Zamieszczone przez Marios
Ja myślę, ale problem jest dostępnością. Poza tym jak dojdzie 3zł za karkas to już skórka za wyprawkę nawijanie tego.
Problem z dostepniscia? http://contrans.pl/index.php?page=ca...man=7&rec=3525
Były jeszcze w sklepie z licami glosnikowymi
Nie moge znaleźć teraz
Co do tego sklepu do dostępność szpulek jest marna 1-2 rodzajne mają, reszta na zamówienie w nieokreślonych bliżej ilościach.
A macie jakieś źródło do rdzeni szpulkowych lub walcowych?
To moze byśmy kupili kiedy lice i zobaczyli co z tego da sie zrobic.
Ciekawy jestem a nigdzie takich cewek nie mozna kupic.
Jak i z rdzeniem płytkowym.
To moze byśmy kupili kiedy lice i zobaczyli co z tego da sie zrobic.
Możemy, z licą pewnie będzie podobny problem jak z drutem. Trzeba kupować większe ilości, inaczej jest spora różnica w cenie. Udało mi się drut dorwać za 50zł brutto za kg, więc całkiem nieźle. Kupiłem parę typowych ilości do zabawy. Zobaczę jak to wyjdzie i czy warto się w to bawić, może w weekend coś nawinę to wrzucę fotki.
Ja na razie stoję w miejscu bo w pracy taki nawał, że wracam do domu 22-23. wczoraj byłem wcześniej to kupiłem dla kolegi głośniki.
A sam dostałem od kolesia co sprzedawał głośniki wybebeszony ampli PS-17.
Moja cewka wygląda tak i ma parametry ok ale kapon nie bardzo chce wyschnąć, łatwo się rozkleja.
poczekam jeszcze trochę a jak nie wyschnie to dam inne spoiwo.
oja cewka wygląda tak i ma parametry ok ale kapon nie bardzo chce wyschnąć, łatwo się rozkleja.
Moja cewka wygląda tak i ma parametry ok ale kapon nie bardzo chce wyschnąć, łatwo się rozkleja.
Nie wierzę, że kapon nie chce wyschnąć, to jest na bazie nitra. Schnie w "powietrzu".
Pisałem żebyś dodał trochę styropianu, jak jest za rzadki. Cewkę możesz w całości zanurzyć w kaponie i wysuszyć np. słuszarką do włosów.
Cewka ma podobne wymiary do takiej samej z polinka i jest o około 15-20g cięższa, więc nie jest taka krowiasta
Z tym mam właśnie mały problem bo miernik na zdjęciu jakoś dziwnie mierzy i reza 2,7R źle podaje ale mam drugi i ten podaje 1R wiec tak jak powinno być.
Chciałbym poznać sam proces nawijania(obroty, technika itd. :)), bo równo wyszła a nawet brzegów nie ma
Jak rozpada się to daj 4 zaciski i będzie pewna :)
Ostatecznie nawijałem na wiertarce wczoraj w domu, żona mi pomogła:)
Podczas nawijania cewka z widocznym rdzeniem z rurki PCV zabezpieczona była drewnianymi krążkami i co każdą warstwę dawałem pędzlem kapon.
Nie wierzę, że kapon nie chce wyschnąć, to jest na bazie nitra. Schnie w "powietrzu".
Pisałem żebyś dodał trochę styropianu, jak jest za rzadki. Cewkę możesz w całości zanurzyć w kaponie i wysuszyć np. słuszarką do włosów.
Tak dzięki za radę, styropianu oczywiście dodałem. Cewka leżała dobę na kaloryferze ale ktoś go skręcił na minimum i nic to nie dało.
Marios, ale chodzi Ci o te ferrytowe? Ja kupowałem w Polinku. W cenniku cewek, dla poszczególnych pozycji "rdzeniowych" opisane są rodzaje i wymiary rdzeni - stamtąd spisałem potrzebne dane i wysłałem takie zamówienie. O nic nie pytali - po prostu w odpowiedzi dostałem info o kosztach i prośbę o potwierdzenie - tak, jak w przypadku normalnego zamówienia na towar z cennika. Chyba, że chcesz cały kontener zamówić - przyznaj się - i potraktowali Cię jak potencjalną konkurencję.
Z tymi rdzeniami jest tylko taki kłopot, że osobno dostajesz "walec" a osobno "krążki" i musisz je sobie sam połączyć. Ja wierciłem dziurę i skręcałem malutkim wkrętem. Nie wiem czy ten wkręt nie zmieniał jakoś parametrów - ale nawijałem już po tej operacji, więc ta ewentualna zmiana uwzględniała się automatycznie. Przy wierceniu trzeba uważać, bo to bardzo kruchy materiał.
Skomentuj