Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewki indukcyjne - nawijanie w domowych warunkach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cewki indukcyjne - nawijanie w domowych warunkach

Jak diy to diy na całego.
    Czy macie doswiadczenia w robieniu cewek, jutro sprawdzę ale może się okazać, że będę miał za darmo drut nawojowy o odpowiednich średnicach, na kalkulatorze policzyłem ile drutu ma wejść na daną częstotliwość i opór. kwestia tylko czy technicznie jak postaram się dobrze nawinąć to nie wiem czy będę miał czym pomierzyć. Czy mogę zaufać kalkulatorom cewek z internetu?

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
    ile drutu ma wejść na daną częstotliwość
    na daną indukcyjność chyba :)

Skomentuj

Jak chcesz nawijać to jakąś prymitywną nawijarkę chociaż sobie zmajstrować, i ewentualnie licznik z kalkulatora do obrotów. Ręcznie nie ujedziesz..
      Może miernik ?
      Sie kiedyś cewki do Simsona przewijało..Jedna drucikiem 0,2 też sie trafiła, działa to tej pory
      Last edited by _NATAN_5064; 14.01.2015, 00:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        na daną indukcyjność chyba :)
        Albo zadaną indukcyjność przy danej częstotliwości?
        Sam nie wiem bo wartości podajemy w Hz to dlatego napisałem częstotliwość, ale mogę się mylić:???:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        Może miernik ?
        Sie kiedyś cewki do Simsona przewijało..Jedna drucikiem 0,2 też sie trafiła, działa to tej pory
        Opór tak ale czy to wystarczy?

Skomentuj

Opór tak ale czy to wystarczy?
          Na pewno nie.. tak czy inaczej cewki kupujesz na Henry a nie na Herce

Skomentuj

Jak chcesz nawijać to jakąś prymitywną nawijarkę chociaż sobie zmajstrować, i ewentualnie licznik z kalkulatora do obrotów. Ręcznie nie ujedziesz..
            Z kalkulatora wyszła długość drutu więc wystarczy odmierzyć,

Na pewno nie.. tak czy inaczej cewki kupujesz na Henry a nie na Herce
            Cholera, faktycznie nigdzie nie ma podanych Hz tylko H:(

Skomentuj

Albo zadaną indukcyjność przy danej częstotliwości?
              Sam nie wiem bo wartości podajemy w Hz to dlatego napisałem częstotliwość, ale mogę się mylić
              Pobierz sobie coilmaestro, jest darmowy, może Ci pomoże :)

Skomentuj

Czy mogę zaufać kalkulatorom cewek z internetu?
                NIE!
                bez miernika nie podchodz
                tez mi sie rozjezdzaly wyniki :/

Skomentuj

Można zrobić prostą przystawkę do miernika służącą do pomiaru indukcyjności np taką http://obrazki.elektroda.net/79_1254389460.jpg

Skomentuj

Pany, ale tu nie jest miejsce na takie pogaduchy. Zamiast oglądać zdjęcia z budowy to czytam jakieś pierdoły.. :)

Skomentuj

sylvek nie wiedzę tych cewek w twoim wykonaniu :p
                      Nie wiele wiesz o cewkach na to wychodzi

Poza tym po co wywiązać otwarte drzwi?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        Pany, ale tu nie jest miejsce na takie pogaduchy. Zamiast oglądać zdjęcia z budowy to czytam jakieś pierdoły.. :)
                        Nie wiem jak w twoim przekonaniu ale w moim jest to budowanie (przygotowanie gruntu) a potem będzie relacja. Twoim zadaniem będzie dobrze jak gdzie to napiszę.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        sylvek nie wiedzę tych cewek w twoim wykonaniu :p
                        Nie wiele wiesz o cewkach na to wychodzi
                        troszkę wiem ale fakt nie za dużo. Ale czy mając dwie sprawne ręce materiał darmowy, pomysł na wykonanie i jak się uda sprzęt specjalistyczny do pomiarów, chyba warto?
                        To nie jest jakiś specjalnie skomplikowany element.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        sylvek

Poza tym po co wywiązać otwarte drzwi?
                        Chcę "WYWARZYĆ" te drzwi bo myślę że większość z was przy inwestycji około 3godziny pracy chciał by zaoszczędzić 500 zł. Chyba że się mylę i wszyscy śpicie na forsie?
                        Last edited by sylvek; 14.01.2015, 20:12.

