Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Woskowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Zrób sobie test twardości. Nałóż oba produkty na powierzchnię która sama w sobie jest twarda np. stalowa blaszka po czasie będziesz mógł ocenić twardość docelową produktu. !
    Ale po co mi taki test jak mam palisander polakierowany wodnym lakierem a drugi kawalek woskiem, wosk wyraźnie da się zdrapać pazkokciem a lakier nie.
    Wiem że wosk będzie mniej wytrzymały niż lakier ale starwax moim zdaniem jest kiepski w tym względzie i jest bardzo delikatny, dlatego pytam PM jak wygląda twardość pozostałych dwóch wosków.

Skomentuj

Raczej nie ma co liczyc na twardosc Starwaxa, po prostu jest taki jaki jest :)

Skomentuj

To ja zadam trzy pytania.

1. Będę robił stół kawowy dla siebie (mieszkanie kawalerskie), więc wiecie, będzie tam stać kawa, tablet i jakieś czasopismo co najwyżej, od święta więcej jedzenie jak ktoś wpadnie. Jaki OSMO kupić, tak żeby się nadał zarówno na stół jak i kolumny? Po prostu twardy czy ten do blatów? Macie jakieś doświadczenia? Interesuje mnie mat.

2. Jakim papierem najlepiej przygotować fornir pod wosk? 240 wzdłuż słojów styknie?

3. Po pierwszej warstwie jakimi papierami przecieracie wosk? suchymi czy mokrymi? jak się pozbywacie resztek pyłów które zostaje po papierze? wilgotna szmatka czy coś innego? odkurzacz?

EDIT: nie wiecie gdzie da się kupić te woski w opakowaniu 0,25l? oglądałem w necie, ale wszystko widziałem 0,5l, a całego domu u siebie, brata i szwagra nie będę przecież olejować...
        EDIT2: znalazłem na stronie dystrybutora <ściana> 0,125 ml za 30 PLN
        Last edited by kapelli; 06.08.2014, 12:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
          To ja zadam trzy pytania.

1. Będę robił stół kawowy dla siebie (mieszkanie kawalerskie), więc wiecie, będzie tam stać kawa, tablet i jakieś czasopismo co najwyżej, od święta więcej jedzenie jak ktoś wpadnie. Jaki OSMO kupić, tak żeby się nadał zarówno na stół jak i kolumny? Po prostu twardy czy ten do blatów? Macie jakieś doświadczenia? Interesuje mnie mat.
          Zapomniałeś o rozlanym browarze i wódzie ;-)

Jak znajdę jakiś niedopity alkohol w domu to przetestuję OSMO 3032 na odbarwienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
            Zapomniałeś o rozlanym browarze i wódzie ;-)

Jak znajdę jakiś niedopity alkohol w domu to przetestuję OSMO 3032 na odbarwienia.
            to nie jest mieszkanie studenckie
            ja albo kupię OSMO 3065 albo 3058

Skomentuj

Te woski osmo np. 3032 są również do podłóg to na twoim stoliczku na pewno wytrzymają :-) Mam w łazience na szafce z umywalką nablatową więc woda leje się cały czas już 5 lat i daję radę, więc polecam.

2. Jakim papierem najlepiej przygotować fornir pod wosk? 240 wzdłuż słojów styknie?
              Przed pierwszym razem proponowałbym grubszym p.150, powierzchnia lepiej wchłonie wosk w szczególności gdy zastosujesz tłuste drewno np. Teak.
              Przed końcowym nanoszeniem max. p240 i będzie ok.

Skomentuj

3. Po pierwszej warstwie jakimi papierami przecieracie wosk? suchymi czy mokrymi? jak się pozbywacie resztek pyłów które zostaje po papierze? wilgotna szmatka czy coś innego? odkurzacz?
                Ostatnio robilem tak :
                Surowy fornir po klejeniu szlifowalem mimosrodem papierem 150 albo 180 ( nie pamietam ), odpylanie pedzelkiem i sprezonym powietrzem. Potem mokra szmatka i przetarcie forniru. Po wyschnieciu i podniesieniu wlokien szlif mimosrodem papierem 240, znowu odpypelnie i powietrze. Caly czas kontrolowalem pod palcami powierzchnie po szlifowaniu. Nastepnie wcieranie 1 warstwy wosku szmatka bawelniana, powoli, dokladnie, z lekkim naciskiem. Wcieralem po dlugosci forniru ruchem przod-tyl. Po wyschnieciu ( okolo 12 godzin ) papier 800 wodny i szlifowanie podniesionych wlokien. Te czynnosc robie oczywiscie na mokro, mozna na malym klocku, albo sam papier w dloni. Ja wole te druga metode, delikatnie szlifujac, caly czas sprawdzam powierzchnie pod palcami. Jak jest gladka, bez zadnych zadziorow, to odpylanie pedzlem i powietrzem. Na to wcieram druga warstwe wosku, ale juz wcierajac tylko w jednym kierunku, po dlugosci forniru. Po 12 godzinach, pod palcami nadal bedzie mozna wyczuc lekkie chropowatosci. Wykanczam to mimosrodem z nalozonym krazkiem filcu, albo typowa maszyna polerska. Mozna sprobowac skrocic czas schniecia drugiej warstwy i polerowac troche szybcie, kiedy wosk jeszcze nie osiagnal swojej twardosci ( calkowita twardosc to i tak dopiero po 10 dniach ).

