Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie MDF domowymi sposobami czyli jak uniknąć klawiszowania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cześć,

Może troszkę nie na temat.
    Czym pomalować sklejkę przed lakierowaniem? Sam grunt wystarczy?
    liutoqo

Skomentuj

Czołem.

Proszę o radę. Sprawa nie dotyczy kolumn tylko frontów szuflad w kuchni. Są one z mdf-u oklejonego drewnopodobną plastykową okleiną. Problem jest przy piekarniku kuchenki ponieważ zwija się ona z czasem od temperatury i odchodzi od frontów. Wymyśliłem sobie, że spróbuję je pomalować.
      Proszę o poradę jakie kolejne warstwy, jakim narzędziem i z jakich preparatów należy położyć na mdf pod farbę. Może to głupi pomysł ale chciałem spróbować zanim zamówię kolejne już fronty.

Skomentuj

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, co chcesz osiągnąć taka próba malowania? Pomalować możesz nawet emalia wodna i będzie to jakoś wyglądać i jakoś działać. Natomiast jeśli chcesz zbliżyć się do procesu lakierowania takich frontów w sposób zgodny ze sztuka, to zwykle używa się do tego chemii rozpuszczalnikowej, poliuretanowej. Na początek izolant do mdf, następnie pokład i na to baza koloru. Kolejny problem to koszt samej chemii, bo nikt Ci tego nie sprzeda w malej ilości. Oczywiście potrzebujesz kompresora, pistoletu do lakierowania i pomieszczenia, w którym to polakierujesz.

Generalnie jak chcesz się pobawić to luz. Wtopisz kasę i masę czasu zanim zacznie Ci to wychodzić, a jak po prostu chcesz mieć ładne fronty, to zamów nowe i po temacie.

Ps. Do nas jeszcze ta moda nie dotarła, ale na zachodzie takie fronty maluje się profesjonalna chemia na bazie wody, ale w przypadku takich lakierów jeszcze trudniej jest uzyskać dobry efekt w amatorskich warunkach.

Skomentuj

Pytanie - czy macie jakiś pomysł na budżetowe (cały projekt jest niedrogi więc głupio inwestować w samo wykończenie) polakierowanie niedużych obudów z mdf?
          Lakierowanie pędzlem. Kolor finalny biały lub czarny. Natryskowo nie mam ani sprzętu ani możliwości.
          Z doświadczenia to fornirowane obudowy bez trudu lakierowałem pędzlem i z efektów byłem zadowolony. Wiem też że oblecenie sprayem gołej płyty mdf nie daje dobrego efektu bo już taki zestaw kiedyś tak potraktowałem jak potrzebowałem coś szybkiego i "do garażu" (akurat używałem matowego).

Druga sprawa - jeśli już fornir + lakiero - to jaki lakier obecnie sensownie użyć - tak żeby nie kupować dużej puszkii malować pędzlem, bo mam małe monitory do zrobienia. Lata temu jak robiłem podłogówki z fornirem to dawałem 2x capon + 3x parkietowy półmat, ale może ktoś już wymyślł coś szybszego i prostszego?
          Jeśli zdecyduję się na fornir to myślałem o czymś takim w półmacie:
          https://www.altax.pl/produkty/lakier...chnacy-lakier/
          Myślicie że do obódów będzie ok? W takim wypadku koniecznie będzie trzeba dać jakiś podkład?

Jeszcze mam trzecią opcję jakby żona uparła się na obudowy czarne lub białe - a nie uda się z bezpośrednim lakierowaniem - położyć fornir + lakierobejca np. biały skandynawski:
          https://www.sadolin.pl/pl/produkt/sa...erobejca-dekor
          Czy coś takiego ma sens? Po czymś takim jeszcze zwykły bezbarwny lakier jest sens dawać?

Skomentuj

Budżetowe lakierowanie to w zasadzie tylko emalia wodna i wałek z gąbki, ale przed tym warto zamknąć hdf, bo będzie mocno piło farbę. Do tego można użyć Caponu lub rozcieńczonego lakieru poliuretanowego. Pędzlem nie zrobisz ładnej powierzchni.

Fornir zawsze można pokryć olejowoskiem, co jest dość łatwe w wykonaniu. Jeśli ma być koniecznie lakier i pędzel, to raczej coś wolniejszego niż nitro, czyli coś na bazie żywicy (np Linitop Classic ). Bedzie miało więcej czasu na rozlanie i zmniejszy powstawanie śladów po pędzlu. Jednak te lakiery będą przyciemniać. Jeśli chcesz użyć jasnego forniru, a następnie zachować jego naturalny odcień, to trzeba dobry lakier wodny. Takich śmieci marketowych typu Altax to oczywiście nie polecam. Natomiast możesz kupić lakier do podłóg Bona Mega One. Jest to profesjonalny lakier wodny, do nakładania walkiem.
            Możesz również fornir zabejcować na biało i na to położyć lakier wodny.

Skomentuj

Czaruję...
            X