Skomentuj

Nie wiem jak w twoim przekonaniu ale w moim jest to budowanie (przygotowanie gruntu) a potem będzie relacja. Twoim zadaniem będzie dobrze jak gdzie to napiszę.
                          Załóż swój wątek

Skomentuj

Chcę "WYWARZYĆ" te drzwi bo myślę że większość z was przy inwestycji około 35 pracy chciało by zaoszczędzić 500 zł. Chyba że się mylę i wszyscy śpicie na forsie?
                            zmienisz zdanie jak zaczniesz je nawijac
                            maszynowo by poszlo szybko
                            bez odpowiedniej maszyny gra nie warta zabawy!
                            dlugo schodzi... chyba ze nie masz co robic to sie baw

ja kupilem szpule drutu i nawinalem tylko 3 cewki... a planowalem duzo wiecej

Skomentuj

Widzisz musiałeś kupić, ja mam za darmo.
                              Podejrzewam że jest nawet maszyna do nawijania cewek ale nie chcę nadużywać gościnności. Muszę się najpierw rozglądnąć.
                              Nie śpieszy mi się więc może jak poznam lepiej ludzi to mi pozwolą zrobić co będę chciał. Na razie tokarka lub wiertarka odpowiednie szpulki i atak na próbę. może jeszcze w tym tygodniu a najpóżniej w poniedziałek/wtorek.

Skomentuj

Widziałeś kiedyś typową nawijarkę ?
                                Ja nawijałem na czymś podobnym do tego, w brew pozorom szybko idzie, tylko musisz mieć karkasy ładnie zrobione, wytoczone z tekstolitu albo coś..

[IMG][/IMG]

Skomentuj

Nawijanie Bez sensu ... takie cewki będą miały mocno średnie parametry elektryczno - akustyczne :). kupujesz i płacisz za głośniki aby potem zepsuć wszystko marnej jakości cewkami. Chcesz być prawdziwym Diyowcem zaprojektuj sam od początku kolumny i je zbuduj dopiero wtedy poczujesz smak satyysfakcji - nawet jak będą grały tragicznie :)

Skomentuj

Dlaczego mają mieć gorsze parametry? Jeśli nawinie starannie równo, a to nie jest jakaś wielka filozofia, to wg mnie parametry powinny być bardzo podobne do tych kupnych. Pomijam fakt obliczenia, bo to już trzeba sie znać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                      Nawijanie Bez sensu ... takie cewki będą miały mocno średnie parametry elektryczno - akustyczne :). kupujesz i płacisz za głośniki aby potem zepsuć wszystko marnej jakości cewkami. Chcesz być prawdziwym Diyowcem zaprojektuj sam od początku kolumny i je zbuduj dopiero wtedy poczujesz smak satyysfakcji - nawet jak będą grały tragicznie :)
                                      Mam dostęp do materiałów z najwyższej półki, produkcja dla wojska i lotnictwa.
                                      Jeśli będę miał miernik i parametry wyjdą ok, to gdzie będzie problem i dlaczego ma gorzej grać.
                                      Idąc w tym kierunku to poco robić nie lepiej kupić gotowe kolumny, pewnie te robione zagrają gorzej.
                                      Przecież jak mi nie wyjdzie to walnę w kosz i tyle, nic nie stracę.

Dlaczego mają mieć gorsze parametry? Jeśli nawinie starannie równo, a to nie jest jakaś wielka filozofia, to wg mnie parametry powinny być bardzo podobne do tych kupnych. Pomijam fakt obliczenia, bo to już trzeba sie znać.
                                      obliczałem na dwóch różnych kalkulatorach i wyniki się nie pokrywają, więc zrobję wg. tego z większą ilością drutu i potem będę odwijał.

Skomentuj

Mam dostęp do materiałów z najwyższej półki, produkcja dla wojska i lotnictwa.
                                        - to zmienia postać rzeczy można się pobawić chociażby dla samej nauki :). Jeżeli będziesz zdeterminowany i zrobisz to bardzo dokładnie to mogą wyjść całkiem przyzwoite cewki. Zacznij od powietrznych ( najłatwiej zmierzyć )z cewkami na dużych rdzeniach zaczynają się już schody ( wymagania ) w pomiarze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X