Tym sposobem jestem zadowolony z efektu, pewnie da sie lepiej, ale daleko mi do zaawansowanego poziomu stolarstwa :)

Skomentuj

Errata

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Te czynnosc robie oczywiscie na mokro, mozna na malym klocku, albo sam papier w dloni.
                  Mialo byc na sucho, nie na mokro! Juz nie moge edytowac :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Errata

Mialo byc na sucho, nie na mokro! Juz nie moge edytowac :/
                    No właśnie, coś mi nie grało z tym na mokro

Skomentuj

Też się przeraziłem :) jak to na mokro ale widzę sprostowanie

Skomentuj

Zakupiłem Top-Olej do blatów kuchennych Osmo i jestem bardzo zadowolony.

Przesmarowałem blat kuchenny z merbau. Zrobiła się taka cieńka "twarda" powłoka.
                        Nie zostają plamy i przebarwienia. Wcześniej używałem V33 i bez porównania nie wspominając juz oleju do blatów z Ikei.

Myślę, że i ten do blatów sprawdzi się również dobrze na fornirach egzotycznych :) i nie tylko w konstrukcjach DIY.

Polecam

Jak ktoś będzie zainteresowany mogę porównać z olejowoskiem i zrobić zdjęcie.

pozdr
                        Last edited by wieniu26; 30.08.2014, 07:52.

Skomentuj

Panowie a jaki proponujecie wosk do forniru czerwony sandałowiec :)? chciałbym go troche przyciemnić i uwidocznić słoje:)

Skomentuj

Każdy który weźmiesz przyciemni trochę drewno i wyciągnie słoje. Kwestia tego co dla ciebie znaczy trochę.

Skomentuj

Więc chciałbym o ile to mozliwe uzyskać efekt zbliżony do tego :

do tej pory sprzęt wyglada tak :

Skomentuj

Pewnie zostało Ci kawałek forniru więc weź zrób z niego próbkę lakierując lub stosując jakiś markowy olej lub wosk...

Skomentuj

Od lewej Osmo do blatów Top-Olej 3058 bezbarwny, czysty fornir :), Osmo wosk twardy olejny 3032 bezbarwny Jedwabisty połysk, woda.
                                  Zaraz po nałożeniu 2 drugiej warstwy.

Last edited by wieniu26; 23.09.2014, 07:44.

Skomentuj

Przyznam szczerze, ze strasznie pochlonal mnie ten temat i bardzo podoba mi sie efekt wosku. Niedlugo bede budowal kolumny lecz pod wplywem zony musza byc czarne... :(

W zwiazku z tym zamowilem fornir Aprcot Black i mialem bejcowac go na czarno do momentu, az trafilem na ten temat! Zastanawiam sie jakby wygladal zakupiony przeze mnie fornir pokryty czarnym woskiem od Osmo. Ma to sens?

EDIT: Osmo nie ma czerni, tylko Heban... :( Wiec chyba po pomysle... :(
                                    Last edited by rutkose; 10.02.2015, 10:43.

Skomentuj

Chyba kiedyś natknąłem się na film na YT w którym jeden stolarz wykańczał drewno czarną pastą do butów. Myślę, że można by spróbować najpierw zajechać pastą żeby wniknęła w fornir, a następnie w zależności czy powierzchnia będzie mocno "tłusta" przeszlifować i dać na to wosk bezbarwny.

https://www.youtube.com/watch?v=ZGjvoU9Bi3U o nawet mi długo na szukanie nie zeszło :) Gość robi tu jedną warstwę więc mało ma tego koloru, ale jakby ze dwa czy trzy razy, to mogło by działać.
                                      Last edited by waloos; 10.02.2015, 12:26.

Skomentuj

Ale jest czarny wosk osmo proszę: http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_dekoracyjny_creativ.php

Skomentuj

OOOoooo!! No rposze jest!! :) Nie wiem jak szukalem, ze go nie znalazlem :) Dzieki wielkie i juz zamawiam :)

Chcialbym uzyskac mniejwiecej taki efekt

Skomentuj

Czaruję...
                                          X