Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wiertarki ręczne i stołowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ostatnio przeglądałem wiertarki w OBI i ta jako jedna z niewielu nie miała wyczuwalnych ogromnych luzów.

Nie wiem co się dzieje z tymi wiertarkami, ale w większości dało się futerko przesunąć o 0.5-1mm w bok palcem O_o

Skomentuj

zwykła czy z udarem?

Skomentuj

Z udałem - ma spełniać amatorkie/warsztatowe wymagania. Dziś jadę pomacać Celme - wspomniałem o niej wcześniej.
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

tu nie mam dowiadczenia, miałem kiedyś skilla takiego duzego i dawał radę potem kupiłem Parkside ale padł bardzo szybko.Obecnie niebieski Bosch-i mam spokój
          Co do zwykłych wiertarek to tylko Celma - ze względu na uchwyt (T) bo się ręka nie męczy

Skomentuj

Hermes, nie wiem co chcesz tym wiercić ale może wiertarko wkrętrka? Czasem mocna wkrętrka z sieciowym zasilaniem się przydaje.

Skomentuj

Kupiłem:
              http://www.jula.pl/catalog/narzedzia...etarka-000700/ - mam od miesiąca i jest naprawde fajna.
              +
              http://www.budujesz.pl/graphite-wier...-58g716-50534/ - dziś ją "macałem" i sądzę że się nada jako następstwo dla mojego poprzedniego chinola.
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Macie może na oku coś fajnego co można w statyw włożyć. Do precyzyjnych prac mam proxxona ibs i statyw do niego ale wiercenie w alu już tak 2 ciężko mu idzie tzn słabo, kolega ost był ze swoim boschem ps650 czy jakoś tak. W statyw wchodzi ale czy to luzu nie będzie mieć

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

A to ktoś może macal albo pracował http://www.panfleks.pl/scheppach-stb...ajsterkowicza/ ?

Skomentuj

Poleci ktoś komplet wierteł? Wiercenie w stali, drewnie, czasem aluminium i tworzywa sztuczne pcv itp. Patrzyłem na tanie zestawy wierteł w walizce 170elementów, to szczerze ta walizka jest fajna ale o wiertła to bym się już bał czy nie jest to pseudo kobalt z plasteliny :)

Skomentuj

W lidlu czasami 'rzucają' wiertła, złota powłoka niebieskie pudełko, za te kase są naprawdę dobre. Mam już 3 pudełko :)
                      A jeśli nie to Sherwood, Irwin baildonit - mogą być stare zapasy. Jeśłi znajdziesz to wybierz HSS-Co
                      Last edited by _NATAN_5064; 16.03.2017, 15:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                        W lidlu czasami 'rzucają' wiertła, złota powłoka niebieskie pudełko, za te kase są naprawdę dobre. Mam już 3 pudełko :)
                        A jeśli nie to Sherwood, Irwin baildonit - mogą być stare zapasy. Jeśłi znajdziesz to wybierz HSS-Co
                        Dzięki za odpowiedź, będę myślał na pewno o czymś takim, obecnie dostałem do wiertarki wiertła z powłoką tytanową firmy GEKO. Wiem, że to nie cud świata, ale chyba na chwilę obecną starczą, jak się zjadą to kupię kolejne :)

Skomentuj

Z oferty Celmy zniknęły wszystkie małe wiertarki. Zrezygnowali z własnej produkcji i będą teraz tylko sprzedawać chiński chłam z naklejką Celmy?

http://celma.com.pl/category/produkty

Skomentuj

Widocznie ich chlam nie byl lepszy od chinskiego chlamu.

Skomentuj

Podobno elektronarzędzia dwt są dobre. Sam nie miałem, ale podobno są dobrze zrobione, wytrzymałe i nie kosztują małej fortuny . Może ktoś miał styczność? Niestety kilkunastu letni już zielony bosch wyzionął ducha (nie działa przełącznik udar-zwykłe wiercenie, a przekładnia ledwo zipie ) i trzeba będzie coś innego kupić.

