Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Woskowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Woskowanie

Świątek, piątek czy niedziela wieniu woskiem zapierdziela.....

DSC01332.JPG

wosk nadal mnie nie przekonuje... :/
    nie za miekkie?

Skomentuj

Lakier to nie jest więc twarde to aż takie nie jest. Poczekam jak dobrze wyschnie i druga warstwę dam i polerka.
      Znajomy nie poznał, że to woskowane.
      Powiedział, że ładnie lakier położony. :flapper:

P.s Szkoda, że Cie nie przekonuje bo bardzo fajnie podkreśla piękno drewna.
      Może to zasługa tego wosku (OSMO).

Skomentuj

Wosk wcale nie utwardza tylko koloryzuj, uwidacznia słoje i zabezpiecza przed wilgocią. W efekcie dostajemy efekt bardziej naturalny niż po lakierowaniu.
        Idealny, jeżeli nie mamy czasu, warunków, sprzętu, czy umiejętności na lakier. Nie ma możliwości wklejenia owadów, pyłków, czy zrobienia zacieków.
        Na kolumny nie jest taki zły, bo przecież to nie blat stołu, po którym ciągle się szoruje. Trzeba tylko ostrożnie kurz wycierać, żeby nie ścierać wosku.
        Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
        treningjezykowy.pl

Skomentuj

moze jak bede robil jakies monitorki to zaryzykuje z woskiem

Skomentuj

Zamieszczone przez Areek2 Zobacz posta
            Wosk wcale nie utwardza tylko koloryzuj......Trzeba tylko ostrożnie kurz wycierać, żeby nie ścierać wosku.
            Wosk mam bezbarwny a nie koloryzujący więc kolor jest zbliżony jak po lakierze (widziałem ten sam fornir polakierowany), odnośnie ścierania to chyba mówimy o dwóch różnych woskach. :)

Skomentuj

Z woskami jest różnie... Najbardziej podoba mi się tekst ...że weekend i Weniu zapierdziela

Wracając do tematu wosków, pamiętajmy że niektóre są do podłóg w łazience.. Osmo uważam za jedną z lepszych firm i jeśli chodzi o ścieralność ma fajną wytrzymałość.

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post o 20:24 ----------

Zresztą Osmo robiłem blat w łazience i po 4 latach nie mam problemu.transparentńość pozostawia trochę do życzenia ale twardość jak najbardziej ok.

Skomentuj

Dwa lata temu użyłem
                http://www.starwax.pl/pol/Produkty/D...barwiacy-pasta
                I teraz górna ścianka, na której najczęściej wycierałem kurz widać, że straciła na połysku i wybarwieniu. Nie rzuca się zbytnio w oczy, trzeba się dobrze przyjrzeć, ale fakt jest faktem. Mimo to polecam wosk, dobra alternatywa dla lakieru, na dodatek fajnie pachnie przez 2-3 miesiące po woskowaniu :)
                Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                treningjezykowy.pl

Skomentuj

Dwa lata temu użyłem
                  I teraz górna ścianka, na której najczęściej wycierałem kurz widać, że straciła na połysku i wybarwieniu.
                  Tez użyłem tego wosku ze względu na to że nie chciało mi się bawić w lakierowanie. Moim zdaniem powierzchnia wygląda bardzo ciekawie.
                  Jeżeli nie chcesz żeby powierzchnia traciła kolor i matowiała to nie wycieraj żadną szmatką. Ja poprostu używam odkurzacza. Zakładam odpowiednia końcówkę i wciągam kurz.

Skomentuj

Woskowanie

Temat poświęcony metodzie woskowania - waszych spostrzeżeń, wyboru i doświadczeń z tymi preparatami przy budowaniu sprzętu audio.

Zapraszam do dyskusji.

UWAGI MODERATORA
                    Przeniosłem posty z tematu "budowanie na ekranie"

Skomentuj

Chyba mówicie o dwóch różnych woskach do różnych zastosowań:

Dwa lata temu użyłem
                      I teraz górna ścianka, na której najczęściej wycierałem kurz widać, że straciła na połysku i wybarwieniu. Nie rzuca się zbytnio w oczy, trzeba się dobrze przyjrzeć, ale fakt jest faktem. Mimo to polecam wosk, dobra alternatywa dla lakieru, na dodatek fajnie pachnie przez 2-3 miesiące po woskowaniu
                      +/- taką ma wytrzymałość, zalecane jest odświeżenie po czasie. Mam zrobioną szafkę i też częściowo się powycierał ale co trzeba przyznać łatwość nanoszenia i polerowania wyśmienita. W prosty sposób można zabezpieczyć drewnianą czy fornirowaną powierzchnię. Poniżej zdjęcie szafki woskowane Starwax'em.

