Przejdźmy do sedna. Ile kosztuje taka Mirka? :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
szlifierki mimosrodowe, oscylacyjne i inne
Collapse
X
-
Tak jeszcze odnośnie kosztu energii elektrycznej przy szlifierkach pneumatycznych:
http://www.lakiernik.com.pl/aktualnosci/216.html
Niewiele się mówi o kosztach wytworzenia sprężonego powietrza, a jest to jeden z najdroższych rodzajów napędu. Większość szlifierek do prawidłowej pracy wymaga od 400 do nawet 650 litrów sprężonego powietrza na minutę pracy. Wytworzenie 120 litrów/minutę wiąże się z zapotrzebowaniem na poziomie 1 kW/h energii elektrycznej. Więc aby napędzić jedną szlifierkę pneumatyczną potrzebujemy od 3,5 do 5,5 kW/h energii elektrycznej. Przyjmując że średni koszt 1 kW wynosi 60 gr możemy łatwo wyliczyć że godzina pracy jednej szlifierki pneumatycznej to minimum 2,10 zł. Zakładając że szlifierka pracuje tylko 3 godziny dziennie daje nam to 6,30 zł/dzień. Jak przemnożymy to przez 250 dni roboczych w roku to otrzymamy kwotę 1575 zł.
A tutaj to samo wyliczenie dla wyżej wspomnianej maszynki Festool:
Korzyści te omówię na przykładzie nowej szlifierki firmy FESTOOL model ETS EC 150. Zacznijmy od kwestii kosztów. Szlifierka jest wyposażona w bezszczotkowy silnik indukcyjny o mocy 400 W czyli zapotrzebowanie energetyczne to 0,4 kW na godzinę pracy. Zakładając podobnie jak w przypadku narzędzi pneumatycznych 3 godziny szlifowania dziennie, koszt 1 kW na poziomie 60 gr i 250 dni roboczych otrzymamy roczny koszt energii elektrycznej na poziomie 180 zł (szlifierka pneumatyczna min. 1575 zł).
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzejdźmy do sedna. Ile kosztuje taka Mirka? :)Last edited by gi; 07.01.2016, 15:32.
Skomentuj
-
Wyliczenia energii są bezwzględne i nie ma co dyskutować ale u mnie taka szlifierka bylaby tylko dodatkiem i aż takiego przerobu nie mam. Chyba wolalbym kupic kompresor za te 1500 zl i miec z niego więcej pożytku. Na tak duży wydatek za sama szlifierkę nie mogę sobie pozwolić w tym momencie, choc bez wątpienia rzecz bardzo ciekawa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWyliczenia energii są bezwzględne i nie ma co dyskutować ale u mnie taka szlifierka bylaby tylko dodatkiem i aż takiego przerobu nie mam. Chyba wolalbym kupic kompresor za te 1500 zl i miec z niego więcej pożytku. Na tak duży wydatek za sama szlifierkę nie mogę sobie pozwolić w tym momencie, choc bez wątpienia rzecz bardzo ciekawa.
Skomentuj
-
Nie wiem co napisać - to mój pierwszy mimośrod.
Przeszlifowałem jedną parkę monitorów i wyszło "miód malina" - aż smutno mi sie robi że wcześniej ręczeni to robiłem.
Co do szlifierki - regulacja obrotów działa płynnie, nie jest ciężka (łatwo się nia operuje). Fajne jest to, że można krążków 150mm używać.
Wydaje mi się, że za tą cenę nie ma co wybrzedzaćmarcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Co sądzicie o szlifierce z Lidla?
Niedługo będzie w cenie 150zł z kilkoma stopami. Ogólnie narzędzia marki Parkside zbierają dobre opinie.
http://gazetka.lidl.pl/b4b8cce9-a72f...html5.html#/40
Jak myślicie czy warto brać?
Skomentuj
-
ja mam bez wymiennej stopy - działa dobrze.. tylko papiery... chyba najlepiej kupić zapas w lidlu.. (choć nie wiem jaka jest ich jakość... nie kupiłem od razu - a potem nie ma) nie dopasowałem nigdy potem takich które otwory wyciągowe mają w dobrym miejscu - trzeba sobie otworować samemu..
Skomentuj
-
A nie ma jakiegoś standardu żeby pasowały papiery od innych szlifierek i żeby były łatwo dostępne?
Np takiego Skilla można kupić w podobnej cenie czy nawet dołożyć do Graphite. Ten parkside ma tylko 200W - nie wiem czy to jest wystarczające.Last edited by scythe1123; 24.11.2016, 06:55.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez czekin1 Zobacz postaPalcem też
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaA nie ma jakiegoś standardu żeby pasowały papiery od innych szlifierek i żeby były łatwo dostępne?
Przy pracy bez odkurzacza i ze szlifierką która słabo odciąga pył kupowanie papieru z otworami jest bez sensu.
Skomentuj
Skomentuj