Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
    W porównaniu do frezów Dedry które po przejechaniu dwóch metrów w wiórówce są już nadpalone i stępione.
    Bo to nie sa frezy do plyt wiorowych, tylko do drewna. W plytach wiorowych jest tyle syfu, ze nawet dobre frezy szybko sie niszcza, szczegolnie przy duzym posuwie.

Skomentuj

Teraz wiem dlaczego mi tam mizernie się pracowało frezami dedry w sklejce.

Szkoda że spiralne 8mm znalazłem najtaniej za jakieś ~75zł.

Skomentuj

Nie tylko frezy, każdy narzędź, nawet tarcza do pilarki tępi się znacznie szybcie na wiórówce. Odchodzę od twgo coraz wiecj mam mdfu, resztki wiórówki do pieca

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
          Szkoda że spiralne 8mm znalazłem najtaniej za jakieś ~75zł.
          Spiralne w zwykłej frezarce palą się w jakieś 3 minuty :)

Skomentuj

No teraz już całkiem zgłupiałem.
            Dlaczego spiralne w zwykłej frezarce lecą szybko?
            Obroty w frezarce mam 32000 bez możliwości regulacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
              Obroty w frezarce mam 32000 bez możliwości regulacji.
              Co to za frezarka ??

Skomentuj

Bosch GKF600:
                http://www.bosch-professional.com/pl...0-11578-ocs-p/
                Obroty 33000, mała pomyłka.

Ogółem co do frezów to frez do zaokrąglania krawędzi Bosch, o promieniu 10mm, używam już 3 rok i tnie sklejkę jak szalony. Widać że już nie tak jak kiedyś, ale chyba już kilkaset metrów przefrezował. Dedry są tępe jak but po wycięciu 5 otworów na głośniki z podfrezowaniami.

Po prostu zastanawiam się czy wydać te ponad 200zł na 2 normalne frezy proste Bosch (jeden prosty 8mm, a drugi prosty 8mm z łożyskiem prowadzącym).
                Czy lepiej zakupić jakieś specjalne frezy pod sklejkę, bo praktycznie tylko w sklejce działam.

Skomentuj

Ja frezuję tylko spiralnymi, mam wrzeciono kressa 1kw i tnę frezami nawet 2-3 mm, w drewnie i aluminium.

Firma Punta sprzedaje bardzo dobre frezy z węglikami, mają sklep internetowy, dobre są też firmy Luna (tych nie testowałem) sprzedaje Narzędziak

Czołem
                  Last edited by Tranzyt; 03.02.2015, 07:56.

Skomentuj

Ostatnio był mały test frezarki a teraz na frezy wpadłem
                    http://testy.tv/globus-frezy-trzpien...onowych-i-cnc/

Skomentuj

Szukam takiego freza:

Do fazowania ale tak jakby odwrócony, z łożyskiem u góry. Ktoś chyba gdzieś tu ostatnio pokazywał, ale nie mogę znaleźć :) Gdzie można takie coś kupić? Szukam na goglach i nic ..

Pomożecie?? :)

Skomentuj

Zamierzam kupić mój pierwszy frez do zaokrąglania krawędzi kolumn, i jakie promień R powinien mieć taki frez żeby był uniwersalny, chcę nim również zaokrąglać krawędzie od środka mocowań głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez MarcinC Zobacz posta
                          Zamierzam kupić mój pierwszy frez do zaokrąglania krawędzi kolumn, i jakie promień R powinien mieć taki frez żeby był uniwersalny, chcę nim również zaokrąglać krawędzie od środka mocowań głośników.

R=11,1mm ale dobrze jest mieć też R=12,7mm ( w sumie to dla mnie ten jest najlepszy )

Skomentuj

ale widzę ze nie będzie łatwo kupić taki frez na uchwyt 6mm w miarę przyzwoity w cenie 30 - 60 zł.

Skomentuj

W Jula poszukaj 6mm powinieneś coś dobrać

Skomentuj

Czy macie doświadczenia z frezami palcowymi Globusa? Muszę powiedzieć, że jestem trochę zawiedziony po 1-2m białej płyty wiórowej są odpryski.
                                Szczerze mówiąc, taką wytrzymałość to ma frez dedry.

Skomentuj

Kiedyś używałem i posłużył dłużej niż te najtańsze frezy. Niestety w w płytach wiórowych frezy palcowe szybko się tępią, ten materiał zabija narzędzia bardzo szybko. Musiałbyś zainwestować w dobre frezy spiralne.

Skomentuj

Mam spiralny i rzeczywiście znacznie dłużej popracował. Ten globus leżał na półce trochę czasu i postanowiłem go wypróbować. Niestety szybko się skończył, chyba wolę za te pieniądze 4 z Jula :). Co do płyty wiórowej, to ten badziew rozwala każde narzędzie. Pozbyłem się tego całkowicie z warsztatu, ale niestety musiałem obrobić kilka kawałków przy zabawie z meblami.

Skomentuj

Z tych najtańszych frezów, frezy z Jula wypadają moim zdaniem najlepiej. Gdybyś robił tylko w drewnie, to nawet te najtańsze miałbyś baaardzo długo. Niestety płyty wszelkiego rodzaju szybko zajadają frezy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Niestety płyty wszelkiego rodzaju szybko zajadają frezy.
                                        Noo, MDF jest całkiem łagodny, tak mocniejsza tektura

Skomentuj

W mdf masz duzo kleju i cholera wie co jeszcze zmielili razem z pylem. Do tego jak frez juz nie jest ostry, to szarpie wlokna i powierzchnia mdf robi sie paskudna. No cos za cos.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X