciężko mi sobie wyobrazić rozsądną precyzję otworu.

Skomentuj

Zawsze wykonanie samych szablonów kółek można zlecić to na pewno o niebo tańsze niż zlecenie całych frontów . No i wcale nie ma dużo rozmiarów głośników więc można mieć komplet szablonów za grosze ... najcześciej 3 wysokotonówki 2 średniaki 3 gdny ... i można już dużo podziałać . Fajny videoturtorial ... spoczko . ale Piotr ma wprawę ... a dla niektórych frezarka to jest jak najbardziej piekielna maszyna ... ogólnie moja metoda jest spoko jak robisz niskoseryjne otwory ale powtarzalne ... np. kino domowe ...
        Last edited by Natalleos; 25.03.2013, 20:42.

Skomentuj

Trochę taki przerost formy nad treścią. Lepszy cyrkiel, te frezy z górnym łożyskiem nie są tanie, ten do rowków chyba niepotrzebny. Zasada jest prosta - robisz cyrkiel, kupujesz lepszy frez, po ofornirowaniu znaczysz środek otworu, przykładasz cyrkiel z frezarką i jazda podfrezowanie pod głośnik a na końcu jak upewnisz się o średnicy to robisz na wylot otwór pod głośnik. Możesz też dokończyć otwór wyrzynarką, wtedy frez dłużej pożyje.

Aha, oczywiście z frezarką to jest tak, że lepiej zrobić kilka razy okrążenie i brać cieńkie warstwy niż jedną na wylot.

Skomentuj

nie mam dobrego doświadczenia z cyrklami z reguły są niestabilne i tanie (parę takich zezłomowałem zaraz po kupieniu przez szefa) albo stabilne bardzo drogie . zawsze wolałem twarde rozwiązania . A Frezów ci u mnie dostatek średnio jeden dziennie zakatowuję na corianie
            Last edited by Natalleos; 25.03.2013, 21:22.

Skomentuj

Chcialbym kupic frez trzpieniowy, spiralny ( nie plytkowy ) do frezarki gornowrzecionowej. Mozecie cos polecic dobrego? Glownie do wycinania otworow i podfrezowania glosnikow. Tylko cos, co nie kosztuje ze 150 zl

Skomentuj

http://narzedziadodrewna.eu/index.ph...zy-trzpieniowe

sam niedługo będę tam zamawiał...

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 06:39 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                ...spiralny...Tylko cos, co nie kosztuje ze 150 zl
                a to sorry bo rano spieszyłem się do pracy i na szybko wrzuciłem Ci ten link, teraz dopiero doczytałem dokładnie że o spiralny chodzi, a te tam blisko stówy brutto... :/
                A czemu akurat spiralny proste masz niemal połowę taniej a do diyaudio Ci nie wystarczą ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  A czemu akurat spiralny proste masz niemal połowę taniej a do diyaudio Ci nie wystarczą ?
                  A bo jeszcze nie mialem okazji takim pracowac, ciekawi mnie jego wytrzymalosc wzgledem frezow plytkowych.

Skomentuj

Pogromco - z racji, że w nowej frezarce mam uchwyt 12mm to kupiłem sobie taki oto frez:
                    FREZ PALCOWY WALCOWY DIN844 12mm NFPa FENES POLSKA http://allegro.pl/show_item.php?item=3266236658

Jak przyjdzie i dorobię cyrkiel do nowej frezarki to dam znać jak to się sprawuje :)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                      Witam,

Panowie, jeśli macie do swoich frezarek tuleję redukcyjną 12mm --> 10mm to bardzo chętnie oddam Wam frez palcowy, czteropiórowy, spiralny. Leży w garażu, jest mi całkowicie nieprzydatny. Może Wam uda się go zastosować.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

Skomentuj

4. piórowy frez do drewna niestety się nie nadaje, będzie palić i będzie nierówna, postrzępiona krawędź - nie nadąży z usuwaniem wióra przy takich obrotach, chyba że z malutkim posuwem...

Skomentuj

Super Luszti, zdaj relacje jak to pracuje :)

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                          4. piórowy frez do drewna niestety się nie nadaje, będzie palić i będzie nierówna, postrzępiona krawędź - nie nadąży z usuwaniem wióra przy takich obrotach, chyba że z malutkim posuwem...
                          Nigdy takim nie pracowalem to sie nie wypowiem, zastanawia mnie jedynie fakt, ze na zachodnich stronach ( glownie amerykanskich ), do wycinania otworow i frezow pod glosniki, ludzie uzywaja wlasnie frezow spiralnych, a nie plytkowych.

Skomentuj

I jak się frez sprawuje ? :)

Skomentuj

Na razie nie miałem okazji nim popracować.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                                Heh zaskakuje mnie i to strasznie pozytywnie prędkość doręczania przesyłek przez PP w ostatnim czasie

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                http://narzedziadodrewna.eu/index.ph...zy-trzpieniowe

sam niedługo będę tam zamawiał...
                                Zamówienie złożyłem we wtorek wieczorem; w środę rano dostałem potwierdzenie o wysyłce; dzisiaj po południu otrzymałem paczkę. Leciała z sklepu przez Warszawę, Szczecin... :) heh
                                Ostatnio trochę zamawiam przez PP i no jest tak szybko jak napisałem, brawo dla PP! :)

Skomentuj

Polecam frezy Dimar. http://www.dimar.com.pl/ wszelkiego rodzaju frezy dobrej jakości. a tak na marginesie pamiętajcie ze stary frez można ostrzyc zamiast kupić nowy :)

Skomentuj

Wie ktoś gdzie można kupić frezy, którymi można wykonać jakby rozciągnięty ćwierćwałek? Takie niskie a szerokie. Nie wiem jak to opisać żeby było wiadomo o co chodzi.
                                    Chciałbym wykonać mniej więcej taki efekt:

Skomentuj

Szukaj frezy kolistego:
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Tyle to ja wiem, ale żeby frezem zaokrąglającym uzyskać taki efekt to musiałby on mieś promień jakieś 25-30mm.
                                        Chodzi mi o mniej więcej takie wykończenie krawędzi: (promień ok 15mm)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X