Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewki indukcyjne - nawijanie w domowych warunkach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tylko powietrzne, mam na oku dwa/trzy projekty i do nich zrobię cewki jak pierwsza wyjdzie:)

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
      tylko powietrzne, mam na oku dwa/trzy projekty i do nich zrobię cewki jak pierwsza wyjdzie
      trzymam kciuki ... pochwal się co Ci wyszło

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        Widziałeś kiedyś typową nawijarkę ?
        tak. mechaniczna i cyfrowa

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        Ja nawijałem na czymś podobnym do tego, w brew pozorom szybko idzie, tylko musisz mieć karkasy ładnie zrobione, wytoczone z tekstolitu albo coś..
        naciag drutu jest najwazniejszy
        a karkasy kupowalem tonsilowskie

Skomentuj

A więc po pierwszych próbach nie przewiduję problemów od strony technicznej przy nawijaniu. Zobaczę jak będzie z parametrami takich cewek.

Skomentuj

Nawijałem kiedyś cewki - technikę idzie opanować i przy którejś tam szło mi całkiem szybko.

Przy nawijaniu cewek metodą chałupniczą ważne jest wykonywanie co jakiś czas pomiarów indukcyjności ustrojstwa. Większość kalkulatorów podaje tylko ilość zwojów, które teoretycznie powinny skutkować konkretną indukcyjnością cewki. W praktyce wygląda to tak, że 10 zwojów przy powiedzmy drugiej warstwie daje nam mniejszy skok indukcyjności niż 10 zwojów przy warstwie np dziesiątej z kolei. Im bardziej na zewnątrz nawijamy tym indukcyjność przyrasta szybciej. Podejrzewam, że idzie to jakoś policzyć, może są kalkulatory uwzględniające to zjawisko, ale ja bardziej ufałbym jednak pomiarom na bieżąco. Przy tej technice wcelowanie się w konkretną indukcyjność nie jest żadnym problemem. Większym wydaje mi się problem jest to, że nie do końca kontrolujemy rezystancję - tutaj "wyjdzie co wyjdzie", zwłaszcza jeśli mamy z góry narzuconą średnicę drutu nawojowego, rozmiary cewki i kształt - a to ostatnie też ma ogromne znaczenie, bo inaczej zachowuje się cewka "długa/cienka" od cewki "krótkiej/grubej". I jeszcze wykonanie dwóch o identycznych parametrach - indukcyjność jak najbardziej, rezystancja już gorzej.

Jeszcze a propos rezystancji - przy nawijaniu pierwszych zwojów, zwłaszcza w cewkach rdzeniowych, rezystancja była nie do zmierzenia (JIG i SW) - za każdym pomiarem jakieś jaja, raz więcej, raz mniej, innym razem na minusie. Dopiero od pewnego momentu wszystko się stabilizowało - ale w sumie to nie taki straszny problem, bo małe cewki można nawijać w wersji powietrznej, a tam tych "anomalii" nie odnotowałem. Nie wiem czym to było spowodowane - dopuszczam błąd w pomiarach lub jakiś problem po stronie sprzętowej.

Podsumowując:
            - do testów, do wykonania cewek z odczepami, dla sprawdzenia lub dla zwykłego zabicia czasu - jak najbardziej (choć jeśli chodzi o czas, to wolę go mordować inaczej);
            - jako cewki docelowe - lepiej kupić gotowe - pewność parametrów jest moim zdaniem ważniejsza niż te kilka złotych oszczędności;

Skomentuj

Obliczając cewkę na kalkulatorze otrzymujesz dla zadanej indukcyjności i oporu dokładne wymiary cewki, długość drutu, i ciężar cewki. O ilości zwoi, ilości zwoi na warstwę i ilości warstw nie wspomnę. Więc teoretycznie mamy wszystkie dane, tylko gotowy produkt pomierzyć.

Skomentuj

Nie na temat...
                Podeślesz linka do tego kalkulatora?

Skomentuj

www.datavoyage.com/coilmaestro/

- - - - - aktualizacja - - - - -

elektronikjk.republika.pl/elektroakustyka2/b0.html

Skomentuj

To taki sam kalkulator jak do zwrotnic
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Do moderacji, może faktycznie wydzielicie to w oddzielny temat?

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      To taki sam kalkulator jak do zwrotnic
                      Być może ale jakieś podstawy są. A wymiary i waga cewki z polinka też jest znana

Skomentuj

Sylvek a jaką masz nawijarkę?

Można wydzielić temat o nawijaniu cewek, też mnie interesuję.

Skomentuj

Nawinę na tokarce lub na wiertarce . Zależy od dostępności tokarki.
                          Last edited by sylvek; 15.01.2015, 16:06.

Skomentuj

Nie wiem komu ale dzięki.

Skomentuj

Będziesz dziękował jak nawiniesz w sumie graty za ambicję i chęci, choć nawijarka niezbyt profesjonalna. Ja kupiłem ręczny sprzęt z licznikiem obrotów na alegro za parę złociszy. Szukam jeszcze jakiś rozsądnych karkasy ale z tym ciężko..

Skomentuj

A Toczone z turbaksu ?

Skomentuj

Nie ma tego materiału i tokarki

Skomentuj

ja będę robił na karkasach rozkładanych, a drut będę kleił lakierem do tego przeznaczonym

Skomentuj

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
                                      posty przeniesione do nowego tematu

skoro mowa o nawijaniu cewek...

w taki sposob nawijalem swoje

Skomentuj

Ja robiłem dzisiaj próby na naprawdę prymitywnym sprzęcie i wyszły naprawdę zachęcająco. jak dogram wszystko to się pochwalę.
                                        Nawiasem jak na firmę w której robi się naprawdę fajne rzeczy i silniki dla Airbusa i Boeinga to spodziewałem się więcej a oni mają jeden miernik do mierzenia indukcyjności?!

Skomentuj

Ale pewnie maja inne fajne urządzenia, ktore tobie sie nie przydadzą
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X