Kolega mówiąc o OSMO miał chyba na myśli któryś z tych produktów:

http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_twardy_olejny.php

Cena dużo wyższa, przeznaczone głównie do podłóg do wewnątrz i zewnątrz. Twardość i wytrzymałość na ścieranie dużo wyższa, rewelacyjnyłaściwości po pełnym utwardzeniu. Niestety aplikacja bardziej pracochłonna.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Dokładnie chodzi o wosk twardy olejny 3032 (jedwabisty połysk) OSMO.
                        http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_twardy_olejny.php

Może Bingant będzie uprzejmy i wstawi fotkę kawałka forniru posmarowanego starwaxem i OSMO :). Owe porównanie miało miejsce.
                        Szkoda, że na szybko, bez szlifowania, polerowania itp.
                        Last edited by wieniu26; 08.04.2013, 09:28.

Skomentuj

Jedno o czym trzeba pamiętać że woskiem (nawet w pełnym połysku) nie uzyskamy takiego stopnia połysku jak lakierem.
                          Według mnie wadą jest również to że, transparentność jest gorsza przez co efekt wizualny (słoje, głębia) drewna jest gorszy.

---------- Post dodany o 10:58 ---------- Poprzedni post o 10:56 ----------

Mówię oczywiście o pełnym połysku.

Skomentuj

To zależy na jakim drewnie

Skomentuj

Nie ma znaczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                Jedno o czym trzeba pamiętać że woskiem (nawet w pełnym połysku) nie uzyskamy takiego stopnia połysku jak lakierem.
                                Według mnie wadą jest również to że, transparentność jest gorsza przez co efekt wizualny (słoje, głębia) drewna jest gorszy.
                                Marios może po prostu jesteś zwolennikiem "błysku" ale nie każdemu podoba się lusterko, tafla, błysk odbijającego światła itp.. co ktoś inny będzie czytał jako sztuczność, plastikowość, martwość, "zimno"....
                                To jak z samochodami jedni lubią zabawkowe , świecące, candy lack a inni rost style, mat....
                                To że coś nie ma grubej warstwy lakieru to nie wada i wcale wizualnie nie jest gorszę; jak twierdzisz...

Ostatnio jak robiłem renowację stołu i krzeseł dębowych miałem w jednej ręce puszkę taniego oleju za 50zł i w drugiej puszkę za 150zł efekt po położeniu na drewnie miedzy jednym a drugim był kolosalny, na tyle że bez zastanowienia (kalkulowania kosztów, liczenia pieniędzy) wybrałem ten 3razy droższy... (wystarczyły 2 warstwy drogiego, gdzie efekt był lepszy jak po 3 taniego; więc ?)

Wosk daje połysk satynowy....

Skomentuj

Czy ten starwax jest ok? Szukam czegoś taniego, poeksperymentowałbym z woskiem. Z drugiej strony obawiam się, że szybko się wytrze... Co ile trzebaby ponownie woskować, i czy po woskowaniu jest możliwość położenia lakieru (w przyszłości, gdyby częste poprawianie stało się denerwujące)?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    To że coś nie ma grubej warstwy lakieru to nie wada i wcale wizualnie nie jest gorszę; jak twierdzisz...
                                    Wosk daje połysk satynowy....
                                    Nigdzie nie powiedziałek że jest wizualnie gorszy ale inny i nie uzyskamy takiej głebi i połysku jak z lakieru. Wręcz przeciwnie uważam że, wosk jest niezastąpiony w wielu miescach i bardziej praktyczny niż lakier. Wspomniany wyżej starwax zastosowałem na kilku gratach w szybki i prosty sposób za pomocą szmatki i trzyma się całkiem nieźle.

---------- Post dodany o 23:32 ---------- Poprzedni post o 23:30 ----------

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
                                    Czy ten starwax jest ?
                                    Co chcesz woskować?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                      Co chcesz woskować?
                                      Boczki monitorów, fornir orzech amerykański

Skomentuj

Ta szafka na zdjęciu to orzech amerykański pokryty starwax w kolorze wiśni. Robiłem też w tej kombinacji łóżko dziecięce które można założyć że jest mocno eksploatowane. Po 1,5 roku wygląda co najmniej dobrze. Jutro będę przy kompie to mogę podrzucić fotki ale myśle że na monitorki to śmiało możesz zastosować. Za pomocą starej miekkiej bawełńianej koszulki i puszki wosku uzyskasz fajny efekt. Sprawdź sobie na kawałku na próbę.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X