Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewki indukcyjne - nawijanie w domowych warunkach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
    Organizuję kupon i spróbuje z nim i zobaczymy jak wyjdzie.
    Oczywiście chodziło o kapon ale piszę z tel. bo w pracy jestem.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      Zamieszczone przez Marios
      Ja myślę, ale problem jest dostępnością. Poza tym jak dojdzie 3zł za karkas to już skórka za wyprawkę nawijanie tego.
      Problem z dostepniscia?
      http://contrans.pl/index.php?page=ca...man=7&rec=3525
      Były jeszcze w sklepie z licami glosnikowymi
      Nie moge znaleźć teraz
      Co do tego sklepu do dostępność szpulek jest marna 1-2 rodzajne mają, reszta na zamówienie w nieokreślonych bliżej ilościach.
      A macie jakieś źródło do rdzeni szpulkowych lub walcowych?

Skomentuj

Gdzies miałem tylko musze znaleźć
        Nawet dzwonilem i chciałem zamawiać

Jedni kupują grube Mundorfy ja chciałem cewki powietrzna z licy robic
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja mam nawijarkę, drut kupiłem na próbę, dokładny miernik L też. Zobaczę jak to będzie wychodzić, może się pobawię w wolnej chwili.

Skomentuj

To moze byśmy kupili kiedy lice i zobaczyli co z tego da sie zrobic.
            Ciekawy jestem a nigdzie takich cewek nie mozna kupic.
            Jak i z rdzeniem płytkowym.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              To moze byśmy kupili kiedy lice i zobaczyli co z tego da sie zrobic.
              Możemy, z licą pewnie będzie podobny problem jak z drutem. Trzeba kupować większe ilości, inaczej jest spora różnica w cenie. Udało mi się drut dorwać za 50zł brutto za kg, więc całkiem nieźle. Kupiłem parę typowych ilości do zabawy. Zobaczę jak to wyjdzie i czy warto się w to bawić, może w weekend coś nawinę to wrzucę fotki.

Skomentuj

Z lica pewnie będzie problem bo jest miękka
                Kiedys kupiłem takie cewki ale drut był twardy

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                  A macie jakieś źródło do rdzeni szpulkowych lub walcowych?
                  polink

Skomentuj

Ja na razie stoję w miejscu bo w pracy taki nawał, że wracam do domu 22-23. wczoraj byłem wcześniej to kupiłem dla kolegi głośniki.
                    A sam dostałem od kolesia co sprzedawał głośniki wybebeszony ampli PS-17.

Skomentuj

Moja cewka wygląda tak i ma parametry ok ale kapon nie bardzo chce wyschnąć, łatwo się rozkleja.
                      poczekam jeszcze trochę a jak nie wyschnie to dam inne spoiwo.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        polink
                        Nie sprzedają luzem.

oja cewka wygląda tak i ma parametry ok ale kapon nie bardzo chce wyschnąć, łatwo się rozkleja.
                        Ale bomba, ile to ma 3ohmy :-)

Skomentuj

No nieźle, na czym ostatecznie nawijałeś?

"Nawinę na tokarce lub na wiertarce . Zależy od dostępności tokarki."

Chciałbym poznać sam proces nawijania(obroty, technika itd. :)), bo równo wyszła a nawet brzegów nie ma

Jak rozpada się to daj 4 zaciski i będzie pewna :)

Skomentuj

Moja cewka wygląda tak i ma parametry ok ale kapon nie bardzo chce wyschnąć, łatwo się rozkleja.
                            Nie wierzę, że kapon nie chce wyschnąć, to jest na bazie nitra. Schnie w "powietrzu".
                            Pisałem żebyś dodał trochę styropianu, jak jest za rzadki. Cewkę możesz w całości zanurzyć w kaponie i wysuszyć np. słuszarką do włosów.

Skomentuj

Podklad nitro schnie szybciej niz lakier nitro. W niskiej temperaturze nitro nie schnie dobrze, moze to jest problem?

Skomentuj

Ale bomba, ile to ma 3ohmy :-)
                                Cewka ma podobne wymiary do takiej samej z polinka i jest o około 15-20g cięższa, więc nie jest taka krowiasta
                                Z tym mam właśnie mały problem bo miernik na zdjęciu jakoś dziwnie mierzy i reza 2,7R źle podaje ale mam drugi i ten podaje 1R wiec tak jak powinno być.

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                No nieźle, na czym ostatecznie nawijałeś?

Chciałbym poznać sam proces nawijania(obroty, technika itd. :)), bo równo wyszła a nawet brzegów nie ma

Jak rozpada się to daj 4 zaciski i będzie pewna :)
                                Ostatecznie nawijałem na wiertarce wczoraj w domu, żona mi pomogła:)
                                Podczas nawijania cewka z widocznym rdzeniem z rurki PCV zabezpieczona była drewnianymi krążkami i co każdą warstwę dawałem pędzlem kapon.

Zamieszczone przez macska Zobacz posta
                                Nie wierzę, że kapon nie chce wyschnąć, to jest na bazie nitra. Schnie w "powietrzu".
                                Pisałem żebyś dodał trochę styropianu, jak jest za rzadki. Cewkę możesz w całości zanurzyć w kaponie i wysuszyć np. słuszarką do włosów.
                                Tak dzięki za radę, styropianu oczywiście dodałem. Cewka leżała dobę na kaloryferze ale ktoś go skręcił na minimum i nic to nie dało.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Podklad nitro schnie szybciej niz lakier nitro. W niskiej temperaturze nitro nie schnie dobrze, moze to jest problem?
                                Też tak myślę bo od około 2 godzin jest na rozgrzanym grzejniku i jest lepiej.
                                Last edited by sylvek; 09.02.2015, 23:01.

Skomentuj

Nie sprzedają luzem.
                                  pytales?
                                  mi jakos sprzedali...

Skomentuj

No pyatałem widać masz lepsze układy

Spoko, mam jakieś inne źródła tylko też musze popytać jak z dostępnością.

Skomentuj

Marios, ale chodzi Ci o te ferrytowe? Ja kupowałem w Polinku. W cenniku cewek, dla poszczególnych pozycji "rdzeniowych" opisane są rodzaje i wymiary rdzeni - stamtąd spisałem potrzebne dane i wysłałem takie zamówienie. O nic nie pytali - po prostu w odpowiedzi dostałem info o kosztach i prośbę o potwierdzenie - tak, jak w przypadku normalnego zamówienia na towar z cennika. Chyba, że chcesz cały kontener zamówić - przyznaj się - i potraktowali Cię jak potencjalną konkurencję.

Z tymi rdzeniami jest tylko taki kłopot, że osobno dostajesz "walec" a osobno "krążki" i musisz je sobie sam połączyć. Ja wierciłem dziurę i skręcałem malutkim wkrętem. Nie wiem czy ten wkręt nie zmieniał jakoś parametrów - ale nawijałem już po tej operacji, więc ta ewentualna zmiana uwzględniała się automatycznie. Przy wierceniu trzeba uważać, bo to bardzo kruchy materiał.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                        Marios, ale chodzi Ci o te ferrytowe? Ja kupowałem w Polinku.
                                        No dzwoniłem w ubiegłym tygodniu, powiedzieli mi że nie sprzedają tego oddzielnie (może już, a kiedyś to robili)

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                        Chyba, że chcesz cały kontener zamówić - przyznaj się - i potraktowali Cię jak potencjalną konkurencję.
                                        Kontenera nie chciałem, ale może tak być jak mówisz bo takie rdzenie bardzo trudno dostać w Polsce a dzwoniłem do kilku firm.

Skomentuj

No i stało się :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X