Z czarnym kryjącym powinieneś uzyskać podobny efekt, jak lubisz połysk to na to dać jeszcze połysk do podłóg będzie trwalszy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Woskowanie
Collapse
X
-
Zamieszczone przez rutkose Zobacz postaA mozna, gdzies o nic poczytac na forum?
Skomentuj
-
Ostatnio trochę interesowałem się tematem blatów drewnianych do kuchni. Nie rozmawiałem jeszcze z żadnym specjalistą - póki co tylko internet. Przeważnie można przeczytać, że do impregnacji w tego typu zastosowaniach lepsze są jednak oleje od wosków. Być może chodzi o lepsze wchłanianie w strukturę drewna... nie wiem. W kuchni panują przeważnie gorsze warunki dla takiego blatu niż na meblach pokojowych, więc dla biurka tym bardziej powinno się sprawdzić - o ile faktycznie oleje są tutaj lepsze. Ma ktoś z Was rozeznanie w temacie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaOstatnio trochę interesowałem się tematem blatów drewnianych do kuchni. Nie rozmawiałem jeszcze z żadnym specjalistą - póki co tylko internet. Przeważnie można przeczytać, że do impregnacji w tego typu zastosowaniach lepsze są jednak oleje od wosków. Być może chodzi o lepsze wchłanianie w strukturę drewna... nie wiem. W kuchni panują przeważnie gorsze warunki dla takiego blatu niż na meblach pokojowych, więc dla biurka tym bardziej powinno się sprawdzić - o ile faktycznie oleje są tutaj lepsze. Ma ktoś z Was rozeznanie w temacie?
W blatach kuchenny raczej tego problemu nie ma.
Skomentuj
-
Ludzie podłogi woskują czy tam olejują i jakoś to zdaje egzamin.
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postado impregnacji w tego typu zastosowaniach lepsze są jednak oleje od wosków
Znalazłem kiedyś na YT w jakimś filmie fragment gdzie kawałki listewki były wsadzane do szklanki z wodą, były one pokryte własnie woskiem, olejem albo tym i tym. Potem je rozcięto i było wyraźnie widać że olej z woskiem zabezpieczył drewno najlepiej.
Skomentuj
-
Panowie, czy ktoś woskował woskiem Osmo połysk 3011?
Miałem już Osmo mat 3062 oraz jedwabisty połysk 3032.
Chciał bym wiedzieć jaka jest różnica pomiędzy jedwabistym połyskiem 3032 a połyskiem 3011.
Jeśli się da dużo 3032 to będzie się świecić, ale i tak wizualnie pozostaje "mgiełka", czyli lekko zamglony połysk.
Pytanie jak to jest z 3011.Last edited by marian; 26.01.2019, 17:12.
Skomentuj
-
https://minwax.pl/produkty-do-drewna.../wipe-on-poly/ a jak chcesz jeszcze bardziej przezroczysty gloss to tylko lakier na rozpuszczalniku.
Skomentuj
Skomentuj