Skomentuj

Kolega kupił frezarke dwt i bylo by wszystko ok gdyby nie luzy na blokadzie. Oddal tak szybko jak kupił.

Skomentuj

Tak z moich doświadczeń, to do wiercenia w ścianie trzeba sobie wziąć coś uczciwego z SDSem, a na resztę jakąś zwykłą wiertarkę, tylko z małymi luzami. Ściany zabijają te małe wiertarki, a na dokładkę się człowiek bez sensu namęczy, udar w wiertarkach na okrągłe wiertła, to takie oo, aby było. Jak się kupi, nawet prawie najtańsze z marketu (prawie nie znaczy najtańsze :) ), to lata wytrzymują. Dwa tanie urządzenia są tańsze niż jedno dobre, a używanie ich zgodnie z przeznaczeniem pozwala na długie użytkowanie.
                                  Lata temu, przy przykręcaniu karnisza do sufitu zajeździłem zwykłą wiertarkę. Poszedłem do sklepu, kupiłem najtańszy młot. Zrobił już mnóstwo remontów i działa dalej. Kucie nim też było tyle, że nie próbowałem skuć grubych żelbetów, nie ten kaliber. A wiertarkę kupiłem zwykłą sparky sie nazywa. Używam jej do wszystkiego oprócz ścian i tego, czego nie ma sensu robić wkrętarką i też lata wytrzymuje. Także do domowych zastosowań, zamiast jednego bardzo drogiego sprzętu można nabyć dwa tanie, ale używać ich zgodnie z ich przeznaczeniem. I życie łatwiejsze i sprzęt dłużej wytrzymuje :)

Skomentuj

To może lepiej zamiast jakiejś wiertarki z udarem kupić wkrętarkę przewodową (młot z sds-em już jest w domu więc...)? Za informację o dwt bardzo dziękuje :) .

Skomentuj

Tak ja zrobiłem.
                                      Mam w domu młota na spółkę z teściem, zwykłą wiertarkę, której de facto używam najrzadziej, a którą robię rzeczy, które wymagają więcej siły niż wkrętarka może dać, a z drugiej strony gdy jest potrzebna większa precyzja niż daje sds, a do małych rzeczy wkrętarkę. Czyli wiertarką robię np. otwory w płytkach (bo młotem bym rozwalił) albo otwory pod zawiasy w szafce (bo wkrętarka nie ma tyle siły).
                                      Wiertarkę mam taką: Sparky BUR 131E i daję radę całkiem przyzwoicie. Tylko jak ją parę lat temu kupowałem, to koło stówki kosztowała. Trzeba by zobaczyć czy czegoś o lepszym stosunku cena/jakość się nie znajdzie.

Niby można kupić jedno urządzenie które z grubsza załatwi wszystkie tematy, ale IHMO nic dobrze, a na dokładkę będzie kosztować tyle, co te trzy tanie razem wzięte.
                                      Last edited by Micwoj; 31.07.2017, 14:37.

Skomentuj

Kupilem wiertla z Lidla tak przy okazji aby miec komplet do betonu / walizeczka z cala masą wiertel różnego typu w tym do drewna i metalu Dzisiaj musialem wywiercic 2 małe dziurki w ramie okna aby zamontowac zaczep magnetyczny. Pod obudową plastikową profil metalowy na oko nawet nie 2 mm.... Stopilem na tym 4 lidlowskie wiertla. Coś ta powłoka tytanowa jakaś słaba :razz: . Na szczescie znalazlem jakieś stare wiertło które miało iść na wyrzucenie i dopiero wtedy poszlo zrobić otwory bez problemu.

Skomentuj

A zobacz czy nie pisało czasami: "wiertła do muru"(nie do betonu), bo takie kupiłem raz i sypały się przy dobrze wypalonych cegłach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X